"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Статии]

Подсладителите

Истината за аспартама най-сетне излезе наяве

Центърът "Чезаре Малтони" за изследване на рака при Европейската фондация "Рамазини" не само потвърди, но и подкрепи с още доказателства изводите от по-ранно свое проучване, което демонстрира, че изкуственият подсладител аспартам причинява рак и левкемия. Ново изследване на същия италиански център показа, че дори и малки дози от веществото причиняват рак. Д-р Морандо Софрити, автор на изследването, бе удостоен през април с престижната награда "Ървинг Дж. Селикоф" за изключителен принос в разкриването на канцерогенни вещества. Тя беше учредена през 1993 година от Колегия "Рамазини", в която участват 180 световно признати експерти по трудова и екологична медицина от повече от 30 страни.

Предишните изследвания бяха отхвърлени от индустрията, Европейската агенция за безопасност на храните и Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA). Но фактите за вредата от подсладителя не могат да "изчезнат". Научните открития показват сериозни проблеми, които не могат повече да бъдат прикривани. А междувременно изглежда, че някои плъхове напускат потъващия кораб - британските супермаркети изключиха аспартама (Нутрасуит) и други добавки от безалкохолните напитки, а компанията "Кока-Кола" провежда изследвания, необходими за одобрението на естествен заместител на аспартама: билката стевия от поречието на река Амазонка.

Изследването на д-р Софрити, продължило 36 месеца и включващо 1800 плъха, стигна до категоричния извод, че аспартамът е мултипотенциален канцероген, тоест може да причини различни видове рак, между които левкемия, лимфом на бъбреците и рак на черепните периферни нерви. При това единствено плъховете, на които бил даван аспартам, развили злокачествени мозъчни тумори.

Същото бяха показали изследвания още преди 25 години, които бяха известни на FDA! Позовавайки се на резултатите от тях, агенцията в продължение на 16 години отказваше да одобри аспартама. Тогава Доналд Ръмсфелд, изпълнителен директор на компанията майка на Нутрасуит - G. D. Searle Co., беше назначен за министър на отбраната в администрацията на президента Рейгън (по-късно, както знаем, той заемаше същия пост и при управлението на Джордж Буш-младши). Комисарят на FDA беше притиснат да подаде оставка и аспартамът беше одобрен от назначения от Рейгън на негово място Артър Хейс, пренебрегвайки всички възражения на научния съвет на агенцията. Президентът Рейгън издаде административно постановление, отнемащо правата на FDA да направи каквото и да е по въпроса. Така изпадналата в затруднено положение "Сърл" стана печеливша компания. Компрометираната FDA беше напълно наясно с токсичността на аспартама и одобряването на този смъртоносен канцероген обрече милиони на тежки болести и смърт.

През септември 1985 г. в сп. "Атланта джърнъл" излезе статия със заглавие: "Рейгън престава да използва подсладители", в която се цитират думите му, че престава да ги ползва, защото "не знаем какво има в тях...". За съжаление вече беше твърде късно - апелативният съд отсъди в полза на Нутрасуит, макар да беше известно, че FDA е поискала повдигане на обвинение срещу "Сърл" и е върнала молбата за одобрение.

Изследването на Софрити се концентрира върху вредата от дългосрочното приемане на малки дози аспартам и ясно демонстрира голяма опасност за неродените бебета и за децата. Новооткрит е и риск от развитие на рак на гърдата, когато консумиращото аспартам дете порасне. Резултатите показват, че когато контактът с това вещество започне още от утробата на майката, канцерогенните ефекти се умножават.

И при това става дума за приемане на малки дози. А едно дете с тегло 20 кг, което пие две кутийки диетична сода дневно, вкарва в организма си 400 мг аспартам. Седмичникът "Фууд & Дринк" съобщава, че содата е най-често консумираната напитка от децата в САЩ, а потреблението на безалкохолни напитки е нарастнало с 500% през последните 50 години. То е скочило на над 600 порции по 340 мл на човек годишно и продължава да нараства.

Канцерогенността на аспартама е известна от десетилетия. През 1985 година д-р Ейдриън Грос, токсиколог от FDA, предупреди Конгреса, че аспартамът нарушава поправката Дилейни. Тя забранява храните, които съдържат каквато и да е съставка, причиняваща рак при животни.

Адвокатът Джеймс Търнър обяснява: "Още от 1974 година FDA и фармацевтичната компания "Сърл" знаят, че аспартамът предизвиква мозъчни тумори при животни. През 1980 обществеността научи, че Публичният комитет за разследвания е потвърдил, че изследванията на "Сърл" са показали развитие на рак при животни, и е постановил аспартамът да не се използва в хранителни продукти. Крайно време е FDA да се позове на поправката Дилейни и да отстрани Нутрасуит от пазара."

Д-р Ралф Уолтън от здравната агенция "Сейф Харбър Бихейвиъръл Хелт" подчертава: "Обществеността трябва да бъде информирана, че одобренията, както в тази страна, така и в Европа, се базират на крайно съмнителни изследвания, финансирани от индустрията, или, в случая с наскоро направените изявления за предполагаемата безопасност на аспартама, на въпросник, който по никакъв начин не представлява легитимно изследване. Всички независими изследвания като това на Софрити неизменно демонстрират извънредно опасния характер на този продукт."

Когато бе оповестено предишното изследването на фондацията "Рамазини", правителството и производителите на аспартам се заловиха с покриването му. Те намериха стара анкета на Американската асоциация на пенсионерите - 16 страници с 56 въпроса, изпратени до милиони възрастни американци. В нея се питаше: До кой клас сте учили? Претърпявали ли сте хистеректомия? Ядете ли сладкиши брауни? Овесена каша? Маргарин? А въпрос №25 беше "През последните 12 месеца, когато пиехте кафе или чай, какъв подсладител използвахте редовно?" Следваха 6 възможности за избор, една от които беше аспартам...

Това мигновено превърна анкетата отпреди 10 години в най-голямото изследване за аспартама в историята! Тя не показваше никакви проблеми!!! (Никой не беше попитал за такива!) Чрез насищане с новинарски съобщения тази пропаганда беше разпространена по цялата планета във всички големи списания и други медии.

Новото изследване на д-р Софрити беше представено пред EFSA (Европейски орган за безопасност на храните, основан през 2002 г.). Оценяването на риска от тази агенция е критикувано още от самото начало, тъй като има конфликт на интереси сред членовете на борда - и най-вече председателката, Сюзан Барлоу, която е индустриален консултант. Те отхвърлиха изследването с неубедителното извинение, че раковите заболявания били причинени от белодробни инфекции. Това извинение въобще не беше прието от учени и изследователи, защото е известно, че респираторните инфекции са фактор в процеса на умиране. В контролната група имало много по-малко случаи на рак в сравнение с групата, хранена с аспартам. Ако ракът е причинен от белодробни болести, то в контролната група би трябвало да има същия брой ракови заболявания, както и сред консумиращата аспартам. Тъй като EFSA не се извини, случаят е отнесен до Международния съд. Междувременно членът на EFSA д-р Кйотер призна, че компаниите са ги притискали да саботират науката.

Д-р Х. Дж. Робъртс, автор на няколко труда върху болестите вследствие на аспартама, коментира: "Елегантните изследвания на д-р Морандо Софрити и колегите му заедно с други скорошни публикации по въпроса затвърждават моето дългогодишно мнение, че продуктите с аспартам представляват причинител - или съпричинител - на някои основни видове тумори при хората, особено такива, засягащи мозъка.

Неуспехът на FDA да признае и да предприеме действия във връзка с разкритията през последните две десетилетия за рисковете от продуктите с аспартам, особено при употреба от деца и бременни жени, остава извор на професионален срам. Този химикал представлява надвиснала заплаха за общественото здраве. Поздравления за д-р Софрити, че самостоятелно е подчертал това предупреждение."

Неврохирургът д-р Ръсел Блейлок отбеляза: "Изследването, публикувано в Европейското списание за онкология, би следвало да ужаси всички, които консумират продукти, подсладени с аспартам. Това е прецизно проведено изследване, което показва статистически значимо увеличение на няколко типа лимфома и левкемия при плъхове. И двете злокачествени заболявания се увеличиха рязко в САЩ, откакто започна широката употреба на аспартам. Тези два вида рак са най-бързо разпространяващите се сред хората под 30 години в САЩ. Наред с най-новото изследване това означава, че изпиването само на една безалкохолна напитка с аспартам дневно е свързано с развитието на лимфом и левкемия. Установено е и увеличение на мозъчните тумори, макар и не толкова значимо. Това обаче не намалява опасността, защото само вземалите аспартам животни са развили мозъчни тумори. Дозите, използвани в изследването, са сравними с тези в ежедневието.

Имайки предвид, че аспартамът може да увеличи затлъстяването и дори да причини метаболитен синдром, който засяга 48 милиона американци, няма никаква причина изобщо някога да консумираме този продукт. Новото изследване, заедно с по-ранното, би трябвало да убеди всеки разумно мислещ учен, а и цялата общественост, че продажбата му трябва да бъде прекратена."

Ще признае ли в крайна сметка FDA, че одобрението на аспартама е било незаконно? Той се продава като добавка към храните, а е смъртоносен невротоксичен канцероген, който взаимодейства с всички лекарства и ваксини. След като изследване в Обединеното кралство, спонсорирано от Агенцията по хранителни стандарти, показа, че добавките водят до проблеми с поведението на децата, големите хранителни вериги започнаха да отстраняват аспартама от своите продукти. Но не и FDA в САЩ, която знае това от четвърт век.

(вестник "Лечител", Брой 34, 23 Август 2007)
Created by ULimited®