"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Урок 1


Малкият принц

Стих за запомняне:
"Обичайте се един друг
като братя и сестри."

/Римляни 12:10/

Случвало ли ти се е някой по-голям или по-възрастен от теб да се заяжда с теб? Тогава имаше ли някой, който да може да те защити? Принц Йоас е имал.

Принц Йоас живеел в кралския дворец в Израил. Но въпреки че Йоас бил принц, той все още се нуждаел някой да го защитава. Той имал нужда някой да го защитава от Готолия - кралицата.

Кралица Готолия била зла и злобна. Тя не искала Йоас да стане цар. Йоас не можел да се защитава сам от кралица Готолия, защото той бил само едно бебе. Затова Бог изпратил някой друг да се погрижи за него.

Лелята на Йоас, Йосавета, живеела в храма със съпруга си Йодай, свещеника. Бог й помогнал да вземе решението да защитава Йоас от злата кралица. Затова Йосавета тайно взела бебето Йоас и неговата гледачка в храма. Там тя и съпругът й го скрили в спалнята.

Леля Йосавета и чичо Йодай го криели в продължение на шест години. Те тайно го обучавали затова един ден да стане цар. Въпреки че той бил просто едно малко бебе, Йоас знаел, че един ден той ще управлява Израил.

И накрая този ден дошъл. Когато Йоас бил на 7 години, чичо Йодай решил, че било дошло времето да го направи цар. Чичо Йодай извикал войниците в храма:

- Принц Йоас е жив. - им казал той - Леля Йосавета и аз защитавахме принц Йоас от кралицата Готолия в продължение на шест години. Сега е ваш ред да защитавате принца от кралицата. Време е Йоас да бъде коронясан за цар.

Войниците били съгласни. Те знаели, че кралицата е зла. Те обещали да стоят близо до Йоас и да бъдат с него където и да отиде.

Скоро след това чичо Йодай извел принц Йоас извън храма до едно място, където народът се бил събрал. Точно както били обещали, войниците се насъбрали около Йоас. Чичо Йодай излял сладко миришещо масло на главата на Йоас. Той дал на Йоас копие от закона и тогава го обявил за цар.

Народът наблюдавал тихо Йодай как поставя короната на главата на Йоас. Тогава всички хора извикали:

- Да живее кралят! Да живее кралят!

Тромпетистите започнали да свирят на тромпетите си и певците започнали да пеят песни на хвала.

Кралица Готолия чула този шум. Тя се втурнала в храма. Там видяла едно момче, което току-що било коронясано за цар! Тя била изненадана. Също така била много ядосана! Тя наредила на войниците да отведат Йоас. Но вместо това те отвели нея. Тя вече не била кралица.

Йоас щял да бъде на сигурно сега след като вече той управлявал Израил. Той знаел, че Бог бил водил леля Йосавета и чичо Йодай да го защитават през всичките тези години.

И той бил добър цар през всичките дни докато неговия чичо Йодай бил жив. Той насочил народа отново да опознаят Бога.

Ние също можем да защитаваме бебетата и малките деца. Можем да се уверяваме, че те са в безопасност. Можем да се молим нежно с тях. Можем да помогнем на Бог да защитава и да се грижи за Неговите деца.

Created by ULimited®