Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Ориса, Индия

10 октомври 2008 г.

Последиците от насилието в Ориса

Адвентните ръководители в Индия докладваха за най-малко 27 загинали адвентисти по време на анти-християнските насилия в източния индийски регион Ориса. Твърди се, че все още има изблици на насилие в областта, макар че полицията патрулира в щата.

Чудампали Джон, президент на адвентната църква в Източна Индия заявява, че не е бил допуснат в района на насилието. Джон също казва, че някои адвентисти все още се крият в джунглите, тъй като се страхуват от отмъщение от други бежанци в поддържани от правителството лагери.

Други църковни ръководители също описват тежката обстановка. Пака Джесуратнам, адвентен ръководител в Ориса, докладва за хиляди къщи и трийсетина адвентни църкви, които са били унищожени или плячкосани. „Почти невъзможно е да преценим действителния брой на жертвите и унищожените къщи и църкви – казва Джесуратнам. – Когато слуша разказите на потърпевшите, човек чувства как кръвта му се смръзва от ужас.”

Според медиите министър-председателят на Индия е осъдил насилието и го е нарекъл „национален позор”. Вероятно около 50 000 християни от Ориса са разпръснати из седемте бежански лагера или в околните джунгли, известява изданието „Икуменически новини”.

Насилието е започнало след като неизвестни нападатели убили хиндуистки религиозен водач заедно с още четири души. Според хиндуистите виновни за смъртта им са християните, макар че правителството е посочило маоистките бунтовници за отговорни за инцидента.

Ориса, Индия

3 септември 2008 г.

Адвентен пастор и майка му изгорени

Хиндуистки екстремисти са отговорни за смъртта на адвентен пастор в град Ориса, Индия, през миналата седмицата, съобщиха местни църковни водачи.

Самюел Наяк, пастор на адвентната църква във Фулуани, и майка му са били изгорени живи по време на антихристиянско насилие, което заля този район на Индия, предаде Гордън Кристо, директор по комуникациите за Южноазиатската дивизия.

Семейството на Наяк е било извън дома и е успяло да се спаси. Според вестник “Интърнешънъл хералд трибюн” осем души са загинали в безредиците.

Насилието е избухнало след като неизвестен нападател е убил хиндуистки религиозен водач и още четири души, докладва вестникът. Хиндуистите обвиняват християните за това нападение, докато правителството на Индия твърди, че виновни са маоистките бунтовници.

В неделя е било нападнато адвентно училище в Джейоре, а друго училище в Курда е било затворено за няколко дни. Няма данни за жертви в двете училища.

Членове на църквата във Фулуани са се спасили от опожаряването, но всички са загубили домовете си, които са били изгорени от тълпата. Източното крайбрежие на щата Ориса е честа сцена на насилия против християни. През 1999 г. там намери смъртта си мисионер и двамата му сина.

Сп. “Адвентист ревю”

24 април 2008 г.

През февруари 2008 г. религиозната организация Pew Forum on Religion & Public Life публикува резултатите от сериозно проучване върху религиозната идентичност в САЩ. Изследвани са 200 църкви и религиозни традиции, вариращи от протестанти и католици до будисти, мюсюлмани, атеисти и хора без ясни духовни интереси. В проучването са участвали 35 000 души. Докладът от 148 страници е изпълнен с интересни, но малко известни факти. Например, 37% от брачните партньори имат различни религиозни вярвания. Мюсюлманите и мормоните имат най-големи семейства.

Протестантските църкви постепенно се превръщат в малцинство и в момента са 51%, което е с 10 процента по-малко, отколкото през 70-те години. Докато протестантските църкви като цяло губят членове, то няколко евангелски групи, включително и адвентистите от седмия ден, се разрастват. Съотношението между протестанти и католици е приблизително две към едно.

Двадесет и осем процента от младежите напускат църквата, в която са израснали. Най-бързо нараства броят на хората, които нямат ясна религиозна принадлежност.

Проучването разкрива някои интересни факти за адвентистите. Като цяло в адвентната църква има много повече жени, отколкото в средно статическата протестантска църква. Също така адвентистите са по-млади и имат по-нисък доход от средното. Многозначителен е фактът, че измежду всички протестантски църкви адвентистите, лютераните и баптистите задържат най-голям брой членове от детските им години до зряла възраст. Процентът на задържани членове е 59. Макар че този процент тревожи църковните ръководители, важно е да знаем, че адвентистите са в по-добра позиция от повечето църкви.

Силвър Спринг, щата Мериленд, САЩ

11 март 2008 г.

Ръководителят на Световната адвентна църква преутвърждава позицията против носенето на оръжие

Пастор Ян Паулсен, президент на 16-милионната адвентна църква, отново наблегна на съществуващата от много години позиция на църквата против носенето на оръжие в мартенския брой на списание “Адвентен свят” – международно църковно издание.

В статията си “Яснота по въпроса за военната служба” църковният водач обяснява съвсем недвусмислено, че носенето на оръжие “поставя в сериозна опасност духовните и моралните устои в живота на младежите”.

Паулсен споменава и за решението, взето по време на Петата генерална конференция от 1867 г.: “В общ план това решение е било наш ръководен принцип. Ако носиш оръжие, това подсказва, че си готов да го използваш, за да отнемеш чужд живот, а убиването на едно от Божиите деца, дори да е наш ‘враг’, е несъвместимо с онова, за което вярваме, че е свято и добро.”

Той заявява съвсем ясно, че макар все повече църковни членове да заемат длъжности, свързани с оръжие, църковната позиция остава непроменена.

А какво да кажем за хората, живеещи в държави, където военната служба е задължителна? Пастор Паулсен дава следния съвет: “Приемането на наказанието за различните си възгледи – дори затвор – може да е решението, което вземате, за да останете верни на основните си принципи и на вашия Бог.”

Паулсен се обръща към всички членове на световната църква да не изоставят тези, които са взели решение да заемат длъжности, свързани с оръжие. Той признава, че темата не е лесна и насърчава църковните членове да я разискват в домовете си, в църквите и в училищата ни с отворени сърца и смирен дух.

Вашингтон, САЩ

14 февруари 2008 г.

Представител на адвентистите се явява на слушания в Конгреса

“Американските работници ще могат да следват съвестта си и да изпълняват служебните си задължения според новоприетия Закон за защита на религиозната свобода на работното място”, заяви адвокат Джеймс Стандиш, представител на Църквата на адвентистите от седмия ден по време на изслушване пред комисия в Конгреса на САЩ.

“Голям брой американски работници са били унижавани и маргинализирани само защото остават верни на разбирането си за Божиите изисквания – каза Стандиш, който се присъедини към петима свидетели на изслушването. – Нашите ценности като народ и човечността изискват да предоставим скромна и разумна закрила, без да се бавим повече.”

Наредби, подобни на този закон, които бяха приети в щата Ню Йорк през 2002 г., доведоха до значително намаляване на исковете за религиозна дискриминация, потвърди Стандиш.

Сегашната защита от религиозна дискриминация според Раздел VІІ от Закона за гражданските права изисква от работодателите да предоставят “разумно практикуване” на религиозните убеждения на служителя, освен в случаите, когато това предизвиква “сериозни трудности” на работодателя или на други служители. Обикновено даването на възможност за “разумно практикуване” е свързано със спазването на святи дни като съботата, или носенето на религиозни одежди, включително ярмулка, тюрбан или хиджаб.

Широката подкрепа за проектозакона, предложен от демократа Каролин Макканти и републиканеца Мар Саудър, е доказателство за неговата значимост, каза Стандиш. Той се надява, че слушанията в Конгреса ще доведат до превръщането му в закон.

Created by ULimited®