Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

АДРА-България

25 декември 2006 г.

И тази година АДРА-България проведе станалия традиционен за Рождество проект “От деца за деца”. Благотворителната фондация получи от АДРА-Германия и АДРА-Австрия и разпредели подаръци на стойност 23 000 евро. Служителите на АДРА, облечени в бели манти с логото на фондацията и червени коледни шапки, лично раздадоха кашончета в повече от 5 общини в Пазарджишка област. Във всяко едно кашонче децата намериха много лакомства, полезни игри, училищни принадлежности и нещо топло за зимните дни – шапка, шал или ръкавици. “А вие не сте ли малко големи за джуджета?” – питаха те. За дейността си в Пазарджишка област АДРА получи благодарствена нота от Председателя на Народното събрание Георги Пирински.

Други зарадвани по празниците бяха 800 деца, участници в Националния фолклорен фестивал в НДК, софийските детски градини за деца от социално слаби семейства (както и на самотни родители), деца от още15 града в страната.

АДРА раздаде подаръци и на децата от Дома за сираци във Велинград, които парламентът бе поканил на безплатен обяд.

“Най-голямо беше преживяването ни в затвора” – единодушни са д-р Гешанова, служител във фондацията, и Саша Велинова, директор на АДРА-България.

По проекта “От деца за деца” АДРА посещава затвора за втора година. Миналата година е раздала детските пакети на бащите, а тази година бащите ги подариха лично, прегърнали децата си и съпругите си.

“Благодарим на ръководството на затвора – каза Саша Велинова, – което разреши на над 30 затворници, повечето млади, с малки деца, да се видят с близките си не зад стъкла или решетки. Те просто се бяха впили един в друг и не се интересуваха от приготвената програма. Зарадваха ни децата, които жадно разглеждаха подаръците.”

И тази година благотворителната фондация среща трудности вероятно поради факта, че е свързана с религиозно вероизповедание. В репортажите си медиите избягват да споменават името й, а в Първомай никоя институция не се е съгласила да разпредели получените подаръци. “Тогава ние взехме списък с 67 деца с увреждания в Първомай – разказва Мария Паунова, доброволен сътрудник, – и ги раздадохме по домовете им. Щастието по лицата им не можеше да се сравни с нищо!”

Въпреки трудностите, служителите са удовлетворени. “В крайна сметка нашата цел е да направим добро и това е, което остава след празника” – казват те.

ХМ

Oтдел “Детско служене”

25 декември 2006 г.

Паралелно на АДРА отдел “Детско служене” към адвентната църква проведе свой проект за рождествени подаръци, приготвени от деца за деца.

“Хубаво е децата да научат и да разбират библейския принцип “По-блажено е да даваш, отколкото да получаваш” – споделя Искра Томанова, секретар на отдела. Проектът е наречен “Подарена усмивка” и по примера на децата от Австрия и Германия близо 750 български малчугани до 12-годишна възраст приготвиха пакети с лакомства, играчки и други полезни принадлежности.

“Когато идваха в съботноучилищната си група, децата бяха много развълнувани – разказва Искра Томанова. – Сравняваха подаръците, хвалеха се. След като заедно ги проверявахме, ги запечатвахме със специален стикер. Бяхме подготвили малките да вземат участие в избора на подаръци, а не просто да разчитат на родителите си.”

Всяка църква реши сама къде да раздаде подаръците. Принципът беше децата сами да ги поднесат, да видят с очите си усмивката, която подаряват.

Ръководителите на отдела прогнозираха, че поради материални затруднения и голямото харчене по празниците ще се включат по-малко хора. Но интересно беше, че участниците не бяха само деца. Доказателство е фактът, че църквата в Белоградчик, която по списък включва 5 деца, поръча 50 празни кутии, които да напълни.

ХМ

с. Лиляч, обл. Кюстендил

23 декември 2006 г.

"Адвентистите не са опасни"

"И това Благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за свидетелство на всичките народи и тогава ще дойде свършекът." (Мат. 24:14)

На трите коледни беседи, които проведох в с. Лиляч, обл. Кюстендил, за сетен път се убедих, че като вярващи християни-адвентисти, нашето проповядване е преди всичко за "свидетелство".

Хората, на които проповядваме, разбират не само кой е Христос. Те разбират кои сме ние!

Когато отидох при кмета на селото - г-жа Райна Петрова, останах приятно изненадан от топлотата, с която бях приет! Получих разрешение за провеждане на коледните беседи и уверение за личното й присъствие. Втората изненада беше интереса, който проявиха хората от селото. Когато нашите сестри и братя ги поканвали да дойдат и слушат "коледни проповеди", те не отказвали, задавали въпроси и изказвали мнения.

От 20.12 до 23.12.2006 г. в добре подредения салон на центъра на село Лиляч, дискусията продължаваше след всяка беседа. Хората бяха добронамерени, което ни помогна да общуваме с тях свободно.

Не очаквах, че ще говоря пред 10-12 души, освен братята и сестрите. Не очаквах, че ще получа покана за нови срещи, не очаквах, че ще чуя толкова впечатляващо слово от кметицата на селото, която в края каза: "След тези три дни вече знаем, че адвентистите не са опасни!"

пастор Р. Русинов

Нова Загора

20 декември 2006 г.

В Нова Загора се проведе евангелизация, ръководена от Лари Котрел, счетоводител от едно малко градче в Северна Каролина. Нает бе салон с около 40 места в местния Синдикален дом. Нова Загора е градче с около 20 000 жители, на 30 км. от Ст. Загора. Евангелизаторът живееше в Стара Загора, където бяха и евангелизаторите на Стара Загора, Казанлък и Димитровград, като всеки ден се събираха за молитва и анализи. Всяка вечер в салона се събираха между 30 и 40 души, като между 7 и 15 биваха външни хора (след евангелизацията ще продължат Здравен семинар и Библейски курс с местния проповедник). Събиранията започваха в 17:30 с духовна музика и хората започваха малко по малко да идват. В 17:50 се пускаше част от филма “Исус”. От 18:00 започваше Здравен семинар с много илюстративен материал, който траеше 10-15 минути, след което започваше темата. След нея отново се пускаше музика, на фона на която всяка вечер имаше обща почерпка с топъл чай с мед, сладкиши, сандвичи, ябълки и др., а последната вечер – обща вечеря. По време на почерпката посетителите задаваха въпроси и водеха разговор с евангелизатора. Създаде се много дружеска атмосфера между църковните членове и външните посетители, които продължаваха да идват въпреки мъглата, дъжда и студеното време.

Кремен Кръстев

Евангелизации

11 декември 2006 г.

Евангелизацията във Враца надмина всички очаквания. Тя беше предхождана от Здравно изложение, което беше посетено от 100-130 човека всяка вечер. Много от тях останаха на евангелизацията, която започна 4 дни по-късно.

Говорител беше Геил Бремнер - изключително посветена жена.

Освен църквата, на темите идваха редовно 20-25 посетители всяка вечер. Раздадохме над 20 Библии на тези, които имаха поне 10 посещения, освен тях много книги „Пътят към Христа”.

Голям успех имаше и евангелизацията в Бяла Слатина, проведена от проповедник Владимир Станев. Даже се създаде и нова група в съседното село Алтимир, благодарение на негова инициатива.

Доволни са и хората от Ботевград, където говорител беше Елена Тарлев – младо момиче от Молдова. Споделят, че църквата преживява голямо пробуждане.

Сега в целия регион предстоят кръщения.

Преди тази евангелизационна кампания се чуваха много гласове, че няма да има успех и времената на тези събрания е отминало. Сега уверено можем да кажем, че Бог е работил, все още работи и ще работи по този начин.

пастор Трифон Трифонов

Търговище

9 декември 2006 г.

Църква Търговище празнува 60-годишнината си

На 9 декември 2006 г. в град Търговище се състоя празненство по случай 60 години от основаването на църквата там под мотото „Вие сте виделината на света!”. Тържеството започна, след като най-възрастният човек на църквата – Станчо, пое факела с огъня от „Исус” и от своя страна го предаде на по-младите поколения.

На видеоматериал беше показана историята на църквата от нейното основаване до наши дни. Беше окуражаващо това, че „докато все още има усмивки между нас, докато вървим нагоре и напред, докато огънят все още гори – “Ние сме виделината на света!” На тържеството присъстваха почти всички пастори и техните съпруги, служили в църквата в Търговище: Р. Ябанджиев, М. Керкенезов, Р. Бъчваров, И. Демирев, Н. Левтеров, Е. Гроздев и Н. Марков. Беше много вълнуващо да се види как едни от най-възрастните пастори в България са събрани заедно. Колко ли общи спомени, преживявания, трудности и радостни мигове ги обединяват? Една наистина незабравима и затрогваща среща!

Проповедта беше изнесена от пастор Никола Левтеров. След общия обяд всеки един от бившите пастори в търговищката църква имаше възможност да сподели своите опитности и преживявания, а в следобедните часове пасторите Е. Гроздев и Н. Марков споделиха своите размисли във връзка с мотото на празненството.

“Отдавна не е имало толкова много гости в тази църква – споделяха радостта си хората. – Наложи се на два пъти да внасяме столове.”

Четейки историята на местната църква, осъзнах нещо: преди 62 г. в град Търговище една жена продала духовна литература на група преселници от Беломорска Тракия. За повечето от нас името й не е познато – Цанка Табакова. Но само след две години шестима от тях се кръщават и слагат основата на бъдещата църква в гр. Търговище. Тази жена едва ли е осъзнавала какви последици ще има продажбата на книгите, че след 50 години църквата в града ще се разрасне до над 100 души... И всичко това започнало благодарение на “скромния” труд на една посветена християнка! Ние не знаем какво влияние могат да окажат нашите думи и дела. Само вечността ще изясни. А дотогава можем скромно да следваме стъпките на своя Спасител. Както казва майка Тереза, “ние не сме способни на велики дела, само на дребни неща, но породени от велика любов!” Като например: “Да светим! Да носим топлина и светлина около нас!”

Галина Станоева

Плевен

9 декември 2006 г.

На 09.12.2006 г. (събота) бе извършено посвещение на цъква Плевен. След няколкократна смяна на местоположението си, плевенчани са намерили ново място, където да се събират и което много им харесва. Гости им бяха секретаря на Съюзния съвет Цанко Митев, Зам. председателя на Съюзния съвет и председател на западната област Ганко Мавродиев, и Софийския хор. Със своето присъствие и изпълнения гостите спомогнаха посвещението да придобие тържествен и незабравим характер. Бог да благослови Плевен и мисията на плевенската църква! Амин!

Борис Стойков

София

15 ноември 2006 г.

“Избирам да съм здрав”

Под това мото вече шеста седмица с успех продължава организираният от Евангелизаторския отдел при ЦАСД и Фондация "Грижа за здравето" здравен семинар в Спортен Център Сиконко (срещу метростанция "Люлин"). Върху основните принципи и фактори за добро физическо здраве говориха доц. д-р Т. Аврамова, д-р Г. Гешанова, д-р Г. Георгиева, д-р А. Дамев, А. Лазарова и Ю. Митева, а за общуването и добрия климат в семейните взаимоотношения говори секретаря на СЦАСД п-р Ц. Митев. През шестата седмица на семинара за нашето духовно здраве, за постигане на вътрешен душевен мир в това неспокойно време говори председателя на СЦАСД п-р Н. Левтеров.

Освен актуалните и полезни здравни беседи пред обществеността в този голям район на гр. София, бе представено и здравно изложение. Така беше предоставена една възможност на посетителите да си направят измервания на ръст, тегло, мазнини в тялото, кръвно налягане, кръвна захар, функционално състояние на сърце и бял дроб, а също и антистрес масаж.

Мнозина от посетителите изразиха желание да не се прекратява този здравен семинар. Някои питаха, дали има възможност този семинар да бъде излъчен по някой кабелен канал на телевизията. Интерес явно имаше и това е така, тъй като Бог възнагради усилията на организационния съвет, който няколко месеца подред редовно се събира и обсъжда подготовката на семинара.

И накрая, организационният съвет благодари на всички, които се включиха в подготовката и провеждането на здравния семинар. Благодарим и на всички посетители, които отделиха от своето време, за да посетят семинара.

Използваме възможността да се обърнем още веднъж към нашите посетители, като се надяваме, че след така получената информация нещичко ще направят за доброто на тяхното здраве, като приложат на дело добрите принципи на здравословния начин на живот. Организационният екип пожелава на всички граждани на българската нация да бъдат здрави и трудоспособни.

Програма за мероприятията през следващия месец ще се раздават след беседите ни в сряда от 18 до 19 часа на същото място.

"А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос" (1 Сол. 5:23).

Организационен съвет при ЕО на ЦАСД – Люлин
кор. на sdabg.net Ж. Грушев

София

4 ноември 2006 г.

Тортонада

За присъстващите в църква София „Б” – Екзарх Йосиф, съботната вечер на 4 ноември беше много сладка и весела. Събитието бе наречено Тортено шоу. Имаше конкурс за най-вкусна, най-естетична и най-оригинална торта.

В надпреварата за най-вкусно сладко изкушение мериха сили шест отбора. Тортите трябваше да се направят в рамките на 30 минути от раздадените блатове и продуктите, които отборите си бяха подбрали. Резултата беше шест много красиви и вкусни торти.

Отборът „Три в едно” спечели приза за най-вкусна торта. В направата на тортата „Всичко е любов” отборът на Лакомника влагаше най-сърдечно топлите си чувства. Тя спечели наградата за най-естетична торта. Отборът на шампионите изобрази Скинията на Мойсей в пустинята. На тортата, дълга около метър, можеха да се видят Светая и Светая Светих. Отборът, съставен само от мъже, я приготвяше с голямо старание. Най-красивата торта, направена професионално, беше на „Брат и сестра и сие”. Върху нея можеха да се видят прекрасни разцъфтели рози върху бял сняг. Най-младият отбор сътвори развълнувани „Морски вълни” върху своята торта, в която вложи най-разнообразни материали. Отборът на Терците заложи на шоколадовото изкушение.

Крайният резултат от тортонадата беше отрупана дълга маса със сладки лакомства, като всеки можа да оцени достойнствата на тортите. Млади и стари си подсладиха живота и общуваха помежду си, събрани от организираното за тях от младежите на църква „Екзарх Йосиф” Тортено шоу.

Марина Янкова

София

15 октомври 2006 г.

BIBLIATA.COM отпразнува 10 години

На 15 октомври библейският портал www.bibliata.com отпразнува 10 години служение с Мегамладежко в София. Събитието се състоя в сградата на ОБЦ «Бъдеще и надежда». Поканени бяха всички желаещи да уважат празника. Като специални гости присъстваха членове от екипа на bibliata.com, както и много сътрудници и приятели на сайта. Двигателят на портала Доний Донев представи Алекс Свердлов (GoBible GSM Библия), Боби Ортов (Многопреводна Библия и Библейски паралел), хора от екипа на www.duh-i-istina.net, помогнали при дигиталното оформление на Цариградския превод на Библията, Людмил Тинков (тулбар за bibliata.com и Библейски проектор), магистърът по протестантска история Момчил Петров (www.protestantstvo.com), капелан Младен Бучуков (www.kapelanstvo.com), представители на Freedom Generation, както и изпълнители от групите eXtremum и face2face. Програмата беше изпълнена с много хваление. Не липсваше нито настроение, нито енергия и желание за постигане на нови предизвикателни цели. На фона на равносметката и носталгията по далечната 1996 година бяха отправени много пожелания за бъдещото развитие на bibliata.com. В края Доний Донев завърши с кратка проповед и съдечна молитва.

Екипът на sdabg.net поздравява от сърце всички, стоящи зад bibliata.com и им пожелава изобилните Божии благословения в това отговорно служение, като обещава да продължат заедно напред в братското сътрудничество и взаимопомощ.

Боби Ортов

София

8 октомври 2006 г.

“Оставете живота си в Божиите ръце”

По покана на Съюза на ЦАСД България у нас гостува Апостолис Матлис със съпругата си Джорджина. Той е председател на мисията в Гърция вече 6 години. Това е може би една от най-трудно отварящите се за евангелието страни в Европа, но желанието и очакванията са да стане в скоро време съюз, като България.

В София на адрес “Екзарх Йосиф” 64 от 6 до 9 октомври Апостолис Матлис ни представя синтезиран евангелизационен курс от 5 теми, по-късно ще гостува и в Пловдив.

Самия той за себе си и семейството си, разказва стегнато:

“Животът ми бе удобен и приятен до около 40 годишна възраст. На практика имах всичко, което съвременния човек смята за добър стандарт на живот.

Имах прекрасно семейство, подкрепяща ме съпруга и две деца. Живеехме в къща до морето, имахме средства, хубава кола, всичко необходимо.

И тогава Бог ме повика!

Разделих се с всичко и тръгнах за Австралия в служба на евангелското дело. Там завърших адвентния колеж Авънсдейл. Животът тръгна, роди ни се внуче от големия ни син и аз разбрах удоволствието да си дядо! Имахме отново къща, кола... животът беше се наредил.

И тогава отново Бог ме повика!

За изминалите 9 години делото в Гърция нарасна с 350% и има нови нужди. Църквата нарасна главно с присъствието на икономически емигранти адвентисти от седмия ден от Албания, България, Румъния, Русия. Това е ново предизвикателство със специфични проблеми. А Гърция с твърдата си православна принадлежност е една от “най-каменистите почви” в Европа.

Както досега – всичко оставям в Божиите ръце, това е моето познание за моя Спасител Исус Христос!

Това смятам да правя и занапред и ви го препоръчвам!”

Емил Григоров

с. Соколаре

20 юли 2006 г.

Групи в с. Соколаре

Благодарение на Бог и в село Соколаре, община Бяла Слатина се основаха две групи. Всяка събота хора ходят там и провеждат богослужение, което се посещава от около двадесет човека. Хората от селото нямат търпение да дочакат всяка следваща среща.

На 15 юли пастор Трифон Трифонов, който винаги е готов да помогне щом става дума за евангелизиране, изнесе прекрасна проповед озаглавена „Спасителният план”. Многото въпроси по време на темата и след нея показаха големият интерес към християнските истини.

На 17 юли, след разрешение на кметицата, беше проведена евангелизация в читалището на селото, която премина при голяма посещаемост, над 100 човека. Изпяха се много песни, пастор Трифонов говори и пусна филм за Христос. Хората останаха дълго време да слушат.

Да се надяваме, че през есента ще има много радост за църквата като кръщаеми.

Мисионски ръководител църква Бяла Слатина:
Наско Борисов

България

19 юли 2006 г.

Valuegenesis e проект проведен всред младежи (14-25 г.) в адвентни църкви в САЩ. Целта му е да установи какви са нормите, според които те живеят, защо са адвентисти, какви цели си поставят в живота. В момента проектът се подготвя и за Европа. Българската адвентна църква ще участва също в това проучване. През месец декември всички младежи във възрастта 14-25 ще могат да участват. За повече информация вижте страницата www.valuegenesis.org.

През есента очаквайте по-подробна информация.

с. Баница

24 юни 2006 г.

На 24 юни 2006 год. представители от Враца, Бяла Слатина, с. Баница, Роман, Мездра, Криводол, с. Галатин и с. Пудрия станаха свидетели на най-вълнуващото преживяване за последните години, което задълго ще се помни, организирано за първи път на местна почва.

Следствие дейността на мисионските отдели на църквите във Враца, Мездра и Бяла Слатина и активната мирянска дейност в районите, с. Баница, Врачански окръг стана домакин на организирано сключванеи на завет с Бога на 16 човека от горепосочените общини.

Малката църквичка в с. Баница доскоро бе почти празна. В резултат на проведени евнгелизации днес много хора идват на редовните богослужения. Сега 6 нови членове се присъединиха към нея.

Имахме и специалното благоразположение на кмета на селото – Любен Нинов, с когото църковния съвет на Враца имаше специална среща. Той разреши почистването, напълването и затоплянето на басейна с минерална вода, в който се извърши кръщението. И тук открихме едно сърце работещо за благото на другите.

Трудно е да се предаде чудесната атмосфера на мир и братство на участниците, особено на домакините, заели се с нелеката задача за посрещането на всички присъстващи.

А как грееха лицата на кръщаемите, също и на младите хористи от Бяла Слатина, които първо изнесоха концерт в центъра на селото, а после след всяко кръщение извисяваха гласовете си към Бога в песен-молитва за благословение!

Кръщението беше извършено от пастора на църквите в областта Трифон Трифонов, подпомогнат от местния старейшина Огнян Тошев.

Едно е ясно. Най-скъпоценната придобивка за всички бе... Исусовото благоволение. Чувствахме се истинки богати.

Благодарим на Бога за подарената радост!

Нели Бачийска, църква Враца

Монтана

13 май 2006 г.

Един съвместен план на Мисионският отдел към Съюзния съвет и Председателя на западна област намери своето изпълнение на 13.05.2006 г. в град Монтана.

Организирана беше мисионска конференция за северозападна България. Мотото беше: КАК ДА СПОДЕЛЯМЕ РАДОСТТА ОТ СПАСЕНИЕТО. Присъстваха проповедници, представители на Глобална мисия, старейшини, мисионски ръководители и църковни членове от 12 църкви – Монтана, Враца, Видин, Д-р Йосифово, Вършец, Бяла Слатина, Мездра, Ботевград, Берковица, Лом, Вълчидръм и Белоградчик.

По време на съботната проповед п-р Трифон Трифонов говори върху Духовните дарби, Евангелизиране и Мисиониране – как да ги открием и развием.

След това любезните домакини осигуриха добре организиран и вкусен обяд, от който всички останаха много доволни.

В следобедните часове п-р Ганко Мавродиев говори върху темите: „Ранна история на Библейските часове”, „Църквата – училище за спасение на души”, „Как да създаваме успешни впечатления?”, „Как да работим успешно с душите?”, „Посрещане на възражения”, „Разработване и представяне на Библейските часове”, „Как да предизвикаме решения?”

Надявяме се, че всички присъстващи са си тръгнали насърчени и мотивирани в призванието ни на посланици на благовестието.

Мисионски отдел към Съюзния съвет

София

15 април 2006 г.

Разговарям с Александър Вукович, срещата ни стана случайно по време на богослужение на църква “Б” София. И така разговорът ни започна без подготовка. Пред мен бе един подчертано скромен мъж преживял толкова много. След първите въпроси отговорите му започнаха като поток без спиране.

Бил съм много добре по време на комунизма, но дойде войната и високо ми положение бе заменено с много скромно... съседите отбелязваха тези промени в социално ми положение. Всички започнаха да зачитат религията. Настана мода всички да стават православни, а аз станах адвентист! Колегите ми юристи мислеха, че неодобрението ми и срама от войната ме накара да стана адвентист. Моята работа сега е на юрист, а сега се смята, че един юрист трябва да брани своята държава. Когато мюсюлманите бяха убити (става въпрос за масовите убийства) аз дойдох от Белград в Сараево. Когато сърби бяха убити в Сараево, аз защитавах тяхното право на живот. Това означава, че едно злодеяние, едно убийство няма националност, убийството си е убийство. Каин уби Авел, убийството няма националност. Хората казват - когато убиеш във война противници от друга държава, ти си герой, но погледнато от другата страна ти не си герой, а престъпник. Моята работа е да кажа на съда каква е истината и тогава настава правдата, а според истината идва помирението. Но правдата е селективна за големите нации и “победители” - Америка няма нужда от истина в съда, докато малките нации - за Сърбия и другите, има съдебна истина. Правдата е като омърсена дреха. Истинската правда ще настане, когато дойде Небесния съд. Никой не е успял да помири всички. Колегите ме уважават, но всички искаме да се задоволи правдата, никой не успял всички да помири. Има една сръбска песен, в която се казва: “Вие сте гонили нас, после ние вас и така до съдния ден”. И това е един “порочен кръг” сърбите се борят за Косово, ние за Сараево и се надявам Христос да дойде преди пак да почнат да се пререшават тези въпроси. Сега в училищата в Босна се учат три истории и във всяка се казва, че другите са виновни, в душите на децата се засаждат основата на една продължаваща борба. Политиците, международния съд в Хага, Американците не могат да помирят следващото поколение. Само Исус може да даде помирение в сърцето!

Когато бях в Холандия - в теологичните училища, им казах че в Библията, в книгата на Данаил се твърди, че по линия на бракове Европа се е опитала да се обедини, но не е успяла.

Това е историята, а как виждате бъдещето на Европа?

Приятелите ми холандци признават, нещо ни кара насила да го правят. Европейската конституция казва, че мирът е от Бога и ние адвентистите трябва да сме разумни да не сеем омразата, да говорим по въпроса само когато ни запитат! Ние трябва да сме много разумни както ни съветва Елън Уайт... да не бързаме пред Бога. И Святия Дух ще е този, който ще ни даде мъдрост какво да говорим пред царе, съдии!

Виждам във вас една скромност на посветен и разумен човек. Чувствате ли се в отделни моменти специален посланик на Небето тук на земята?

Аз съм бил известен човек... бил съм в греха. Но Бог ме е извлякъл от там и аз знам, че когато сме близки до Исус, тогава сме по-чисти.

Имате ли послание към хората, които желаят мир на земята?

Новия световен ред, Ню Ейдж казват „вие имате права”, а Исус казва „вие имате само право да служите на другите”. Моите колеги юристи мислят, че винаги трябва да имат силна, защитима позиция. А Божиите представители - Даниил, Йосиф имат само силата на Бог - те се молят и Бог действа чрез тях.

Така смятате, че за Божиите представители единствените атрибути на Небето са да служат?

Когато бях в Сараево се възхищаваха на служителите на АДРА, как се занимаваха да чистят мърсотията. По време на войната ни се възхищаваха, че ходихме на църква в събота с костюм, вратовръзка и това бе под снайперския обстрел и канонадата на снарядите и бомбите. Тогава сме носили вода, храна на ранените и на нас се е гледало като на ангели дошли на земята. Тогава в църквата имаше две смени и църквата беше пълна, а сега, когато има мир църквата е на една смяна, и главната цел е бързо да забогатеем.

Аз съм благодарен на Исус, че е пращал ангела си постоянно да ме пази. И това е било във всеки момент - когато се криех под колата от падащия снаряд, от изстрелите на снайперистите. Пазил ме е да не ме хванат сърбите и съдят като дезертьор или мюсюлманите да се отнесат с мен като с противник, защото положението, което заемах преди да започнат военните действия ме правеше близък на Караджич. Това коренно се промени с моята религиозна опитност, аз служех вече на другите, като Исус.

Как бихте се представили?

Аз съм Саша Вукович юрист от Сараево, семейството ми живее в Сараево, жена ми е от Хърватия. Служител съм на международния съд на Босна и Херцеговина. С мен работи и приятеля ми от България, юриста Димитър Гочев.

Да обобщим, вие консултирате правителството каква позиция да заеме в тези сложни времена по отношение на проблемите на Балканския полуостров.

Да така е.

Благодаря ви, че се срещнахме тук, ще се видим в Небето!

Надявам се! Сигурен съм!

Емил Григоров

Бяла Слатина

8 април 2006 г.

Мини конференция

На 8 април в Бяла Слатина се състоя среща на няколко ромски църкви, която се превърна в своеобразна мини конференция. По инициатива на пастор Трифон Трифонов се събраха вярващи от Буковлък, Роман и Вършец. Имаше гости и от София, Плевен и Враца.

Сутринта първи пристигнаха гостите от Вършец (17 души), после от Роман и малката църква се понапълни. След пристигането и на останалите гости (Буковлък 60 души) стана съвсем тясно и невъзможно всички да се поберат в сградата. След молитва и обаждане, директорът на училището в махалата даде разрешение там да се проведе богослужението. Богослужението беше изпълнено с много песни от двата хора - на Бяла Слатина и Буковлък. Темата беше изнесена от брат Пламен Радков - пастор на ЦАСД Плевен. Той говори за приятелството с Исус. След проповедта имаше Господна вечеря "Агапе". В нея участваха братя и сестри от всички църкви. Те заедно споделиха символите на Христовото тяло и кръв. Последва общ обяд, който бе организиран от домакините. По време на обяда имаше възможност за повече опознаване и създаване на приятелства.

След обяд времето се оправи и столовете и уредбите бяха изнесени в двора на училището. Младежите започнаха маратон по надпяване. Събраха се и много външни хора от махалата. Интересно е да се отбележи, че това съвпадна с националния ромски празник. Всичко заприлича на една голяма евангелизация. Имаше и кръщение. И така до 17 ч., когато за голяма радост на всички пристигна брат Ганко Мавродиев и съпругата му. Той насърчи аудиторията с думите си за скорошното идване на Христос и подготовката за този велик момент.

Привечер при изпращането на гостите всички сърца бяха изпълнени с радост от срещата, но и с тъга от раздялата. Но всички бяха убедени, че това трето по ред събиране няма да е последното. Беше взето решение общите богослужения да се превърнат в традиция.

Всички бяха благодарни на Бог и на пастор Трифонов за този ден, за тази вълнуваща среща, за това незабравимо изживяване. Дано всеки да преживее повече такива срещи, защото те насърчават повече от всичко друго.

Снимките от срещата са малко, но говорят сами за себе си

Катя от Бяла Слатина

София

25 март 2006 г.

В продължение на 5 дни (20-25.03.2006 г.) се проведе семинарно обучение на младите проповедници, които не са имали възможност за получаване на теологично образование. Гост говорител бе д-р Ролф Пьолер, преподавател по Систематична Теология. Инициативата и организацията бяха на Теологичния колеж “Стефан Константинов” – София.

Разговарям с д-р Пьолер за впечатленията му от българската аудитория. Питам го срещнал ли е интерес и какво ще пожелае на тези, които желаят да изучават вечните истини освен на небето, и сега на земята.

Д-р Ролф Пьолер:

В продължение на 5 дни представях материали. Колкото повече говорех, толкова повече констатирах две неща и те ми се изясняваха. Първо, големият интерес по въпросите и към темите. Второ, забелязвам, че има голяма нужда – повечето проповедници нямат нужното образование. Те не са имали възможност да учат и има неща, които не са чували. Пожелавам това желание и интерес на всички адвентисти по света. Когато човек е ял много, той не чувства глад. Тук намирам голям глад и се надявам това да не престава. Когато Бог ни дава хляба на живота, ние никога не можем да кажем, че е достатъчно. Колкото повече ядем - толкова повече глад чувстваме за духовните истини. Святият Дух е който отговаря на нашите нужди.

Пожелавам на българските изследователи на вечните истини интерес, които ще ги държи гладни и търсещи тук на земята. Глад, който ще задоволят с изучаване и в Небето!

Повече информация за д-р Пьолер можете да намерите на личната му страница, част от сайта на Теологичния институт във Фриденсау (и там Degree Programs => Theology => teaching Staff).

Ето и няколко снимки от семинара.

Емил Григоров

Казанлък

18 март 2006 г.

Една събота, посветена на жените

Тази събота в църква Казанлък бе ръководена от отдел “Служба на жените”. Макар и с намалено присъствие, събота сутрин започна тържествено със съботното училище по групи – обща, младежи, деца.

След това беше изнесена програма “Службата на всяка жена”. Жени от всяка възраст изразиха от какво се нуждае човечеството – от вниманието, което всички получаваме от майката, съпругата, жената.

Домакините се грижат и за храната в дома. Този път те събраха всички желаещи от църквата на общ обяд.

Ето няколко кадъра от мястото на събитието.

Емил Григоров

Горна Оряховица

4 март 2006 г.

Заедно и на масата

Общението в църква Горна Оряховица беше допълнено с общ обяд в събота след богослужението. Той беше организиран от съпругата на местния пастор Никола Станчев - Естир. Всеки се беше подготвил с нещо, така че на трапезата не липсваше нищо. Обстановката беше спокойна и същевременно жизнерадостна.

Ето и позабавилите се снимки от случката.

Борислав Ортов

Варна

1 януари 2006 г.

Посрещане на Новата 2006 год. в църква "Център"

За първи път във Варненската църква се проведе час на Благодарността към Бога. Бяха изнесени редица стихотворения, песни и опитности. Веднага след това започна новогодишната програма. Събитието се проведе в църква "Център", зали 13 и 14.

В албума на Адвентната българска мреж@ можете да видите какво запечатаха фотографите, присъствали на събитието.

Атанас Власакиев
Created by ULimited®