Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Уланбатор, Монголия

14 ноември 2006 г.

Отпразнуване на хилядния адвентист в Монголия

Президентът на Световната адвентна църква пастор Ян Паулсен се присъедини към честването в Монголия на първото адвентно езиково училище и на хилядния член на Монголската мисия.

По време на двудневния си престой Паулсен се срещна и с президента на Монголия Намбарин Енхбаяр. Двамата разговаряха за адвентната църква и за нейната дейност и активно участие в различни обществени начинания.

"Ние сме сравнително нова общност в Монголия - отбеляза Паулсен. - Бих желал ръководителите на страната и обществото да опознаят нашата църква като общност, която служи и помага на хората и най-вече на младежите."

Паулсен подчерта големия интерес на църквата към въпросите на религиозната свобода и желанието й да работи за доброто на всички граждани. "В световен мащаб адвентистите от седмия ден са спазващи закона хора и не се занимават с политическа дейност. Ние ще работим с правителството за подобряване положението на всички граждани", изтъкна Паулсен.

Президентът Енхбаяр потвърди подкрепата на страната си за религиозната свобода и заяви, че правителството желае всички религиозни групи да бъдат свободни и никой да не бъде ограничаван в своето поклонение и изразяване на религиозните си убеждения на публично място.

Същата вечер Паулсен участва в национална телевизионна програма като гост на най-популярното предаване.

Паулсен бе поканен да говори и по време на службата по откриване на новото адвентно езиково училище в Уланбатор, в което се очаква да се запишат 500 ученика. Училището е клон на основното езиково училище в Корея, което понастоящем обучава 50 000 ученика от 39 различни института.

Езиковото училище в Монголия цели да се превърне в най-доброто в страната, заяви Паулсен. Няма да е задължително учениците да изповядват адвентната вяра, но все пак преподавателите ще бъдат хора, поддържащи морални ценности, които ще бъдат от полза за младежите.

Цели 70 години Монголия бе управлявана от комунистите, религията бе забранена, а християнството - обявено за престъпление. Скоро след падането на Съветския съюз законите бяха променени и първите мисионери навлязоха в Монголия още в началото на 1990 г. Брад Джоли, адвентист от САЩ, замина за Монголия през 1992 г., благодарение на спонсорството на Адвентната мисия - организация, която подпомага мисионери в най-отдалечени кътчета по света. Първото кръщение бе извършено през 1993 г.

Латвия

17 октомври 2006 г.

Предстоящо официално признаване на адвентната църква в Латвия

Според регионалния църковен председател Валдис Зиглавис повече от век след започване на своята дейност в Латвия Църквата на адвентистите от седмия ден ще бъде официално призната от правителството като традиционно изповедание.

Предстоящото законодателно решение, което мина на второ четене в Парламента, ще помогне на адвентните църкви и членове да упражняват свободно вярата си в страната с население от 2.25 милиона души. Това признаване „улеснява връзките с обществеността, тъй като ще бъдем приети като църква”, заяви Зиглавис за адвентната новинарска мрежа в интервю по време на годишния съвет на Световната адвентна църква.

Църковните членове ще могат по-лесно да обясняват възгледите си за спазването на библейската събота като ден за почивка пред работодателите и училищата, където понякога се насрочват изпити и занятия в деня за богослужение.

Понастоящем в Латвия има 4003 кръстени членове на Църквата на адвентистите от седмия ден.

Мозамбик

3 октомври 2006 г.

Църковна мисия: 1001 нови църкви

Ако сте част от църква с 500 000 членове във вашата страна, но там има само 13 църковни сгради, със сигурност ще сметнете, че построяването на 1001 нови църкви е дар от небето.

Планът за построяване на нови църковни сгради за адвентистите в Мозамбик получи одобрение от участниците в годишната конвенция на доброволците от „Мараната” – организация от миряни, специализирана в построяване на молитвени домове за Църквата на адвентистите от седмия ден. На събранието, проведено в Портланд, щата Орегън, от 29 до 30 септември присъстваха 1200 доброволци.

„Повечето от нашите хора в Мозамбик се събират на богослужения под дърветата. Когато вали – а в Африка вали често – те не са в състояние да проведат съботна служба”, заяви Пол Ратсара, председател на църквата в Африканско-Индийскоокеанския регион. Десетилетието на гражданска война, която приключи в края на миналия век, остави хиляди хора без подслон и буквално унищожи страната и повечето й църкви. Правейки планове за следващите пет години и за настоящия проект за 1001 нови църкви, Ратсара обмисля създаването на 50 000 църкви в регион, в който понастоящем има 2 милиона кръстени членове в 20 000 групи. В плана се включва и добавянето на осем нови адвентни училища към единственото съществуващо в момента. Ратсара спомена, че всички групи в Мозамбик провеждат верижна молитва за успеха на конвенцията.

В телевизионна програма участниците в конвенцията чуха доклади за подобно начинание, започнало в Индия през 1998 г. Пастор Рон Уатс, председател на адвентната църква в Южноазиатския регион, докладва, че „Мараната” вече е построила 1200 молитвени домове. Според Кайл Фийс, вицепрезидент на „Мараната”, през 2006 г. организацията е координирала проекти в повече от 400 села. „Мараната” ще построи нова църква във всяко село, както и 250 домове на жертвите на цунами в Индия. Също така бе съобщено, че през 2007 г. адвентистите в Еквадор ще построят 38 молитвени домове и седем училища, като едно от тях ще бъде на островите Галапагос.

Найроби, Кения

29 август 2006 г.

Стогодишнина на църквата в Кения

Президентът на световната адвентна църква пастор Ян Паулсен призовава за продължаване на единството сред вярващите по повод стогодишнината от пристигането на първия адвентен мисионер А. Карскален. Пастор Паулсен бе сред водачите, които бяха приети от вицепрезидента на страната Муди Ауори.

“Единството е нещо, което носим в сърцата си; то може да бъде осъществено от Святия Дух. Трябва да се стремим към тази духовна връзка, която държи Божия народ в едно”, заяви Паулсен, цитирайки Исусовата молитва за единство сред учениците му, записана в Йоан 17 гл.

Според ежедневника “Дейли нейшън” Ауори изразил възхищението си от адвентните принципи. “Знам, че въпреки работата си за справедливо и хармонично общество, адвентната църква остава настрана от въпросите на управлението и правосъдието. Вие поддържате философията си за политическа неутралност и оставате позитивни в критиките си, без да правите компромиси с вашите религиозни ценности и принципи.”

Вицепрезидентът добави, че е “впечатлен от дисциплината сред младежите адвентисти. Това е нещо, на което другите църкви могат да се научат.”

По време на частен обяд в Найроби на 24 август вниманието на Паулсен бе насочено към растящата необходимост от висше образование за адвентистите. Според пастор Паул Муасиа, президент на адвентната църква в Кения, само в неговата страна има почти два милиона адвентни вярващи и съществува необходимост от все повече пастори.

“Не е далеч времето, когато няма да е необходимо пасторите да напускат Африка, за да получат докторат след завършване на университета – заяви пастор Паулсен – нашият университет в Източна Африка вече дава научни степени.”

Новата институция предлага следбакалавърско обучение, основно по теология, пасторско служене и църковно водачество.

Хайфа, Израел

25 юли 2006 г.

Адвентни църкви приютяват бягащи от ракетни нападения

"Ситуацията в Северен Израел остава сложна", заяви Ричар Елофер, президент на адвентната църква в Израел. Много адвентисти и евреи празнуваха тази събота в бомбени укрития при чести прекъсвания от виещи сирени и експлозии на взривяващи се ракети.

В петък една от ракетите, изстреляна от силите на Хезбула в Южен Ливан, падна на улица Херцел в централната част на Хайфа, близо до три адвентни църкви - еврейска, румънска и англоговоряща.

"Благодарим на Бога, че нито една от тези църкви не бе повредена и нямаше жертви сред адвентните семейства", каза пастор Елофер.

В северната част на Израел продължава евакуацията. Много адвентисти и неадвентисти бяха подсловени в сгради на Църквата на адвентистите и в домовете на църковни членове.

Църковната администрация реши да отвори просветния център в Ерусалим, който е собственост на адвентната църква, за около 25 до 30 бежанци. Пастор Елофер заяви:

"Макар че църковните сгради не са устроени за подслоняване на бежанци, ние ще направим всичко по силите си, за да помогнем на нуждаещите се. Вече отворихме църквите ни в Тел Авив, Ашкелон и Бер Шева." В заключителния доклад за новините на Транс-европейската дивизия пастор Елофер още веднъж потвърди: "Надяваме се, че тази трудна ситуация няма да продължи дълго и че мъдростта и отговорността ще бъдат ръководен фактор за лидерите на различните партии." Той завърши с думи на благодарност към тези, които си спомнят за тях в молитвите си.

Кения

13 юни 2006 г.

Център за закрила на млади момичета

Повечето хора са съгласни, че 12-годишните момичета са все още деца и трябва да им се даде възможност да живеят като деца. Често бедността и някои местни традиции насилват дори 12-годишните да се омъжват. Селина, например, станала четвъртата жена на 80-годишен мъж, и то преди да навърши дванадесет. Това е нещо типично за много момичета от племето Масаи в Кения. На 10 години Кристин била вече омъжена за 60-годишен.

Като членове на племето Масаи момичетата трябва да спазват племенни обичаи, включващи женското обрязване и ранните бракове. Някои от тях биват омъжвани още на 8 или 9 години, твърди госпожа Джесинта Локи, администратор и главен учител в адвентния център за образование и възстановяване, даващ подслон на 85 момичета.

Кристин и Селина имат късмет. Те са успели да открият този център – съчетание от училище и дом за момичета в беда. Там се предлага храна, подслон, образование и духовна подкрепа. Училището бе основано през 2000 г. от група жени от женския отдел на голяма и динамична църква в Найроби, които вече бяха организирали дом за момчета от улицата.

Тъй като е възможно момичетата да бъдат отвлечени от училище, те получават образование в центъра. Живеят там постоянно, но не посещават семействата си от страх, че няма да им бъде позволено да се върнат. Семействата, обикновено майките, ги посещават в неделя.

Мексико

16 май 2006 г.

Мега-съботно богослужение по интернет

Около 2500 младежи гледаха мега-съботното богослужение в университета Монтеморелос в Мексико. Много повече гледаха програмата на живо по адвентните телевизионни мрежа Есперанца и Нуево Тиемпо. В самата църква се събраха около 2000 души.

Пет часовата програма излъчи молитви, музика, драматично представление и кръщение. Говорители насърчиха младите адвентисти да се включват активно в църковния живот. “Искам всички вие, младите хора, да бъдете включени в църковния живот – да действате, а не да бъдете наблюдатели”, заяви пастор Ян Паулсен, президент на световната адвентна църква. Пастор Паулсен напомни на младите хора, че християнското движение винаги е било водено от младежи още от епохата на Христовите ученици до времето на пионерите на църквата.

Следобедната програма включи интервюта на живо с адвентни ръководители, които отговаряха на различни въпроси. В интернет беше създаден чат рум, в който много хора изпращаха своите коментари и въпроси. Програмата бе гледана в повече от 20 държави.

Планира се второ мега-съботно богослужение за следващата година по време на интер-американския младежки конгрес, който ще се проведе в Меделин, Колумбия. Очаква се да присъстват 5000 младежки ръководители.

Сао Пауло, Бразилия

25 април 2006 г.

Невероятно разрастване на адвентната телевизия

Адвентистите от седмия ден в Бразилия увеличават възможностите си за евангелизиране, след като получиха лиценз да препредават телевизионни програми чрез така наречените високо и ниско мощностни ретранслатори. Споразумение, наречено Герадора, бе подписано с бразилското правителство на 20 април 2006 г. То позволява на църквата да ретранслира телевизионни програми по цялата страна.

На практика лицензът Герадора ще даде на адвентната телевизионна компания SISTEMA възможност да излъчва програмите от канала Хоуп в повече от 5000 градове. Според Уилям Коста, директор по комуникациите в Южно-американския регион, това е напредък в сравнение с досегашните излъчвания чрез 60 нискомощностни телевизионни станции в Бразилия, които работят благодарение на разрешенията на местните кметове.

Според Коста, с Герадора приключва един петгодишен процес и сега се осигурява федерален лиценз и възможност църквата да открива станции навсякъде, където има свободни честоти и подходящи условия.

“Ще има цунами от нови станции, инсталирани в хилядите църкви из цяла Бразилия”, допълни Коста.

Милтон Соуза, директор на медийния център SISTEMA нарече събитието пример за Божието провидение.

Наблюдателите отбелязват, че SISTEMA е може би най-големият и най-успешен медиен център на световната адвентна църква. Разположен на 45 мили от международното летище на Сао Пауло, той е образец за “интегриран подход към църковните комуникации с поглед към свидетелството и мисията на църквата”, заяви Раймунд Дабровски, директор по комуникациите на адвентната църква.

Вашингтон

4 април 2006 г.

Адвентните водачи се срещат с президента Буш в Белия дом

Религиозната свобода и хуманитарни въпроси бяха обсъждани по време на срещата на 4 април между ръководителите на Църквата на адвентистите от седмия ден и президента на САЩ Джорд У. Буш.

На продължилата 45 минути среща по покана на президента присъстваха пасторите Ян Паулсен, ръководител на световната адвентна църква, Матю Бадиако, секретар, Дон Шнайдер, който е едновременно председател на Северноамериканската дивизия на адвентната църква и вицепрезидент на Генералната конференция, както и Джеймс Станидш, директор на юридическия отдел на адвентната църква.

Президентът Буш бе особено заинтересуван от въпросите на религиозната свобода. Паулсен, който го информира за скорошното си посещение в Русия, заяви, че "Буш показа горещата си подкрепа за религиозната свобода и свободата на съвестта, богослужението и убежденията, и на фона на всички тези въпроси ни попита какви са впечатленията ни от някои страни, които нямат добра репутация в зачитането на тези ценности."

Президентът бе особено емоционален и силно заинтересуван от проблема за СПИН, образованието и намаляването на бедността, най-вече в Африка. Пасторите разказаха за мащаба на адвентната дейност за справяне с пандемията. Паулсен каза, че президентът "поиска да знае по какъв начин помагаме на болните от СПИН в Африка. Разказахме му за нашите инициативи, които ние предприемаме въпреки ограничените си ресурси."

В приветственото си слово президентът Буш спомена, че като губернатор на Тексас е имал в екипа си адвентист от седмия ден, който му е обяснил някои от църковните учения. Той заяви също, че е запознат с Югозападния адвентен университет в Кийн, Тексас.

Ян Паулсен отбеляза, че срещата е завършила с обща молитва.

Париж, Франция

4 април 2006 г.

Църковните ръководители заявяват, че присъединяването към протестантската федерация поставя адвентистите на еднаква теологична платформа

Адвентистите във Франция отбелязват с радост приемането на църквата във влиятелната Френска протестантска федерация (ФПФ), което според тях ще има много положителни резултати.

"Сега можем да имаме същите права като традиционните протестантски църкви и нас ни смятат за равни в теологично отношение с други религиозни движения в страната ни", заяви Жан-Пол Баркон, секретар на адвентната църква във Франция.

Федерацията представя около 900 000 френски протестанти, групирани в 17 деноминации и 78 общности, движения, организациии и инстутиции с общо 12000 църкви и повече от 1000 пастори.

"След две години изпитателен срок, след 13 години преговори, след 35 години на сътрудничество между адвентните младежи и Френската национална протестантска организация за образование и подготовка на млади ръководители, както и след повече от 50 години на съвместна работа с Френския библейски алианс, нашата църква бе приета за пълноправен член на Френската протестантска федерация", заяви Баркон. "Убеден съм със сърцето, но и с ума си, че мястото ни е там и че имаме важна роля във ФПФ", отбеляза Жак Трухильо, председател на църквата на адвентистите от седмия ден във Франция.

Дармщад, Германия

28 март 2006 г.

Германия: Нов медиен център

На 22 март бе проведена церемонията по започване на строителството на нов адвентен медиен център в Европа, който ще се намира в Дармщад, Германия. Новата сграда ще се използва за създаване и разпространяване на материали, пропагандиращи вестта на надежда. В нея ще бъде разположено и радиото Stimme der Hoffnung, т.е. “Гласът на надеждата” – радиостанция, ръководена от Евро-Африканската дивизия на Църквата на адвентистите от седмия ден.

“Новият медиен център е не само реализация на една мечта, но и посрещане на една нужда, която ни притиска от дълго време – заяви пастор Улрих Фрикарт, регионален ръководител на адвентната църква. – “Гласът на надеждата е образец за мисионерска дейност и ние сме щастливи, че в новата сграда екипът ще продължи да върши своята работа.”

Обръщайки се към насъбралите се хора, пастор Фрикарт добави: “Ние не строим за вечността, но резултатът от тази работа ще бъде за вечността, тъй като чрез нея ще се достига до сърцата на хората.”

С помощта на медиите адвентната вест на надежда достига до хората в Германия още от 1948 г. В началото е имало радио програма, но след време е била създадена и телевизионна програма, библейски кореспондентен курс и аудио програма за слепите.

Хора от екипа на медийния център казват, че сегашните им помещения са толкова малки, че трудно могат да си вършат работата. Например, телевизионният отдел няма собствено студио, тъй като собствениците са ги помолили да напуснат сградата. Новият много по-голям медиен център ще има телевизионни и аудио студия, място за социални срещи, склад за материали и декори, магазин и офиси.

Медийният център произвежда програми за радио предавания, а от 1971 г. – аудио касети на религиозни теми, евангелизаторски програми и християнска музика. Сателитната телевизия “Гласът на надеждата” започва да отразява евангелизации и различни църковни събития от 1996 г. През 2005 г. бе основана първата адвентна база данни със снимков материал (www.churchphoto.de), двадесет и четири часова радио програма, а само преди няколко седмици – евангелизация чрез интернет.

Силвър спринг, щата Мериленд

28 февруари 2006 г.

Една история, използвана за филм

Преди около 60 години млад адвентист отказал да носи оръжие, но въпреки това се превърнал в един от най-големите герои. Неговата история ще бъде използвана за филм и се очаква чрез него вестта за ненасилието да бъде предадена на милиони хора.

На 5 май 1945 г. Дезмънд Т. Дос, 24-годишен медик от Линчбърг, щата Вирджиния, застанал върху окървавен пясъчен насип на остров Окинава и започнал да спасява войници, попаднали под огъня на японците. Той е единственият войник, получил конгресния Медал на честта – най-висшата военна награда на САЩ, за своята служба без оръжие по време на Втората световна война.

Дезмънд Дос направил въже и помогнал на 75 войници да избягат от сигурна смърт по време на едно от най-ожесточените сражения в Тихоокеанската кампания.

“Господи, помогни да извадя още един. Само още един” – се молел Дос по време на сражението. Едва след като и последният войник бил евакуиран, Дос потърсил сигурно място. Режисьорът Тери Бенедикт е създател на филма “Да откажеш по съвест”, в който разказал историята на Дос. Филмът спечелил десетина фестивални награди в САЩ. Бенедикт е също така един от авторите на сценария заедно с актьора и сценариста Робърт Шенкан, чиято драма “Цикличност в Кентъки” спечели наградата Пулицър през 1992 г.

“Щастлив съм, че историята на Дезмънд ще бъде пресъздадена във филм – заяви Бенедикт. – Вярвам, че ще послужи на важната цел да се предадат неговите убеждения и вяра. Светът ще бъде по-добро място, ако всички вървим по неговите стъпки. Смятам, че филмът ще се превърне в класика.”

Макар че е позната на няколко поколения адвентисти, историята на Дезмънд Дос едва напоследък стана известна на широката публика благодарение на документалния филм “Да откажеш по съвест” и на интереса на медиите. Дос отказал да носи оръжие по време на военната си служба и това станало причина за тормоз и за многобройни подигравки от страна на неговите началници. Примерът му за всеотдайно служене извоюва благодарността на хиляди хора от страната и една от най-високите награди.

Москва, Русия

21 февруари 2006 г.

Църквата на адвентистите от седмия ден празнува своята 120-годишнина

“В продължение на много години ние, хората от Запада, бяхме насърчавани от вярата и смелостта на руските адвентисти”, заяви пастор Ян Паулсен, президент на адвентната църква, пред църковни членове и ръководители по време на посещението си за отбелязване на 120-годишния юбилей на адвентната църква в Руската Федерация. По време на посещението си той се срещна с правителствени служители, включително и с представител на президента Путин.

“Тази среща бе полезна, тъй като държавната администрация на президента Путин чу за живота на адвентната църква и постави на разискване отношенията между църква и държава”, каза пастор Паулсен, който бе придружаван от съпругата си Кари.

По време на дискусията пастор Паулсен говори за глобалните постижения на адвентната църква, както и за нейните здравни и благотворителни дейности. Той отбеляза, че АДРА помага на хората, независимо от техния етнос, религия и социален статут. Наблегна на факта, че две от целите на адвентистите са да бъдат добри граждани във всяка държа и да работят за доброто на обществото.

Според Паулсен, макар че 15 години са кратък период в човешкия живот, през последните 15 години Евро-азиатският регион е станал свидетел на голям църковен прираст. Започвайки с 37 453 членове, Църквата на адвентистите от седмия ден е нараснала до 143 459 членове. Предстои отбелязването на годишнинита в адвентния университет в Заокски, освещаването на нова църква в южната част на Москва и среща с лидери от Евро-азиатския регион.

В адвентната история Русия е сред първите страни, където е имало мисионерска дейност. Адвентен пастор е проповядвал в Русия през 1886 г. Адвентистите от седмия ден са основали своя организация в Русия през 1909 г. въпреки трудностите, създадени от държавата. Църковната организация бе почти унищожена по време на съветския период. След Втората световна война бе създадена асоциация на адвентистите от седмия ден. Църковната администрация не бе в състояние да функционира в периода от 1960 до 1990 г. Едва след 1990 г. бе включена в Генералната конференция на адвентистите от седмия ден.

Created by ULimited®