"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

С каяци на мисия


Те тръгват! Тридесет и един каякари със спасителни жилетки и усмивки на радост потеглят на петдневно мисионско пътуване по река Роспуда в Полша.

Цветните каяци са натъпкани със спални чували, палатки, дрехи и храна, но най-ценният им товар са списанията и книгите, които ще бъдат раздавани на хората, с които се срещат. Целта им е да дадат на хората надеждата, която може да се намери единствено в Исус.

Когато стигат до село, каякарите връзват своите лодки за пристана и пътуващите тръгват на посещения по домовете, за да се молят с хората и да им предлагат литература за Исус. По пътя си споделят 3500 броя от вестникарското издание на „Сайнс ъф дъ таймс” и продават стотици книги, включително „Месия” и „Великата борба”, записани на дискове. Срещат дори хора, които са си купили книги от тях при предишното им пътуване по реката. „Чудесно е да чуеш, че някой е прочел книгите и е бил благословен чрез тях”, казва пасторът каякар Пьотр Стачурски.

Това бе четвъртата мисия с каяк на членовете и приятелите на една адвентна църква близо до Варшава. Този път половината група е съвсем младежка – на възраст от 7 до 15 години. „Страхотно е да видиш как млади хора с радост се включват в мисията – заявява пастор Стачурски. – Те се учат от възрастните как да споделят Божията любов, а ентусиазмът им насърчава всички останали.”

Шейсеткилометровото пътуване по реката отвежда каякарите до величествени гори и блатисти местности. Като гребе по 15 километра на ден, на хората остава достатъчно време за евангелизиране и християнско общуване. През нощта всички се събират около лагерния огън, за да се поклонят на Бога и да се молят за тези, с които са се срещнали през деня.

Адвентната църква в Полша е малка – с около 5700 членове. Там има по един адвентист на всеки 6600 души. „Трудно се работи в Полша – казва пастор Рошковски – директор на Глобалната мисия към Полския съюз. – Поляците искат да настигнат Западна Европа и често работят на две места. Не им остава много време да четат Библията.”

За повечето селяни хората от мисионския екип са първите адвентисти, с които са се срещали. Пътуването е финансирано отчасти с мисионските дарения, които давате всяка седмица в Съботното училище.

Църквата ни е толкова благодарна за възможността да споделяме надеждата, която имаме в Исус – заявява пастор Стачурски. – Знаем, че хората четат материалите, които им раздаваме. Някои от тях искат библейски часове. Надеждата ми е, че историята за нашата каякарска мисия ще ви помогне да разберете, че вашата подкрепа за мисионирането оказва голямо влияние върху живота на хората.”


* Пастор Стачурски е секретар на Южнополското съединение.

Свързан урок >>