Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Севлиево

16 декември 2009 г.

На 16 декември (сряда) проведохме програма-концерт по случай Рождество Христово в залата на Адвентната църква в гр.Севлиево. Вече втора година подред мероприятието е в този формат с тенденция да се превърне в традиция. Голяма част от хората, които дойдоха миналата година имаха очакване за повторно издание. Желанието ни е не само да създадем продукт, който да се утвърди, но и да го подобряваме непрекъснато. Салонът беше пълен не само с братя и сестри от околните църкви, но и с много роднини, близки, познати и приятели на църковните ни членове. Песните бяха приятни,а преживяването– вълнуващо. Присъстваше репортерски екип от местната телевизия „Киви ТВ”, която ще излъчи програмата по своята кабелна мрежа.На следващия ден в студиото на „Киви ТВ” беше поканен музикалният ръководител на групата Ивалин Цанков на интервю, което се надяваме добре да представи името на църквата ни в обществото. Събитието бе отразено и от Hope Channel Bulgaria и сме сигурни,че чрез техния сайт ще почувствате атмосферата и настроението, които ни изпълваха.

пастор Милен Георгиев

София

24 ноември 2009 г.

Нов член на екипа на Hope Channel Bulgaria

На 18 ноември екипът на Hope Channel Bulgaria се увеличи с още един технически експерт – Николай Рачков. Той е най-очакваният ни млад колега в последните месеци.

Тук е моментът да честитим на родителите му – Дима и Ивайло Рачкови. Както сами ще се убедите от снимките, Ники гледа спокойно на живота и е готов за новите предизвикателства, които го очакват като бъдещ специалист на телевизията. Пожелаваме на татко му да го въвежда постепенно в техническите тайни, за да може след няколко години да работи рамо до рамо със сина си. А на майката пожелаваме да е жива и здрава, за да ни роди и красива водеща за програмите на Християнската адвентна online телевизия.

Искра Томанова,
режисьор Hope Channel Bulgaria

Ямбол

4 ноември 2009 г.

На 31 октомври 2009 г. църква Ямбол навърши 80 год. Какво са 80 год. за вечността? Един миг в рамките на необятната безкрайност.

През тези години църквата ни е преминавала както през хубави, така и през трудни моменти, но е вървяла напред и нагоре, защото в центъра винаги е бил Исус.

Богослужението беше разделено в три части: сутрешна програма с говорител пастор Ганко Мавродиев и съботно училище, представено по интересен и нетрадиционен начин. На годишнината бяха поканени всички пастори, станали част от живота на тази църква, за да споделят преживяванията си в нея и нейната история да „оживее”. За завършек на тази празнична събота беше поканен софийският хор, който изнесе концерт и ни радваше с красивите си песни.

Всичко това беше отразено на живо от Hope Channel Bulgaria, за да се даде възможност на всеки да стане съпричастен към това радостно събитие, изпусналите живото предаване, могат да го намерят в архива на Християнската адвентна online телевизия.

Присъстваха много хора от обществеността и институциите на града.

Благословението на 80-годишнината е една ретроспекция на вечността. Ще бъдем там и вие сте поканени на него! Очакваме ви!

Ивалина Бумбалова

София

14 октомври 2009 г.

Обучение по лидерство

Още по времето на комунизма жените в българските църкви са участвали активно в Божието дело, но предимно в подкрепящи мъжете роли. Някои от тях са рискували свободата си, за да превеждат, печатат и разпространяват религиозна литература. Макар и рядко е имало жени – старейшини, дори една жена помощник-пастор. По това време пасторските съпруги са споделяли рамо до рамо трудния, беден и понякога опасен живот на своите съпрузи – Божии служители.

8 години след падането на комунизма, към Съюза на ЦАСД в България бе организиран отдел “Служба на жените”. Една от главните насоки в работата на отдела е обучение на лидери.

На 3-ти и 4-ти октомври 2009 г. в София се проведе 4-то, последно ниво за жени с лидерски потенциал и позиция и за пасторски съпруги. 52 души получиха сертификат, а също много любов, насърчение и подкрепа от Кристин Верталие, директор на отдел “Служба на жените” към Евро-африканската дивизия.

Днес ние се чувстваме по-уверени и силни като ръководители в църквата. Молим се Бог да отвори много пътища и врати пред нас и хората, с които работим, за “да докосваме сърца и да разказваме на света” за великата жертва на Исус. Копнеем да въведем много души в Божието царство, което започва тук и сега.

Емилия Стойкова
Секретар на отдел “Служба на жените”

Плевен

27 септември 2009 г.

В Плевен на 18, 19 и 20.09 за трети пореден път беше проведено Здравно изложение. Както винаги наши помощници в раздаването на поканите бяха младежи и девойки от БЧК. Благодарение на молитвите и добрата организация то премина много успешно! За 3 дена по стъпките минаха повече от 100 човека. Незнайно защо актуалните теми изнесени от добри професионалисти за Алергичните заболявания, Захарният диабет и Свинският грип не можаха да привлекат вниманието на посетителите. Непосредствено след изложението почна семинар изнасян от Агоп Тахмисян на тема „Световната криза в пророчествата на Апокалипсиса”

Чаирски езера

19 септември 2009 г.

Младежки лагер "Завръщане"

Чаирски езера, 2009

Това е първият ми младежки лагер във възрастта 16-20 г. и с усмивка заявявам: "Едно от най-незабравимите ми преживявания". Този лагер не само ме приближи до моя Бог, но и ме срещна с хора, които сега мога да нарека мои най-добри приятели. На тези от вас, които по една или друга причина не бяха там, мога да кажа само едно: "Пропуснахте ужасно много. И за да не се ядосвате, ви съветвам да не четете тази статия. Естествено, тя не може да пресъздаде емоциите и приключенията толкова реални, колкото бяха в действителност, но все пак не рискувайте."

Стигнахме хижата, за която мога да кажа само хубави неща (www.chairi.com). Е, какво като имаше ток само за 1- 2 часа вечер? Нали сме отишли там заради природата, на кого му трябва ток? И така, пътят до там беше приятен, с изключение на последните двайсет минути..., но нали сме градски деца, стръмното изкачване ни поизмори, но не ни сломи, само малко огладняхме. За радост през цялото време се радвахме на вкусна храна в изобилие, за което много благодарим. Нали след духовната храна, тази е най- важната?

Главна роля имаха походите, които се провеждаха почти всеки ден. Не знам дали сте били на Чаирите. Ако не, едва ли можете да си представите тази непокътната от цивилизацията местност. Можете да потърсите снимки, но не е същото. Освен че е неописуемо красиво, е и много спокойно. Чувстваш се по-близо до Бог, чувстваш Неговия мир. Откакто видях тази част от Родопите, такава стана моята представа за небесния рай. Пълно е с езера и това радваше много момчетата, които обичат риболова. По принцип съм против всякакъв вид лов, но на агапе вечерята тези рибки много ми се усладиха. Но всичко по реда си.

Първият ден посетихме "кльона", на гръцката граница, а после се разходихме до резервата "Шабаница" където растат много интересни дървета, покрити с "мустаци", от които си взехме за спомен. Интересен беше походът до пещерите "Дяволско гърло" и "Ягодинска". Посетихме и едно изоставено село Чамла. Наистина много интересно - разположено сред невероятно живописна природа. Там не живее никой, нощуват само овчари. Имаше и нощен поход, който ни преведе през "Пияната гора" - също известна природна забележителност.

Свободни дни почти нямаше, но не ни и трябваха. В един от дните се проведе " Форт Триград", игра подобна на Форд Боярд, в която нашите отбори се състезаваха по сръчност, бързина и концентрация. Беше много забавно!

Духовната част ни беше водена от Венци Панайотов на тема "Завръщането" - завръщане в бащиния дом, завръщане към природата, завръщане към БОГ. Сутрин и вечер имахме събирания, изпълнени с песни и разсъждения. Дискусиите ни накараха дълбоко да се замислим за живота, за това как Исус е протегнал ръце и ни чака. В петък вечер имахме представяне на притчата за блудния син през нашия поглед. Историята беше разделена на части и всеки отбор подготви по една. Завършихме вечерта с една Агапе вечеря, прекарвайки пълноценно време с нашите нови и стари приятели, а най-важното е, че Исус беше поканен и Той празнуваше заедно с нас.

Съботната програма се проведе сред природата. Някои от нас сформираха музикална група. Изпяхме всички песни, за които се сетихме, докато останахме без сили.

Единственото нещо, което не ми хареса, беше фактът, че лагерът имаше край. Естествено, раздялата с приятелите беше трудна, но останахме с надеждата за следващата година. И отсега съм "абонирана" за лагера, защото възнамерявам да не пропускам възможността да изживея толкова много невероятни мигове, да се запозная с толкова много нови приятели и да задълбоча отношенията си с Бог. Спомените от прекрасното лято на този лагер ще ме топлят през студените сезони, както и надеждата, че слънцето пак ще блесне и отново ще съм в планината, пеейки песни, заобиколена от хора, които също желаят да живеят за Исус и да споделят за Него.

П.П.:Специално за новите ми най -добри приятели: Обичам ви и благодаря на БОГ , че ви познавам. Ще се видим на младежки лагер 2010!.

Еми Стефанова

Плевен

11 август 2009 г.

Сватбата на Йоана и Емил

В неделя 9 август преди обяд, църквата ни в град Плевен преживя голяма радост – сватбената церемония на Йоана и Емил. Салона на църквата бе празнично украсен за сватбеното тържество, който се напълни с приятелите и роднините на младоженците. Това стана причина братята и сестрите от църквата ни и още някои гости да останат правостоящи във фоайето. Сватбената церемония бе ръководена от пастор Пламен Радков. В словото си той обобщи всички библейски текстове за брака с три думи, партньорство, другарство, и приятелство. „Приятелството в брака трае за цял живот. Любовта ви трябва и може да расте само ако е свързана с нейния източник – ако е свързана с Бога. Днес Бог ви свързва като верни приятели за цял живот!” Той призова младоженците да запалят своето семейно огнище с пламъка на Божията любов. В края на тържеството младоженците бяха поздравени от църквата и от техните родители. Особено вълнуващи бяха думите на бащата на булката брат Цанко Петров: „В живота се правят много компромиси, правете ги помежду си, но не и с Бога!” След това под звуците на тържествената музика, младоженците напуснаха салона на църквата и поеха своя съвместен житейски път, за да отпразнуват заедно със своите близки и приятели деня на своята радост.

Веселка Петрова

София

24 юни 2009 г.

На 20 юни от 19 часа в залата на Национален Политехнически музей се проведе концерт на Мари Лайич от Виена.

Певицата е израснала в Австрия и от малка се занимава с музика. През последните години провежда концерти в Австрия, Англия, Франция, Сърбия, Германия. Ръководи група „Вестител”, която се събира два пъти в месеца в Сърбия за репетиции и подготовка на евангелизационни концерти.

Мари Лайич за първи път гостува в България. Тя беше придружена от пианистката Кристина Ковач, която завършва магистратура по музика във Виена.

Още в четвъртък, веднага след пристигането им започна предвкусването на концерта. По време на първата репетиция, озвучители, певци, бенд и екип на Hope Channel Bulgaria бяха много здраво вдъхновени за предстоящото събитие от гласа и присъствието на Мари.

В събота следобед времето за подготовка беше както винаги недостатъчно, но певци, музиканти, техници и екипът на Hope Channel Bulgaria направиха невъзможното, за да се случи едно вълнуващо събитие.Концертът включваше изпълнения на авторски песни на Мари Лайич, както и на известни християнски песни. Залата беше претъпкана с гости, някои от които за първи път присъстваха на християнски концерт.

Освен че се насладихме на красивия глас на Мари, всички бяхме докоснати и от вестта на песните и на нейното лично свидетелство.В края на никой не му се тръгваше, а и не беше необходимо, защото домакините от църква „Благодат” бяха приготвили добра почерпка за гостите във фоайето.

Уместно е да се спомене, че работата по подготовката и осъществяването на концерта беше изцяло доброволна както от страна на изпълнителката и певците и музикантите, така и от страна на техници и оператори.

Едно от вълнуващите неща беше, че концертът беше излъчван директно он-лайн по интернет, благодарение на усилията на екипа на Hope Channel Bulgaria.

Гледаме в бъдещето за следващи съвместни проекти с Мари.

Гледайте запис на концерта на адрес:

www.sdabg.tv

Посетете личния сайт на Мари Лайич:

www.mariemusic.com

Пастор Иван Николов

София

24 юни 2009 г.

Душата пее

Плакат пред сградата на всяка софийска църква призоваваше, че на 20 юни в църква „Благодат” ще има концерт симпатичната жена, гледаща от портрета, с особеното име Мари Лайич. Какъв по-добър завършек на съботния ден от музикален концерт? Неизвестно име, но християнската песен призова всички – млади и не толкова млади, сърца в определия час.

Салонът беше пълен, а разположените камери на Hope Channel Bulgaria напомниха, че концертът ще бъде записан. О, не! Не записан, а предаван на живо, за да може всички, които са на сайта в този момент да станат съпричастни на това събитие. Още повече, че Hope Channel Bulgaria за пръв път правеше предаване на живо, извън църква „Екзарх Йосиф”.

Чудесно, казахме си ние и зачакахме началото.

И дойде изненадата – семпла млада жена запя. А гласът й завладя за миг сърцата. Залата се превърна в храм, а песента – в най-прочувствената молитва към Бога.

Близо час и половина, никой не усети привечерния задух, защото духът ни пееше заедно с Мари.

Не може да не се отбележи, че избрани момичета и момчета от всички софийски църкви бяха разработили няколко песни, които изпяха с Мари. Това беше истинска хармония и дори забравихме, че те просто са нашите братя и сестри.

Непосредственият превод на пастор Иван Мирчев създаде непринуденост в общуването, а специално подготвения коктейл, ни обгърна в задушевен разговор и приятелска атмосфера.

Беше един прекрасен съботен ден, завършил по един необичаен начин. Празник! Истински празник!

Но, мили приятели, всъщност, ние бяхме заедно през цялото време чрез живата камера на Hope Channel Bulgaria.

Миньон Колчева,
сценарист и водещ Hope Channel Bulgaria

София

18 юни 2009 г.

“Божа дарба” – тези думи спонтанно възникнаха в съзнанието ни докато слушахме чудесното изпълнение на пианистката Рая Костова и цигуларя Руслан Апостолов. Точно както го е казал поетът Пенчо Славейков: “Що е Божа дарба – то за свят е чудо!”

Концертът се състоя на 14 юни 2009 година в салона на ЦАСД “Екзарх Йосиф” София.

Майсторското и вдъхновено изпълнение на творби от Бах, Моцарт, Бетовен и Шопен ни пренесоха неусетно в една друга атмосфера – в света на големите музиканти. Това бе истинско и завладяващо изкуство, което “раздвижва душата”. Двамата млади изпълнители, с явно подчертани духовни интереси са студенти в Музикалната академия, а следващата учебна година Рая заминава за Лондон, където е приета в Кралската консерватория. Това бе и прощалният концерт на Рая за църквата, на която съвсем наскоро стана член и която ще продължи да я обича и подкрепя в нейното призвание.

Пастор Апостол Стойков

Пловдив

5 юни 2009 г.

Втора национална детска конференция „Моят приятел Исус”

Думата „конференция” е с латински произход и според Речник на чуждите думи в българския език означава: „Събрание на представители на правителства, организации или специалисти от една област за обсъждане на определени въпроси.”

Тук е моментът да попитаме: Вървят ли заедно думите „детска” и „конференция”? Към коя от трите групи принадлежат децата – към „правителствата”, към „организациите” или към „специалистите”? Може би, сега организаторите започват да се въртят притеснено в столовете си и казват: „Вярно, не догледахме. Как можахме да допуснем такова грубо несъответствие? Трябваше да изберем някоя по-„детска” дума, по-невинна и естествена. Като „детска сбирка” или „детски празник”, или „детска шумотевица”, или нещо такова...”

Не бързайте! Всъщност, „детска конференция” си е точно на мястото, поне що се отнася до Втора национална детска конференция „Моят приятел Исус”, проведена от 29 до 31 май в Пловдив. Защото съвсем спокойно и уверено можем да причислим децата към групата на „специалистите”, събрали се да обсъждат въпроси в своята област. Да, децата са истинските специалисти, истинските експерти по приятелство и привързаност. Ако смятате, че това са измислени, нагласени думи, питайте Исус – за справка, Матей 18:2-4. Докато неговите ученици (зрелите мъже, избраните апостоли, стълбовете на небесното царство) се боричкат и заяждат кой от тях е по-важен и по-заслужил пред Учителя, децата просто Го наобикалят и слушат. Те Го обичат и Му го показват – директно и естествено; гледат Го в очите и Му се усмихват. И Той не може да се сдържи: „Който приеме едно такова детенце в Мое име, Мене приема”.

В последните дни на най-хубавия месец в годината над 240 деца се събраха в града на Марица, като експерти по приятелство. Те бяха приятели помежду си и приятели на Исус. По нищо не се различаваха от онези дечица преди 2000 години, наобиколили Спасителя – с усмивка Му показаха колко много Го обичат.

Конференцията започна в петък вечер с молитвена разходка. Защото молитвата е най-сигурният начин да се свържат със своя Приятел.

В събота сутрин се случиха много неща. Малките специалисти разискваха що е приятелство, как могат да поддържат приятелство с един невидим приятел, защо Него го няма в момента, след като им е най-добрият приятел... От голямата Библия излязоха Лазар и двете му сестри – най-добрите приятели на Исус, докато беше на земята; Йонатан – най-добрият приятел на Давид; приятелите, спуснали своя болен приятел през покрива, за да може да бъде излекуван от Исус, и много други герои, оставили пример за истинско приятелство.

В събота следобед Бог послуша молитвите на всички и докато децата играха на пистата на приятелството, не заваля дъжд, въпреки смръщеното небе.

А в събота вечер „експертите” участваха в последната вечеря на Спасителя с Неговите ученици. Да, това се казва истински Приятел – приятел, който е готов да умре заради теб, да ти прости всички обиди и не се срамува да ти слугува! После всички получиха по едно кърваво червено сърце, за да им напомня за този Приятел чак до следващата конференция.

Много топли думи заслужават организаторите – отдел „Детско служене”. Ако на някого нещо не му е харесало; ако смята, че е могло и по-добре; че има пропуски, може да се обръща към секретаря на отдела и главен режисьор на Hope Channel BulgariaИскра Томанова (тел. 0887895893) – да го причисли към екипа за следващата конференция. Само който не е участвал в подготовката на такова събитие, не знае какво означава това. Не е възможно да се изброят имената на всички жертвали труд, време и сили в предварителната подготовка и в самото провеждане. Нека Бог благослови труда и усилията им! О, на небето сигурно ще имат специални поставки за короните си, защото ще бъдат ужасно тежки! Вероятно само апостол Павел ще има повече звезди.

След две години много от участниците в тази конференция вече няма да са деца и няма да дойдат. Но ще дойдат други, които сега спяха кротко в количките си. Защото Божиите деца са истинските експерти и специалисти по любов и приятелство!

Добромира Василева

„Чаирски езера”

18 май 2009г.

Туристическа база „Чаирски езера” вече със собствен интернет сайт

Туристическа база „Чаирски езера” е собственост на ЦАСД в България. Разположена е в непосредствена близост до защитената местност Чаирски езера – район, известен с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Намира се на 1400 м.н.в. в чудната природа на Западните Родопи, в близост до село Триград оградена от пъстри ливади, езера и необятни иглолистни гори. Едно от най-чистите места в България. Прекрасно място за пешеходен туризъм, част от маркирания туристически маршрут х. „Студенец” – х. „Смолянски езера” – х. „Перелик” – х. „Ледницата” – с. Мугла - туристическа база „Чаирски езера” – х. „Триградски скали”.

Мястото е отправна точка за посещение на редица природни забележителности, като пещерите Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Ледницата, Триградското и Чаирското ждрела, местността Пияната гора, резерват Шабаница.

Базата предлага отлични условия за алтернативен и екотуризъм, пешеходни маршрути и екстремни занимания. Районът предлага добри възможности за почивка на всички любители на туризма и красивата природа.

Подробна информация за Туристическата база може да получите на www.chairi.com.

Габрово

16 май 2009 г.

На 16 май ЦАСД ГАБРОВО ИМАШЕ ОСОБЕН ПРАЗНИК. Съботата бе първият рожден ден за три скъпи души, които сключваха своя завет с Исус. "Решение за Исус" така бе озаглавена кратката, но трогателна проповед на пастор Б. Бонев. След това мнозина плачеха когато нашите три нови сестри Жана, Нина и Гинка поеха пътя заедно с Исус след водното им кръщение. Особеното в случая бе, че две от сестрите са със сериозна инвалидност. Сестра Жана е с отрязани нозе до торса и почти незряща, а сестра Нина от Трявна е с церебрална парализа и бе необходима помощта на трима старейшини, за да се осъществи мечтата и да бъде кръстена по начина, който е заповядан от нашия Спасител. Малката църва в Трявна е особено радостна, защото това е четвъртото кръщение за последните две години. Трудът на нашия пастор Б. Бонев и молитвите и усърдието на всеки член на ЦАСД Габрово получиха и със сигурност ще получават щедрия плод на Божията благодат - спасението на скъпите души, за които Исус даде Себе Си.

Пловдив

15 май 2009 г.

Кръщение? Когато се каже кръщение и цялата се изпълвам с радостни емоции, противоречиви въпроси, съмнения и.... вяра.

Самото потапяне в басейна на църквата не е толкова ударно, колкото чувствата и мислите, заливащи те, когато го изживяваш.

Дали мога да го опиша? О, не мога, защото Кръщението не е еднократно действие, то е продължително изживяване.Сключването на Завет с Бога, приемането Му за истински твой Вечен Баща е просто неописуемо! Дали има радост? О, по-голяма радост трудно се намира! Дали обаче има и страх и съмнение? Огромни вълни съмнение те заливат постоянно... В теб напират въпроси като „Защо пък да го правя?”, „Не е ли твърде рано още да се кръстя?”, „Ами ако Бог не е съгласен да се кръстя?” и т.н. и т.н., се въртят в ума ти непрекъснато. Но точно, когато изпаднеш в пълно недоумение какво, дали и как да го направиш, ти идва най-добрата идея, която може да ти дойде в този несигурен момент – да си поговориш със самия Бог. Да, молитвата е единственото нещо, което може да те вкара в релси. Точно, когато сърцето ти е готово да се пръсне от притеснение от въпроса „какво точно да правиш с живота си”, молитвата е нещото, което може да те успокои. И дори ако се заслушаш извън бумкащите емоции в главата ти, можеш да чуеш Божия глас, който ти прошепва: „Дете мое, толкова много те обичам. Нима не го разбираш? Тогава защо стоиш и чакаш далеч от Мен?” И в този момент няма как да не откликнеш! Облива те спокойствие и всички съмнения и въпроси си намират отговорите – „Ако не сега, кога? Щом Бог ме обича защо аз трябва да отхвърлям любовта Му? Търся смисъла на живота си? Едва ли мога да му придам по-голям смисъл от този: Да бъда Дете на Бога, отразяващо безкрайната Му любов...”

Кръщението може да е всичко и нищо. Всичко, когато решиш Христос да изпълва живота ти. И нищо ако просто се „топнеш” в него, защото „така би трябвало” и не оставиш Божият Дух да навлезе много по-дълбоко – в душата, в мислите ти, в най-радостните и съкровени моменти в твоето сърце. Да, Кръщението е едно от най-хубавите неща , които могат да ти се случат, но все пак то не е мястото, на което пристигаш, а по скоро е първата спирка от пътя на твоя живот, от където започваш едно безкрайно пътуване с и в Бога, с крайна спирка ВЕЧНОСТТА.

Мариета Панова

Пловдив

03 май 2009 г.

Небето пее! Ангелите благоговеят, а сърцата ни преливат от неизказана радост и огромна благодат към нашия Велик Бог, защото днес - 18.04.2009 година църква Пловдив Запад преживява велико събитие - 13 човека, от които повечето младежи казаха "Да" на поканата на Твореца на целия Всемир. Пожелаха да бъдат Негови деца, да следват Неговата воля, като всеки ден вкусват от необятната благодат, която ни дарява даром. Толкова е вълнуващо - на прага живота си - във време на труден избор между евтина бездуховност и временни удоволствия и стойностна, спасяваща вяра с духовни ценности основани върху Божието Слово и Кръста на Христос, да вземат правилната посока да бъдат на страната на Бог.

Скоро нашата църква не е била толкова пълна с гости от всички краища на България, които съпреживяха радостта ни. За небесната атмосфера, от която предвкусвахме заслуга имат хористите от църква Център. С ангелскси гласове изпълниха залата и всеки почувства тържеството на Святия Дух, отразяващо се върху лицата на присъстващите. Късче от рая - така изглеждаше църква Запад Пловдив тази вечер, в която отбелязахме и Възкресението на Исус Христос. И така Кръщението и Възкресението - тези два празника празнувани и от небесата се сляха в нашите души. Кръщението се превърна във Възкресение на вярата и надеждата не само на кръщаемите, но и на тези, които бяха около тях.И Възкресението на Христос - тази най-велика надежда, дадена ни в Божието Слово - се изля като Кръщение, един нов лъч светлина, свързващ ни с Небесния Отец.

Снежана Тодорова

Пловдив

23 април 2009 г.

„Господ, твоя Бог е сред тебе – Силният , който ще те спаси;

ще се развесели за тебе с радост,

ще се успокои в любовта Си,

ще се весели за тебе с песни.” (Софония 3:17)

18 април 2009 г., ден в който небесната радост и земното преклонение се сляха в едно тържествено богослужение под наслов „РЕШЕНИЕ И ПОСВЕЩЕНИЕ”. Църквите Пловдив „Запад” и Пловдив „Център” имаха взаимната радост да организират и участват в обреда кръщение на съответно 11 и 3 свои нови членове.

Богослужението беше проведено в залата на църква Пловдив „Запад”. Преминавайки през Гетсимания, Голгота, Възкресение, с много песни и инструментални изпълнения, заедно с кръщаемите преминахме и през обреда на ВОДНОТО КРЪЩЕНИЕ. Служителите от двете църкви пастор Димитър Митев, пастор Ярослав Янков и старейшините Румен Стефанов и Милен Матев извършиха обредната служба на кръщение чрез потапяне.

Богослужението, което бе в навечерието на общохристиянския празник „Възкресение Христово”, започна като „РЕШЕНИЕ И ПОСВЕЩЕНИЕ”, а завърши като „КРЪЩЕНИЕ И ВЪЗКРЕСЕНИЕ”.

Изключително благословение за църквите е, че 12 души от 14-те кръщаеми бяха младежи. Много близки, приятели и гости украсиха с присъствието си преживяването на всички участници в това тържествено богослужение. Събитието бе отразено аудио-визуално с помощта на Hope Channel Bulgaria.

Нека отново и отново да предизвикваме небесната радост и земното преклонение да се сливат в едно!

пастор Димитър Митев

Хаджидимово

3 март 2009 г.

Един въпрос си завахме докато пътувахме към гр. Хаджидимово, общ. Гоце Делчев за организиране на здравно изложение в местния Клуб на пенсионера. И това бе дали ще успеем да бъдем качествена конкуренция на една православна и една католическа традиция – Трифон Зарезан и Деня на влюбените. Защото изложението в гр. Хаджидимово се проведе на 14.02.2009 г. следобед.

Тръгнахме една голяма група от Благоевград и Гоце Делчев с молитва и вярата, че Бог има грижата за отварянета на сърцата на хаджидимовци, независимо от празници и традиции.

Града бе тих и пуст. Времето бе с нас, топло и приятно.

Подредихме постовете и зачакахме.

Плахо и несигурно влязоха първите посетители. Още от вратата започнаха да задават своите въпроси, да си казват болките, които ги мъчат. На регистрацията още се проведоха дълги разговори, започващи от въпроси свързани със самото изложение и свършващи с размисли за икономическата, политическата и духовната ситуация в България.

За наша радост имаше и млади, и стари посетители. Имаше и такива, които бяха много скептично настроени към изложението,казваха, че ще чуят познати неща, че такива неща не са за тях, че са обикновени хора, че не са облечени подходящо.Но, усетили духа и атмосферата на изложението, след това те няколко пъти се връщаха за да зададат своите въпроси и да научат нови неща от хората, които отговаряха за различните постове. Скоро от уста на уста се разнесе мълвата,че в Клуба се прави нещо ново и най-важното – без пари. Започнаха да идват все повече хора. Всеки разпространяваше това, което е преживял. Всеки се връщаше с приятел, съсед, роднина. Малкото площадче около Клуба се радвижи. Хората, дошли на пазар до близкия магазин, минаваха без да са го предвидили, през изложението. Много въпроси, много обяснения и много отговори имаше в този ден. Хората, когато разбираха,че д-р Димитър Божиков дава здравни съвети, влизаха без да се чудят. Изложението бе до 17ч. обявено , но дълго след този час д-р Божиков продължаваше да дава консултации.

Само един щрих ще добавя за да стане ясно колко много спечелихме сърцата на хаджидимовци. В двора на Клуба имаше една чешмичка, която не работеше. Но....след 2 часа едни мъже започнаха да поправят нещо, да ремонтират, да влизат в шахти..На учудените въпроси какво правят от минаващите хора, те отговаряха – Как какво? Хората вътре ни помагат, научават ни на хубави неща, дошли са от далеко на крака при нас. Ами ако ожаднеят? Поне вода да им осигурим! По средата на изложението – вода вече имаше в тази пресъхнала от доста време чешмичка.

Изпрати ни едно живо и шумно Хаджидимово. Вече във него имаше още един празник – празника – Здравно изложение. И с една молба се разделихме. Другият път да се направи същото изложение, само че в другият Клуб на пенсионера, в другия краен квартал. За Църква Гоце Делчев това ще е удоволствие, разбира се. А в най-близките дни изложение да очаква и гр. Добринище.

Благодарим на Бог за здравната вест, която имаме и за това,че чрез нея ние можем да стигнем не само до физическото, но и до духовното здраве на хората, които са около нас.

Диана Гошева

Стара Загора

17 февруари 2009 г.

Почти като на сватба

Църква „Стара Загора”, 31 януари 2009 г. Ние четиримата – Митко, Малинка, Слави и Вирджиния – дълго се подготвяхме за този ден, дълго го очаквахме. Сватбите ни се бяха състояли отдавна – през 1983г. и през 1996г., но никога не бяхме заставали пред Бога, пред лицето на Божието величие. И в този ден решихме да си кажем отново „да” един на друг, желаейки да получим специалното Божие благословение пред църквата и пред Небето. Искайки нашата връзка да не е скрепена само с граждански договор, а да е благословена от Исус Христос.

В ранната съботна утрин пристигнаха Стоян Петков и Ярослав Янков – двамата поканени пастори, заедно със своите семейства. Часът удари и тържеството можеше да започне. Пастор Петков ни запозна с „три тайни” за сполучлив брак, а след това имаше много музикални изпълнения, поздрави, подарени брачни олтари, прочитане на клетвени декларации, полагане на ръце за благословение. И в този ден ние, които отдавна се бяхме венчали, го направихме отново. „Да” – този път и пред Небето. Беше много вълнуващо... Почти като на сватба.

Мисля си, че Бог ни призовава да се обвързваме, да се обвързваме един с друг. Да си бъдем верни. Всички знаем, че това не звучи много модерно, не е много на почит, може дори да прозвучи архаично, но... си струва. Защото за такава връзка Бог създал човека. За брачна връзка, в която двамата стават една плът, едно тяло. Имахме и друго предвид, когато решихме да направим тази церемония, когато решихме да станем „за показ”. Ще сме щастливи, ако поне един човек, поне една брачна двойка присъствала на тържеството на нашите две семейства, вземе решение за вярност, за посвещение, за обвързване. Защото няма нищо по-красиво от брачната връзка. Особено когато и двамата вървим с Исус, решени да бъдем завинаги заедно... А подобни тържества пожелавам на всички църкви в България.

Слави Чирпанлиев
Created by ULimited®