Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Благоевград

9-10 декември 2005 г

Студентски празник в църква Благоевград

Всички богослужения тази седмица бяха по-особени за настоящите и бивши студенти в църква Благоевград. В петък вечер думата имаше нашият гост от Враца – п-р Трифон Трифонов, който заедно със съпругата си Радостина и децата им ни бяха скъпи гости. Съботното училище при младежите бе ръководено от п-р Трифон Трифонов. След това проповед за стъпките към успеха имаше п-р Пламен Петров. Сладката част от деня премина много добре. Всеки написа свое желание, което бе запечатано в плик, с вярата отново да се съберем всички в Благоевград след една година.

Следобед и вечерта преминаха в много песни, опитности и приятни спомени за годините на студентството. Проблемът на адвентистите–студенти, това са изпитите съботен ден. Радостина от Пловдив сподели, че точно по време на студентството е открила адвентната истина, а Радостина от Враца, че изпитите и са преминавали в обяснение защо не се е явила в събота на изпит и обяснение за религиозните и убеждения, като резултата на това е бил винаги отлична оценка. Други студенти също споделиха свои опитности. Бяхме зарадвани от присъствието и на п-р Ганко Мавродиев и съпругата му Лили по средата на програмата.

Най-накрая всички студенти – бивши и настоящи – получиха златно сърце с грамота за проявен героизъм в мирно време – студентство, интелектуални подвизи и духовни победи в борбата с науката и светските изкушения.

Успех на всички студенти – не само в Благоевград – по време на изпити и Бог да е с тях.

Диана Гошева

София

2 декември 2005 г.

Готова е новата съюзна сграда

На скромно тържество бе открита неофициално новата сграда, в която ще се помещава офиса на българската адвентна църква. Това стана на 2 декември в присъствието на председателя и касиера на Евроафриканската дивизия. Дивизионният касиер Петер Кунце наблегна на това колко пъти помещаващият се в четири стаи съюз е пренебрегвал нуждите си, давайки предимство на финансиране за други проекти.

“Гледайки това, си позволяваме да продължим да мечтаем” – беше негласно изразеният дух сред присъстващите пастори, проповедници и други служители.

Свидетелство, че е вложено много и е постигнато много бяха сълзите на председателя и секретаря на българския съюз. Тайно преглътна сълзи и човекът, който се счита за по-железен от своите сейфове – касиера Щерион Власакиев.

“Нека сградата бъде полезна не само за вас, а за цялото общество” – пожела председателя на дивизията Улрих Фрикарт.

Новият офис е на три етажа, в приземието има зала за богослужения с 300 места, а в подпокривното пространство – стая за тържества.

Петя Накова, ХМ

Шумен

10 ноември 2005 г.

Евангелизация в град Шумен

Тук беседите са организирани почти в самия център на града, в историческия музей. Мястото е много привлекателно – с алеи и осветление, което създава настроение. Поради неразположение на гост говорителя от САЩ, първите беседи на евангелизацията поема местния служител Емил Гаджалов. С помощта на подходяща техника, материали и дар слово още на втората вечер броят на посетителите се удвоява, като външните посетители стават над 20 души. За добрите резултати принос има и съпругата му, Валя, която в края приятно изненадва всички с почерпка.

Мероприятието бе уважено от пастор Апостол Стойков, както и от координатора на евангелизацията Рой Л. от САЩ, Хавай.

Църква Шумен е работеща църква. Мисионският отдел е добре организиран и активен. Един от старейшините на църквата, брат Ремзи Осман, е ръководител на Кореспондентния библейски курс на турски език за България.

Ето това засне в Шумен фотографът Нина Карева.

От Шумен – Секретарят на Северната област

Търговище

10 ноември 2005 г.

Евангелизацията в град Търговище тече от 4 ноември. Първите впечатления са, че на вечер идват 70-80 души, от които 30-35 не са църковни членове. Гост говорители са семейство от САЩ – Териса и Джон Глас. Преводач е обичания от всички Кремен Кръстев – той е забележителен и е в стихията си.

Концертната зала на Младежкия дом е кокетна и отоплена. Началото на беседите е от 18:00 часа. Първите 15 минути Териса Глас има здравна беседа.

Служителят на местната църква – Ивайло Станоев – е в основата на организацията. Събитието посетиха и пастор Апостол Стойков, заедно с координатора на евангелизацията Рой Л. от САЩ, Хавай.

Църковните членове – предимно възрастни хора – са видимо оживени и радостни. Споделят, че се молят да дойдат още от поканените. Евангелският глас се чува ясно. Исус Христос е фокусът!

Вижте какво остана в албума на Адвентната българска мреж@ от тази евангелизация.

От Търговище – Секретарят на Северната област

Варна

14 октомври 2005 г.

ЦАСД „Орбита” – Варна на 5 години

На 14.10.2005 година се навършиха 5 години от създаването на църква „Орбита”. Първото съботно богослужение беше проведено на 14.10.2000 година в залата на Младежки дом „Орбита” във Варна с около 50-60 църковни члена от Варненската църква на адвентистите. От самото си начало църквата изгради облика си на съвременна динамична общност, ориентирана към приятелството и добрите взаимоотношения. Това привлече млади хора, които се включиха активно в организацията на богослуженията и ръководството на църквата.

След първите 5 години църква „Орбита” вече отдавна е стъпила на краката си и върви уверено напред. Нека да й пожелаем да продължи да се развива, да расте и да запази своята свежа и приятна атмосфера, в която всеки се чувства приет и оценен от другите и от Бог.

София

2 октомври 2005 г.

Откриха новата учебна година по теология

"За нас, по-възрастните пастори, да имаме теологичен институт беше голяма мечта" - каза пастор Агоп Тахмисян на откриването на учебната година на Теологичния колеж "Стефан Константинов". Агоп Тахмисян беше инициаторът за създаването на подобно училище и първият му директор.

На тържеството на 2 октомври присъстваха 12-те ученика от новия випуск, пастори и служители, завършили преди 50 години подобно адвентния духовен институт в Своге, директорката на ВЕБИ.

"Надявам се, че този проект няма да остане само експеримент. Този път имаме подкрепата на Световната адвентна църква" - каза новият директор Венцислав Панаойтов. Той направи промени в организацията и програмата и ще работи за акредитацията на учебното заведение.

ХМ

Пловдив

25 септември 2005 г.

Честване 10-годишнината на AWR България

На 25.09.2005 г. в салона на ЦАСД гр. Пловдив, ул. “Капитан Бураго” 4, се състоя честване на десет годишнината от първото излъчване в ефир на българското адвентно радио “Гласът на надеждата”.

Официални гости на срещата бяха Бенджамин Шоун - директор на Световното адвенто радио (AWR), Берт Смит - директор на AWR за Европа и Карел Новак - директор по комуникациите към Евро-африканската дивизия, служители на СЦАСД, доброволни сътрудници и гости.

Срещата започна с въведително слово от Директора на Българската секция на AWR Божидар Тончев. Той даде думата на Берт Смит от Великобритания, който представи интересна статистика и разказа накратко за създаването на българската секция. Смит показа на аудиторията първоначалния списък на оборудването за студиото. За началото на AWR в България говори и тогавашния председател на СЦАСД пастор Агоп Тахмисян.

След това Тончев даде думата на Бенджамин Шоун, който изнесе интересни данни за развитието на AWR в световен мащаб. На екран бяха показани излъчващите радиопредаватели, разположени на територията на Европа, Азия, Африка, о. Гуам, Куба, о. Мадагаскар и на други места по света, чрез които става възможно разпространяването на библейските истини. Най-мощният радиопредавател на AWR получава разрешение за излъчване на 11.09.2001 г. и се намира в ОАЕ. Генераторът, който захранва този радиопредавател, може да захранва с електрически ток един малък град. Чрез радиопредаванията на AWR в Етиопия са основани две църкви, а мнозина радиослушатели в Кения, Конго, Судан и други африкански страни са повярвали в адвентната вест за спасение чрез Исус Христос. Във Виетнам, където има известни религиозни забрани, в планински реки и езера тайно са се кръстили 45000 адвентисти благодарение на излъчваните от AWR радиопрограми. През последните пет години AWR добавя към езиците, на които прави излъчвания, още 18 говорими езика. Така общият брой на езиците, на които излъчва AWR по света, става 64.

Карел Новак говори за мисията, мотивите, а също и за методите, които ако искаме да имаме успех, трябва да променяме съобразно времето в което живеем.

Приветствени слова и думи на благодарност бяха изказани от председателя на СЦАСД пастор Никола Левтеров и от секретаря на СЦАСД пастор Цанко Митев.

След кратка почивка Радостина Горанова - продуцент на AWR - направи интервю с Денчо Лозанов от Перник - първия български адвентист, плод от работата на AWR в България. Той разказа, как след един изнурителен работен ден се върнал уморен вкъщи и легнал по гръб на леглото си. Мислено казал: „Господи, има ли някоя радиостанция, от която мога да науча повече за теб?” Било 18:57 ч. В ума си чул: „Да има! Пусни радиото на КВ на 31 м!” Денчо разказа по нататък, как станал и започнал да търси по скалата на радиото и когато настроил приемника си на КВ на 31 м чул сигнала на AWR и след него: “Тук е радио Гласът на надеждата”. Всичко, което чул толкова му харесало, че в продължение на три месеца слушал и дневното и вечерно радиопредаване. После намерил членове от Адвентната църква в Перник и се срещнал с местния пастор Христо Станев. В разговора си той изразил желание по-скоро да бъде кръстен поради това, че Христос скоро ще дойде.

Бяха направени изказвания и препоръки от екипа на www.sdabg.org, както и от доброволни сътрудници и гости. Беше направено съобщение, че в www.sdabg.net всеки може да изтегли желана радиопрограма, която е пропуснал или иска да я чуе повторно.

Накрая Божидар Тончев представи своя екип - Радостина, Мира Василева - продуцент на AWR и Петър Константинов - технически оператор на AWR, прозвуча първия аудиоклип на AWR България от датата 24.09.1995 г.

Срещата приключи със заключителните думи и молитвата на пастор Злати Златев – председател на Южната област.

В албума на Адвентната българска мреж@ можете да видите какво запечатаха фотографите, присъствали на събитието.

Живко Грушев,
кореспондент на sdabg.net

Варна

24 септември 2005 г.

13-та събота във Варна

По специален начин бяха организирани богослуженията в централната църква в град Варна тази седмица по случай изтичането на третото тримесечие. Петък вечер проповедта имаше пастор Красимир Карев. Събота сутринта съботното училище беше проведено по групи. Вторият час протече с двама водещи, които обобщиха наученото от съботноучилищните уроци през това тримесечие, а именно „Да преживеем Исус Христос като Господ - Духовният живот”. Имаше много песни от децата и юношите, едно музикално изпълнение на пиано. В съботната вечер Цветан Бойчинов изнесе тема за динозаврите, каква е връзката между тях и потопа, какво смятат учените и какви са доказателствата.

Снимки от празничната програма можете да намерите тук.

Варна

13 септември 2005 г.

Варненската църква посрещна две свои деца

Ивелин Костов и Дора от Варна направиха своето кръщение на 13-ти септември 2005 г. в морето. Пастор Николай Колев ги кръсти едновременно.

Снимки от това паметно за двамата млади събитие можете да откриете във фотоалбума на Адвентната българска мреж@.

Габрово

21 май 2005 г.

Радост за църквата

Днес град Габрово отпразнува празника си. Но празнично облечени хора можеха да се видят не само по улиците. В Адвентната църква поводът беше едновременно радостен и тържествен. Седем души бяха решили да предадат сърцата си на Господа и да се кръстят. С песни на възхвала младежите бяха неразделна част от богослужението. Иво от Севлиево се включи и със солово изпълненние със собствен акомпанимент.

Тържественото богослужение започна с детска проповед от Искра Томанова. Последва словото на пастор Ивайло Томанов. След кратка подготовка се стигна и до кулминацията - кръщението. Кандидатите за кръщение бяха от Трявна (пет души), от Габрово и Дряново (по един човек). Първо бяха кръстени тримата мъже, след което дойде ред и на четирите жени. Последваха много, много поздравления. Не пропускайте да разгледате това, което успяха да запечатат фотографите.

София

27-29 април 2005 г.

Църковен събор за избор на ръководство

Пастор Никола Левтеров отново бе избран за председател на адвентната църква в България. Това стана с близо 90% от гласовете на събралите се 206 делегати на църковен събор от 27 до 29 април. Името му беше излъчено от избирателната комисия, като по процедура всеки от 15-те й члена дава своето предложение написано тайно на лист. “Беше удивително като видях, че всички бяха написали едно име” – сподели пастор Улрих Фрикарт, председател на Евроафриканската дивизия. По правото на длъжността си той председателстваше както комисията, така и събора.

Този дух на единомислие изненада и впечатли делегатите, които масово споделиха, че са чувствали прякото Божие водителство и влиянието на Святия Дух. Няколко месеца преди събора в църквата бе създадено напрежение от страна на отделни групи по повод обвинения към ръководството. В резултат на това Общото делегатско събрание отне правата на един делегат.

“Ако днес съм избран, това не е моя заслуга” – каза пастор Левтеров на тържественото съботно богослужение в Националния дворец на културата, събрал 1500 души. Той благодари на родителите и съпругата си, както и на целия досегашен екип, който в общи граници остава непроменен.

В официалното си поздравление пастор Фрикарт заяви, че има пълно доверие на пастор Левтеров. В края на богослужението той каза: “Имахме прекрасен събор. Имахме и дух на единство. Това е правилната ориентация. Ако искате да служите на църквата и да не отидете далеч от Исус, останете в този дух. И ако искате да няма сила, която да ви дръпне от Христос, останете в този дух.”

По време на работата си събора потвърди правата на проповедническото тяло и създаде два нови отдела. Бяха направени промени по три точки от устава на църквата, най-важната от които е промяна в начина, по който ще се избират делегатите за следващото Общо делегатско събрание.

За повече информация относно проведения църковен събор, както и за лични мнения на участниците в него посетете специално посветената му страница

ХМ

Русе

април 2005 г.

Младежки форум

Екип от 46 млади адвентисти осъществи за трети пореден път младежки форум. От 3 до 7 април жителите на град Русе имаха възможност да обогатят християнските си разбирания по един недогматичен начин. Петте вечерни теми бяха атрактивно рекламирани през съответните следобеди чрез музикален щанд; просяк, който черпи с бонбони; преоблечен полицай; телескоп, през който вместо звезди, се вижда реклама; стена на аргументите и анкета за религиозното мнение. Новото тази година беше детския щанд в парка – фигурките за оцветяване и балоните събираха много деца.

“Между 20 и 50 души се отзоваваха на поканата всяка вечер – сподели Венци Панайотов, ръководител на Младежкия отдел към Адвентната църква. – Отчитаме, че тази по-ниска посещаемост в сравнение с предишните години се дължи на това, че за първи път темите се провеждаха в сградата на църквата. Но от друга страна това породи в присъстващите по-богослужебно поведение – досега те освиркваха, ръкопляскаха, прекъсваха на висок глас, а този път водещите можеха да си вършат работата по-спокойно.”

След теми за идентичността (“Реши кой си”), успеха (“Ти можеш”), зависимостите (“Разкъсай веригите”) и събралата най-много публика I love, участниците дискутираха на специално организирана почерпка.

“Дадохме пресконференция и два вестника написаха много коректни и добри отзиви за нашата инициатива – каза Венци Панайотов. – Направихме всичко с намерението да покажем на младите, че е възможен живот, различен от общото течение, който също е пълноценен и задоволяващ.”

Пастор Цанко Митев, секретар на Съюзния съвет на ЦАСД сподели, че направеното на младежкия форум е “гигантска крачка напред”, а един от най-активните участници, Владимир от Велико Търново, каза, че се чувства изключително удовлетворен.

Младежкият форум бе последван от конференция, която събра близо 800 млади адвентисти от цяла България под мотото “Срещу течението”. Основен говорител по време на събиранията беше Фридберт Хартман, младежки ръководител на Южнонемския съюз. 950 лв, събрани на централното съботно богослужение, бяха дарени за изграждане на рампа в Специална детска градина “Зора” – Русе. Със сълзи на очи директорката ги прие лично на богослужението.

Не всички участници в младежката конференция останаха удовлетворени. Бяха отправени забележки към госта-говорител, чиито немски маниер на мислене и говорене явно не успя да кореспондира с българския темперамент.

На някои обвинения за поведение и облекло, нарушаващо строгите адвентни норми, Венци Панайотов отговори: “Без да визирам наистина неморалното, считам, че за такъв форум думата “приятелство” е по-важна от думата “етикет”.

Петя Накова

Русе

13 април 2005 г.

Младежка конференция

Тази година младежката конференция не закъсня. Даже напротив – подрани. Обратно на всички очаквания, обърквайки всички представи от досегашното й провеждане през есента, тазгодишната младежка конференция се проведе през пролетта. Конференцията се проведе в град Русе и събра представители от цяла България. Присъстваха над 600 участника. Хубаво беше да се видят толкова много млади хора събрани на едно място. Казвам млади хора, защото дори и тези на „преклонна” възраст бяха с младежки дух и млади по душа. Конференцията премина под мотото „СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО”. Беше разисквано как ние като адвентисти трябва да уцелим правилната посока – срещу течението и да вървим смело напред с подкрепата на Един, за Който няма невъзможни неща. Това беше и девизът на младежкият форум, който предхождаше самата конференция, но повече информация за него и за самата конференция очаквайте в най-скоро време. Програмата на конференцията беше доста натоварена и изпълнена с много песни, в които се включиха не само певците, а и всички участници. Песен се лееше през целия ден, до късно вечерта. Конференцията започна на 9 април (събота) в 10.00 часа и се състоеше от четири блока.

- Първият „подгряващ” блок беше воден от пастор Димитър Митев. В него взе участие пастор Венцислав Панайотов, който обясни предстоящите младежки прояви през година 2005 както и даде разяснения относно Адвентния теологичен колеж. Младите хора бяха поздравени и от пастор Цанко Митев, който ги насърчи в пътя, който са избрали, а именно „срещу течението”.

- Вторият блок беше т.н. „проповед” която беше изнесена от гост говорител от Германия.

- Третият блок тип „концерт” беше най-емоционалният от всички. Изпяха се много песни, като беше презентиран и новият диск: “За Тебе пеем, Господи”.

- Заключителният блок беше даден на нашият гост-говорител. Всички участници бяха приятно изненадани от това, което бяха подготвили домакините – разходка с кораб по река Дунав.

В неделя имаше организирано посещение на скалните църкви в с. Иванови. Разделихме се с много емоции, нови запознанства и нетърпение пак да се видим и да сме заедно на предсоящите младежки лагери.

Илия Мавродинов
Created by ULimited®