Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Лома Линда, Калифорния, САЩ

5 декември 2007 г.

Нов адвентен канал на арабски език

Нов сателитен адвентен канал на арабски език започва да функционира на 11 декември 2007 г. Първите предавания по интернет са насрочени за 18 декември. "Като ръководство ние сме решени да приемем предизвикателството и да разпространяваме Божията вест на спасение сред арабоговорящия свят", заяви Ганим Ханна, президент и изпълнителен директор на Телевизионната мрежа Лома Линда (LLBN).

Новият канал ще предава чрез телевизионната мрежа на Лома Линда и в него са включени както духовни теми, така и здравни и музикални програми. Повечето програми ще бъдат записвани в студията на LLBN в Калифорния. "Това ще бъде време на радост, молитви и прослава на Бога - каза Ганим Ханна. - Ще Му благодарим за това, че ни даде възможността да започнем тази историческа евангелизация на арабоговорящия свят."

"Църквата на адвентистите от седмия ден има много общи ценности с арабските народи - потвърди Лорънс Герати, председател на арабския отдел на LLBN. - Ние ще можем да достигнем до тези хора чрез телевизията - средство за комуникация, до което всеки в Близкия Изток има достъп."

Отначало програмата ще се разпространява чрез интернет стрийминг, включително IPTV - революционен метод за приемане на телевизионни предавания посредством устройство, свързано към интернет порт. След като няма да има нужда от компютър и програмата се приема директно от телевизионен приемник, IPTV програмите ще бъдат достъпни за повече хора.

LLBN е на почти 12 години и вече излъчва по 24 часа на денонощие, седем дни в седмицата. Мрежата се издържа изцяло от своите зрители. Ханна заяви, че бордът на директорите е направил огромна стъпка на вярата, когато е стартирал новия канал. След като се получат постъпления, арабските програми на LLBN ще бъдат предавани по сателит, което е доста популярен метод за Близкия Изток.

Силвър Спринг, щата Мериленд, САЩ

10 октомври 2007 г.

Най-голям прираст на църковни членове след преброяването от 2002 г.

Всеки адвентист – от Азербайджан до Нова Зеландия - сега е в компанията на 15 433 470 вярващи, които имат същите религиозни убеждения като него, съобщи секретарят на световната църква Матю Бедиако пред 300 делегати на годишната среща в Силвър Спринг.

Повече от 1 милион църковни членове са се присъединили към адвентната църква между юли 2006 и юни 2007 г., което е петата подред успешна година за адвентната вест. Според църковните ръководители около 3000 души се присъединяват всеки ден към адвентната църква. Понастоящем един на всеки 429 жители на земята е адвентист от седмия ден.

Според Бедиако “адвентната църква никога не е била в по-благоприятна позиция за свидетелстване на истината. Това обаче не бива да води до самодоволство. Сега е времето да работим повече от всякога.”

Тази година “степента на задържане” на църковни членове е достигнала завидните 76%. На всеки 100 души, които са се присъединили към църквата, има 24 напуснали, което е значително подобрение в сравнение с последните пет години. Като се вземе предвид броят на напусналите, може да се каже, че църквата е нараснала с 671 446 души за една година. Нарастването с 4.62% е най-високото след 2002/2003 г.

Ерусалим, Израел

3 юли 2007 г.

Адвентната църква ръкополага първите пастори евреи в Израел

Мисионери проповядват адвентната вест на надежда още от 1898 г., но на 16 юни 2007 г. бяха ръкоположени първите пастори израелци, които ще продължат да разпространяват евангелието в този взривоопасен район.

Олег Елкин и Валентин Новгородски се присъединиха към останалите четири пастори, които помагат на 800-те адвентисти в Израел. Макар че нито един от тях не е роден в Израел, всеки евреин както и тези, които имат родители, баби и дядовци или съпруги евреи могат да получат израелско гражданство.

Роденият в Украйна Новгородски разказва как преди петнадесет години се е молил да получи възможността да служи в Израел. "Сега след като съм живял осем години в Израел и вече съм ръкоположен пастор, смятам, че това е знак, че на молитвите ми е отговорено", заяви Новгородски.

Според Ричард Елофер, председател на адвентната църква в Израел, това ръкополагане е историческо и е важна стъпка в мисионската работа на църквата.

"Допреди 10 години всички църковни ръководители в Израел бяха чужденци - каза Елофер. - Днес църквата има свои пастори израелци, което преодолява бариерите между различните култури. Струва ми се, че това ще придаде повече легитимност на църквата в Израел и местните пастори ще могат да работят по-ефикасно сред местните хора."

В Израел има около 800 адвентисти, организирани в около 15 църкви. Преди 10 години имаше само 300 членове в пет църкви.

Двамата ръкоположени пастори имат бакалавърска степен от адвентния университет Заокски в Русия и сега работят върху своята магистърска степен.

Румъния

22 май 2007 г.

Телевизионната програма "Сперанта ТВ" започва излъчване за цял свят

Телевизионният канал "Хоуп" (надежда) влезе в Румъния под формата на телевизия "Сперанта ТВ" като 24-часова адвентна телевизионна програма. Каналът излъчи първото си предаване в края на април и бе официално пуснат на 19 май. "Сперанта ТВ" е седмият поред теливизонен канал на адвентният канал Хоуп интернешенъл.

"Сперанта ТВ" се ръководи от адвентната църква в Румъния чрез местния Адвентен медиен център. Неговият директор Адриан Боканеану заявява, че програмата ще стига до цяла Европа, включително и Молдова, където румънският е официален език.

"Сперанта ТВ" желае да отразява и да служи на всички румънски адвентисти по цял свят", каза Боканеану. Очаква се към програмата да дават своя принос румънските адвентни църкви от Мадрид до Виена и дори в САЩ. Предстои да бъде прибавена и унгарска програма, тъй като 10 процента от адвентистите в Румъния говорят унгарски.

Адвентната църква в малкото градче Макеа близо до унгарската граница бе първото, където "Сперанта ТВ" започна да предава по кабел. В интевю от 19 май по повод начало на излъчването кметът на Макеа заяви, че се радва, че тази програма ще запълни една голяма празнота сред местните телевизии.

Когато бе запитан дали американската инвестиция от два милиона долара в сгради и оборудване ще се окаже финансово предизвикателство за църквата в Румъния, главният счетоводител Йоан Кампаин заяви: "Господ ни даде средствата по един чуден начин и Той няма да ни изостави." Според него "малки, но постоянни дарения от църковни членове ще помогнат за издръжката на програмата."

Адвентната църква в Румъния започна да използва електронни медии още от 1992 г. чрез радиопрограмата "Гласът на надеждата". Понастоящем църквата притежава радиостанции в 14 големи градове. Телевизионният евангелизъм също се засилва през последното десетилетие.

Понастоящем "Сперанта ТВ" е достъпна за 700 000 абоната ва двете румънски основни дигитални платформи. За да се увеличи аудиторията, църквата наскоро подписа договори с кабелни оператори, които да препредават програмата. "Сперанта ТВ" може да се гледа и по интернет на адрес www.speranta.tv, където според Боканеану могат да бъдат достигнати голям брой млади адвентисти румънци.

Атина, Гърция

10 април 2007 г.

В периода 5-9 април 2007 г. Националният младежки хор “Утринна звезда” се зарадва на привилегията да посети Църквата на адвентистите от седмия ден в град Атина, Гърция. Хоровото турне премина вълнуващо както за хористите, така и за публиката – по време на концертите в петък вечер, събота на обед, събота вечер и в неделя по обед. Нашите братя и сестри имаха възможност да изживеят незабравима духовна опитност чрез богатия репертоар, подготвен от диригента Веселин Василев. Чрез специалното участие на пастор Красимир Карев, който ни потопи в атмосферата около възкресението на Исус и сподели увлекателни, но за съжаление непопулярни за повечето от нас исторически факти, успяхме да почувстваме разтърсващия апел, който Исус е отправил към всеки от нас чрез Своята жертва на Голгота. Кулминацията на нашата среща бе песен – “Святият град” (“Ерусалим”), която бе запяна не само от хор “Утринна звезда”, но и от изпълнители, идващи от различни континенти, установили се да живеят в Атина. Това пъстро задружно пеене зарази всички в залата и се чу звучното: “Осанна в небесата, осанна на Твоя Цар. Амин!” Естественият завършек бе определянето на най-късна следваща среща в Новия Ерусалим.

Лилия Славчева (хорист)

Бинфийлд, Великобритания

24 март 2007 г.

Световната църква: Годишен форум за интернет евангелизация

Четири години подред адвентни експерти по евангелизация и интернет специалисти се срещат на Глобалния форум за интернет евангелизация, за да засилят адвентното присъствие, както и да обсъдят напредъка на технологиите в съвременното общество.

Около 100 души ще се срещат на годишния форум в колежа Нюболд в Англия от 28 юни до 1 юли тази година, обединени от темата: "Без граници: Радикален метод, радикална вест и радикален Христос."

Организиран от църковния Съвет по евангелизация и свидетелстване, форумът има за цел "да стимулира творческото мислене и методите за предаване на Божията вест и вечната истина по нов начин посредством интернет", заяви пастор Марк Финли, вицепрезидент на световната църква и директор на Центъра за глобална евангелизация.

Провеждан за първи път в Европа, тазгодишният международен форум ще се занимава с теми важни за съвременното мислене, като например секуларизъм, постмодернизъм и глобализация. Присъстващите ще обсъждат въпроси на духовността и етиката във века на интернет и най-вече дали традиционните ценности важат и при виртуалното общуване.

Раймунд Дабровски, директор по комуникациите на световната църква, е убеден, че Европа ще даде идеална възможност да се проучи как най-добре да се съчетаят технологията на евангелизацията със секуларното и постмодерното мислене. Според него "това ще изисква удвояване на усилията и намиране на нови методи за привличане на вниманието на съвременните хора."

За повече информация, представяне на програмата и списък с говорителите или за регистрация за участие посетете http://gien.adventist.org/forum2007

Стапар, Сърбия

16 януари 2007 г.

Случай на вандализъм стряска президента на Сърбия

Палежът на малка адвентна църква в Сърбия привлече вниманието на президента на страната Борис Тадич. В обръщението си към нацията от 8 януари президентът Тадич заяви, че такива деяния трябва да бъдат прекратени. Той поиска публично от полицията да ускори разследването и да залови извършителите.

Група неидентифицирани лица влезли с взлом в адвентната църква около 4 сутринта в село Стапа и подпалили сградата. Съседи извикали пожарната. Църковни ръководители заявяват, че след палежа адвентните сгради и институции в Сърбия са под полицейско наблюдение и защита. Събитието бе отбелязано по националните телевизионни канали и в няколко вестника. Правителствени служители официално изразиха възмущението си от случилото се.

Това не е първия случай, когато адвентна църква бива нападната от вандали. През април 2003 г. адвентен пастор бе жестоко бит и 11 църкви бяха атакувани. Тогава църковните ръководители нарекоха поредицата атаки „дирижирана кампания против едно религиозно малцинство” в предимно православната Сърбия.

Църквата на адвентистите от седмия ден в Сърбия има 177 църкви и 7950 членове. Църквата в Стапар има 30 члена.

Created by ULimited®