Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

София

16 декември 2007 г.

Ето, че неусетно отново настъпват Коледните празници – най-вълшебното време на годината, в което повече от всякога се чувстват добротата и милосърдието у хората, вярата и надеждата, време е на равносметка, на осмисляне на себе си, на ценностите, на даряване на любов, на радост, обич и топлина. Време, в което забравяме за сивото си ежедневие и повдигаме главата си нагоре към небето в очакване на Спасителя!

В този ред на мисли църква „Благодат” – София организира Коледен концерт с изпълнения на съвременни християнски песни. Някои от участниците пропътуваха разстоянието от Севлиево до София, за да пеят с нас и да издигнат мислите ни към една по-висша реалност. Участници бяха Сашо и Криси, Краси Лазаров, Ицо Желязков, Иво Цанков, Хари и други.

Hope Channel Bulgaria също не остана бездеен в този типично зимен ден. Нищо неподозиращите домакини завариха много техника, разпънати кабели и непрекъснато сновящ напред-назад екип от млади и талантливи техници, режисьори и сценаристи. Но това не попречи на невероятното преживяване с боговдъхновената прекрасна музика. Лицата на зрителите грееха от щастие и там трайно се бяха настанили усмивки. Атмосферата беше изпълнена с Божието присъствие и сигурна съм, че и ангелите припяваха с нас! А за всички, които не можаха да присъстват на живо, Християнската адвентна online телевизия предоставя възможността да станат съпричастни на случилото се, гледайки концерта на 25 декември от 18:00. За тези пък, на които им е нужно и нещо допълнително, пастор Иван Мирчев изнесе темата „Покана за възхвала”, която ще се излъчи на 29 декември.

Нека да пеем за Господа, нека да Го хвалим с цяло сърце и душа! Желая ви благословени празници, много щастливи мигове и любов в Исус!

Мартина Георгиева,
оператор Hope Channel Bulgaria

Плевен

9 декември 2007 г.

30 години ЦАСД–Плевен

Годишнината, макар и не истински полувековен юбилей, събра пасторите, служили в Плевен с адвентисти, приятели и гости. Основаването на църквата в града, известен като „червената комунистическа крепост”, съвпада със 100-годишнината от Освобождението на Плевен през 1877-ма. „Плевен падна!” – шегували се тогава десетината адвентисти, дръзнали да изповядват Христовата вяра в годините на тоталитарни репресии за инакомислещите.

Александър Маринов, Никола Станчев, Йосиф Пешкирев, Никола Танев, Бони Бонев, Емил Гаджалов, Ярослав Янков, Трифон Трифонов, Пламен Петров – всеки е оставил нещо от себе си и с нещо е укрепил църквата в Плевен.

Сега тя има около 130 члена и много приятели. В десетина селища на областта са организирани групи от вярващи, които се събират всяка събота на богослужение. Активна мисионска работа, вокална група, мандолинен състав, силен здравен отдел и много деца – всичко това характеризира ЦАСД–Плевен.

С пожелания за растеж и укрепване до Христовото пришествие се разделиха домакините и гостите на вълнуващото тържество.

Лилия Минчева

Стара Загора

25 ноември 2007 г.

Камери, осветление, кабели, облечени в синьо непознати физиономии, суетящи се насам-натам – в такъв вид старозагорци завариха в събота на 24 ноември иначе приветливата си църква. Защото след като обиколи доста други градове в страната, Hope Channel Bulgaria реши да посети и Стара Загора. Пак направихме записи на две програми, като добрата организация и предварителната подготовка на домакините спомогнаха за бързото заснемане на предаванията.

И този път Бог не ни остави без опитност. В началото на първото предаване имахме много сериозен технически проблем, но благодарение на горещо-отправените молитви и бързата работа на техническия екип, неприятната ситуация бързо премина в завършена и разнообразна програма. Вечерта, ние младежите, направихме разходка из центъра на Стара Загора, за да се запознаем отблизо с града на липите. Благодаря на Бог за чудесните възможности, които ни дава да посетим приятелите си от другите църкви в страната и за опитностите, чрез които ни помагат да израстваме във вярата и в любовта си към Него!

София Кацарова,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Габрово

19 ноември 2007 г.

На 17 ноември екипът на Hope Channel Bulgaria посети поредния град от своята разходка из дебрите на България – градът на хумора и сатирата – Габрово. Там всички бяхме топло посрещнати от приятелски настроените домакини. Но ние не бяхме единствените гости – чаровните музиканти от Севлиево допринесоха много със своите изключителни музикални способности и изпълнения, за успешното протичане на програмите. В Габрово заснехме две предавания, които ще бъдат излъчени съответно на 24 ноември и 1 декември. Говорител беше пастор Бони Бонев, а темите носеха заглавия „Край езерото” и „Христос и Неговите приятели”. Те докоснаха дълбоко нашите сърца, стоплиха ги по невероятно красив начин и съм сигурна, че и вие ще почувствате това и ще преживеете вестта. За да го има все пак и елемента на изненадата от очакването, аз ще спра до тук и няма да издавам повече тайни.

Посещението на този град за мнозина от нас беше първото в живота, но трябва да отбележа, че нашите много обичани шефове – Искра и Иво Томанови, бяха дълбоко пристрастни към него, защото преди да дойдат в София и да се запознаят с нас, те са прекарали цели пет години от живота си именно в Габрово и това събуди много приятни спомени у тях.

Но-о, всички хубави неща имат своя край. И ние трябваше да се сбогуваме, но не завинаги, с нашите нови приятели и да се върнем всеки към своето ежедневие – докоснати и променени от емоциите, преживени през тези два дена. Два кратки, невероятни и натоварени дена, оставащи завинаги в спомените ни с надеждата за едно ново скорошно гостуване.

Мартина Георгиева,
оператор Hope Channel Bulgaria

Горна Оряховица

12 ноември 2007 г.

80 години адвентна вест в Горна Оряховица

На 10 ноември църква Горна Оряховица отбеляза своя 80-ти рожден ден. На тържественото богослужение присъстваха членовете на църквата, приятели и посетители от града и много гости от близките църкви. Поканени бяха всички пастори, обслужвали църквата до настоящия момент. След проповедта на пастор Цанко Митев бе представена историята на църквата, придружена от презентация. Председателят на Съюзния съвет на ЦАСД България – пастор Никола Левтеров, заедно с пастор Николай Колев, извършиха церемонията по освещаването на молитвения дом.

След официалната част беше организиран общ обяд и след него бившите пастори-служители разказаха спомени от своето служене в гр. Горна Оряховица. Празникът бе обогатен и с много музикални изпълнения от гостите от гр. Севлиево.

Това бе една благословена събота за всички ни, миг от небесното блаженство на общение с Бога и помежду ни.

Елена Генчева-Табакова

София

5 ноември 2007 г.

Hope Channel Bulgaria умее да работи и да се забавлява

Свърши евангелизацията и с нея всекидневните записи, програми, обработки. Отиде си и доктор Франк Аделюа с широката си усмивка и невероятното умение да ни разкрива все нови и нови хоризонти в познанието ни за Исус и Неговата блага вест. Но преди да го изпратим обратно в Щатите, екипът на Християнската адвентна online телевизия подготви запомнящо се парти. След последната тема на Доктора всички участници, изгладнели, се отправихме към втора зала на църква „Екзарх Йосиф”, където съвсем самички, ни чакаха големи ароматни пици. Похапнахме сладко, а д-р Франк ни беше подготвил малка изненада. Първо, ни благодари от сърце за посвещението ни на Бог, за работата ни в Hope Channel Bulgaria, и като член на борда на директорите на адвентната телевизия, обеща съдействие в бъдещи проекти. След краткото си обръщение специално към екипа, заедно с програмния директор Ивайло Томанов раздаде на всички участници по една значка с емблемата на Hope Channel – за спомен и за насърчение.Сбогувахме се с благодарни сърца за времето, в което спечелихме един приятел. С това завърши тазгодишната евангелизация „Има надежда” в църква „Екзарх Йосиф”, София. Лично за мен тя ще остане в сърцето ми не само защото беше първата, която заснехме, но защото ми помогна да си припомня колко е велик Божия промисъл първо за бъдещето и после за нашият собствен живот!

София Кацарова,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Варна

3 ноември 2007 г.

На гости

На 3.11.2007 г., църква Варна–център се зарадва на гости от Каварна. Живко Гавраилов говори на тема „Писмо, написано с любов” и сподели свои опитности, които въздействаха силно върху църковните членове. Габи, Глори и Мими изпяха 2 младежки песни, под съпровода на Светла Ботевска.

В края на програмата всички напуснахме салона духовно обогатени. Пожелаваме си по-често такива прекрасни и посветени в истината гости!

Лилия Чакърова

Варна

3 ноември 2007 г.

Конференция

На 3.11.2007 г. в гр. Варна от 15:30 часа в сградата на Фестивалния и конгресен център, се проведе конференция. Организатор беше клуб БИОМЕН. Темата: „Библията за: възпитанието на младежта, морала в семейството и обществото”. Агоп Тахмисян, Краси Карев, Бедрос Алтонян и други, представиха значимостта на моралните и етичните ценности в светлината на Библията.

Цвят на конференцията внесе участието на варненския хор. Те изпяха 3 тематични песни, с които предложиха на посетителите още духовни теми за размисъл.

Лилия Чакърова

Дупница

27 октомври 2007 г.

Ден на тийнейджъра в църква Дупница

Бяхме поканени – църква Благоевград и църква Самоков – да участваме и да се присъединим към организирания от църква Дупница и главен тийнейджър Мария Кузева „Ден на тинейджъра”. Естествено, ние се отзовахме на поканата заедно с нашите юноши-тийнейджъри. Програмата бе водена изцяло от тях - откриване, закриване, молитва, анонсиране на различните части на програмата. Порасналите деца прочетоха пред църквата своята Харта на тийнейджъра. С насърчителни думи към тях се обърнаха пасторите Пламен Петров, Пепи Кузев и Ганко Мвродиев. Всеки един от тях насърчи по свой начин младите да следват Исус и да бъдат достойни продължители на Неговото дело в Югозападна България. Най-накрая тримата пастори благословиха коленичилите около амвона тийнейджъри.

Конкурсите, в които се включиха тийнейджърите, бяха за презентация и кулинарен конкурс.

Присъствалата евангелизаторка Джанет Уенде връчи грамота за участие на всички юноши. Зареденият с много мъдрост, любов, чувство за хумор и свеж по тийнейджърски празник завърши с размяна на подаръци между порасналите деца.

Всички ние се разделихме с надеждата, че празниците в региона тепърва предстоят, а заедно с тях и споделянето на Божиите истини с нашето семейство – Църквата!

Диана

Бон, Германия

22 октомври 2007 г.

На 13 октомври в Бон се проведе специална младежка събота със заглавието “Мисион Посибле” – мисията възможна. Говорител бе Петко Бонев, завършил социология, психология и теология в университета Зииген, Германия и в момента довеждащ до край следването си във Фриеденсау, Германия.

Повече от 250-300 млади хора от цяла Германия дойдоха на срещата в Бон, за да чуят каква мисия Бог е приготвил за тях.

В събота сутрин, след много песни, музикални изпълнения и много интересна сценка, изнесена от една група момчета от Бон, дойде ред на първата проповед. Разгледахме въпроса от какви хора се нуждае Бог. На първо място от хора, които да отправят поглед към Него, когато не всичко около тях върви без проблеми. В подобни моменти на трудности Бог показва слабостите ни, но същевременно потенциала, който е вложил в нас.

На второ място, Бог търси хора, които реално и честно виждат себе си такива, каквито са. Бог иска да ни промени, но промяната често означава болка. Чрез тежките ситуации в нашия живот, Той ни помага да израстваме.

И още нещо много важно, Бог се нуждае от хора, които са готови да бъдат в помощ на другите. Той не може да ни насили да помагаме, а само ни пита “Кого да изпратя?” От нас зависи дали ще му позволим да ни използва.

Събота следобед си зададохме въпроса “Как да разберем Божията воля за нашия живот?” Научихме, че Исус ни говори чрез словото си и колко е важно да отделяме време, за да го изучаваме. Разбрахме и че да се научим да контролираме чувствата си е изключително необходимо. Сами не можем, но Бог е готов да ни помогне.

На последно място, нуждаем се да познаем Бога по един нов начин както Йов “Слушал бях за Тебе, но сега окото ми те вижда”.

В събота вечер заключителната тема бе “Как да станем успешни мисионери”. Научихме, че да бъдеш мисионер не означава само да отидеш в далечна страна и да проповядваш, а това е решение за цял живот. Да започнем да молим Бог да ни даде една правилна настройка, след която да можем да си поставим правилни цели. Не е лесно днес да споделяме вярата си, когато не ни разбират и за другите нашето свидетелство изглежда безсмислено. Но както Ной се довери на Бога без да задава излишни въпроси, така и ние можем да вършим възложената ни задача, като оставим Бог да се погрижи за резултатите.

С Неговата помощ няма “мисия невъзможна”.

Биляна Стойкова

Варна

21 октомври 2007 г.

На 21.10.2007 г., неделя, в град Варна, ЦАСД-център, се проведе оспорван тенис турнир. Най-младият участник беше първокласничката Мира, а най-зрелият – Живко. Имаше награди и за победителите, и за победените. За най-добре представилия се имаше комплект хилки с топчета за тенис, за второ място наградата беше дартц, а за трето – игра Метрополис.

Лилия Чакърова

Варна

20 октомври 2007 г.

Детска събота в църква “Орбита” – Варна

На 20.10.2007 г. в църква “Орбита” проповедта имаха децата. Темата беше “Ловци на хора”. Марта и Преслава ни припомниха призива на Исус – да водим при Него хората, които не Го познават. Развълнувани родители споделиха, че трябва всеки вярващ да включи в молитвите си децата и младежите, които по една или друга причина са започнали да посещават по-рядко църквата, а някои от тях вече не проявяват духовни интереси.

Детската събота даде на възрастните повод да си припомнят, че Исус иска от нас да бъдем като най-малките – искрени във вярата си и със сърце, отдадено изцяло на Бог.

Лилия Чакърова

Пловдив

5-7 октомври 2007 г.

Обучение за младежки ръководители и ръководители в отдел детско служене

И тази година младежките ръководители и детските учителки се събраха на тридневно обучение, за да подобрят своята квалификация. Корадо и Елза Коци отделиха един уикенд, за да предадат още от своя опит в ръководенето на младежки и детски групи в църквата.

В това обучение младежките ръководители се научиха как да изготвят плана за работа на младежкия отдел, какви цели да си поставят и кое е най-важното в цялостната дейност. В обучението се засегна и една много важна тема, свързана с мисионската насоченост на програмите. Програма „МлаДоС”, евангелизиране чрез служене и проекта „Пътя към Христос до всеки дом в България”, бяха част от практичните неща, представени на младежките ръководители, в които младежите в нашите църкви могат да се включат и активно да помогнат в разпространението на вестта за Христос на повече хора.

Събота сутринта Елза и Корадо бяха подготвили едно мултигенерационно богослужение, в което участваха деца, младежи и по-възрастни. Имаше както младежки, така и детски песнички, които съживиха и дадоха празнично настроение в салона на църква Пловдив-запад. Имаше интересни видео материали, илюстриращи важни моменти от програмата. Може би най-учудващото беше, когато Елза каза, че учители в съботното училище ще са децата. Те задаваха въпросите, те и представяха отпред какво са дискутирали отделните групи. Елза показа, че и децата имат място в нашето богослужение, дори и в толкова трудна и отговорна задача, като тази да бъдат учители.

Това раздвижено и пъстро богослужение не остана незабелязано от екипа на Hope Channel Bulgaria. По-късно тази есен и вие ще можете да се насладите на тази програма в известния вече сайт на Християнската адвентна online телевизия - www.sdabg.tv.

Владимир Крумов

София

5 октомври 2007 г.

Благословенията в живота на Hope Channel Bulgaria продължават да изобилстват. На 29 септември нашият приятел и колега-оператор Иван Цветанов се кръсти в църквата на „Солунска” 10. Иван заедно с приятеля му Боби Тахмисиян бяха кръстени от своите бащи и така в този ден двама родители изпитаха радостта да участват и в символичното духовно новорождение на синовете си. Заедно с тях се кръстиха още четирима души и това направи празника още по-пълен. Радомирският хор също допринесе за тържественото настроение с ентусиазираното си пеене, а заедно с тях вярваме, че пееше и небесният хор, наблюдаващ този радостен момент.

Поздравяваме Иван за решението, което взе и му пожелаваме винаги да има близка връзка с Исус и да продължава да използва способностите си за Божия слава. Иван е страхотен приятел и колега и сме щастливи, че е част от нашия екип. Благодарни сме на Бог, че благославя Hope Channel, но и че използва Християнската адвентна online телевизия за благословение в живота на много хора.

Атанас Гроздев - младши,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Пловдив

3 октомври 2007 г.

Пловдив – домакин на Hope Channel Bulgaria

Минаха вече повече от четири месеца и ето, че екипът на Hope Channel Bulgaria отново е в град Пловдив и отново гостува на църква “Запад” (детската конференция през месец май се проведе там). Този път обаче, не само децата ни зарадваха с невероятните си таланти и весело представяне, но имахме и възможността да запишем две програми с говорителите Димитър Митев и Ярослав Янков, които наистина си заслужава да чуете и видите! Насладихме се и на прекрасната музика на Пловдивския хор.

Радвам се, че с помощта на нашия Небесен Баща, Който не веднъж ни помогна, когато силите не ни достигаха, и с невероятната организация и професионализъм на пловдивските ни приятели, тези няколко записа се осъществиха по най-добрия начин. Очаквайте на 10 и 17 ноември пълен запис от двете програми. И се надявам те да докоснат сърцата ви така, както докоснаха моето!

София Кацарова,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Варна

18 септември 2007 г.

Поредно виртуално пътешествие с полъх на морски бриз и аромат на свежест от брега на Черноморието. Hope Channel Bulgaria на посещение в една благословена църква, популярна с живия си дух и новаторството си – църква “Орбита”, гр. Варна.

Ето един нов шанс да чуем чудните песни на Катя и Боби. Тук ще ви грабне също и проповедта на пастор Краси Карев.

Станете част и от младежкия форум на тема “Какво е Исус за мен”, в който едни истински християни, достойни носители на името на Исус, ще споделят свои опитности и ще ви насърчат.

Замириса ли ви на море? Значи вече сте в “Орбита” :-)

Павлина Карчева

Варна

18 септември 2007 г.

И ето, че екипа на Hope Channel Bulgaria се завърна от последното си пътуване. Казвам пътуване, защото там, където бяхме наистина си е далечко. Може би се досещате къде сме били, може би пък не... но нека не Ви държа повече в напрежение. На 15 септември 2007 г. екипът ни гостува на църква “Орбита” – Варна.

Там прекарахме пълноценна и щастлива събота в общуване с нашите приятели, като “междувременно” имахме удоволствието и възможността да запишем две програми, изнесени от пастор Красимир Карев и младежите в църква “Орбита”. Темите са със заглавия: “Какво е за мен Христос?” и “Заспали от скръб”. Мога да споделя, че бях докосната лично от видяното и чутото и то даде нова надежда на вярата ми.

Може би някои от вас за първи път чуват за църква “Орбита”. Други може само да са слушали за нея, както беше и с мен. Но наистина – атмосферата, която цари между членовете й е много близка, топла и сърдечна. Те самите определят себе си, като едно голямо семейство.

Нашият екип се докосна до това “щастливо семейство”. Не останахме разочаровани, затова го препоръчваме и на Вас.

Бъдете с Hope Channel Bulgaria и тази събота и разберете какво е Христос лично за вас!

Сияна Миланова,
режисьор Hope Channel Bulgaria

София

10 септември 2007 г.

Програма за обучение в лидерство

Жените съставляват около 60% от членството на Световната адвентна църква, а в България дори са 70-75%. Те притежават огромен потенциал oт таланти и духовни дарби, с които могат да служат в църквата и обществото. И те са го правили през цялата история на адвентизма, но предимно в подкрепящи мъжете роли. В миналото много малко жени са били поставяни на ръководни постове. Днес все по-бързото разрастване на Световната църква изисква участието на много повече хора с лидерски качества. Затова отдел “Служба на жените” към Генералната конференция на ЦАСД е разработил програма за обучение в лидерство, която включва 57 семинара, разпределени в 4 нива.

От 7-ми до 9-ти септември в църква “Екзарх Йосиф” в София се проведе първо ниво на обучение, организирано от отдел “Служба на жените” в сътрудничество с отдел “Пасторски съпруги”.

  • “Изкуството на общуването”
  • “Самооценка” (“Жена със стойност”)
  • “Определяне на визия и цели”
  • “Принципи на ефективното лидерство”
  • “Успешно публично говорене”
  • “Стратегии за евангелизиране”
  • “Организиране на семинари и конференции”

Това са 7 от 10-те семинара, които бяха включени в програмата за обучение.

Присъстваха 103 жени и момичета – пасторски съпруги и жени с лидерски потенциал, избрани предимно от съветите на трите области.

Основни лектори бяха Ракел Арайс – заместник-директор на отдел “Служба на жените” към Генералната конференция на ЦАСД и Кристин Верталие – директор на отдела към Евро-Африканската дивизия.

На участващите бяха връчени сертификати, но още по-ценното, което получиха беше насърчението, радостта и вдъхновението, усещането за мисия и самочувствието на Божии дъщери, призовани лично от Бога и обучавани за специална служба в Неговото дело!

Емилия Стойкова,
Секретар на отдел "Служба на жените"
към СЦАСД България

Проект

10 август 2007 г.

Новината, с която бързам да ви зарадвам е, че със събраните средства по проект „ПЪТЯТ КЪМ ХРИСТОС ДО ВСЕКИ ДОМ В БЪЛГАРИЯ”, до момента вече са поръчани за печат и платени 600 000 списания и 600 000 комплекта брошури. Това на практика означава на есен Евангелието да достигне до 1 200 000 домакинства с около 3 600 000 души, което прави почти половината страна.

Наред с радостта Бог ни изправя пред предизвикателството да отговорим на духовния интерес на хората. Осъзнавайки отговорността си пред Бога сме предложили 27 нови дистанционни обучения (по пощата и чрез интернет) за хора от всяка възраст и интерес.

Подготовката на курсовете започна в началото на юни, когато получихме материалите и правата за тях. Много доброволци са се включили да помагат, но поради обема и спецификата на работата и кратките срокове търсим още помощници за превод от английски, редакция, предпечатна подготовка и създаване на интернет страници. За повече информация прочетете в обявите на Адвентната българска мреж@.

пастор Христо Генчев

Вълчедръм

7 август 2007 г.

Голям празник за малка църква

На 28.07.2007 г. в ЦАСД-Вълчедръм се проведе обряда кръщение под ръководството и прякото участие на местния пастор Димитър Димитров.

Още на съботното училище дойдоха всички членове на църквата от града и околностите. Всички бяха не само празнично облечени, но и празнично настроени. Проповедта на пастора накара всички да се замислят за величието на Божията любов, изразена в жертвата на Единородния Син на кръста. Почувствахме се ценни, обичани, значими.

Най-радостни бяха кръщаемите. Усещаше се трепета в тях, напрегнатото очакване на нещо, което никога преди това не са преживявали. В този ден едно младо семейство, младо момиче и възрастен човек – общо четирима души, се присъединиха към народа, вървящ по „тясната пътека”. Младото семейство и възрастния брат станаха членове на ЦАСД-Долни Цибър, а младата сестра – член на ЦАСД-Вълчедръм.

Колко много радост в една малка църква! Това може само да се усети, защото думите са малко, за да се опише!

Всеки дошъл от голяма църква, би забелязал това, което на мен ми направи впечатление, прекарвайки една събота в тази малка църква. Добро впечатление ми направи разбирателството между старейшината на църквата Надежда Георгиева и пастор Димитър Димитров. Личеше си общата насока в техните взаимоотношения – доброто на църквата.

пастор Русин Русинов

х. Гургулица

2 август 2007 г.

Тази година за втори път младежкият лагер “20+” се проведе в местността около хижа “Гургулица”. Младежките ръководители за пореден път бяха хвърлили много усилия, за да подготвят за нас една невероятна програма с много приятни емоции и преживявания. За говорител беше поканен пастор Цанко Митев, който изнесе своите теми, вдъхновен от пророчествата на Данаил 2 глава, под мотото “Над всичко”. Всеки, който пристигаше на лагера, беше обявен за роб без право на възражения.

Снимките на Християнската адвентната online телевизия продължаваха с пълна пара под неуморния труд на Иво, Искра, Любански, Лукаш, Марто, Варта, Любчо, Светли, Бисер, Филип и Сияна.

Неделя вечер на официалното откриване беше пресъздадена атмосферата на миналото – от този момент всички бяхме под властта на империята на Вавилон. Всеки един изминал ден падаше едно царство и се издигаше друго. Но въпреки това Божият Пророк водеше без колебание народа напред устремено към Бога. Той ръководеше и философските школи всеки ден като ни предлагаше интересни тестове, които ни караха да се задълбочим в изучаването на Библията. Пастор Цанко Митев от своя страна ни въвеждаше в историческата обстановка и ни подтикваше да се замислим къде се намираме ние във времето и в борбите и изпитанията, пред които е бил изправян Божият избран народ. Бяха сформирани групи от народи, които символизираха отделните царства.

В понеделник царуваха групите на Вавилон. Следобедът беше приятно прекаран с пистата, която беше подготвил Стефчо. Победител в нея беше групата на Рим I – “Легион”. Вторник беше ден на Персия. Той се запомни в лагерната история като “Водна война”, макар тя да бе започнала още в понеделник. Сряда – денят на Гърция – беше ознаменувана с поход до Помочина поляна. Поради високите температури смелчаците бяха малко, но заслужават едно голямо “Браво!” заради своята упоритост. По време на царуването на Римската империя обстановката беше спокойна. В петък програмата беше още по-свободна, но вечерта беше много вълнуваща – всеки роб беше освободен и символично влезе в Божието царство, приемайки бяло камъче като символ на новото име, което ще получи в небето. Официалното приключване на програмата се проведе на поляната около специалната Агапе вечеря под светлините на факли и свещи. Тук искам да поднеса от името на всички благодарност към Варта, която през цялото време се грижеше за украсата и поднасяше една специфична нотка в заобикалящата ни атмосфера, без която преживяването нямаше да бъде същото.

Събота беше специален празник не само за всички нас, но и за цялото небесно множество – трима наши приятели се кръстиха – Галя, Верчето и Любчо – Честито! Събраните младежи тук наброяваха 500 човека!

Hope Channel Bulgaria също имаше повод да празнува – трети член от нашия екип се кръсти! “Честито Любчо! Без теб нямаше да сме това, което сме. Ние оценяваме високо твоето желание да работиш за Бога! Но Той го оценява по-високо от нас и на този специален за теб и нас ден, Той е безкрайно щастлив, защото те обича и е приготвил една специална приказка за твоя живот, от теб единствено се иска да се държиш здраво за Него и да не изпускаш ръката Му, колкото и тежки изпитания да те връхлитат. Никога не забравяй, че и в най-трудните и тежки, но и в най-щастливите и истински моменти, Той е до теб и никога не стои просто като един безмълвен наблюдател, а се смее с теб, тъгува с теб и се моли заедно с теб. Той ти казва днес: “Помни това...: Няма да бъдеш забравен от Мене; изличих като гъста мъгла престъпленията ти и като облак греховете ти; върни се при Мене, защото Аз те изкупих!” (Исая 44:21, 22). Приеми този стих като специален поздрав от нашия екип!”

Вечерта програмата за закриването беше много весела, но думите ми не могат да опишат това, което преживяхме тук! Тази година победител за целия лагер беше отбора на Рим II – “Аерония”. И така лагер “Гургулица 2007” приключи.

В края, но не на последно място искам да поднеса благодарност към екипа на младежките ръководители, на домакина Наско, на Веси и Роси, задето постоянно сновяха нагоре-надолу и се грижеха за нас и най-вече за последиците от ухапванията от многото и странни насекоми, които ни дебнеха зад всеки ъгъл. Благодарност и към Здравка, която неуморно свиреше всеки ден на пианото и ни мотивираше да пеем и хвалим Господа! Благодаря и на всички, които участваха в този лагер и допринесоха за по-приятното преживяване тук!

Мартина Георгиева,
сценарист Hope Channel Bulgaria

х. Гургулица

1 август 2007 г.

Младежки лагер

От 22 до 29 юли 2007 г. край х. “Гургулица” в Рила се проведе ежегодният лагер за младежи от 20 до 35 години, този път с мото “Над всичко”. Главен говорител беше пастор Цанко Митев, който отведе всички участници на една изключително интересна разходка през хилядолетията. Библейската основа на неговите лекции бе Даниил, 2 глава – сънят на цар Навуходоносор. Младежите преминаха през всички метали на големия образ, за да стигнат до пръстите на краката от желязо и кал. Отпред, на сцената бе издигнато негово копие.

Всеки ден започваше с утринно бдение и завършваше с вечерно. Всяка вечер жезълът на властта преминаваше символично от една империя в друга, докато стигне до големия камък, който превзема цялата земя. В петък вечер присъстващите над 400 души символично преминаха през камъка, поставен до образа, и получиха бяло камъче с написано на него ново име. След това всички взеха участие във вълнуваща агапе-вечеря. На светлината на факлите те пресякоха поляната и достигнаха една отрупана с плодове райска трапеза.

Последният, съботен ден на лагера бе най-радостният. Тогава пред очите на стотиците присъстващи трима млади хора сключиха завет с Бога чрез кръщение. За голяма радост на екипа на Hope Channel Bulgaria един от тях бе Любен Кацаров – оператор и технически редактор. Всички от сърце му пожелахме да продължава винаги напред и нагоре, с радост да работи за разгласяването на Божията вест.

Hope Channel Bulgaria засне всички по-важни събития на лагера. Те ще бъдат излъчени от 16 до 22 септември на познатия адрес www.sdabg.tv. Радваме се, че можахме да бъдем част от младежкия живот на ЦАСД в България и да покажем на своите братя и сестри по света онова, което вълнува младите хора тук.

Добромира Василева

х. Гургулица

18 юли 2007 г.

Изследователски лагер

От 8 до15 юли топлото време, клуб „Изследовател” и желанието за приключения отново събраха всички юноши от 12 до 16 год. възраст на поляните зад хижа Гургулица. Голямата палатка за пореден път приюти около 100 деца и техните ръководители.

„По сърцето на Бога” беше мотото, което ни събираше всяка сутрин в 9 ч. Самият Давид, представен от пастор Емил Гроздев, всеки ден ни представяше силни моменти от живота си и ни предаваше от своя житейски опит, който не беше излишен за никой.

За трети път на гости ни бяха група изследователи от Русия. Техните песни огласяха целия лагер и радваха всички присъстващи.

Разделени на патрули всички изследователи преминаваха през различните приключения под формата на писти и игри ден след ден. В четвъртък всички храбро се справиха с нелекият поход, който ни отведе до близо 2000 м. надморска височина и кали издръжливостта на всички.

В петък вечер към редиците на изследователите се присъединиха още 25 юноши на специална церемония. В събота имахме възможност да станем съпричастни на радостта на двама члена от руската трупа, които сключиха завет с Бога, чрез кръщение.

В неделя стегнали багажа всички потеглихме обратно към домовете си с желание и копнеж да бъдем като Давид, хора по сърцето на Бога.

Стефка Цонева,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Студенец

13 юли 2007 г.

Едно от най-вълнуващите събития в живота на всяко дете на възраст 7-12 години бе приключенският лагер „Смело напред”, Студенец 2007 година. Духовната част се състоеше от оригинални срещи със старозаветния пророк Исус Навин. Всеки ден преживявахме отделни моменти от живота на еврейския народ, но най-грандиозното от тях бе събота сутрин. Сигурна съм, че всеки участник или гост на лагера остана завладян от силата на Бог при падането на Ерихонските стени.

Неусетно измина тази седмица на общуване, игри и песни. Разделихме се с надеждата, че новите приятелства и незабравимите дни на общуване ще ни топлят и крепят до лагера следващата година.

Екипът на Hope Channel Bulgaria също беше на лагера. Младите оператори Емилия Стефанова, Николас Левтеров, Светлин Томанов и Кристиян Панайотов специално за вас снимаха най-интересните моменти от тази седмица. Очаквайте есента подробен репортаж от събитията.

Емилия Стефанова,
оператор Hope Channel Bulgaria

х. "Чаирски езера", Родопите

11 юли 2007 г.

Когато става въпрос за красива природа, добри приятели или пълноценна връзка с Бога, винаги се сещам за лагерните събрания. Походът в Родопите беше чудесен старт за лятото. Никога не съм предполагала, че за толкова кратко време човек може така да се приближи до Бога и да засили вярата си в Исус. Цялата природа с безкрайната си красота представяше огромната Божия любов и милост. Започваш да се чувстваш наистина значим и ценен в очите на Създателя. Чувстваш вътрешен мир и насърчение.

По време на цялата седмица присъстваше единния дух в групата. Истинското приключение беше по време на преходите, когато на едни не им достигаха силите, а други с огромен ентусиазъм им носеха раниците и им помагаха. Невероятни бяха и вечерите край огъня под звездите, когато водехме дискусии и говорехме за Божията закрила и помощ по пътя на живота ни.

Сега гледам на приятелите си по друг начин, след една седмица изпълнена с изпитания, приключения и незабравими моменти. Мога да кажа само още едно нещо: ако ти липсват емоции, ако търсиш нови приятели или пък искаш да смениш сивотата на града със красотата на природата не се колебай, защото това е преживяването, от което се нуждаеш!

Мария Йорданова, Стара Зaгора

Родопите

10 юли 2007 г.

Ето, че настъпи за някои дълго чакан, за други неусетно дошъл, момента за тръгване на похода в Родопите – планина, която беше доста по-малко посещавана от групата ни, в сравнение да кажем с Пирин.

Тръгването беше от Пампорово от станцията на лифта, но сега без лифт, изкачване до в. Снежанка (с изключение на някои които решиха да започнат похода по-леко).

Един много вълнуващ момент от самото начало беше факта, че багажа ни ще бъде пренасян с камион, който наистина успяваше до стигне до всички места, които бяха планувани! На връх Снежанка някои се качиха на телевизионната кула с височина 160 м, но за радост с асансьор, докато някои неразбрали, че няма да се катерят, останаха да наблюдават пейзажа от по-ниско. Спускането надолу беше доста екстремно, точно под лифта, и с честа употреба на други части освен краката за подпиране. След това се отправихме южно от в. Снежанка към хижа Смолянски езера, където ни беше първото разпъване на палатките с лека съпротива от страна на комарите, които имаха други цели. Аз лично бях изумена от добрата баня, врялата вода и разбира се първата ни вечер на огъня с началото на едни много интересни теми и дискусии, водени от Петко Бонев.

Бодри и отпочинали на следващата сутрин тръгнахме към хижа Перелик, най-високата хижа на Родопите с височина 1960 м. Но пътят беше дълъг, тъй като спряхме да обядваме, починем и дремнем сладко-сладко 2-3 часа, имаше игра ръгби, което рядко приключва бързо. Момента с палатките и огъня според мен отново беше най-уютния и задушевния от всички и отново се получи един добър завършек на вечерта с изключение на загубването на скобите на Теди, които за радост се откриха на следващата сутрин.

За вторник целта ни беше хижа Ледницата, която ми се стори много далече, но за сметка на това при вида й на всички ни светнаха очите, особено на последните. По пътя интересни моменти бяха една много красива чешма, издялкана от дърво с беседка до нея с невероятни дървени форми, а също така и в. Голям Перелик (най-високия на Родопите, 2191 м), разбира се само за тези, за които изкачването не беше проблем.

Сряда беше обявен за спортен ден, малко по лежерен от останалите, навярно за да възстановим силите си за голямото ходене, което ни предстоеше в четвъртък. Сутринта ходихме до пещерата Ледницата – само на 30 минути от хижата. Повечето се престрашиха и да влязат (аз не бях от тях) и смятам, че останаха доволни от малката пещера за която Любански ни стряскаше, че се влиза със спускане на въже някъде дълбоко-дълбоко… Спортният ден премина с едно разгорещено турнирче по волейбол и после ръгби с много, ама много спорни моменти.

Дойде и четвъртък, най-интересния ден от похода и пишейки сега, след като е вече минал, мога да си позволя с усмивка да разказвам, но вярвайте ми тогава не ни беше толкова весело. Но все пак не сме спирали да вярваме, че Бог е с нас и ни води. Всичко беше наред до с. Мугла, където си накупихме това онова от месните магазинчета, но след това някак се разделихме на 3 групи, което вдигна на всички нивото на притеснение в един момент. Едни отидоха да се къпят на водопадчета близо до се селото, Мишо с част от групата напред и нашата група, която бързо се съедини с тази на Иво Томанов и Петко Бонев малко по-назад. Целта ни беше базата ни на Чаирски езера, но някак пътят все ни даваше 2 възможности за избор и леко се поизгубихме или мислихме, че сме го направили. Накрая всички стигнахме до хижата, някои даже им се стори малко пътя и я подминаха. Другият голям екшън беше дърпането на камиона ни, което трябваше да стане точно в четвъртък, тъй като гърмяха пътя на следващия ден. Смятам, че снимките и клипчетата говорят много повече от думите. За радост всичко приключи благополучно, за което сме безкрайно благодарни на Бог.

Петъкът беше за някои (и аз се включвам там) ден за почивка и разпускане… малко цепене на дърва и много ядене и то вкусно. Но за други си беше натоварен ден – пещерата Дяволското Гърло, Триград и още обекти…

Съботния ден посрещнахме на огъня в разгорещена дискусия за това какво е да простим и отношенията помежду ни, а на сутринта имаше хваления с песни, отново интересна тема на съботните уроци и прекрасна проповед, затова че Бог се нуждае от нас, която завърши с много приятна изненада от дини и череши… идилия! Денят беше спокоен, с леки премеждия за тези, които ходихме до Синьото езеро през гората. Вечерта беше весела, с много игри, емоции и завършваща тема за изкушенията, за което сме много благодарни на Петко. Благодарни сме разбира се и на Мишо, Любански и Иво за всичко, което дадоха, за да се състои този поход и да се чувстваме така добре, да не носим раници и още куп неща!

Благодарим и чакаме с нетърпение другата година да сме заедно в Рила!

Силвия Айтова

София

29 юни 2007 г.

Непосредствено след провеждането на инструктажа на вицепрезидентите на ASI Честър Кларк, Лиза Ходжис и семейство Кларк, Кирил Радев приложи наученото в дома на Дамянка, Георги и Любомир – инвалиди от кв. Надежда, София. С помощта на DVD-плеъра, DVD-диска “Ново начало” и ръководството с проповедите беше представена първата тема от поредицата. За обреченото на самота, бедност и обездвижване семейство това беше истински лъч на надежда. Любомир е прекарал 40 години от живота си в специализирано болнично заведение за болни от полиомиелит. Бащата Георги е бивш университетски преподавател, а майката Дамянка (най-здравата) страда от тежка форма на диабет.

Кирил и съпругата му Величка доброволно са поели грижите за това семейство, посещават ги, носят им храна и лекарства. Кирил дори е изработил платформа за придвижване на инвалидните им колички в и от малката им къщичка. Мечтата му е да набере достатъчно средства, за да може да поправи течащия й покрив.

Топлото им приятелство започна след една масова благотворителна акция на ЦАСД по случай Коледните празници. От тогава започнаха редовните им срещи, в които намери място и Божието Слово. Всяка седмица семейството очаква с нетърпение посещението на Кирил и Величка Радеви – вече и за следващата тема от цикъла “Ново начало.”

Ивалина Илиева,
Директор на Отдел Комуникации
Западна Област на СЦАСД в България

Русе

25 юни 2007 г.

Hope Channel Bulgaria на гости в Русе

С радост ви съобщаваме, че на 23 юни 2007 г. екипът на Християнската адвентна online телевизия гостува в придунавския град. Въпреки горещото време, вечерта репетицията мина доста добре, а на сутринта с Божия помощ осъществихме записа със спокойствие и добра организация. Програмата, подготвена от русенските ни приятели, беше не само интересна, но и динамична, като активно участие имаха и най-малките. В проповедта си пастор Емил Гроздев разгърна темата за чувствата и въздържанието, като главен герой беше Самсон. Можете да гледате пълен запис на програмата на 30 юни. Не го пропускайте!

Благодарим на Нашия Създател за невероятната възможност, която ни предостави, както и на любезните домакини за гостоприемството и съдействието!

София Кацарова,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Силистра

25 юни 2007 г.

Националният адвентен хор „Утринна звезда” бе поканен на 23 юни в град Силистра. Сутринта, както каза диригента, хористите „порепетираха” на амвона пред членовете на силистренската църква, защото не бяха пели от последното си турне (това до Гърция). Вечерта изнесоха богата духовно-музикална програма с много песни и слово, поднесено от пастор Агоп Тахмисян.

Гостуването уцели най-горещите силистренски дни, но по-важно от метеорологичните условия бе топлото отношение на братята и сестрите от дунавския град.

Лилия Славчева (хорист)

Кюстендил

20 юни 2007 г.

От 15 до 17 юни 2007 г. в град Кюстендил, кв. Изток, се проведе шестата, вече традиционна Ромска конференция. Този път нейното мото беше “О Девел Авла” (“Господ иде”). На нея – освен многото гости от цялата страна – присъстваха и Джим Брауер (евангелизаторът, заради когото всяка вечер салонът на Църква “Б” в Кюстендил бе пълен през октомври 2006 г.) със съпругата си, както и екипът на АSI – Честър Кларк, генерален вицепрезидент на АSI (Асоциацията на бизнесмените-адвентисти) със семейството си и Лиза Ходжис, вицепрезидент на АSI за младежкия евангелизъм. Разбира се, имаше и много роми, завърнали се от чужбина специално за конференцията – от Италия, Испания и др.

Хористите, както винаги, бяха на висота. Те възторжено посрещнаха присъстващите с мотото на конференцията, произнесено на три езика – ромски, български и английски. Нищо не можеше да смути ентусиазма им – нито жаркото слънце, нито изсипалия се проливен дъжд. Ентусиазмът бе “подклаждан” и от емоционалните проповеди на Джим Брауер, който успя да извлече духовна илюстрация дори и от изгубените си куфари и чуждия костюм. Мисля, че всички ще запомнят, че Исус прави вместо нас “лицевите опори” (върши делата), за да спечелим ние “тортата” (спасението). Едва ли ще се забравят и подскоците на участниците в експеримента на Джим – колкото и високо да скачаме, никога няма да можем да скочим до Луната. А именно с това могат да се сравнят усилията ни сами да си осигурим спасението. Лично за мен най-интересна бе проповедта на Джим в събота вечер, когато той красноречиво обори атеизма с темата си за Божието име. В еврейския оригинал Божието име се е състояло само от съгласни, произнасяни с всяко придихание. Така че с всяко свое вдишване и издишване хората всъщност произнасят Божието име – независимо дали вярват в Него или не!

Но какво е ромска конференция без традиционното кръщение? Повече от 60 души решиха да предадат миналото, настоящето и бъдещето си на Исус. Живописният язовир край Кюстендил не за първи път приютява ромската общност за мащабно кръщение. Сред новокръстените бяха Славка и Юлиан Любенови. Тя – певица, той – един от най-известните аранжори в попфолка. Вечерта беше първото им съвместно изпълнение като нови, духовни хора.

Паралелно с програмата на конференцията течеше и обучението на АSI за миряни-евангелизатори. На всички желаещи бе обяснено как могат да проведат мини-евангелизация в домашни условия. Щедрите спонсори ни предоставиха DVD-плеъри, книги с проповедите и дискове с диапозитиви към 25-те теми. В края на обучението всички присъстващи посветиха оборудването на Бога и напредъка на Неговото дело. За успеха на тази амбициозна инициатива на миряните се помоли пастор Никола Левтеров.

На мястото на събитието беше екип на Hope Channel Bulgaria, за да го отрази за вас. Ако съм успяла да ви заинтригувам с разказа си, можете да станете и преки свидетели на (почти) всичко случило се на ромската конференция. Датата на излъчването е 23 юни, адресът е известен – www.sdabg.tv.

Ивалина Илиева,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Летни лагери

14 юни 2007 г.

И тази година младежкият отдел на Адвентната църква е подготвил предизвикателна програма за вас, младите хора в България. Сигурни сме, че повечето вече сте решили на кои от лагерите да присъствате. Но може би някои няма да могат да си осигурят отпуск в подходящото време или ще трябва да се явяват на изпити точно този месец.

Дори да не можете да си позволите да присъствате лично, Hope Channel Bulgaria ще се опита да ви направи съпричастни на събитията през лятото.

Ако останете пред мониторите си по 1 час всяка вечер от 23 до 28 юли, ще може да чуете посланието, което ще отправи към младите хора говорителят на лагера „Вдигни котва” – Петко Бонев.

От 30 юли до 4 август ще ви представим интригуващите теми на пастор Цанко Митев, които той ще разгледа в лагера за младежи над 20 години с мото „Над всичко”.

Не пропускайте уникалния шанс да обогатите вашите знания и да присъствате на летните лагери, макар и виртуално!

Искра Томанова,
режисьор Hope Channel Bulgaria

Гоце Делчев

3 юни 2007 г.

Мили мамо и татко,

В планината е чудесно. Небето е по-синьо и слънцето по-ярко, а хората - много мили и гостоприемни. А днес в градската градина беше поникнал само за една нощ (предишния ден нямаше нищо) каросел, а изобщо не беше валял дъжд. Имаше едни батковци, силни като супермен. Не се измориха цял ден да бутат каросела, а бяхме повече от 160 деца, някои се качиха по-няколко пъти.

Една приятна миризма ни отведе до палатков лагер, пред който беше запален огън. Пекохме хляб на пръчка и от него ухаеше толкова приятно. Бяха дошли и чичковците пожарникари – за да е безопасно казват, ама аз си мисля, че беше заради вкусния хляб. (Татко, да знаеш, че телефонът на пожарната е 160 - за другия път, когато се опиташ да ремонтираш колата.)

Играх и на карти – бяха подредени на масата с картинките надолу и трябваше да познаем къде има две еднакви. Упражнихме си главичките. И съм сигурна, че сега ще съм по-добра в училище.

Мамо, минах по един висок въжен мост. Не се страхувай, не паднах. Но дори и ако се беше случило да си ожуля коленете, нямаше да е проблем. При каките и батковците от Български червен кръст научих как да се превързвам съвсем сама.

Като не искахте да ми вземете куче, вече си имаме жираф. Е, той не яде по-много, защото е мъничък. Добре де, изобщо не яде – от хартия е. Направих го заедно с артистите от кукления театър. Да, представете си, имаше и куклен театър с истински артисти. Те не искаха да си признаят, но аз знам, че бяха дошли специално от Холивуд с техните кукли, за да изиграят пиесата „Горската аптека” (за една добра баба Костенурка и за лошият Кумчо Вълчо, който ръмжеше толкова страшно, че за момент помислихме, че зад кулисите има истински вълк.

И полицаите от града бяха дошли. Търсеха едни избягали клоуни, но ние не им казахме, че бяхме видели вече клоуните – съвсем истински. Бяхме се договорили с тях да пускаме сирената, за да знаят че полицаите са още там. И чичковците полицаи ни даваха, без да се усетят каква е работата.

Бих се!... с възглавници. Сядаш се на една греда и се опитваш да събориш другия като самият ти гледаш да не паднеш. Голяма веселба!

Най-хубави, обаче, бяха какичките при балоните. От там тръгвахме с карта за ориентиране, която те ни даваха и там завършвахме обиколката. Бяха много усмихнати и раздаваха наградки. Сигурно за това диджеят беше седнал при тях. О, забравих да ви разкажа за диджея. Той беше страхотен – пускаше само хитове: „Оранжево небето”, „Зайченцето бяло” и много други.

Сега трябва да приключвам, защото чакам да ми пораснат лапи и опашка – нали какичките с боичките ме нарисуваха като тигър. Добре че писах вече на кмета, че как щях да държа маркера с лапа!!!

Много целувки!
Ваш Приключенец,
Ани Григорова

P.S. И да не си помислите, че съм сънувала – всичко си беше съвсем наистина. Следващият път, дано да е скоро, ще взема и вас.

Пловдив

30 май 2007 г.

Празник за българските деца

От 25 до 27 май 2007 г. в град Пловдив се проведе Национална детска конференция под мотото “Заедно в небето”. Децата от цяла Европа могат само да мечтаят за онова, което изпитаха българските деца през тези три дни. Отдел “Детско служене” към ЦАСД в България не бе щадил време и сили, за да подари на децата преживяване, което те със сигурност ще помнят и когато отдавна вече не са деца.

Под общото мото “Заедно в небето” към децата бяха отправени три послания – “Бъди готов”, “Бъди различен” и “Споделяй” – трите задачи, които децата трябва да изпълнят, за да бъдат заедно в небето.

В петък вечер те се срещнаха с десетте шаферки на голямата сватба. Пет от тях бяха неразумни, а пет – разумни. Естествено, неразумните не можаха да вземат участие в сватбата, а разумните се веселиха заедно с младоженеца. След това пастор Венцислав Панайотов взе интервю от една разумна и една неразумна шаферка, и ясно показа на децата кое е първото условие да отидат в небето – да бъдат винаги готови, със запалени светилници.

В събота сутрин всички преживяха вълнуваща среща със Седрах, Мисах и Авденаго – тримата приятели на Даниил, които не се уплашиха от огнената пещ и останаха верни на своя Бог, макар да бяха единствените, които останаха прави на огромното поле Дура. О, как силно гореше пещта, колко страшен бе гласът на Навуходоносор, когато ги заплашваше! Историята на тези три смели момчета подсказа на пастор Емил Гроздев кое е второто условие да бъдем в небето – да не се плашим да бъдем различни. И той го сподели с децата.

В събота следобед децата бяха в един от красивите паркове на Пловдив и там взеха участие в библейската писта, посветена на една малка героиня от Свещеното Писание – момичето в дома на Нееман. Тази безстрашна робиня им показа кое е третото условие за влизане в небето – споделяй вярата си, не се притеснявай да разказваш за нея на всички, защото те имат нужда от нея.

А в събота вечерта... о, това беше най-вълнуващото преживяване! Не само децата, но и техните родители бяха зашеметени от възможността да предвкусят небето. Никой не знае как точно изглежда небето, но със сигурност поне мъничко прилича на онова, което децата видяха. Цялата сцена на кинотеатър “Гео Милев” в Пловдив беше едно истинско небе – с блестящата дъга около Божия престол, с реката на живота, която извираше от него, със златните стени на Новия Ерусалим, с белите ангели и техните прекрасни крила, с малките облачета, върху които насядаха децата, с вълнуващите подаръци, които получаваха от ангелите и още много, много... Всички по-големи каки и батковци, майки и татковци въздъхнаха със съжаление – ех, защо и ние не сме деца!

В неделя бе денят на отделните градове. Децата от всички църкви показаха с различни драматизации, песни и изпълнения как те разбират Библията.Не е лесно с малко думи да се опише всичко – изключително красивите видеоклипове, страхотния начин, по който се показваха текстовете на всички песни, ентусиазирания детски хор, вкусните закуски, телевизионните камери на Hope Channel Bulgaria, които заснемаха всичко, търпеливите и мили членове на екипа, които се стараеха всяко дете да си тръгне доволно и щастливо от тази среща... Наистина, екипът на отдел “Детско служене” към ЦАСД в България заслужава искрени поздравления и дълбоко уважение за невероятното събитие, което сътвори. Това е “най-смелият” екип в цялата Дивизия, тъй като пръв дръзна да организира детска конференция. Благодарим от сърце на всички онези, които видяхме, и които не можахме да видим, тъй като се трудиха “зад кулисите”! Нека Бог благослови хилядократно техния труд и нека това необятно мисионско поле – децата на църквата – даде изобилна жетва!

Всички снимки от конференцията можете да намерите в албума на Адвентната българска мреж@ и да изтеглите с висока резолюция от тук.

Добромира Василева

Червен бряг

23 май 2007 г.

Здравната вест направи пробив и в Червен бряг. След успеха на изложението "Профилактиката - по-добра от лечението" екипът на ЦАСД - Плевен гостува и в Червен бряг. Успехът надмина очакванията - за две вечери 130 души посетиха изложението. Някои дори дойдоха и на втората вечер - за измерване на кръвното, за релаксиращ масаж и за да чуят лекциите. Беседите "Профилактика на рака" и "Убийците инфаркт и инсулт" изнесе д-р Анелия Николакева. Около 25 души пожелаха да слушат още беседи, има и желаещи за библейски курс. Предстои евангелизация.

Лилия Минчева

София

23 май 2007 г.

С радост ви съобщаваме, че на 19 май 2007 г. в молитвения дом на ул. "Екзарх Йосиф" 64 в София се проведе кръщение, на което бяха кръстени 15 човека от църквите Слатина, Благодат, Люлин и Екзарх Йосиф.

Интересно е да отбележим, че първите резултати от интернет евангелизацията се проявиха в кръщението на двама оператори от екипа на Hope Channel BulgariaАлен Драголов и Лукаш Весели.

Скъпи приятели и колеги, подкрепяме ви в това ваше решение да се посветите на Бог за цял живот и много ви обичаме.

Специален поздрав за вас е стихът, записан в Исая 40:31: “Но онези, които чакат Господа, ще подновят силата си, ще се издигнат с крила като орли, ще тичат и няма да се уморят, ще ходят и няма да отслабнат.”

Сияна Миланова,
режисьор Hope Channel Bulgaria

София

21 май 2007 г.

Има време, когато в едно се сливат нашата радост и Божията любов, придружени от химните на небето. Такъв ден беше събота – 19 май, обявен за Световен ден на кръщението. Целият свят стана едно ехо на сърцата, обявили Исус за свой Спасител.

Църквата на ул. “Екзарх Йосиф” 64 в София бе най-одухотвореното място в града. Бони свиреше празнични и тържествени химни, а един след друг през водния басейн, минаха за кръщение 15 човека.

Радост! Голяма радост! Това бе плодът на Божия Дух от четирите църкви в София – “Люлин”, “Слатина”, “Благодат” и “Екзарх Йосиф”. Празненството продължи до 15:30 часа.

За целия екип на Hope Channel Bulgaria радостта беше двойна, защото двама от най-младите сътрудници Лукаш и Ален влязоха в заветна връзка с Бога. Прекрасен, незабравим миг! Но той ще бъде още по-незабравим, когато всички в едно запеем химна на любовта, заедно с Господа!

Миньон Колчева,
сценарист Hope Channel Bulgaria

Пазарджик

13 май 2007 г.

Здравейте скъпи приятели! С радост ви съобщаваме, че на 12 май 2007 г. екипът на Hope Channel Bulgaria гостува на църквата в Пазарджик, където се осъществи първият запис на богослужение извън София. Говорител бе Христо Станев, пасторът на църква Пазарджик, а темата гласеше: “Поправителен изпит за Бога”.

В екипа се чувстваха топли, близки и приятелски взаимоотношения, които помагаха на работата ни. Впечатлена съм от факта, че всеки един – от голям до малък – се стараеше да помогне, да даде своя принос за каузата. И в резултат, с взаимни усилия и вяра, че това, което правим ще вдъхне смисъл в нечий живот, записът се осъществи, въпреки проблемите, които срещнахме в петък вечерта на репетицията.

Тук е важно да отбележа, че дължим този запис само и единствено на непрестанната подкрепа и помощ от нашия Бог – този Бог, Който ни помогна да осъществим първото излъчване и не ни е оставял до сега.

След изживяната събота в Пазарджик, ние гледаме към следващото място, към което ни води Бог с погледи, отправени напред и нагоре без да се страхуваме и обезсърчаваме от грешките, които допускаме, защото знаем, че когато влагаме усилията си в правилната посока, Той ще продължава да е до нас! Повярвайте – това ни стига!

Сияна Миланова,
режисьор Hope Channel Bulgaria

Стражица

11 май 2007 г.

Към виртуалния "отбор" на ЦАСД се присъедини още един сайт, този на църква Стражица. Нека Бог да го благослови и да спомага за укрепването на връзките между членовете на църквата, където и да се намират те, а също и да помага за разпространяване на адвентната вест. Новини, история на църквата, галерия...

Чувствайте се поканени.

ВХОД СВОБОДЕН! - www.strajica.sdabg.net

Данаил Йорданов

София

8 май 2007 г.

Детски празник в София

За пореден път в страната ни, но за първи в София бе организиран детско-юношески празник “В света на приключението”. На 6 май паркът в квартал “Овча купел” беше широко отворил своите “зелени врати”, за да приеме екипите на клуб “Изследовател”, 2 СОУ, БЧК и пожарната команда и най-вече нашите най-малки приятели – децата, дошли от всички жилищни комплекси в района. Най-малкият участник в незабравимото преживяване беше на година и половина, а най-големият на четиринайсет.

В началото децата бяха разделени на малки групи, получиха карта на парка и потеглиха заедно към едно вълнуващо приключение, което включваше преминаването на дванадесет поста. На всеки от постовете малчуганите бяха посрещнати от усмихнатите лица на съответните отговорници и се сблъскваха с някакво предизвикателство, което ги учеше на нещо полезно, а преминаването му им позволяваше да получат важен подпис. И така продължаваха напред към новата задача, криеща нова изненада. При събирането на 12 подписа участниците получаваха вкусни лакомства.

Едно от най-интересните приключения бе люлката, носеща името „каросел”, направена само от дървен материал и въжета, на която не устояха дори и някои родители. Служителите от пожарната служба позволяваха на малките приключенци да се качат на противопожарната стълба и да погледнат от високо. А доброволците от БЧК ги научиха как да превързват своите рани, когато се наранят, или как да помогнат на свое другарче, изпаднало в беда.

Това, разбира се, е само част от многото интересни занимания, на които децата бяха свидетели и участници. Театър, рисуване на лица, среща с клоуни, минаване по въжен мост, печене на вкусни “хлебни шишчета” и т.н. допринесоха за приповдигнатото настроение на децата и усмивките на лицата им в онзи весел ден. Освен това малчуганите имаха възможност и да свършат нещо полезно, като събират отпадъците по своя маршрут и така да допринесат за чистотата на парка.

Много от нашите малки приятели бяха придружени от своите родители, които също бяха съпричастни на голямото приключение. Те споделиха, че идеята за празника е много добра, тъй като събитието е полезно и за малки, и големи, а и паркът скоро не е бил така оживен и това ги радва много.

Но всичко, описано дотук, нямаше да е толкова вълнуващо, ако го нямаше въздействието на музикалното озвучаване с детските песни, огласяващи целия парк и радващи всички.

Равносметката накрая бе - близо 200 малки ентусиасти, посетили детския празник и навярно 200 гласчета, които биха запяли заедно с думите от куплета на една детска песничка:

“Хей, приятелю, здравей, наш’та песничка запей,

тя е чудна и нали прави хората добри?!”

Заредени от емоциите и хубавите преживявания, които им подари детският празник, участниците в голямото приключение си заминаваха готови да посрещнат и истинските предизвикателства, които светът около тях ще им поднесе, отнасяйки със себе се и посятите семенца на смелост, вяра и радост.

Благодарим на всички, които помогнаха за организирането и осъществяването на този празник.

Благодарим и на Бога за хубавото време и задържането на освежителния дъжд, който ни подари секунди след закриване на празника.

Приключението обаче продължава. Да се готвят и други църкви и градове...

Стефка Цонева

Казанлък

30 април 2007 г.

Областна младежка конференция

От 27 до 29 април в гр. Казанлък се проведе младежка конференция на Южна област. Всички сбирки минаха под общото мото „Силата на уханието”. В петък вечер конференцията бе открита в залата на Адвентната църква, а в събота срещите се проведоха в зала „Аресенал”. Като гост говорител на конференцията присъства Даниеле Нае, преподавател в Адвентния теологичен институт в Черника, Румъния. Изнесените от него три теми носеха силен духовен заряд и мотивираха много млади хора в събота вечер да предадат живота си на Исус. Силен спомен остави и съботното училище, организирано и поднесено от младежите от Ямбол. Под формата на драматизация те успяха по много сполучлив начин да подчертаят истинността и важността на Библията в нашия живот. Конференцията бе съпроводена с много песни, за което се бяха погрижили младежите от църква „Пловдив център”. В неделя всички желаещи имаха възможност да посетят долината на тракийските царе и така да обогатят своите познания по родна история. Конференцията ще бъде запомнена с добрата и спокойна атмосфера, както и с прекрасната организация. Сърдечно благодарим на Младежкия отдел на Южната област за положените старания.

пастор Венцислав Панайотов

София

25 април 2007 г.

“В СВЕТА НА ПРИКЛЮЧЕНИЕТО”

В съвместна инициатива 2 СОУ „Академик Емилиян Станев” и клуб “Изследовател” организират детско-юношески празник “В света на приключението”. Празникът е целодневен и ще се проведе на 6 май, неделя, от 10:00 до 17:00 ч. в парк “Овча купел”.

Организаторите си поставят за цел да спомогнат за развитието на любов към природата в подрастващото поколение, да стимулират практикуването на по-пълноценни междучовешки взаимоотношения и да развият традиционните морално-нравствени ценности у децата на България чрез разкриване красотата на родната земя.

Празникът е замислен под формата на скаутски панаир с 12 места за забавление. Всички участници ще имат удоволствието да преминат по въжен мост, да опитат скоростта на скаутската въртележка, да поиграят на “бой с възглавници”, да гледат куклен театър, да научат важни неща за оказване на първа помощ и за красотата на родната природа, както и да отправят своите детски послания към нас възрастните за изграждане на един по-добър свят.

В празника ще вземат участие със самостоятелни постове организациите Български червен кръст, Федерация на природозащитни сдружения “Зелени балкани” и Районна служба “Пожарна и аварийна безопасност”, които чрез демонстрации, игри и занимания, съответстващи на дейността им, ще имат за цел към приключенските преживявания да прибавят обучаващ и възпитаващ елемент.

Успоредно с преминаването на всички постове децата и юношите, посетили празника, ще получат възможност да дадат своя малък принос в екологична акция за опазване чистотата и красотата на парк “Овча купел”, като по този начин ще засвидетелстват желанието си да бъдат част от един чист свят и да живеят живот, свързан с природата и съхраняващ нейните ценности.

Децата ще получат възможност да прекарат минути в обстановка на специално построен скаутски лагер и да вкусят от романтиката на изследователския живот.

На специален информационен щанд, разположен в началото на парка, участниците ще получат карта на местността, върху която е разположен панаира, както и изчерпателни подробности за самия ден. Тук те ще бъдат организирани в отбори от 5 до 7 участници, за да могат да изживеят пълноценно работата си в екип, да се опознаят и сприятелят.

През 7-те часа, в които ще тече детско-юношеският празник, за всички посетители ще се грижи 50-членен екип от членове на Клуб “Изследовател” и ученици от 2 СОУ.

“В света на приключението” очаква да посрещне 400 - 500 посетители. А защо не и повече?

Поканени са всички деца и юноши от град София, както и техните родители. Входът е свободен.

пастор Венцислав Панайотов

Плевен

20-22 април 2007 г.

Здравно изложение

В раздаването на покани за Здравното изложение се включиха и доброволци от Червения кръст. За три дена преминаха 170 човека. Първия – 80, втория – 40, а третия – 50 човека. Хората бяха на различна възраст – от 12 до 75-80 години. Интересуваха се, питаха и за хроничните си заболявания. Д-р Нели Николакиева и д-р Желязко Михайлов бяха на последните стъпки – на компютъра – за определяне на биологичната възраст. Отговаряха и на допълнително зададени въпроси. Един час след началото на изложението започваше и здравна беседа. Първата и третата вечер говорител беше Д-р Нели Николакиева – темите й бяха за остеопорозата, за рака, инсултите и инфарктите. Втората вечер д-р Гергана Гешанова говори за 11 навика за здравословен живот.

До месец се очаква да се проведе Здравно изложение и в Червен бряг.

Д-р Желязко Михайлов

Русе

11 март 2007 год.

КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА на църква РУСЕ

Социалната дейност на всяко общество е важна част от неговото съществуване като цяло и оказва съдбоносно въздествие за неговото единство.

Русенска КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА – 2007. Организатори на страхотното събитие - отдел за РАБОТА С ЖЕНИТЕ и отдел СЕМЕЙНА СЛУЖБА към ЦАСД Русе.

На 11 март 2007 г. в 15 часа бе началото. Залата за социални събирания на третия етаж бе подредена така, че да събере около 120 човека и три препълнени маси с вкусни ястия, салати и десерти. Допълнителен уют допринасяха чергите и куворите, закачени по стените. Най-ценен бе битовият кът, където по стар български обичай бяха наредени ниска, кръгла маса, трикраки столчета, дървени лъжици и купички, пълни с български боб. Идеята за оформянето на този кът бе СТРАХОТНА. Всеки присъстващ бе посрещнат от „домакините” с топла пита и сол. Националните носии, с които бяха облечени, допълнително покачиха българското кулинарно самочувствие на всички.

Откриването направи пастор Емил Гроздев. В началото бе излъчена „комисия”, която със своя професионален стаж и дългогодишен опит, определиха първите три места в отделните раздели – погачи, баници, ястия, салати, десерти, най-вкусно ястие, най-екстравагантна салата и уникален десерт.

Раздадоха се награди на всеки, който бе приготвил нещо за хапване, а останалите, които уважихме това събитие, имахме удоволствието да ги опитаме и оценим техните вкусови качества. Разиграни бяха сценки, рецитирани бяха стихове, изпети бяха песни.

Благодарим на организаторите на това събитие. Нека Бог да благославя тяхната работа в отделите, които им е поверил.

На сайта на църква Русе можете да разгледате снимки от КУЛИНАРНАТА ИЗЛОЖБА.

Венци от гр. Русе

Благоевград

11 март 2007 г.

Една събота в Благоевград

Сутринта децата от нашата църква изнесоха програма, а вечерта имахме гости от Дупница и Самоков.

Следобедът мина в две части – сериозна и весела. Петър Кузев и Пламен Петров говориха за равностойното партньорство в едно семейство; за това какво мисли един мъж за една жена; за капаните, които поставят жените на мъжете; за това в какво се целят жените. Имаше поздрави към жените от старейшините на Самоков и Благоевград, както и от Дупница. Сериозната част завърши с обща молитва на Пламен Петров и Петър Кузев за жената в Адвентната църква.

Веселата част започна със семейна игра, тип Горчиво. Тя протече с много смях и интересни моменти – участие взеха Надка и Гошо с 50 г. брак зад гърба си, Мими и Пепи – с 10 години и скоро оженилите се Милена и Лъчезар. Играта се спечели от двойката с най-малък семеен опит – Милена и Лъчезар, които имаха само 2 грешни отговора.

Момчетата от църквата правиха прически на момичетата. След това с много финес и грация трите малки дами дефилираха с прическите си. Отново имаше много смях.

За сладката част накрая се бяха погрижили всички и всички участваха достойно в нея. Доказателство за това бяха празните чинии.

С пожелание отново да се видим се разделихме.

Диана Гошева

с. Пудрия, Врачанско

8 март 2007 г.

Здравно изложение

С любезното съдействие на кметицата на село Пудрия, област Враца, на 3 март 2007 г. бе проведено Здравно изложение в залата на кметството. В лицето на кметицата, още при първата ни среща, отрихме една лъчезарна, ерудирана и любознателна жена. С готовност тя ни предостави просторната и удобна зала на кметството. Направи ни напълно безплатна реклама по местната кабелна телевизия и радиоточка.

Посещението на изложението надмина очакванията ни. Около 100 човека изслушаха лекциите при 8-те постера, направиха своите измервания и минаха през компютърния тест за биологична възраст. Лекцията, изнесена от д-р Тошев, един от старейшините на църква Враца, имаше насоченост към превенция на диабета.

От скоро в с. Пудрия имаме група от вярващи, посещавана от служители на църква Враца всяка седмица. Предстоят кръщения. Надяваме се чрез здравните изложения, които правим да преодолеем предразсъдъците и още много хора да стигнат до познание на Христос.

пастор Трифон Трифонов

Мездра

9 февруари 2007 г.

Здравно изложение

Със съдействието на Социален комплекс – общински център за социални услуги и дейности, на 3 и 4 февруари, в град Мездра се проведе Здравно изложение. Посещението и интереса на гражданите бе по-голям от очаквания. Първа вечер към 200, а втора към 100 човека. Това се дължи на добрата реклама. Съобщения се предаваха по местната радиоточка и кабелна телевизия. Разлепени бяха и много плакати. Два дена по-рано бяха раздадени стотици покани по време на пазарния ден за града.

Лектори бяха д-р Анелия Николакева – специалист пулмолог от клиниката в гр. Роман и д-р Огнян Тошев – уролог и хирург от болницата в гр. Враца.

Разисквани бяха темите „Убийците – инфаркт и инсулт” и „Профилактика на рака”. Хората останаха изключително доволни и пожелаха след 6 месеца да се проведе отново такова здравно изложение. Срещите ни ще продължат в следващите съботи в молитвения дом на църква Мездра, където д-р Тошев ще продължи разискването върху здравни теми.

Екипа, провеждащ изложението, беше от църква Враца. 25 човека посветиха времето и усилията си за успеха на това начинание. Това не е първия успех за тях. Те вече проведоха много успешно Здравно изложение във Враца, с голяма посещаемост и интерес от обществеността. Сега се планира всеки месец да се провежда по едно Здравно изложение в района на област Враца и по този начин много хора да преодолеят предразсъдъците си и да се запознаят с Адвентната църква.

пастор Трифон Трифонов

София

20 януари 2007 г.

Нова църква в София

На 20.01.2007 г. в София се откри най-новата адвентна църква. Църква „Благодат” се помещава в салона на Политехническия музей на ул. „Опълченска” 66 и е седмата църква в града. На откриването на тържественото богослужение присъстваха около 200 души. Пасторът на новата църква Иван Мирчев Николов и п-р Венцислав Панайотов очертаха визията на новата църква. Тя включва:

Поклонение. Желаем тя да е покланяща се църква. Поклонението е и лицето и сърцето на църквата. Желаем Бог да бъде високо издигнат и прославен по време на нашите служби, а не да се отдава слава на човеци. Поклонението обаче не е само тук в събота, а включва и личното поклонение, обхваща и живота на църквата през седмицата.

Общуването е важна част от живота на църквата. Църквата ще има възможност да провежда събрания, дискусии, общи обеди. На един определен етап искаме да оформим и домашни групи.

Евангелизирането трябва да бъде начин на живот на новата църква. Събота вечер на християнския форум ще може да каните приятелите си на интересни теми, които са актуални и за вярващи и за невярващи. Скоро предстои и първата ни дейност, насочена преди всичко навън – здравно изложение и семинар за преодоляване на стреса.

Служене. Желаем в тази църква да се развие силно духът на служене. Мечтата ни е да няма пасивни членове на църквата, а всеки да намери своето място в живота на църквата и да допринася, макар и с малко за изграждането й.

Духовност. Желаем също така Библейското поучение, библейската проповед, вярата и молитвата да са в основата на църквата. Т.е. една възобновена духовност.

П-р Николов изнесе темата „Църквата – кукла на конци или живо тяло”. Проповедта разгледа църквата като едно тяло, така както апостол Павел я представя в 1 Коринтяни 12 глава, въпреки различията тя е едно в Христос. Църквата се характеризира с многообразие, взаимозависимост, равнопоставеност, грижа и споделяне.

Църквата ще има своите богослужения всяка събота от 10:00 (библейско изучаване по групи и богослужение) и християнски форум от 18:00, на който ще бъдат дискутирани актуални за съвремието въпроси и проблеми.

Всеки, който желае да членува в новата църква може да се обърне към п-р Николов или п-р Панайотов. До края на месец февруари трябва да бъде определен членския състав и да се премине към избиране на служители.

пастор Венцислав Панайотов

Дупница

8 януари 2007 г.

Проповедник и съпругата му успешно станаха медиатори

Библейското разбиране за конфликтите е, че те трябва да се разрешават извън съда. „Спогаждай се с противника си по-скоро, догдето си на пътя с него към съдилището, да не би противникът ти да те предаде на съдията, а съдията те предаде на служителя, и да бъдеш хвърлен в тъмница” (Матей 5:25).

“Оказва се, че християните не трябва да стигат до съд, но всъщност не знаят как да разрешават споровете си” – казва Мария Кузева, съпруга на проповедника в адвентната църква в Дупница Петър Кузев. Двамата взеха участие в конференция на Центъра по медиация в Дупница, на която бяха представени дейностите на центъра и партньорите му. Адвентното семейство получи сертификати за завършено обучение по медиация и беше вписано в Единния регистър на медиаторите към Министерството на правосъдието след успешно издържан изпит и специализирано обучение.

Медиацията е посредническа дейност, уредена чрез закон, при спорове и конфликти, която има своите правила. В много от случаите за спорещите страни е по-добре да се обърнат към медиатор. С негова помощ могат да стигнат до решение, което е взаимно удовлетворяващо, за разлика от съдебната присъда. А и е доста по-евтино, защото на някои места медиаторите - по професия психолози, адвокати, учители и др. – засега работят доброволно.

Най-успешният случай на Центъра по медиация в Дупница е решаването на спора между “Електроснабдяване” и един от ромските квартали. Стига се до подписване на споразумение за разсрочено плащане с индивидуален погасителен план.

“Конфликтите и в църквата, и в света ще се увеличават, така че знанията и уменията, които придобихме, са много полезни” – споделят семейство Кузеви.

Много е вероятно те да са единствените медиатори в България, членове на религиозна общност.

ХМ
Created by ULimited®