Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Adventist News Network

14 октомври 2009 г.

Адвентната църква прибавя по 1 милион души за шеста поредна година

Повече от 1 милион души се присъединиха към адвентната църква през последните 12 месеца, завършващи на 30 юни 2009 г., като по този начин за шеста поредна година се прибавят по милион членове към църквата.

Църковните водачи съобщиха, че средно по 2818 души на ден се присъединяват към църквата и общият брой на църковното членство е 16 049 101 души. Първоначално ръководителите смяха, че през 2009 г. църковните членове ще достигне до 17 милиона, но в резултат на коригираните доклади от няколко региона, броят на членовете остава около 16 милиона, обяви секретарят на Генералната конференция Матю Бедиако в обръщението си към Годишния съвет, проведен на 11 октомври.

Според присъстващите разрастването на църквата се дължи на големия брой инициативи, предприети в основните църковни регионални подразделения, включително евангелизация чрез медиите, лично свидетелстване и поредици от евангелизационни събрания.

сп. „Адвентист ривю”

14 юли 2009 г.

Папата призовава за световна политическа власт

В отговор на финансовата криза папа Бенедикт ХVІ призова за създаването на „истинска световна политическа власт”. Тази нова „власт” трябва да наложи глобална икономическа, екологична и имиграционна политика с цел основаването на социален ред, който „се придържа към моралния ред”. Призивът идва в наскоро публикуваната папска енциклика, озаглавена Caritas in Veritate, т.е. „Любов в истината”.

Подобни изказвания отразяват предсказанията, направени от адвентистите от седмия ден преди много време, според които във време на международна криза религиозни водачи ще призоват за налага на морални правила и стандарти. Дали скорошното писмо на папата е изпълнение на тези предсказания?

Голяма част от писмото съдържа материали, с които биха се съгласи адвентистите заедно с повечето християни. Споменават се настоящите проблеми на сегашната икономика и политика и се отправят критики за голямото разделение между богати и бедни. Не може обаче да не сме загрижени, когато религиозен и духовен лидер като папата дава съвети на правителствата да създават световна политическа власт, която да въведе обща политическа, икономическа и морална политика с помощта на силата и натиска. Папата се изказва съвсем ясно по този въпрос. Според него тази „политическа организация” трябва да бъде „облечена с ефективна власт, за да осигури сигурност за всички, зачитане на правдата, уважение към правата. Очевидно тя трябва да има властта да осигури придържане към нейните решения от всички страни.”

Исус Христос, когото папата твърди, че представлява на земята, е заявил, „Моето царство не е от този свят. Ако царството Ми беше от този свят, служителите Ми щяха да се борят… Но сега царството Ми не е оттук” (Йоан 18:6). Когато политическа организация, която е „облечена с ефективна власт”, за да се създаде „сигурност” и придържане към правилата, както папата препоръчва, очевидно трябва да притежава полицейска или военна сила. Кое дава основание на папата да прави препоръки или да предлага създаването на подобна организация?

Някои може да заявят, че папата не предлага неговата църква да създаде тази власт, а по-скоро предлага тази стъпка, за да се стабилизира световната икономика. Този аргумент не е никак убедителен. Писмото казва съвсем ясно, че целта е създаването на „социален ред”, „който се придържа към моралния ред”. Изборът на думи е многозначителен. Папата не казва просто „някакъв морален ред” или „морален ред”, а „моралния ред”. Ясно е за кой морален ред става въпрос. Във всеки случай не е някакъв морален ред, различен от този, който бива проповядван от католическата църква.

Едва ли папата призовава за създаването на морален ред, в който той няма да има никакво участие. Доказателства за това могат да бъдат намерени в цялата средновековна история, когато католическата църква е призовавала за отделяне на църква от държава, но държавата е използвала меча в името на „моралния ред” на църквата.

Като се имат предвид историческите събития, включително кръстоносните походи, инквизицията и войната срещу групи еретици – например, валдензите, - изглежда няма да е разумно папата да влезе в ролята на водещ съветник по прилагането на икономически, социален и морален ред. Но като се имат предвид пророчествата, това няма да е никак неочаквано.

И така, дали това писмо е изпълнение на предсказанията на адвентистите за налагане на световен религиозен морал в края на времето? Все още не. Писмото е само представяне на идеи. Но идеите се предлагат с цел да бъдат осъществявани. Във време на бедствие и криза някои пренебрегвани идеи често стават привлекателни. Последствията и въздействието от това писмо заслужават по-внимателно наблюдение, тъй като свободата може да се защитава само с непрестанна бдителност.

Шенянг, Китай

18 май 2009 г.

Първото посещение на президента на адвентната църква в Китай

Църкви майки подпомагат близо 40 000 адвентисти

Две адвентни църкви в североизточния китайски град Шенянг са нагледен пример за динамиката на църквата в Китай, където местните църкви често служат като центрове за подпомагане на по-малки групи.

Църквата в Бейгуан с близо 3000 членове се събира в сграда, разположена в модерен квартал и често бива посещавана от правителствени групи [eвфемизъм, с който авторът на статията иска да каже, че църквата е под надзора на властите – б.пр.] На четири мили от нея вярващите в Бейши делят една стара и пренаселена сграда с друга протестантска църква в гъстонаселен район с лабиринт от магазинчета и домове. Църковните водачи и на двете места са отговорни за десетки по-малки групи.

На четвъртия ден от едноседмичното си посещение в Китайската народна република президентът на адвентната църква Ян Паулсен и делегация от ръководството на Северноазиатско-тихоокеанската дивизия присъства на богослужение и в двете църкви, разположени в град Шенянг с население от 7 милиона души.

Събраха се повече от 2500 души в Бейгуан и 1200 в Бейши, за да поздравят Паулсен, който е първият адвентен президент, посетил Китай след период от 60 години.

И двете църкви имат дълга история в Китай. Те отговарят за създаването и поддържането на десетки по-малко адвентни групи в този голям град, намиращ се на около 100 мили от границата със Северна Корея. Работата на около 100 групи, състоящи се от 7000 адвентисти, се координира от църквата в Бейгуан, която има функциите на местно съединение в познатата църковна структура. По същия начин църквата в Бейши се грижи за дейността на 70 по-малки църкви и „места за събиране”.

Евангелизаторката Зу Хиу Хуа, която е дала началото на 380 групи в североизточната провинция Жилин, разговаря с Паулсен чрез преводач по време на посещението му. В нейните групи, които сега биват посещавани от повече от 20 000 членове в предимно селските райони на провинцията, служат десетки жени доброволки, които тя обучава да изнасят библейски часове, да проповядват и да предоставят духовни грижи.

Повечето от половината адвентни пастори в Китай са жени. Големият брой църковни членове също са жени.

Други местни църковни ръководители се събраха в двете главни църкви, за да се срещнат с президента на световната църква. В църквата в Бейгуан пастор Хао Я Жи описа от името на църковните водачи служенето и евангелизаторските служби, които тя и нейните колеги координират, включително курсове за ограмотяване, обучение на проповедници и евангелизатори миряни, сватбени служби. Всяка седмица около 5 нови семейства сключват брак в църквата и в повечето случаи това е първата им среща с адвентизма.

„Успели сте да създадете такива църкви, каквито трябва да са адвентните църкви навсякъде – заяви Паулсен, след като научи за църковната дейност в обществото. – Това е център за богослужение, център за обучение на проповедници, център за обществото.”

Пастор Ши Вей от църквата в Бейши няма възможността да организира толкова много дейности, тъй като църковните членове нямат собствена сграда, в която да се събират за съботните служби. Обучението и молитвените събрания са разпръснати сред десетки по-малки групи и „места за събиране” в района на Бейши. По време на културната революция – годините на най-големи трудности за религията в съвременен Китай, всички християнски църкви са били затворени, пасторите принудени да започнат друга работа, а библиите – изгаряни.

Макар че някои китайски пастори са получили образованието си чрез семинарии спонсорирани от Китайския християнски съвет – организацията, която координира делата на 20-те милиона християни в Китай, все по-голям брой пастори биват обучавани в образователни центрове, основани от местни църкви.

Смята се, че понастоящем в Китай има 400 000 адвентисти, събиращи се в хиляди църкви и групи из цялата страна.

Фарго, САЩ

11 април 2009 г.

Адвентен пастор губи къща, печели дъщеря и говори по Си-Ен-Ен

Тъй като водите се надигнали застрашително до дома му, пастор Джордан Пек от адвентната църква във Фарго решил да евакуира семейството си, макар че съпругата му Натали била в напреднала бременност.

Не успели да му изпратят медицинска помощ и това накарало Джордан да вземе нещата в свои ръце. Намерил в интернет инструкции за оказване на помощ при раждане и помогнал на съпругата си да роди. Бебето Елана се родило живо и здраво. Телевизионна станция от Фарго показало репортаж, след това каналът за времето я повторило и накрая Си Ен Ен започнало да я разпространява.

Попитан от какво ще се нуждае семейството му, след като вече нямат дом и цялата им покъщина е унищожена, Джордан отговаря: „Не знам... Никога не ми се е случвало подобно нещо. Познавам обаче силата на молитвите на Божия народ, които не могат да се измерят с долари. Това ни трябва повече от всичко.”

Пастор Пек резюмира своето преживяване: „Божията десница продължава да действа. Виждам в случилото се възможност да издигна името на Исус. Искам хората да разберат, че адвентната църква провъзгласява една евангелска вест.”

Председателят на конференцията „Дакота” Нийл Билоф е учредил фонд за набиране на средства за семейство Пек.

Мартин Уебър,
Директор по комуникациите
към Средноамериканския съюз
на Църквата на адвентистите от седмия ден

Гватемала

13 март 2009 г.

Въоръжени убиват пастор в Гватемала

Повече от 100 адвентни семейства стават жертви на насилие

Адвентистите от седмия ден скърбят за загубата на един от своите пастори, който бе убит, докато пътувал в южната част на Гватемала. 33-годишният Ерик Черитос пътувал в кола заедно със семейството си, когато колата му била засечена от автомобил, след което бил застрелян с няколко куршума. Черитос, който е служил като проповедник близо десет години в съседен Хондурас, е последната жертва на гватемалската църква в резултат на новите изблици на насилие в страната.

„Това е неописуема трагедия, породена от непреставащите сблъсъци тук в Гватемала, които застрашават адвентното семейство през последните месеци – заяви Хуан Лопес, директор по комуникациите на Централно-Гватемалската конференция. – Всички църковни ръководители са обезпокоени. Разследващите смятат, че става въпрос за сгрешена самоличност, потвърди Лопес.”

Според него повече от 122 адвентисти са пострадали от насилието през последната година. Дванадесет църковни членове са убити, 100 са били изнудвани за пари, а 10 са били отвлечени от членове на банди и наркотрафиканти. След като мексиканското правителство засили битката против наркотрафика, мнозина пресичат границата с Гватемала и започват престъпната си дейност там.

Повече от 800 души се стекоха в адвентната църква „Комаягуела” в Тегусигалпа по време на съботната възпоменателна служба за покойния пастор. Голям брой хора чуха радиопредаването от църквата. Черитос ще бъде запомнен с всеотдайната си пасторска служба в районите на Рио Гранде, Ла Хасиенда и Ла Ера. Той е завършил теология от адвентния университет в Коста Рика и е получил магистърска степен по пасторска дейност от интерамериканския теологичен институт. Оставя след себе си съпруга и тригодишна дъщеря.

Църковните ръководители продължават да изразяват загрижеността си за сигурността на своите църковни членове. На следващия ден след погребението пастор бе нападнат и ранен в главата. Лопес заяви, че църквите в Гватемала планират да организират национален протестен поход против насилието. В страната има 200 000 адвентисти от седмия ден, организирани в 650 църкви. В Хондурас кръстените членове са около 267 000, организирани в 767 църкви.

Адвентна информационна мрежа

18 февруари 2009 г.

Адвентистите провеждат евангелизационни събрания в разкъсвани от гражданска война райони в Судан

Членове на църквата на адвентистите от седмия ден започна евангелизационна кампания в Южен Судан в район, в който има огромен приток на хора, завръщащи се по родните места след 20 години на гражданска война.

Близо до град Юба се провеждат библейски събрания и семинари за здравословен начин на живот, които са част от световната инициатива на адвентната църква, която е обявила 2009 г. за година на евангелизацията.

През 2005 г. Северен и Южен Судан подписаха мирен договор, който прекрати продължителната война между мюсюлманския север и християнския юг. Бежанците продължават да се завръщат по родните си места.

Въпреки огромните трудности, пясъчните бури, наводненията и проблемите с техниката, събранията бяха посетени от много хора. Шестдесет църковни членове ще продължат с библейски курсове през следващата година. Три нови адвентни църкви бяха основани в района, с което броят им в Южен Судан нарасна на 19. Населението на Судан е повече от 40 милиона, като 14 000 от тях са адвентисти.

Ямайка

14 януари 2009 г.

Председател на адвентен съюз е новият Генерален губернатор на Ямайка

За първи път в 47-годишната история на Ямайка адвентист от седмия ден ще заеме най-висшия пост в държавата. Патрик Алън, председател на адвентния съюз West Indies ще заеме поста на шести Генерален губернатор в края на февруари. Назначението му бе оповестено от министър-председателя Брус Голдинг пред сесията на парламента на 13 януари 2009 г.

„Това е удивително и аз все още не мога да го осъзная. Все още не знам накъде ме води Бог, но мисля, че ми е определил ролята на Йосиф и Даниил – заяви Алън в телефонен разговор за сп. „Адвентист ривю” от Фрипорт, Бахамски острови, където бе на служебно посещение за извършване на ревизия. – Моля се непрестанно и се посвещавам в служба на Бога, за да може да ме използва там, където сметне за необходимо.”

Алън, който навършва 58 години на 7 февруари, ще замени на поста Сър Кенет Хол, който бе назначен за Генерален губернатор през февруари 2006 г., но се оттегли по здравословни причини.

Министър-председателят Голдинг е женен за Лорна, която е адвентистка от седмия ден. Семейство Голдинг често посещават адвентните църковни служби. Алън смята, че работата на църквата за подобряване на живота на хората в Ямайка е насочила вниманието на политиците към името му.

Ямайка има население от 2.8 милиона души и е конституционна парламентарна демокрация, получила независимостта си от Великобритания през 1962 г. Тя продължава да е част от Британската общност и Кралица Елизабет ІІ е неин монарх, представлявана от Генералния губернатор.

Алън е получил образованието си в колеж в Ямайка и в адвентния университет „Андрюс” в САЩ. Притежава докторска степен по образователна администрация и магистърска степен по систематична теология, както и бакалавърска степен по история и религия. Той е ръкоположен пастор на адвентната църква.

Created by ULimited®