"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Голям пробив в селото на Бебе
Уилсън Куки

На Соломоновите острови и сред други островни народи в Южния Пасифик цели села и дори райони са доминирани от една църква. Понякога е трудно да се получи достъп до тези села, тъй като културата и идентичността на хората е тясно свързана с тяхната църковна принадлежност.

Като пионер от Глобалната мисия исках да вляза в едно от селата, доминирани от друга протестантска деноминация. Поисках разрешение да доведа със себе си няколко младежи адвентисти, които да работят нещо, което да е полза за общността. Ръководителите на селото се съгласиха да допуснат група младежи да помогнат за ремонта на църковния покрив, но без да имат право да провеждат публични събрания. Ние се съгласихме.

Предоставиха ни къща, докато работим. В процеса на работата младежите се сприятелиха с хората от селото.

Всяка сутрин и вечер се събирахме извън къщата, за да пеем и да се молим. Някои от местните хора се присъединиха към нас и това заздрави приятелството ни с тях.

Бяхме планирали да прекараме съботата в малка адвентна църква в едно близко село, но духовният водач на нашето село ни покани да проведем събранието си в църквата, която ремонтирахме. С радост приехме и с удивление разбрахме, че е поканил местните хора да се присъединят към нашето богослужение. Повечето от тях дойдоха за службата. Разказвахме истории чрез картини и пяхме песни на хваление. На всички им хареса.

След богослужението един човек на име Джордж ни каза, че е бил обвинен в магьосничество и са го били, за да изгонят духовете от него. Бил повален в безсъзнание и никой не му помогнал. Със сълзи на очи Джордж обясни, че се чувства отхвърлен в собственото си село.

Помолихме се с него и му дадохме Библията, която бе пожелал. Направихме планове да се върнем в селото и да изучаваме Библията заедно с него. Когато разбра, че се каня да изнеса евангелизаторска поредица в съседното село, Джордж с радост се съгласи да ни посети.

Поканихме и други да се присъединят към нашите библейски уроци и още няколко души пожелаха да имат библии. Обещахме им да им дадем библии, ако идват на нашите събрания и мнозина го направиха. Те се радват от това, че други християни идват да им ремонтират покрива и да се покланят на Бога заедно с тях. Проявената доброта строи мостове… и църковни покрови.


* Уилсън Куки е пионер от Глобалната мисия, работещ в Гуадалканал на Соломоновите острови.

Свързан урок >>