"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Изтеглете Андроид приложението Съботно училищен урок от Google Play

Изтеглете Андроид приложението Съботноучилищни уроци за юноши от изтегли Съботноучилищни уроци за юноши от Google Play

Съботно Училище - официалното приложение на отдел "Съботно училище и лично служене" към ГК на ЦАСД, включващо младежки уроци Inverse
В добро и зло:
Поуки от старозаветните двойки

Гордън и Розенита Кристо


Съботноучилищни уроци за възрастни
Юли, август, септември 2007 г.


Урок 11 Сб Нд Пн Вт Ср Чт Пт Разказ 8 - 14 септември 2007 г.

Ахав и Езавел: Безчестие от власт


За друг урок изберете
Всички разкази, Само стиховете
Събота - 8 септември
Стих за запаметяване:
“Не се впрягайте заедно с невярващи; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината” (2 Кор. 6:14)?

Ако в Библията има двойка, на която не бива да подражаваме, това са Ахав и Езавел. Говорим за брак, сключен в ада! Когато до един цар със слаба воля поставите жадна за власт и заговори жена, резултатът е пагубен.

Тази седмица ще говорим за силата и авторитета или по-точно за злоупотребата със властта и авторитета.

Властта и авторитетът са дарове от Бога. Тези, които ги имат, притежават свята отговорност да владеят тази сила и власт по благочестив начин. Когато не го правят, те съгрешават не само пред хората, но и пред Бога. Ще разгледаме как Ахав и Езавел използваха силата и властта си срещу волята на Бога. Ще научим как да използваме властта, която ни е дадена.

Ахав и Езавел бяха съпрузи, които извадиха на показ най-лошото от себе си. То е достатъчно лошо за всеки брак, но когато са водачи, резултатите са плачевни.

За тази седмица прочетете:
3 Царе 16:28-34; 3 Царе 17, 18 гл.Ахаав Неделя - 9 септември

Миналата седмица разгледахме греха на Давид и Витсавее, който доведе до толкова много болка и страдания не само тях, но и народа. Наистина, неговата слабост се отрази и на потомците му. Това подготви по-късно пътя за разцепването на нацията на две отделни царства.


Прочетете 3 Царе 16:28-30. Какво научаваме за характера на Ахаав?


Какви бяха някои от нещата, които направиха предишните царе: 3 Царе 12:25-33; 13:33, 34; 14:22-27; 15:26, 34; 16:15-20, 25. Как това ни помага да разберем степента на отвратителното безбожно управление на Ахаав?


“Две години преди смъртта на Аса Ахаав започна да владее израилевото царство. Още от самото начало управлението му се характеризираше със страшно и необичайно отстъпление. Баща му Амрий, основател на Самария, “върши зло пред Господа, даже извърши повече злини от всички преди него (3 Царе 16:25). Греховете на Ахаав надминаха тези на баща му и разгневиха Господа. Той живееше така, “като че беше малко това, че ходеше в греховете на Еровоама, Натановия син (3 Царе 16:33). Неудовлетворен от религиозното служене във Ветил и Дан, дръзко поведе народа в най-противното езичество и замести поклонението на Йехова с култа към Ваал” – Е. Уайт, Пророци и царе, стр. 59.

От наша гледна точка трудно е да разберем как тези царе са могли да се поддадат на такъв грях и отстъпничество. Но това е проблема: ние гледаме тези царе от нашата перспектива, не от тяхната. Кой знае какво би направил всеки от нас, ако бяхме в тяхното положение. Тези истории трябва да ни служат за предупреждение. Колко лесно можем да се отделим от живия Бог.


Какво трябва да направите, за да се предпазите в бавно и сигурно отделяне от спасяващата ви връзка с Исус Христос?
Силна двойка Понеделник - 10 септември

Сякаш всичко, което Ахаав бе направил вече, не беше достатъчно зло, че прибави към всичко това и брака си с Езавел (3 Царе 16:31), езическа принцеса, чието име бе станало синоним на зло.

Ахаав се ожени за Езавел, “дъщеря на сидонския цар Етваал”, цар на Сидон, първосвещеник на Ваал. Този брак бе по-скоро от политическа изгода, вместо от любов. По-късно дъщерята на Ахаав се омъжи за Йорам, син на юдейския цар Йосафат.


Какво започна да прави Ахаав веднага след брака си с Езавел (3 Царе 16:31-33)?


Изпълнен с грях и компромиси, Ахаав не се нуждаеше от увещанията на езическата си съпруга, за да служи на Ваал. Той помогна да се разпространи поклонението на Ваал сред израилтяните. Дали го правеше, защото тя наистина вярваше в нейния бог, или за да укрепи силата си? Ако последователите на Яхве имаха контрол, тя вероятно щеше да умре. Повече от всичко, тя се стараеше да запази властта си. Колко удобно бе да се използва въображаемото посвещение на нейния “бог” като начин за получаване на сила.


Какви доказателства имаме за нейните опити да изкорени богослужението на истинския Бог и да го замени с поклонение на Ваал (3 Царе 18:4, 13; 19:1, 2; 21:25)?


Един грях води след себе си следващ… Не след дълго царят достигна до такава степен на деградация, която и той не би могъл да си представи. Какво от този тъжен доклад би ни помогнало да не допускаме същите грешки?
Езавел и Илия Вторник - 11 септември

Припомнете си прочутата история в 3 Царе 18 гл. Каква беше опасността?


Настъпи моментът на битката между Илия и Езавел. Царица Езавел имаше политическо влияние. С религиозно усърдие тя пренесе в Израил делото на своя баща, царя и свещеника на Ваал и Астарта в Тир и Сидон. Ахаав построи храм на Ваал за Езавел, чието съмнение включваше “семинар” за обучение на свещеници. Езавел лично контролираше Вааловия култ в Израил и го превърна в официална религия.


Как Езавел подкрепи пророците свързани с нейния култ (3 Царе 18:19)?


Четиристотинте пророци на Ашера ядоха на трапеза на Езавел. Това означава, че те имаха достъп до царското семейство и подкрепата на съпруга й. Тя очевидно е имала силно влияние над него. Сред това необуздано отстъпничество Илия поведе битка, за да защити поклонението на живия Бог. Религиозният конфликт се разрази, когато Илия каза на цар Ахаав, ”че през тези години няма да падне роса или дъжд освен чрез дума от мен” (3 Царе 17:1). Това бе директна атака срущу Ваал, бога на дъжда и плодородието. Ахаав нарече Илия “смутителя на Израил” (3 Царе 18:17), но Илия му каза: “Не аз смущавам Израил, а ти и твоят бащин дом. Защото вие изоставихте Господните заповеди и ти последва ваалимите” (ст. 16-18). По-късно на планината Кармил в отсъствието на Езавел и присъствието на Ахаав Илия показа безсилието на Ваал и силата на Бога над дъжда. Ахаав беше слаб като Ваал. Безпомощно гледаше поражението на ваалимите и клането на стотицитте Ваалови пророци. Когато се върна, трябваше да обясни на Езавел, защо не е нужно да приготвя храна за пророците за следващия ден.


От какво негативно влияние сте заобиколени? Какво можете да направите, за да го отстраните?
Лозето на Навутей Сряда - 12 септември

Как Ахаав допусна нещата да се влошат толкова много под негово ръководство? Лозето на Навутей ни дава отговора. Прочетете 3 Царе 21:1-4. Какво друго разбираме за характера на Ахаав?


В 3 Царе 21:5-7 виждаме как реагира Езавел. Какъв контраст! Нищо чудно, че тя управляваше царството. Когато съпругът й се върна у дома сърдит, готов да се откаже, тя нареди нещата така, че му даде каквото искаше. Нейната реакция беше: ”Царуваш ли ти наистина над Израил?”. Отново виждаме доказателство, че за Езавел, въпросът беше свързан със силата и властта.


Прочетете останалата част от историята (3 Царе 21:8-16). Как Езавел постигна целите си? Какъв хитър ход използва тя? Какво говори това за нея?


Езавел беше добре запозната със законите на Израил, така че можеше да ги използва в своя полза. Освен това обявяването на пост означаваше, че народът се справя с някакъв ужасен грях. Тя обвини Навутей в престъпление, знаейки, че по този начин ще стане причина за смъртта му (Левит 24:16). Накрая нареди да има поне двама лоши и лъжливи свидетели (Числа 35:30, Вт. 17:6), както изискваше закона. Тази жена знаеше точно какво прави; въпреки че не спазваше Божия Закон, знаеше много добре как да си служи с него.

Останалата част от 3 Царе 21:17-29 показва, че независимо, че Езавел подбуждаше престъплението, Господ държеше отговорен за него Ахаав. Той знаеше какво става и не направи нищо, за да я спре. Той и жена му бяха виновни за престъплението.


Помислете само колко е лесно да се използва религията за експлоатиране на хора. Колко силно можете да се изкушите да използвате вярата си, за да накарате хората да направят каквото искате? Защо трябва да сме много внимателни и да не допускаме да попаднем в капан?
Краят наближава - Ахаав и Езавел Четвъртък - 13 септември

Своеволните действия на Ахаав и Езавел станаха причина израилтяните да се покланя на Ваал и да участват в неморалност, която предизвика Божия гняв. На всичко отгоре те прибавиха греха от пренебрегването на нормите и правилата на правителството и убиха предумишлено невинния Навутей. Техният брак беше най-лошата комбинация: безволев и слабохарактерен цар, женен за безскрупулна и манипулативна, жадна за власт жена. Не е чудно, че това беше катастрофа за Израил.


Как посрещнаха края си Ахаав и Езавел (3 Царе 22:29-40, 4 Царе 9:30-37)?


Пагубното влияние на този презрян съюз не завърши само с тях. Те успяха да повлияят и на следващото поколение.


Прочетете 3 Царе 22:51-53. В какво се изразява влиянието на тези порочни хора?


“По време на бащиното си царуване Охозия бе видял чудните дела на Всемогъщия. Бе видял страшните доказателства, за това как Бог се отнася към отхвърлящите Неговия закон. Към тези събития Охозия се отнесе като към празни приказки. Вместо да смири сърцето си пред Господа, бе последвал Ваал и в последните дни от живота си бе извършил най-предизвикателната и безбожна постъпка. Бунтовно настроен и желаещ да се покае, Охозия “умря според Господното Слово, което Илия беше говорил” – Е. Уайт, Пророци и царе, стр. 109.


По какъв непосредствен начин сте повлияни от греховете на другите? Кои библейски принципи и обещания можете да изисквате, за да бъдете защитени?
Разширено изучаване Петък - 14 септември
Прочетете още:

Елън Уайт, Адвентен дом, глава 34, последната част: ”Упражняване на авторитет със смирение”, стр. 200.

“Ахаав не беше морално силен. Брачният му съюз с една езичничка с решителен характер и властнически темперамент доведе до катастрофа не само него, но и цялата нация. Без принципи и с нисък морал, характерът му бе лесно прекършен от смелата духом Езавел. Поради себелюбивото си естество той не можеше да оцени милостта на израилевия Бог и собственото си задължение като пазител и водач на избрания народ” – Е. Уайт, Пророци и царе, стр. 59.

За разискване:

1. Урокът тази седмица беше за използването на властта. Какви са привилегиите, които тя дава? Какви са опасностите? Поговорете в групата за силата на религията. Защо този вид сила е много опасна? Как ние като църква можем да помогнем на себе си и на другите да се предпазят от този вид насилие?

2. Другият урок, който научихме през тази седмица, е свързан с ролята на влиянието. Поговорете в групата си за влиянието, което имаме като отделни личности и като църква. Какво да направим, за да сме сигурни, че влиянието ни е възможно най-позитивно както в света, така и в църква?

3. Помислете за първото впечатление от вашата църква. Поставете се на мястото на посетител, идващ за първи път в църквата ви. Какво впечатление ще му направи тя? Кои са силните й страни? Кои са слабите й места? Какво ще направите като група, за да бъде първото впечатление възможно най-добро?

Обобщение:

Ахаав стана по-лош под влиянието на Езавел. Никоя двойка не злоупотреби с властта, колкото тях. Бог трябваше да се намеси, за да спаси Израил и Юда.Разказ
Хваната в момент на слабост
Дейвид Прайс

Айрис Хан обичала да сърфира из интернет. Често влизала в интернет форуми да провери за какво се говори там. Едва ли е очаквала, че ще намери Бога именно по интернет.

Айрис била израснала в китайско семейство, което не вярвало в Бога или в каквато и да е религия. “Цели 25 години бях изключила Бога от живота си”, пише тя.

През 2001 г. Айрис преживяла сериозна депресия. Веднъж докато сърфирала в интернет, попаднал на чат рум, където се запознала с мъж, който живеел недалеч от нея в Сидни, Австралия. Той я изненадал с признанието си, че е адвентен християнин и вегетарианец. Айрис била учудена, но решила да продължи разговора. Отговорила му и така започнали да общуват по интернет. След време Айрис дори посетила Църквата на адвентистите от седмия ден.

Айрис отишла на църква, но в нея се зародили множество въпроси за Бога и за Библията. Пасторът внимателно й обяснявал и й помагал да открие отговори на въпросите си. Айрис признава, че е била доста скептична към християнството, когато за първи път приела поканата да посети семинарите върху Даниил и Откровението. Там обаче открила, че Божията истина е автентична и надеждна. След като прекарала месеци наред в задаване на въпроси, Айрис предала живота си на Христос и била кръстена.

Сега Айрис използва компютърните си умения, за да работи за Бога. Тя е уеб мастер на своята църква и поддържа онлайн библейски курс върху пророчествата, което е част от евангелизаторската инициатива на църквата в района на Сидни. Понастоящем поддържа онлайн връзка с повече от сто души.

Историята на Айрис показва как Бог може да използва едно средство за масова комуникация, за да привлече дори невярващите към Исус. “Няма средство, което Бог да не може да използва, за да доведе при Себе Си хората, които търсят нещо – дори самите те да не могат да формулират съвсем ясно какво търсят”, заявява Айрис.

Адвентният център в Сидни, Австралия се стреми да намира нови начини да преподава евангелието на хората. Айрис знае, че тези методи са успешни, тъй като Бог е използвал интернет – нещо, което тя е харесвала, за да навлезе в живота й.


* Дейвид Прайс е заместник директор на Адвентния център в Сидни, Австралия.

Created by ULimited®