Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

[Опитности]

Живот с добро влияние


Елизабет Кимонго е родена в традиционно семейство на племето Масаи в Кения. В нейната среда се предполага, че момичетата трябва да се оженят малко след като навършат 12 години. Жените нямат почти никакво право да решават как да живеят, но в този случай Елизабет отказала да напусне училище и да се омъжи. Тя си имала мечта.

Докато била у дома по време на ваканцията, преди да премине в гимназията, Елизабет разбрала, че баща й прави приготовления да я омъжи за възрастен мъж. С благословията на майка си избягала и се върнала в адвентното училище.

Там тя приела Христос и след време била кръстена. Когато казала, че иска да продължи да учи в адвентния университет, майка й я насърчила.

Елизабет завършва специалността земеделие, което ще й помогне да учи хората как да запазват земята си и да имат по-добър живот. Тя работи, докато учи, и получава малка стипендия, с която си помага в заплащането на училищните такси. Понякога пропуска семестър, за да работи на пълен работен ден и да изкара пари, за да продължи с ученето.

Примерът на Елизабет помогнал на по-малката й сестра да не напуска училище и да избегне ранния брак. Баща й бил разгневен, че дъщеря му отказва да се омъжи за избран от него мъж, но сега приема нейното решение. Той обаче настоява по-малките сестри да се омъжат за този човек. Елизабет насърчава сестрите си да вярват в Бога и да продължат да учат, за да имат по-добър живот.

Елизабет настоява други момичета от племето да се учат усърдно и да имат доверие в Бога. „Не позволявайте на житейските обстоятелства да окрадат живота ви – казва тя. – Сатана иска да ви унищожи. Трябва да имате доверие в Бога и да не допускате Сатана да действа във вас.”

Сега Елизабет е достатъчно голяма и нейното племе не може да я накара насила да се омъжи. Те я приемат като зряла жена, която може сама да взема решения. „Искам да уча хората с примера си как да имат повече реколта и да постигат по-добър живот – обяснява тя. – Селото ми даде парче земя, която използвам за засаждане на растения, и така хората сами да се убедят, че ще имат успех, ако следват моя пример.”

Елизабет е благодарна за адвентните училища, които са я подготвили за живота сред народа Масаи.

Елизабет Кимонго скоро ще завърши образованието си и ще се върне в селото, за да работи за своя народ и да споделя Божията любов сред тях.

[Свързан урок]

Created by ULimited®