"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Телевизията привлича хората
От Андрю Макчесни, сп. „Адвентна мисия“

Като дете в Нова Зеландия Корали Шофийлд била предупредена за потенциалните опасности на телевизията и посъветвана да стои настрана от нея.

Сега тя е удивена и изпълнена с радост за това, че хората се тълпят в адвентните църкви в цялата страна поради телевизията.

„Това е преживяване, което ни изпълва със смирение. Просто телевизия“, каза Корали, която бе на първия ред като съпруга на Нийл Шофийлд, управител на Хоуп Чанъл, Нова Зеландия, местен клон на международния адвентен канал.

„Когато растях в адвентната църква, гледането ми на телевизия, бе внимателно контролирано - казва Корали, която се грижи за кореспонденцията на Хоуп Чанъл. – Сега обаче изборът на програми е разширен. Има адвентен канал, който свидетелства денонощно. Не е възможно да видите всичко.“

Зрителите идват при Корали и съпругът й по време на богослуженията в Нова Зеландия. В една църква възрастно семейство разказало как голямата им дъщеря прехвърляла каналите и се спряла на Хоуп Чанъл. Скоро започнала да гледа редовно и разказала на сестра си и на родителите си за канала. Цялото семейство започнало да следи предаванията.

„Сега и четиримата са кръстени“, казва Корали.

В друга църква Корали чула за жена, която дошла една събота и попитала за библейски уроци. Когато пасторът пристигнал в дома й, видял 11 жени, очакващи библейския урок. Жената била поканила десет свои приятелки. Сега половината от тях са кръстени.

Хоуп Чанъл започнал излъчванията си в цяла Нова Зеландия през 2016 г. с помощта на даренията от Тринадесета събота. Понастоящем има месечна аудитория от 200 000 души, т.е. 5 процента от населението, според проучване на изследователя Нилсен. Адвентната църква има 12 000 членове в Нова Зеландия – страна със силно секуларизирано общество, където църквата се мъчи да намери своето място.

Зрители се появяват на неочаквани места. По време на вътрешен полет Нийл Шофийлд работел на лаптопа си. Човекът на съседната седалка видял логото на Хоуп Чанъл на екрана.

„Вие свързан ли сте с Хоуп Чанъл?“, попитал непознатият.

Пасажерът му се представил като пастор от друга християнска деноминация в Оукланд и заявил, че дъщерите му, които са съответно на 15 и 18 години, гледат единствено Хоуп Чанъл.

Изненадващо е също така, че родители идват в 16-те църковни училища на адвентната църква в Нова Зеландия и искат да запишат децата си там заради Хоуп Чанъл.

„Те знаят, че Хоуп Чанъл е адвентен и искат децата им да имат същия морал като този, който се поддържа от телевизионния канал“, твърди Корали.

Корали била особено трогната от една майка с три малки дъщери, която идвала до адвентната църкви три седмици подред в съботната сутрин, преди да набере смелост да влеме вътре. След като влязла, тя била сърдечно посрещната и само след няколко месеца била кръстена.

Наскоро била диагностицирана с нелечим рак.

„Трагично е – разказва Корали, - но можете да видите как Бог я е довел до място, където заедно с дъщерите си може да получи подкрепа.“

Гласът на Корали започва да трепери, когато говори за болната жена и за много други, които са дошли в адвентната църква поради Хоуп Чанъл. Никой не знае точния им брой.

„Намирам, че е изключително вдъхновяващо да бъда част от този процес – да се срещам с хората и да виждам радостта, изписана на лицата им, казва Корали. – Сякаш са намерили своя дом.“

Свързан урок >>