Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Светещата църква, Част І
Мар Дела Фуенте

Дату (вожд) Лагундай от село Мигтулод в планините на Южните Филипини бил единственият човек в селото, който искал студенти мисионери от колежа в Маунтин Вю да дойдат при тях, за да преподават на децата. Селяните били убедени, че новото училище е примамка, поставена с цел да им отнемат земята. Дори съпругата на вожда се противопоставяла на идването на външни хора. Воджът обаче се наложил и през 1994 г. пристигнала първата група студенти мисионери.

“Ако не искате да пращате децата си на училище, няма да ви насилвам – казал Лагундай на хората. – Но докато съм вожд, ще поддържам това училище. Вярвам, че някой ден това село ще бъде светлина за другите села.”

За нещастие Лагундай умрял и селяните затворили училището. Новият вожд обаче осъзнал, че те се нуждаят от училище и от себеотдайни млади хора, които да образоват децата. Той пътувал чак до колежа Маунтин Вю и помолил студентите да се върнат и да възстановят училището.

Скоро селото се изпълнило с детски гласове, които пеели в прослава на Бога всяка сутрин. Когато разбрали значението на чистотата, хората започнали да поддържат лична хигиена и да почистват мизерното си село. Престанали да пускат прасетата си на свобода из селото. Превърнали се в най-чистата общност в планините и наистина били светлина за всички около тях. Децата се учели бързо и скоро можели да се съревновават по знания с деца от други области. Родителите изучили нови техники на земеделие и започнали да продават продукти на пазарите в равнините.

Селяните построили църква на един хълм до селото. Насадили прекрасни цветя по пътеката до църковната сграда. Газовата лампа в църквата насочвала хората към хълма за вечерните богослужения, а в събота постройката била изпълнена с вярващи, които си носели храна и оставали целия ден на хълма.

Една ранна утрин съпругата на новия вожд на селото събудила мъжа и децата си, за да им каже, че някаква ярка звезда свети на хълма. “Наистина църквата ни е светлина за другите села”, казал вождът.

(Продължава следващата седмица)


* По време на написването на този разказ Мар Дела Фуенте бе студент мисионер и преподавател в адвентната мисия в село Мигтулод в Южните Филипини.

[Свързан урок]

Created by ULimited®