"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Светлина в мрака - 1


Бутан е малка планинска страна, разположена върху южната част на Хималаите и граничеща на североизток с Индия. От много поколения тя е откъсната от външния свят. Почти всички бутанци са будисти или хиндуисти. Не са много християните в страната. Бог обаче има начини да отваря сърцата и да води търсещите до Исус.

Тепа бил монах в Бутан, но не се чувствал удовлетворен. Срещнал семейство християни, които тайно го запознали с Исус. Когато разбрали, че е станал християнин, семейството му се отказало от него и го изгонило от селото. Той напуснал Бутан и се установил в Непал, като станал един от първите бутански адвентисти.

Синът му Правийн споделял желанието на баща си да проповядва Христос на бутанците. Станал учител в училище близо до границата на Бутан с Индия, където учели много бутански ученици. Правийн се сприятелявал с тях и тайно ги учел на Библията така, че да могат да я разберат. Някои с радост приели Исус за свой Спасител.

По време на ваканциите Правийн посещавал семействата на учениците в Бутан. Някои от тях му станали близки приятели.

Един ден наблюдавал върховете на Хималаите и се чудел как да споделя Исус с бутанците. Точно в този момент при него се приближил мъж, който му казал, че е адвентист. Двамата разговаряли дълго за Библията, за Елън Уайт и Великата борба. Правийн бил вдъхновен да отпечата Великата борба и да я раздава на бутанците, които живеели на границата с Индия. Други хора помогнали за финансирането на проекта.

Книгата създала голямо раздвижване. Някои монаси и дори някои християни били обезпокоени и се почувствали заплашени. Направили така, че книгата да бъде забранена. Християнски водачи от други деноминации я отхвърлили и настояли техните църковни членове да я изгорят.

Други се заинтересували от книгата, която била предизвикала толкова големи вълнения. Успели да я намерят и започнали да я четат. Книгата била отпечатана отново.

Правийн се сприятелил с двама монаси. След няколко месеца ги запознал с Исус и им дал Великата борба и Новия завет. Монасите тайно ги прочели и си поръчали още екземпляри, за да ги пренесат през границата с Бутан.

Учениците на Правийн също вземат със себе си копия от Великата борба и ги носят у дома. Те споделят книгата със своите роднини и приятели и по този начин Божиите истини навлизат в Бутан.


* Продължава следващата седмица.

Свързан урок >>