"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Статии]

Модата на юдовото евангелие
Твърде малко евангелие и прекалено Юда

Забраненото "евангелие" на Юда е папирус от 26 страници, открит в Египет през 1978 г. Според анализите с въглерод-14, мастилото, стила на писане и съдържанието, става дума за текст написан около 300 г. след Хр., т.е. повече от 250 г. след случилото се с Юда. Текстовете са превод от IV в. на диалекта сахиди, на коптския език, от гръцки оригинал написан през II в. Документът претендира да представи Юда Искариотски по позитивен начин и да го разкрие като послушен на Божиите заповеди, да предаде Исус на властите заради спасението на света. В този документ Юда е представен като "единственият ученик, който познава истинската същност на Исус". Този начин на виждане е обезпокоителен за различни религиозни среди, които се страхуват да не се реабилитира исторически човекът, чието име е синоним на предателство и подлост според общоприетия човешки речник. Други се застъпват за новата теория според която, ако Юда не беше предал Исус Христос, последният не би могъл да се пожертва, впоследствие да възкръсне и да спаси човечеството. Без съмнение много са гласовете, които се издигат против неприличието на каноническото признаване на това "евангелие". Това е светско писание, както това на Тома и на Магдалена. "Ереста на достойния Ю. Искариот" е заглавието на една статия, в която италианският католически полемик Виторио Месори показва абсурда да се задълбочава в темата за "добродушния Юда". Според д-р Грег Кинг, преподавател по религия в Южния Адвентен университет в Collegedale /Тенеси/ християните, които вярват в Библията би трябвало да се заинтересуват от "Евангелието на Юда" макар и не по причина да доказват абсурдността му на неговите защитници. Той казва: "Това "евангелие" показва изпълнението на библейския стих в Деян. на ап. 20:29, 30 - "Аз зная, че след моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото. От самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят изопачено, за да отвличат учениците след себе си." Библията описва Юда като човек, който се предложи сам като кандидат за ученик на Исус. Беше единствения, когото Учителят от Галилея не повика.

Юда сметна, че заедно с Исус би могъл да достигне едно привилегировано място в социално отношение, а също така и в политическия живот. Той вярваше, че Исус е Месия и че ще се издигне до царския трон. Така че с голям жар и привидна искреност, подтикван и одобрен от своите колеги представи молбата си за встъпване в обществото на учениците с думите: "Учителю, ще те следвам където и да отидеш" (Мат. 8:19). Елън Уайт казва, че Исус не го отблъсна, нито го поздрави с "добре дошъл", само произнесе тъжните думи: "Лисиците си имат леговища и небесните птици гнезда, само Човешкият син няма къде глава да подслони." Учениците останаха разочаровани поради това студено посрещане. Виждаха в Юда човек с голям талант, интелигентен и с много изискани, обиграни обноски. Правеше впечатление високият му ръст, достойното държание и проницателният му поглед. Имаше остри и блестящи отговори. Но Исус не се излъга. Неговото клинично око диагностицира синдрома на измамника. Откри зад симулиращата фасада, прекаления му стремеж за превъзходство и признание, фалшивата му личност обхваната здраво от детински фантазии за всемогъщество. Схвана прикриването на един амбициозен дух, както и предразположеността му към измама и лъжа. Въпреки това го прие. Задължи се да достигне душата му. Направи опит да промени характера му. Но не го постигна. Юда, за разлика от Петър, не позволи балсама на разкаянието и мехлема на прошката да заздрави раната на греха и не можейки да издържа гнилостната миризма, която тя разпръскваше, се обеси.

Тридесет сребърни монети?

National Geographic обясни как ръкописа, който съдържа "Евангелието на Юда", е стигнал до ръцете на една пътуваща швейцарска търговка - Фрида Чакос, която след един провален опит за продажба е била задържана по причина контрабанда с изкуство. Фрида е направила това чрез фондация, създадена от самата нея на името на адвоката й. National Geographic е платил на фондацията, за да реставрира ръкописа и е купил правата върху текста. Като част от договора с фондацията, Фрида печели между 825 000 и 1 500 000 евро чрез проектите на National Geographic.

в. "Ел Паис", 14.04.2006 г.
редактирано от Ревиста Адвентиста, юни 2006 г.
превод Стефка Попова
Created by ULimited®