"Към Мене погледнете     
и спасени бъдете..."

Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Статии]

Някои правила при подбор на музиката

Често ме питат, какво бих променил, ако отново можех да започна църква "Садълбек". Моят отговор е следният: От първия ден на съществуване на новата църква бих вложил повече енергия и пари, за да осигуря първокласно музикално служение, което отговаря на целите ни. Музиката е неразделна част от живота ни. Ние я слушаме, докато се храним, шофираме, пазаруваме, почиваме и дори танцуваме под звуците й! Великото развлечение на американците не е бейзболът - това е музиката и споделянето на мнения относно нея!

През първите години на църква "Садълбек" допуснах две грешки в тази област. Едната беше, че полагах огромни усилия да угодя на всеки вкус (по време на една служба покривахме целия диапазон - от класическа до рок музика!) и втората беше, че подцених силата на музиката. Тъй като нямахме достатъчен брой талантливи музиканти, ние свеждахме до минимум музиката по време на службите. Често една песен може да докосне хората така, както една проповед не може. Музиката може да прекрачи интелектуалните бариери и да донесе посланието право до сърцето на хората. Тя е мощно средство за евангелизиране. В Псалм 40:3 Давид казва следното: "И сложи още в устата ми НОВА песен... Мнозина ще видят и ще се убоят и ще уповават на Господа." Забележи директната връзка между музиката и евангелизма: "И ще уповават на Господа." Дори Аристотел е размишлявал върху този въпрос. Той е казал: "Музиката има силата да оформя характера." Днес Сатана без съмнение използва музиката за тази цел. Текстовете на рок музиката от 60-те и 70-те години на миналия век е оформила ценностната система на американците, които днес са на възраст между 40 и 60 години. Днес МТV оформя ценностите на повечето двайсетгодишни хора. Музиката е основният преносител на ценности за младото поколение. Ако не използваме съвременната музика за разпространение на божествените ценности, Сатана ще получи необезпокояван достъп до цяло едно поколение. Музиката е сила, която не може да бъде подценявана. Макар да осъзнавам, че може да се окажа върху минно поле, бих искал да дам няколко предложения във връзка с музиката. Без значение какъв стил е избрала вашата църква, има няколко правила, които трябва да следваш.

Преглеждай предварително музиката, която използваш. Не допускай изненади по време на службата. Научих тази истина по трудния начин. Веднъж един гост-изпълнител реши да изпее 20-минутна песен във връзка с ядреното разоръжаване!

Ако ти не управляваш музиката, тя ще управлява службите ти. Прегледай предварително, както музиката, така и текста. Попитай, тази песен доктринално издържана ли е? Разбираема ли е за църквата? Използвани ли са понятия и метафори, които невярващите не биха могли да разберат? Как ти въздейства мелодията? Идентифицирай целта. Дали това е песен за изграждане, за поклонение, за общение или за евангелизиране?

Дори когато каним известни християнски изпълнители в църква "Садълбек", ние настояваме предварително да чуем песните, които имат намерение да изпеят. Атмосферата, която се опитваме да изградим по време на службите, е далеч по-важна от егото на някой изпълнител. Ускори темпото - Много служби за поклонение звучат повече като погребение, отколкото като празненство. Библията казва: "Служете на Господа с веселие; елате пред Него с радостни песни." (Псалм 100:2) Джон Бизанго, пастор на 22- хилядната Първа Баптистка църква в Хюстън, Тексас, казва следното: "Погребалните химни и песните на лидерите с колосани яки ще убият църквата по-бързо от което и да било друго нещо на този свят!"

Запомнете: Невярващите обикновено предпочитат празнични песни вместо песни предизвикващи размисъл, защото все още нямат взаимоотношение с Христос. Актуализирай песните. Не забравяй: Няма нищо "свещено" в една песен. Ако текстът е хубав, а музиката е остаряла, сложи думите в нова мелодия. Ако мелодията е страхотна, но текстът е на архаичен език, осъвремени го с разбираеми думи. Облечи тези "стари приятели" в нови дрехи - дори да е само заради невярващите в събранието. В противен случай те ще си помислят, че песента за балсама на Галаад е песен за терористи!

Насърчавай членовете да пишат нови песни. Псалм 96:1 казва следното: "Пейте на Господа НОВА песен." Тъжен е фактът, че в много църкви пеят все същите стари песни. Всяко събрание трябва да бъде насърчавано да пише нови песни на поклонение. Ако изучаваш църковната история, ще откриеш, че всяко истинско съживление се е придружавало от нова музика. Новите песни казват: "Бог прави нещо ново тук и сега, а не само преди сто години." Всяко поколение се нуждае от нови песни, за да изрази вярата си. Вместо да подбираш песните по сантиментални причини, избирай ги в зависимост от целта. Избирай песни, в които се пее на Господа, а не такива, в които се пее за Него. Замени органа със MIDI озвучаване. Когато преди години проведох проучване на музикалните предпочитания на хората - никого не чух да казва: "Слушам орган по радиото." Единственото място, където можеш да чуеш орган, е в църквите. Какво говори това? Ние каним неспасените да дойдат на църква - да седнат на столове от 17 век (които наричаме пейки), да пеят песни от 18 век (които наричаме химни) и да слушат инструменти от 19 век (орган) и после се чудим защо ни смятат за демоде! Със съвременната MIDI технология всяка църква може да има такова качествено озвучаване, което чуваме в професионалните албуми. Всичко, от което се нуждаете е MIDI синтезатор и MIDI дискове. Не насилвайте невярващите да пеят. По време на службите използвай музика с по-съвременно звучене, вместо традиционна църковна музика. Посетителите не се чувстват удобно да пеят мелодии, които не познават и думи, които не разбират. Също така нереалистично е да очакваме невярващите да пеят песни на хваление и посвещение към Исус преди да са повярвали в Него. Това е все едно да сложим каруцата пред коня.

Основната идея залегнала във всички изброени правила е: Прави стойностна музика. Музиката може да бъде най-противоречивият елемент от една служба, но също така, тя е изключително важен елемент, който не е за пренебрегване. Ние трябва да разберем невероятната сила на музиката, да я пуснем в действие, като оставим настрана личните си предпочитания и започнем да творим музика, която би достигнала по най-добър начин неспасените за Христос.

Автор: Рик Уорън
Изпратил: Ивайло Петров от гр. Севлиево
Created by ULimited®