Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

От Шарлот Ишканиан


Лиджалем израснал в семейство на фермери в Етиопия. Бил много способен, но родителите му не смятали за необходимо да го пратят в гимназия. За какво му е на един фермер толкова високо образование? Лиджалем имал огромното желание да учи и тъй като видели неговите заложби, родителите му решили да му позволят да тръгне на училище. Той бил по-голям от повечето ученици, но имал твърдата решимост да се справи.

Училището било доста отдалечено от дома му и това принудило Лиджалем да си наеме квартира. Всяка седмица се връщал у дома, за да се види с родителите си, да посещава местната църква и помогне във фермата. Когато се връщал в училището, майка му давала достатъчно храна за цялата седмица.

Лиджалем забелязал, че повечето ученици били адвентисти от седмия ден. Бил видял няколко адвентни църкви в околността и започнал да се чуди в какво вярват тези хора. Слушал, когато съучениците му споделяли вярата си с него. Проявявал интерес към съботата, защото по традиция неговата църква същото провеждала богослуженията си в събота, но с течение на годините, тази традиция била изоставена от повечето църкви. Само няколко стари свещеници си спомняли съботното поклонение.

Съучениците му го поканили да посети една от адвентните църкви в града и той приел поканата. Започнал да ходи там съвсем редовно. Приятелите му го научили как да спазва съботата и след време изкарал библейския курс.

Разказал на роднини и приятели какво е открил. Някои от тях, включително и баща му, помислили, че е полудял, но други се вслушвали в думите му. След като се кръстил, родителите му го изгонили от дома.

Неговите приятели видели как се отнасят с него, но също така им направило впечатление, че той не отвърнал на злото със зло. Един след други хората, с които бил споделил вярата си, го последвали в адвентната църква. Днес 18 души от предишната му църква са станали адвентисти. Всички преживели големи трудности, но не се обезсърчили.

Лиджалем разказва, че именно младежите в гимназията са подготвили пътя пред него. След като се дипломира, Лиджалем стана евангелизатор мирянин. Поради любовта си към евангелизирането, на него му е възложено да служи като евангелизатор от програмата „Глобална мисия” в Западна Етиопия. Само през първите 9 месеца от служенето си Лиджалем е довел 15 души при Господа.

Около 85 процента от адвентистите в Западна Етиопия са млади хора. Адвентните младежи работят сред своите приятели и ги водят до Христос.


* Шарлот Ишканиан е редактор на списание Mission.

[Свързан урок]

Created by ULimited®