"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Силен като Атлас

Чували ли сте някога за Атлас? Нямам предвид географските карти, а един човек. Легендата разказва за него, че вдигал целия свят и го държал на раменете си, толкова бил силен!

Разказаха на Морис за Атлас и това му направи страхотно впечатление. Особено го заинтересува една картина с изображението на Атлас, която той намери в някакъв магазин.

Ама че мускули! И огромни крака! Колко ли силен трябва да е бил! Да държиш целия свят!

Разбира се, бащата на Морис обясни, че цялата история е само една стара легенда, но за момчето това нямаше значение. Продължаваше да гледа Атлас с голямо учудване и възхищение. Точно такъв искаше да стане и той - голям, силен, с мускули като желязо, с крака като гранитни стълбове и гърди като... е... като на бик. Искаше да може да вдигне целия свят на раменете си.

- Татко - каза Морис един ден - като порасна, искам да бъда като Атлас. Как може човек да стане такъв?

- Ти никога няма да станеш като Атлас - каза таткото - ако не промениш начина си на живот.

- Какво искаш да кажеш? - учуди се момчето.

- Искам да кажа, че не правиш онова, което човек трябва да прави, за да порасне здрав и силен.

- Е, добре де, какво трябва да направя?

- Най-напред да се откажеш от лошия навик да си лягаш толкова късно. Не съм виждал друг да си намира извинения като тебе, само и само да не си легне навреме. Затова ти се спи толкова много сутрин и не можеш да внимаваш в училище като другите момчета.

- Добре, вече ще си лягам по-рано. Друго какво?

- Сутрин да изяждаш цялата закуска, която майка ти е приготвила и да не я хвърляш на кучетата, когато тя не те гледа.

- Не ми се яде сутрин.

- Може и да не ти се яде, но закуската е полезна за теб. Ако искаш да имаш силно тяло, трябва да ядеш и да пиеш неща, които изграждат силно тяло. Няма друг начин. А това се отнася и за зелето, и за другите зеленчуци, които не искаш и да помиришеш. Те са пълни с витамини, а без витамини - прощавай здраво тяло!

- Ами това значи ли, че трябва да изяждам всичкото зеле, което майка ми слага в чинията?

- Разбира се. Колко често минаваш без плодове и зеленчуци. Това е друга причина, задето не си силен. Защото гладуваш.

- Гладувам?

- Да, гладуваш за нещата, които ще ти помогнат да си "тип-топ". Пълниш стомаха си със сладкиши, които не са пълноценна храна.

- Мисля, че ще трябва да ям повече зеленчуци.

- Да. Но има и нещо друго. Трябва да престанеш да ядеш бонбони и сладки неща между яденетата. Правиш го много често, а не разбираш какво ти причинява. Когато хапнеш дори едно парче сладкиш между яденетата, край на апетита ти. И когато дойде обяд или вечеря, не искаш да ядеш това, което е приготвила майка ти. Ето защо е тоя цирк по време на ядене, цупенето, това не щеш, онова не ти харесва. И като станеш от масата, всъщност съвсем не си сит. Щом огладнееш, отново изядеш някой сладкиш и пак нямаш апетит за следващото ядене. Така продължава и продължава, а ти се чудиш защо не си силен.

- Ох, ох! - изпъшка Морис. - Колко неща трябва да правя, които никак не обичам!

- Е - каза бащата - от теб зависи да решиш какво искаш да правиш най-много. Ако искаш да бъдеш като Атлас, трябва да промениш навиците си на ядене, пиене и спане. Може би ще трябва да вършиш и някои други неща - например повече упражнения. Хората не израстват здрави и силни, когато седят или се шляят лениво. Само гледането на картини на силни мъже не помага. Трябва и да се живее правилно.

- Май ще трябва да опитам - каза Морис.

- Доброто ми момче! - усмихна се бащата. - Хайде да започнем още днес.

- Атлас, Атлас! - каза Морис, взирайки се в картината пред себе си, - ето ме, идвам!

Created by ULimited®