Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Стонове в нощта
Джеймс Апел

Стоновете и плачът прорязаха вечерната тишина. Звуците на жалеене идваха от място съвсем близко до болничната стена. Там живее Алауайе. Бебето на третата му жена бе хоспитализирано наскоро с диагноза менингит. След лечение с антибиотици го върнахме в дома му в добро състояние и без температура. След три дена обаче Алауайе пак го донесе с висока температура. Бактериите в тялото му са устойчиви и ние нямаме други антибиотици, с които да го лекуваме.

На следващата сутрин Алауайе дойде в болницата. Бебето е по-добре, но не достатъчно добре, за да се върне вкъщи. Обяснявам му, че бебето е все още болно и е възможно да умре. Една от съпругите му говори със заплашителен тон. „Ние ще го вземем у дома. Вашето лечение не действа. Време е да се посъветваме с шамана.” Обяснявам защо детето трябва да остане в болницата и Алауайе се съгласява лечението да бъде завършено.

Предлагам да се помоля за бебето и семейството се съгласява. Умолявам Бога да докаже, че то се е разболяло не от магия и че Той може да го излекува. Направили сме всичко по възможностите си въпреки нашите ограничени медицински консумативи. Сега очакваме чудото.

Плачът от съседната врата показва, че Бог не се е намесил.

Повечето хора в тази област вярват, че болестите се причиняват от магьосници и че някой им е направил магия. Търсят лечение от „традиционните” шамани и идват в болницата едва когато пациентът е на умиране. И ако той умре, смятат, че ние сме виновни.

Гневът ми се надига заедно с плача. Как може човек да се бори не само срещу физическите болести в такава бедна обстановка, но и срещу силите на невежеството и злото? Опитвам се да вдъхвам надежда на пациентите, да ги насърчавам да се борят, но после чувам как близките им казват, че ще умрат. Болният губи всяка надежда и наистина умира, отчасти поради психологическата атака на семейството.

Паля керосиновата лампа и отварям Библията си на Йоан 3:19: „Светлината дойде на света и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.”

Разбирам Божията дилема. Той не насилва свободната воля. Сатана може да използва страх, суеверие, манипулация, натиск и бруталност, но Бог не го прави. Тъй като съм застанал на Божия страна, аз също не мога да използвам сила. Понякога ми се иска да набия родителите, които чакат и водят децата си в болницата полумъртви, вместо още в началото на заболяването.

Вярно е, че хората обичат тъмнината повече от светлината. Не ни остава нищо друго, освен да продължим да се борим и да се молим. Може би един или двама ще видят светлината и ще излязат от тъмнината.


* Джеймс Апел е лекар мисионер в Чад, Централна Африка

[Свързан урок]

Created by ULimited®