"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Библейските уроци на Бакстър


Поради гражданската война в Судан Бакстър трябвало да напусне дома си за дълго време. Докато бил далеч, срещнал няколко адвентисти и започнал да изучава Библията заедно с тях. Присъединил се към адвентната църква и изпитал силно желание да сподели новата си вяра със своето семейство. Когато накрая успял да се върне у дома, с изненада разбрал, че семейството му не желае да слуша нищо за адвентистите от седмия ден.

„Какво толкова й има на църквата, в която ходим? – попитал братът на Бакстър. – Защо искаш да обърнеш всичко с краката нагоре?“

След известно време племенникът му починал. На погребението Бакстър споделил надеждата си, че ще го видят отново, когато Исус се завърне. След службата местният свещеник влязъл в спор с него.

„Кой ти е разрешил да проповядваш тук“, попитал настоятелно свещеникът.

Бакстър отговорил: „Упълномощен съм от Исус Христос, Който е казал да отидем по целия свят и да проповядваме евангелието.“

Свещеникът се разгневил и заплашил със саморазправа, но друг мъж застанал между двамата. „Не бива да се бием на погребение – казал човекът. – Нека седнем да дискутираме този въпрос спокойно.“

След погребението Бакстър и свещеникът седнали под мангово дърво, за да обсъждат, а около тях се събрали около 200 души. Двамата говорили няколко часа. Свещеникът обяснявал традиционното си вярване, а Бакстър показвал какво е записано в Библията по тази тема. Малко по-малко насъбралите се започнали да виждат разликата между онова, на което били научени, и библейските учения.

Някои не били доволни от това, че Бакстър дискредитира църквата им, докато друг искали да научат нещо повече за тази нова вяра.

Бакстър започнал да посещава всяка къща от селото. Според тамошната култура би било крайно неучтиво да не слушаш посетител, който влезе в дома ти. Канели го многократно да споделя вярата си със селяните. Дори тези, които не искали да го слушат, трябвало да проявят любезност и да чуят какво им говори. Едно от семействата, не искало да обиди посетителя и го поканило да седне. След това излезли от собствения си дом, за да не се налага да го изслушат.

Бакстър обаче не се предал. Върнал се при тези членове на семейството, които имали желание да слушат. След пет месеца на изучаване това семейство било сред първите, които пожелали да застанат на страната на Библията и да се присъединят към Църквата на адвентистите от седмия ден.

Бакстър научил новите вярващи как да изнасят библейски уроци и скоро малката група се удвоила до 32 души. Те си построили малка църква и училище от местни материали и продължили да нарастват.

Свързан урок >>