"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Статии]

Абортът
Противозачатъчни средства

 • Михей 6:7
  "Да дам ли плода на утробата си за греха на душата си?"
 • 1Кор.3:16
  "Не знаете ли, че сте храм на Бога и че Божия Дух живее във вас?"

Бог е дал децата, като едно благословение за семейството. Но в днешната ценностна система, където Божиите ценности са ужасно размити, не е така. Много хора не желаят деца и ги считат за проклятие. Бог е дал свобода на хората сами да планират броя на децата си. И за да няма нежелана бременност днес има много методи за опазване от нея, за да не се стига до аборт.

Абортът - това е позорното дело на 20 век. Той е станал толкова често явление, че експертите-домографи считат, че абортът се е превърнал в своеобразна форма за контрол над раждаемостта сред населението. Но едва ли може аборта да се приеме, като метод за контрол над раждаемостта, защото, той не е метод за предпазване от бременност, а метод за унищожаване на вече създаден живот.

В днешното модерно общество, абортът се разглежда като бърз и лесен метод за освобождаване от нежеланото дете. Аборт по "немедицинско предписание", днес е станал една от най-често срещаните хирургически интервенции (след обрязването).

"Немедецински предписания" означава, че абортът не се извършва, за да се предпази здравето или живота на жената, а по нейно лично желание, за по-безгрижен, безпроблемен живот, който би се усложнил от едно нежелано дете.

Лекарите-гинеколози, никога не казват истината за последиците от аборта. Истината е тази, че абортът е хирургическа интервенция, която може да доведе до големи усложнения.

Двойно повече жени умират при легалните аборти, отколкото при едно нормално раждане. Последиците от аборта са големи и въпреки това лекарите заявяват, че аборта е безобидна и безвредна процедура, все едно, че ти отрязват брадавица.

Абортът е нарушаване на Хипократовата клетва, която от столетие лекарите полагат и която има значение като морална основа в тяхната професия. "Задължавам се да не давам смъртоносно средство (отрова) на никой човек, макар и сам той да желае това, нито пък да давам съвет да се използва такова средство, както и да НЕ давам на никоя жена средства, предизвикващи аборт".

Но лекарите нарушават тази клетва и това е грях пред Бога. Те закоравяват сърцето си в този грях. Един лекар разказва, че след първия аборт, който направил едва не полудял, но продължил да върши това. И сега след 20 години сърцето му е вкаменено, той се чувства толкова далеч от Бога, че се има за мъртъв.

В света се вършат над 60 млн. Аборта годишно, като България се нарежда на 4-то място. От тях 75% са на неомъжени момичета, 32% са на жени под 20години и 20% от тях са абортирали повече от един път.

Методи за извършване на аборт

Ще спомена някои от най-често прилаганите методи за извършване на аборт.

 • Кюртаж - с различни инструменти се разширява каналът на шийката на матката, за да може да се вкара кюрета, с която се нарязва плода на парчета и се изтръгва о стените на матката. Кръвотечението е обилно. След като плодът се извади, медицинската сестра трябва да съедини отделните части на плода, за да се увери лекаря, че матката е напълно изчистена. Ако е останало нещо вътре, това ще доведе до възпаление и усложнения.
 • Аспирационен кюртаж - това е най-често употребяваният метод за аборт. Вкарва се тръбичка в матката, свързана с аспирационна апаратура която изсмуква бебето. То се разкъсва от силния вакум и се изсмуква навън.
 • Простагландинов или химичен аборт - специални медикаменти и химикали се инжектират в жената. Те предизвикват силни контракции на матката и бебето се изхвърля навън, обикновено живо. Понякога контракциите са толкова силни, че при някои бебета се откъсват части от тялото (глава, ръце, крак). А някои жени не издържат, получават инфаркт и умират.
 • Отравяне със сол (солева инжекция) - този метод се прилага след 16 седмична бременност, когато има повече околоплодна течност (след 4-тия месец). С инжекция се изсмуква част от тази течност и на нейно място се впръсква силно концентриран солеви разтвор. Бебето поема от тази "отрова", започва да се гърчи, рита отчаяно, защото този разтвор изгаря живата тъкан и за 1 час умира. След 24 часа започват контракциите и се изхвърля мъртъв плод. В редки случаи детето може да се роди живо, но то е изгеряно от разтвора и умира бързо или го умъртвяват.
 • Цезарово сечение - прилага се при напреднала бременност след 5-тия месец. Отваря се корема, бебето се изважда живо и се оставя да умре или го убиват.

Аборт по медицинско предписание

Понякога това е пресилено и измислено, за да се освободим от нежеланата бременност. Ето какво казва един лекар: "В моята 36-годишна практика не съм срещал случай, където детето да се абортира, защото заплашва живота на майката. Ако в края на бременността има усложнения, ще се предизвика изкуствено раждане или цезарово сечение. Животът на бебето никога не трябва да се отнема преднамерено, защото животът на майката е в опасност."

Днес чрез медицинската техника, която има (видеозона) може да се узнае предварително дали детето е здраво или не! Оправдан ли е аборта ако се установи, че детето е тежко увредено? Може ли да се премахне?

Лекарите предлагат да се абортира увреденото дете. В нацистка Германия е имало закон, който разрешавал премахване на членовете на обществото от които "няма полза". Днес ние сме свидетели на същото - безумно се унищожават както болните, така и здравите бебета. Ние казваме: "От тях няма полза" - и ги абортираме.

Но не така гледа Бог на тези болни създания. Често се правят лекарски грешки и когато детето се роди може да се установи, че не е това заболяване, което лекарите са диагностицирали.

Понякога болестта се лекува, или Бог може да го изцери. А понякога тези болни деца умират по време на раждане или след това. Всичко това е в ръцете на живия Бог, или Бог иска да ни научи на нещо с раждането на едно болно дете.

Нямаме право да унищожаваме нечий живот. Познавах две жени - Лили и Нели. Те бяха бременни в началото на 5-тия месец и лежаха в една болница, в една стая за задържане на плода. Лекарите бяха установили чрез видеозон, че бебето на Лили е момиче, но с увредено сърце и с вода в мозъка. Те й предлагаха аборт - да се освободи от болното дете и тя се съгласи. Нели носеше нормално момче в себе си, и трябваше да я изписват от болницата, защото беше добре. Но на следващия ден, когато трябваше да се извърши аборта на увреденото дете, сестрата на отделението обърква болничните картони на двете жени и отвежда в операционната Нели, която има нормално бебе. Без да я разпитват те я упойват, изваждат бебето и чак тогава виждат, че са сгрешили и са абортирали здраво бебе. Момченцето умира, защото е едва в 5-тия месец. Нели изпада в стрес и след 5 години тя все още не може да има дете и е в депресия.

Лили се изплашва от всичко това и решава да задържи и роди болното дете. Впоследствие то се оказва не толкова зле здравословно. Чрез добро лечение детето на Лили днес е едно здраво и красиво момиченце.

Не лекарите решават кой да живее и кой не, а Бог решава това.

Какво казва медицинската наука за бебето в утробата?

То къс месо ли е или жив човек?

Кога започва живота? Учените казват, че живота започва с оплождането на женската яйцеклетка от мъжкия сперматозоид. Тя започва да се дели с голяма скорост - на 2, 4, 8, 16... до образуването на милиони, милиони нови клетки. В даден момент клетките започват да се специализират. Някой клетки започват да се превръщат в дихателна система, други в нервна, сърдечна, скелетна система.

И до днeс медицината, не е открила откъде клетките разбират как да започнат да се дефинират (разграничават). Но има Един, Който знае как става това. "Както не знаеш как се движи духът, нито как се образуват костите в утробата на непразната, така и не знаеш делата на Бога, Който прави всичко". Еклисиаст 11:5.

Оплодената яйцеклетка съдържа вече голямо количество информация за бъдещото развитие на детето - пола да детето, цвета на очите, косата, кожата, височината, тип нервна система, склонност към заболяванията. В тази сложна система се формира уникална личност, неповторима на този свят. Друга такава личност не е била, няма и няма да има. Защото такова съчетание на гените при друг индивид, практически е невъзможно. Но дори и да е възможно, пак щяха да са различни, защото душите са различни. Като пример за това са еднояйчните близнаци. Бебето се развива много бързо. На 3-тата седмица сърцето започва да бие, на 4-тата започва да се оформя мозъка, на 6-тата се оформят очите, ушите и вътрешните органи. На 8-мата седмица бебето реагира на докосване, има оформени крайници, мозъчна и сърдечна дейност. Има ли душа? Да, то е жива душа в утробата на майката.

Медицината доказва, че бебето в утробата в първите месеци е живо и е човек, макар и неоформил се още. Правейки аборт ние убиваме човек.

Животът на човека започва от зачатието, но само в Китай възрастта се изчислява от неговото зачатие, а при нас от раждането.

Какво казва Бог в библията за плода в утробата и за аборта?

Тези миниатюрни същества в женската утроба - действително ли са човешки същества, личности ли са? За какво ги счита Бог?

Очевидно Бог ги приема за такива!

Според Пс.139:13-16 Бог дава живота в утробата и записва дните на човека "...Докато още не съществуваше ни един от тях."

Библията не прави разлика между бебета в утробата на майката и тези които са родени. Думата "brephos" е гръцка дума, която се използва, за да се опише бебето в утробата на Елисавета и Мария: Лука 1:41. Същата дума се употребява и за децата, които са родени: "Донесаха при Исуса младенци "brephos", за да се докосне до тях". ( Лука 18:15-17).

Бог казва за пророк Еремия така: "Преди да ти дам образ в корема познах те, преди да излезеш из утробата осветих те. Поставих те за пророк на народите." Ер 1:5.

Бог знаеше за Еремия още в самото негово зачатие - преди да има образ го избира за свой служител. Ако беше абортирано бебето, майката нямаше и да знае, че носи един бъдещ пророк, нямаше да знае името му. Но Бог вече знаеше името, бъдещето му, мисията му.

Същото виждаме и за Йоан Кръстител. Той "беше изпълнен със Св. Дух още от утробата на майка си." Бог изпрати Своя ангел при Захария, за да му каже, че жена му ще зачене, ще роди син и името му ще бъде Йоан. "Мнозина ще се зарадват за раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа." (Лука 1:14,15). Ясно се вижда, че Бог познава Йоан добре и има определен план и мисия за неговия живот.

Бог не чака моментът, когато бебето излиза от утробата, за да го признае за личност. Бог знае още в утробата, коя е тая личност и Той има план с нея.

Но защо ние чакаме и приемаме бебето, едва когато се роди?

Абортът е отхвърляне на най-ценния дар. Годишно се правят над 40 милиона аборта и колко от тях са на християнки? Срам за днешните християнки е, че правят аборти и отхвърлят плода на утробата си по един страшен начин - чрез убийство. Абортът е убийство, което разрушава майчиния дух на християнката. Не можем да говорим за аборт, без да говорим за сърцето на жената. Абортът разрушава женското сърце.

В 4 Царе 6:22-28 се описва една печална картина от историята на Израел. Самария е под обсада повече от 500 дни. Хората били гладни и отчаяни. Тогава две жени сключват договор да изядат децата си. Тази нация е под Божието осъждение и тогава, цялата ценностна система на човека се променя и става безнадеждно изкривена. Променя се моралният облик на хората и те започват да наричат злото-добро и доброто-зло. Нещата, които са грешни изглеждат правилни, а правилните изглеждат грешни. Така стоят нещата и днес - абортът се смята за правилен и нормален, а бременността за проклятие.

Библейската ценностна система говори, че майчиният дух е силен и готов на саможертва и борба. Но тук виждаме разрушаване на майчиния дух- две жени се съюзяват в злото-да изядат децата си и изяждат едното. Това е нашествие на демонични сили върху майчиния дух и те го деформират.

Дяволът работи по-лесно в нас, когато има кой да ни подкрепи в злото. Толериране на злото като цяло прави участието на хората в него по-лесно.

Понеже правителството разрешава аборта, в страната жените се чувстват подкрепени в това зло - да отнемат живот на беззащитни същества. Мълчанието на църквите по този проблем също толерира аборта на християнки. Бездействието и мълчанието на пастирите по въпроса, като че ли насърчава християнките в това зло.

Налице е изкривяване на християнската ценностна система и деформиране на майчиния дух при християнките.

Само Бог има право да дава и отнема живот (Второз. 32:29). Само Той има право да отваря или затваря утробата на жената. Днес лекарите със съгласието на жените отварят утробата, за д аубият. Човек си е присвоил Божиите функции.

Издигам глас в защита на неродените деца в утробата на християнките: "Не убивайте тези деца- те са бъдещите пастири, пророци, майки и бащи. Те са дар от Бога и Бог има план с техния живот."

При Бога има много неродени деца, които чакат да видят своите майки. Ние християнките ще увеличим ли тази бройка? Къде е нашия здрав майчин дух, готов на саможертва за детето си? Няма го! Вместо това правим утробата, което е най-сигурното място за едно бебе-място за убийство. Ние, които сме "Храм на Св.Дух" в един момент ставаме място за убийство на деца- място за детско жертвоприношение на Сатана. Ако в древността езическите народи са принасяли деца в жертва на бог Молох и така са се освобождавали от нежеланите новородени, то днес ние сме измислили аборта, което е жертване на Сатана или по-точно абортът се явява като жертва на бог Хедон- богът на удоволствието и удобството.

Бог ни предупреждава: "Не убивай невинния и правия, защото аз няма да оправдая беззаконника" (Изход 23:7). Ние не можем да нарушаваме Божиите закони и да не носим последствията от това: "Недейте се лъга, Бог не е за подигравка. Понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне." (Галат.6:7).

Ако една жена не желае детето си, тя може да роди това дете и да го дари на друга жена, която не може да има деца. Колко много семейства искат да осиновят дете? Така че никоя майка не е принудена да отнема живот. Тя може да стори нещо по-велико - да подари живот на едно бездетно семейство.

Всяко живо същество има право на живот. Божията заповед: "Не убивай" се отнася и за аборта.

Абортът е дискриминация (лишаване от права)срещу цяла класа живи същества в съвсем малка възраст и с местожителство - утробата. Законите на много държави позволяват на жените да абортират, за да разрешат своите лични социални проблеми. Така ли трябва да продължи тази дискриминация срещу тези беззащитни същества? Това е въпрос, който стои неразрешен пред всяка една нация и който едва ли ще се разреши.

А християнките, как ще отговорят пред Бога за този грях? Когато фараона издаде заповед да се убиват мъжките деца на евреите, бабите, които акушираха на родилките не посмяха да сторят това и "Бог ги благослови". (Изход 1:17-21).

Но какво добро да очаква една нация, когато дори християнките убиват децата си и нямат страх от Бога?

Искам да отговоря и на следния въпрос. Често идват бременни жени, които не желаят децата си и питат: "Нямам ли право на избор?"

Аз ги питам: "Право на избор да извършите какво? Искаш право да убиеш своето дете?" Всяка жена трябва да си зададе въпроса - дали това действие е правилно или не! И после си отговори на въпроса дали имаш право на избор. Ако Бог е казал: "Не убивай!" - имаш ли право на избор? Абортът е нарушение на Божия закон и нарушаване на човешките и гражданските права. Френският президент Де Гол, за да насърчи жените да раждат и да ги спре от аборта издал закон - жена, която роди три или повече деца, получава пожизнена пенсия и осигуровки без да работи.

Последици от аборта - постабортен синдром (ПАС)

Защо жените правят аборт? Една част от момичетата и не желаят бебето, други от лекомислие, трети, че имат много деца, четвърти, че новото бебе ще им попречи на кариерата, на развлечението, на удобствата.

Абортът е риск. Той има своите психически и физически аномалии. Жени, които правят аборти, често се отнасят с другите си деца жестоко и небрежно. Жени, които в детството са се отнасяли зле с тях- са по-склонни към аборт. Абортът има и "семейна традиция". Ако бабата и майката са правили аборти - много по-лесно е дъщерите им да направят.

В общества, където жените правят аборти-мъжете нямат право да защитят децата си. Много от тях дори не знаят за аборта на техните деца. Тези мъже също страдат от това и прибягват към алкохол и наркотик.

Абортът не разрешава проблема, а е негово начало.

Последиците от аборта са:

 • I Физически:
  • Болести по гениталиите, възпаления, инфекции;
  • Стерилност-безплодие;
  • Спонтанни аборти;
  • Извънматочна бременност;
  • Преждевременно раждане;
  • Онкологични заболявания като рак на матката, гърдата;
  • Високо RR, мигрена, язва, C.C. заболяване.
 • II Психически последици. Те са по-големи и трайни.
  • Явява се емоционална болка, страдание;
  • Вина, която започва да те разяжда;
  • Впоследствие се явява депресия;
  • Смущение в съня, явяване на кошмари - много жени сънуват неродените си деца, че събират парчетата на абортираното си дете, безсъние;
  • Смущение в апетита - липса на апетит;
  • Смущение в сексуалния живот - охлаждане на взаимоотношенията с мъжа и спад на сексуалното желание, до пълно изчезване;
  • Явяват се мисли за самоубийство, защото животът губи смисъл;
  • Себеомраза, поради сторения грях;
  • Голям гняв към определени хора, които са я принудили да прави аборт;
  • Злоупотреба с алкохол, лекарства, наркотик;
  • Разпад на взаимоотношенията.

Изцеление!

Абортът е грях, който Бог прощава. Жени, които страдат от последиците на аборта, и са вършили този грях, нека направят следното:

Да изповядат греха на аборта - 1Йоана 1:9

Да приемат Исусовата прошка.

Да простят на себе си.

И ако имат още болка, вина - да изповядат всичко пред Бога и да се молят за изцеление.

Бог може да изцели всички болезнени спомени за аборта и да те възстанови. Амин!

Противозачатъчни средства

Децата са дар от Бога на родителите. Ние имаме свободата само да планираме колко деца да имаме и кога да ги имаме. Децата са благословение за един дом, но понякога когато идват непланирани могат да създадат проблеми.

Библията не ни дава информация за противозачатъчните средства и християнките не знаят как да ги използват. Модерният свят ни залива с информация за всички съвременни средства за предпазване. Често християните имат светски начин на мислене за предпазване от нежелана бременност, аборта и контрацептивите.

Предпазването от нежелана бременност е проблем на много жени, чийто мъже пият, не ги обичат и не ги пазят по време на полов акт. Какво трябва да правят те, когато "главата" на семейството е безумна?

Още едно погрешно схващане се шири сред християните, че е грях мъжа да изхвърля семето при полов акт извън жената. Като пример се взема текста в Бит.38 глава, където Онан беше наказан от Бога и умря. Но той бе наказан, защото не искаше да изпълни длъжността на девер - да издигне потомство на брат си.

В Библията определени форми на контрол върху раждаемостта са изрично забранени - убийство на новородени Изх.1-15;22 и аборт. Фараона искаше да направи контрол над раждаемостта при евреите и заповяда бабите акушерки да убиват мъжките деца. Но бабите не направиха това и Бог ги благослови. "Не убивай" е заповед. Затова всеки контрол на раждаемостта, в който има убиване е грях. Тук спадат и някои противозачатъчни средства, които изхвърлят оплодена яйцеклетка, което е убийство.

Повечето практикуващи методи за предпазване днес са грешни - заради мотивите и заради самото приложение. Библията не говори за семейно планиране, но говори за децата и благословението от тях. Така, че преди да решим да ползваме нещо да се попитаме дали това решение произлиза от разбиране и покорство на библейското учение за семейството.

 • - Ако една брачна двойка напредва в кариерата си и не желае децата, заради това, че ще им пречи в кариерата и, че ще им бъде в тежест, главоболие, техният мотив за предпазване от забременяване е грешен.
 • - Но ако една брачна двойка има 3 деца и те са родени с Цезарово сечение (през корема) и желаят да се предпазват от бременност, заради здравето на жената и за да има тя сили да отгледа тия 3 деца, този мотив е правилен.

Има няколко неща за предпазване от забременяване, които трябва да знаем:

 • Противозачатъчния метод да не изхвърля оплодена яйцеклетка, защото това е убийство.
 • Мотива за предпазване да бъде правилен.
 • Противозачатъчното средство да бъде безвредно - някои от тези средства могат да предизвикат здравословни проблеми при жената или да провокират ракови заболявания. Те дават странични ефекти като кървене, болка в таза, обилен мензис и други.
 • Противозачатъчното средство да е резултатно. Това зависи донякъде и от двамата брачни другари, когато прилагат правилно противозачатъчното средство.
 • Друго съображение при вземането на противозачатъчно средство е личното предпочитание. Всеки метод, който ви смущава - оставете го веднага.
 • Никога не препоръчвайте като съветник един или друг метод за предпазване на жените. Покажете плюсовете и минусите на всеки един метод за предпазване, а всеки сам да избере кой метод ще използва.

Когато мъжът и жената са вярващи, те лесно ще определят кой метод ще ползват. Но когато мъжът е невярващ, тогава е трудно да се определи какво жената да ползва.

В следващите редове ще опиша противозачатъчните средства в България, които се продават и методите, които се използват. Ще се покажат плюсовете и минусите на всеки един метод. Но всеки сам решава какъв метод за предпазване от бременност ще използва.

Методи за предпазване от бременност

 • I. Въздържание от полов акт. Това не трябва да се препоръчва като средство за предпазване от бременност. В I Кор. 7:3-5 се забранява лишаването от съпружеско сношение в брака. Това отваря вратата за сатанинска намеса в брака, което разбива брака. Въздържание от полов акт в брака може да има при раздяла, болест, бременност, при пост и молитва, но при взаимно съгласие. Иначе може да се стигне до изневери или практикуване на мастурбация, което пристрастява и не е добре. Това не трябва да е метод за предпазване от бременност.
 • II. Естествен метод- прекъснато сношение (метод на отдръпването). Преди мъжът да еякулира пенисът се изважда от влагалището и спермата се излива навън. Това е широко употребяван метод за предпазване. Когато мъжът е разумен и сигурен в себе си, този метод може да се практикува.

  Предимства:

  • Не се налага употребата на каквото и да било приспособление и подготовка.
  • Винаги може да се практикува.

  Недостатъци:

  • По време на ерекция при мъжа, се стича течност в пениса, която съдържа сперма. Това може да оплоди жената, защото течността изтича във влагалището.
  • Често е трудно да се контролира точния момент на еякулация и много мъже не се усещат кога еякулират (семеизпразват).
  • Концентрацията, която се изисква при отдръпване на пениса отнема от пълнотата на преживяването. Това пречи на жената да стигне до оргазъм. Много жени се страхуват от това, че мъжът им няма да успее да се отдръпне на време и ще ги оплоди.
  • При 1 000 брачни двойки, ползващи този метод - само 160-200 жени забременяват (за 1 година).
 • III. Цикличен метод - този метод е свързан с биологичния ритъм на менструалния цикъл (ритмов метод). Три фактора осигуряват научната основа на този метод:
  • Организмът на жената образува 1 яйцеклетка по време на всеки менструален цикъл.
  • Тази яйцеклетка е жизнеспособна само 24 часа и само в този промеждутък тя може да бъде оплодена.
  • Сперматозоидите живеят 48 часа след като попаднат във влагалището. Единствено през тия 2 дни те са способни да оплодят яйцеклетката.

  На практика има само 3 дни в целия месец, през които може да стане оплождането. Ако жената избегне сношението през тези три дни, бременност не би имало. Трудно е на практика да се определи кои са тези три дни. При всяка жена са различни. Обикновено овулацията (узряването на яйцеклетката) е 13-16 дни преди идването на мензиса. Но проблема е да се знае кога точно ще започне следващия мензис.

  За да се използва този метод жената трябва да има редовен менструален цикъл. За да приложи този метод тя трябва да има наблюдение върху цикъла си поне 8-12 месеца.

  Ако менструалния цикъл е на 28 дни и е точен, то следната таблица е добра:

  • - От 1-5 ден след мензиса е безопасно за забременяване;
  • - От 9-18 ден след мензиса вече е опасно;
  • - От 19-28 ден след мензиса е безопасно.
  • - Ако си сигурен в датата на следващия мензис, изваждаш 14 дни и намираш деня на овулацията. Тогава 4 дни преди овулацията и три дни след овулацията са опасни дни за забременяване.
 • IV. Температурния метод- да се определи точно овулацията в кои дни е, може да се мери анусна температура. Тя се измерва сутрин щом се събудиш в леглото, преди да станеш от леглото в един и същи час, + - 5 минути. Меренето на температурата започва от свършване на мензиса, всеки ден и се записва. Лекият спад на температурата е показател, че овулацията е започнала. След това температурата се покачва 1.3-0.4 градуса. Два дни след като температурата се е покачила, започва безопасен период за забременяване. Опасността тук е тая, че понякога някои болести повишават температурата на жената и това обърква нещата.
 • V. Друг метод е наблюдение на влагалищната слуз, отделена от шийния канал. По време на овулацията тази слуз става слузесто влагалищно течение. Първия признак е усещане на повече влажност, до усещане за мокрота. При повечето жени при овулацията слузта става светла, прозрачна и прилича на белтък от сурово яйце. Прави се тест с два ножа. На единия нож се слага капка от слузта, с другия нож се опира отгоре и се разтегля капката. Когато жената е в овулация, капката слуз се разтегля на 10-20 см. Между двата ножа. А когато няма овулация, капката не се разтегля. Опасността тук е тази, че някои инфекции, заболявания променят слузта и жената може да се обърка.

  За да се ползва цикличния метод, трябва да се вземат тия три фактора заедно - точната дата на мензиса, промените в телесната температура и гъстотата на разтегливостта на слузта на шийния канал.

  Предимства:

  • Не е необходимо лекарско предписание.
  • Никакви разходи.
  • Няма странични ефекти (освен ако не забременее).

  Недостатъци:

  • В повечето случаи точния момент на овулацията не може да се предвиди.
  • Ограничават се дните за полов акт и спонтанния полов акт, който е толкова добър се избягва.
  • Не всяка жена може да го използва-поради нередовен менструален цикъл.
  • Метода не се препоръчва да се прилага след раждане до 3-4 месеца, докато се нормализира менструалния цикъл.
  • При изследване на над 1 000 жени, ползващи този метод - 140 забременяват. Тук се включват и тези, които не са могли да се въздаржат в опасните дни. Иначе бройката спада до 30 жени за 1 година.
 • VI. Промивка- прави се влагалищен душ веднага след полов акт, като във водата се слагат 1-2 зърна калиев перманганат или сода 1 лъжица и 1 лъжица оцет.

  Недостатък:

  • Спермата при еякулация се освобождава във вид на силна струя, която достига бързо входа на матката. Водната струя може да изтласка спермата още по-навътре към шийката на матката.
  • Жената трябва веднага да стане след полов акт за да направи промивката и няма възможност да се отпусне и полежи в леглото.
  • Част от спермата може да навлезе в матката, докато тя се приготвя за промивка.

  >> Бариерни методи

  • I. Вагинална преграда със спермициди (вещество, което убива сперматозоидите). Преградата представлява гумена капачка 5-10 см. в диаметър. Тя покрива отвора на матката, канала на шийката на матката като куполовиден капак. Лекарят прави изследване и казва каква да е преградата. Тя не пречи по време на половия акт. Преградата не допуска спермата да навлезе в матката, но трябва да се намаже със спермициден крем, който убива всички сперматозоиди. Преградата остава 6 часа след половия акт. Но без този крем, тя няма смисъл да се употребява.

   Предимства:

   • Независимо дали е имало секс, преградата може да остане 24 часа в жената. Само ако наново започне полов акт, трябва да се прибави спермициден крем, без да се изважда.
   • Ако се ползва правилно, може да се употреби една и съща пластинка с години. Трябва да се провери само дали не се е напукала.
   • Може да се употреби и за секс по време на мензис като спира кървенето (но не е желателно).
   • Когато е сложена правилно не се усеща и е добро средство за предпазване.

   Недостатъци:

   • Жената трябва да се обърне към лекар и той да измери и определи точно размера на преградата.
   • Ако започне спонтанно секс, трябва да се прекъсне, за да се сложи пластината.
   • При изследване на 1 000 жени - 26 забременяват. Тук спадат и тези, които са небрежни да прибавят спермициден крем, ако след време се повтори половия акт.
  • II. Спермицидна гъбичка, напоена със спермицидно вещество, което убива сперматозоидите. Тя е с еднократна употреба и спада към бариерния метод за предпазване.
  • III. Интра вагинален пръстен с бавно отделяне на прогестерон.
  • IV. Вагинално-спермициден метод - това е използване на спрей като пяна, крем и апликатор, който автоматично измерва необходимата доза. Тези препарати имат силно въздействие и е необходимо само едно намазване преди всеки полов акт. Спермицидите имат двустранно действие.
   • Убиват мъжката сперма.
   • Служат като "бариера" към шийния канал и пречи на сперматозоидите да проникват в матката.

   Предимства:

   • Те се купуват и без рецепта.
   • Не е необходимо измерване.
   • Няма какво да се отстранява след полов акт.
   • Жени, използващи този метод са ангажирани само когато започне половия акт.

   Недостатъци:

   • За да има ефект този метод, влагалището трябва да се намаже непосредствено преди полов акт.
   • Апликатора да се мие със вода и сапун след всяка употреба.
   • Възможно е спермицидите да предизвикат възпаление и сърбеж във влагалището. Отделя се голямо количество секрет след акта.
   • На 1 000 жени, ползващи този метод-76 забременяват (за 1 година).
  • IV.Кондом- презерватив. Най-употребявания бариерен метод за предпазване от забременяване и венерически болести.

   Указания за ползване:

   • Поставя се преди сношение при ерекция на половия член на мъжа.
   • При главата се оставя пространство от 1-2 см., където да се събере спермата. Иначе има опасност от изхлузване.
   • Презерватива се развива до основата на пениса.
   • Веднага след еякулация, докато пениса е в ерекция-да се извади от влагалището и да се изхлузи презерватива.
   • Ако кондома се изхлузи по време на сношението хванете го за отворения му край и го издърпайте така, че съдържанието му да не се изсипе. Нека жената да си направи веднага промивка и да се измие добре.
   • При всяко ново сношение се ползва нов презерватив. Има презервативи за многократна употреба, който се измива и се талкира. Преди употреба се надуват.

   Предимства:

   • Лесно се използва.
   • Няма страничен ефект.
   • Купуват се навсякъде.
   • Отговорността пада върху мъжа.
   • Предпазва от болести.

   Недостатъци:

   • Намалява чувствителността на пениса. Но за някои мъже е добро, защото забавя еякулацията им.
   • Презерватива се слага само когато пениса е в ерекция. Поставянето му прекъсва любовната игра, но ако жената поставя презерватива това е също игра.
   • Ако кондома е сух - да се намаже с овлажнител или специален балсам. Никога да не се използва вазелин. Той е с петролна основа - поврежда кондома.
   • Възможно е кондома да има незабележим процеп или да се скъса по време на полов акт. Тогава жената веднага да си направи влагалищен душ.
   • При изследване на 1 000 брачни двойки използващи кондом-26 забременяват (за 1 година). Ако се употребява и спермициден крем случаите намаляват до 10.

  >> Орални противозачатъчни средства

  • Хапчета - те се състоят от 2 хормона и субстанции, които силно наподобяват естествените хормони (естроген и прогестерон), които подтискат овулацията. Тези вещества когато се приемат те сигнализират на тялото да не произвежда яйцеклетката. След като не се отделя яйцеклетка няма какво да се опложда. Когато се приемат тези хапчета се появяват симптоми, наподобяващи ранна бременност - сутрешно гадене, променен вкус, чувствителност на гърдите, повръщане.

   -Хапчетата се вземат 21 дни. Започва се на 1 или 5 ден след мензиса, след изпиването им се спира и идва мензиса.

   -Хапчетата се вземат всеки ден в срок от 24-36 часа. Ако се забрави в деня да се вземе, при полов акт да се пазят.

   -Хапчетата могат да се вземат и след 21 дена ако жената желае да отложи идването на мензиса. Например, когато мъжа си идва след раздяла или друга причина. Ако жената забременее, те трябва да прекрати приемането на хапчетата и да изчака 2-3 месеца, за да се очисти организмът й от хормоните. Иначе има опасност от поява на хормонални близнаци-4-6-8 броя.

   Предимства:

   • Когато се прилагат правилно хапчетата са най-резултатния и най-безвредния противозачатъчен метод.
   • Не е необходима никаква подготовка по време на полов акт- по всяко време жената е защитена.
   • Не е необходимо да се правят измервания или да се слага нещо във влагалището.
   • Хапчетата регулират менструалния цикъл при жената и той идва редовно и точно.
   • На 1 000 жени за 1 година - 1 забременява.

   Недостатъци:

   • Някой жени имат гадене, повръщане, слабо кървене, отслабване или напълняване, уголемяване на бюста.
   • Някои жени забравят да вземат хапчета или не са сигурни дали са ги взели или не.
   • Когато жената кърми, не се препоръчва да се приемат противозачатъчни средства, защото те влияят на млякото и могат да го спрат.
   • Жените трябва редовно да преглеждат гърдите си на мамолог и гениталите на гинеколог. Да се прави редовно цитонамазка (изследване на ПАП).
   • Ако се появят следните симптоми да се спрат хапчетата и да се потърси лекарска помощ:
    - постоянно главоболие
    - изменение цвета на кожата
    - болки в гърдите, задъхване
    - подуване на глезените
    - смущение в зрението, двойни образи
    - вагинални кръвотечения
    - бучки по гърдите
    - подуване на гърдите
    - повишено съсирване на кръвта
    - инфаркти, инсулти
    - белодробна емболия
    - камъни в жлъчката
    - доброкачествени и злокачествени образувания в матката и гърдите
   • Не е изследвано късното действие на хормоните върху организма.

  >> Вътрешноматочен способ

  Спирала- тя е различна по форма-лека, гъвкава пластинка. Поставя се от лекар, след менструалния период непосредствено. Тя е навита, но се развива и се поставя в тръбичка, подобна на сламка. Слага се тръбичката на шийния канал и с помощта на тънка пластмасова пръчица спиралата се избутва в матката. Там тя се връща към завитата си форма. При това поставяне може да се яви болка.

  Как действа спиралата? - не е установено точно. Има няколко теории:

  • Организмът реагира на чуждото тяло и ускорява преминаване на яйцеклетката през тръбите, там където става всъщност оплождането. Това, че яйцеклетката не се задържа в тръбите, които са между яйцеклетката и матката, и тя не може да се оплоди.
  • Някои автори казват, че спиралата не позволява на сперматозоидите да се движат и да достигнат до тръбите за да оплодят яйцеклетката.
  • Спиралата предизвиква лек възпалителен процес на повърхностния слой на матката и когато оплодената яйцеклетка се спусне в матката (след 10 дена)- тя не може да се имплантира за стената на матката (да се захване). И така се изхвърля оплодена яйцеклетка.

  Предимства:

  • Тя е сигурен метод. След като се постави не изисква грижи.
  • Спиралата може да остане с години, без да предизвиква усложнения.
  • На 1 000 жени със спирала - 19 забременяват ( за 1 година)
  • Ако след полов акт се постави тампон във влагалището - той ще поеме част от спермата и ще намали риска от бременност.

  Недостатъци:

  • Жената да проверява един път на седмица дали спиралата е на мястото си, като с пръст опипва найлоновите нишки които трябва да са във влагалището.
  • Около 10 % от жените изхвърлят спиралите по неизяснени причини.
  • Жените със спирала имат по-силно менструално кръвотечение от другите.
  • Може първите месеци да се яви кървене между менструалните цикли.
  • Може да се явят болки в кръста, но преминават.

  Усложнения. Може да се получи:

  • Ендометрит - възпаление на лигавицата на матката.
  • Септичен аборт.
  • Възпаление на малкия таз и бяло течение.
  • Перфорация (пробив) на маточната стена.
  • Извънматочна бременност - (като чели оплодената яйцеклетка разбира, че като слезе от тръбите в матката ще бъде изхвърлена и затова се задържа в тръбите и там започва да се развива. След което се пука тръбата и се получава голям кръвоизлив. Това изисква бърза хирургическа намеса.)
  • Около 4% от жените получават инфекции и безплодие.
  • 290 случаи на инфаркт и спонтанен аборт са причинени от спирали (за 1 година).
  • Тридесет и девет случаи на смърт са причинени от спирали (за 1 година).
  • Опасност от миоми, рак, смъртността е голяма.

  >> Легиране (завързване) на яйцепроводите

  Прави се хирургическа операция от лекар. Двата яйцепровода през които яйцеклетката се придвижва от яйчника към матката се срязват и се завързват. Това се прави при жени, които имат 2-3 раждания с цезарово сечение.

  Недостатъци:

  • Това е сериозна операция. Има опасност от кръвотечение, възпаление и други усложнения.
  • Настъпват промени в мензиса, характера на жената и в сексуалните желания.
  • Явяват се болки в таза.
  • Жената може отново да забременее, ако иска пак деца, но трябва отново да се оперира за свързване на тръбите.
  • На 1 000 жени само 2 забременяват (за 1 година).

  >> Вазектомия

  Това е най-простия, най-резултатния и дълготраен противозачатъчен метод, който е известен днес. Това е вазектомична операция на мъжа. При нея се прекъсва семеотводния канал и не се позволява на сперматозоидите да се движат. Операцията е лека, прави се с местна упойка. Тя не влияе на мъжката ерекция. Не променя неговата сексуалност. Изхвърля се семенна течност от пениса, но в нея няма сперматозоиди.

  Предимства:

  • Прост и удобен начин, почти безболезнен.

  Недостатъци:

  • Ако иска мъжа да има отново деца трябва да се оперира наново, но шанса да се възстанови семеотводния канал е малък.

  >> Други противозачатъчни средства

  • Подкожна имлантация на депо-хормон в гърдите или седалището, който предпазва от забременяване от 1 до 3 месеца.
  • Инжекции с депо-хормон, които подтискат овулацията за 4-8 месеца, но не е проучен късния ефект върху женския организъм.
  • Хормонални хапчета, които се приемат непосредствено след полов акт. Те потискат овулацията, но за месец могат да се употребят само 4 хапчета- повече е вредно.
  • Хапчета, които се ползват от мъжете, и които подтискат сперматозоидите.

Като заключение:

Бог е направил така, че не винаги жената може да зачева. На практика тя е способна само три дни. Бог би могъл да направи всякога жената да зачева, но не го е направил, защото сексът не е само за разплод, а за удоволствие, радост и символ на "една плът" в брака. Бог е вградил в целия цикъл при жената- противозачатъчен метод.

Моят съвет към жените, когато решават да използват някакъв противозачатъчен метод- то нека този метод да възпрепятства оплождането, а не да изхвърля оплодена яйцеклетка.

Изпратил: Ивайло Петров от гр. Севлиево
Created by ULimited®