Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Годишен преглед

27 декември 2005 г.

Световната адвентна църква има 14.3 милиона кръстени членове по целия свят, а общо 25 милиона души посещават съботните богослужения. По време на десетдневната сесия на 58-та Генерална конференция присъстваха около 50 000 души. Пастор Ян Паулсен бе преизбран за президент на световната църква, пастор Матю Бедиако за секретар, а пастор Робърт Лемън – за ръководител на финансовия отдел. Д-р Ела Луис Симънс стана първата жена вицепрезидент на адвентната църква. Сесията прие и ново основно учение, деклариращо Божията сила да помага на вярващите да водят осветен живот. Новото основно учение, наречено “Израстване в Христос”, свързва Исусовата победа над демонските духове с борбата на съвременните християни.

Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA) изпрати помощи на пострадалите от цунамито в Азия. До края на юли бяха изпратени помощи на стойност 39 милиона долара, като се очаква да бъдат изпращани средства до 2010 г. ADRA откри клиники, дари храна и дрехи и помогна на много хора да започнат да си изкарват прехраната. В Пакистан, Индия и Афганистан ADRA откликна бързо и помогна на оцелелите в земетресението от октомври, което предизвика огромни разрушения и отне живота на десетки хиляди. ADRA направи дарения и за жертвите от урагана Катрина. Помощите бяха направени чрез адвентните помощни служби, които координираха мрежа за разпределение на помощи.

При наличието на 40 милиона души заразени с вируса на СПИН адвентната църква се опитва да достигне най-вече до тези, които са в най-засегнатите райони – южно от пустинята Сахара в Африка, като провежда образователни семинари, помага на семейства, създава групи за подпомагане и дава възможност на заразените да си изкарват прехраната с труд.

На сесията на Генералната конференция бе гласувано създаването на нови административни подразделения (дивизии) в Африка: Източно-Централноафриканска дивизия, Южнофриканска-Индийски океан и Западноафриканска дивизия. Отбелязано бе, че църковното членство е нараснало от 10 939 182 в началото на 2000 г. до 13 936 932 в края на 2004 г. В същото време 1.5 милиона членове са напуснали църквата за периода 2000-2005 г. По време на една от сесиите бе разисквано как да се предотврати отпадането на църковни членове. Макар че Църквата на адвентистите от седмия ден има официално присъствие в 207 държави и по традиция има голямо нарастване в селските райони и островите, бе гласувано отделянето на средства за достигане на хората в големите градове. Ръководителят на финансовия отдел заяви, че 14.3 милиона членове са дали десятъци на стойност 1.87 милиард долара за всяка от предишните пет години.

Огромният брой желаещи да получат библейски уроци в Африка доведе до план за отпечатване на 14 милиона индивидуални библейски урока на пет езика, за да се посрещнат нуждите. Проектът “Посей 1 милиард” доведе до 1 милион пожелали библейски уроци и 80 000 кръщения. В Румъния бе извършена церемонията по посвещението на нов адвентен медиен център в Букурещ, а в Перу бе създадена уникална плаваща църква, намираща не на 4 000 метра над морското равнище в езерото Титикака. За първи път бе създаден библейски кореспондентен курс за индианците в Северна Америка, които наброяват най-малко 5.5 милиона. От 2 до 5 март адвентната църква във Филипините, която има 1.3 милиона членове на 7100 острова, отпразнува своята стогодишнина.

Според информация от “Нешънъл джиографик” и телевизионните мрежи Ей-Би-Си и Си-Ен-Ен адвентистите са едни от най-дълго живеещите хора на земята.

Пастор Марк Финли проведе поредица от срещи в Международния център на културата в Киев, където броят на присъстващите надхвърли 7000. През 2005 г. за първи път в сградата на световната адвентна църква бе проведена поредица от сателитни предавания, които се превърнаха в най-голямата евангелизация в историята на адвентизма.

Адвентистът Джоел Климкевич, американски войник от морската пехота, който отказа да носи оръжие, бе осъден от военен съд на седем месеца затвор, сега се подготвя за капелан. Пет години и четири месеца след като бе разрушена сградата на адвентната църква в Туркменистан, на местните вярващи бе позволено отново да провеждат съботни богослужения.

Пастор Шон Бунстра, канадец, който се присъедини към адвентната църква, след като гледал телевизионната програма “Писано е”, сега е неин говорител и директор. Нов адвентен “подкаст” – един от най-новите методи за разпространяване на дигитална информация, сега е на разположение всеки четвъртък на интернет адрес www.news.adventist.org.

Копенхаген, Дания

14 декември 2005 г.

Новата църковна структура “Ремикс”

Няколко църкви в Европа прибавят нов елемент в начина на организиране на църковна структура. Новата адвентна църковна структура “Ремикс” в Копенхаген отпразнува първите две кръщения. Заедно със седем кръстени църковни членове, които са се прехвърлили в “Ремикс”, групата стана част от Съюза на църквите на адвентистите от седмия ден в Дания. Според адвентните ръководители това е важна стъпка към основаването на официална църква.

Проектът започна през 2000 г. чрез един младежки клуб, който положи основата за създаване на нова църква. В “Ремикс” започнаха да се провеждат богослужения през 2004 г. Група тийнейджъри от Копенхаген, които се събираха в така нареченото младежко църковно кафене, започнаха да евангелизират юноши от северозападната част на датската столица. Днес около 30 тийнейджъри се събират на богослужение в “Ремикс” и поне половината от тях не са християни.

Клубът “Ремикс” си е поставил за задача да помага предимно на тийнейджъри, но хора от всички възрастови групи са добре дошли. Богослуженията и останалите дейности са предимно за невярващи младежи. Църковните ръководители в областта заявяват, че възрастните, които помагат на клуба, също преживяват благословенията от тази дейност.

Булауайо, Зимбабве

8 ноември 2005 г.

Футболен отбор отстранен поради отказ да играе в събота

Известен не само в Зимбабве, но и в повечето африкански страни поради обичая си да спира победния ход на други отбори, футболният клуб Амазулу също бе спрян по пътя към титлата. Добре познатата практика на отбора да не играе в събота – библейския почивен ден за собственика на тима Делма Лупепе – доведе до отстраняването му от “А” група.

Като адвентист от седмия ден Лупепе спазва съботата като ден, който прекара в богослужение и общуване, отбягвайки обичайната си работа, както изисква Библията. Но дисциплинарната комисия на “А” група постанови, че отборът се отстранява за неопределен период от време само заради нещо, което вече е било практика от цели десет години.

“Няма да играем в събота, защото това е против Божията воля – заяви Лупепе в телефонно интервю на 7 ноември. – Не можем да променим позицията си и да направим компромис, тъй като вярваме, че Библията е валидна и сме убедени в истинността на десетте заповеди. Готови сме да напуснем групата завинаги, ако е необходимо.

Според репортаж на Би-Би-Си от 5 ноември, част от решението на комисията гласи: “Поведението на Амазулу заплашва “А” група по много начини и води до хаос. Така се намаляват възможностите за привличане на спонсори.”

Амазулу спечели първата си шампионска титла през 2003 г. През 1999 г. спечели купата на независимостта, а през 2004 г. бе първи в турнира “OK Grand Challenge”. Отборът бе представител на Зимбабве за купата на Африканските шампиони през 2004 г. В тима има трима играчи адвентисти.

Вентура, щата Калифорния

20 септември 2005 г.

Северна Америка: адвентистите сред първите в използването на съвременни технологии

Американските църкви възприемат технология, която вече се използва години наред от адвентните църкви, заяви доклад на групата “Барна” – изследователска фирма с център град Вентура, щата Калифорния. Макар че “Барна” не прави пряко сравнение между останалите протестантски общности и адвентистите, докладът показва, че адвентните църкви вече от десет години имат сателитни предавния и активно интернет присъствие.

Използването на сателитни комуникации има най-малък дял сред изследваните технологии. Само 3% от малките църкви, 10% от средните и 17% от големите имат сателитна чиния. За разлика от тях адвентните църкви в Северна Америка дават информация, че 2700 и дори около 3000 от общо 5000 църкви имат сателитни чинии, т.е. между 54 и 60%. В допълнение на това адвентните църкви по света използват сателитна технология, за да показват програми на своите общности на сравнително ниска цена, както показва доклада на Енох Могусу от Кения.

Коментирайки резултатите от проучването, Джордж Барна отбеляза, че колкото по-широко се приемат съвременните технологии, толкова повече се задълбочават други тенденции в евангелизирането. “През следващата половина на настоящото десетилетие очакваме увеличаване на използването на широколентов интернет, подкастинг и все по-голямо навлизане на мобилните телефони, което ще промени начина, по който църквите вършат своята дейност.”

“Нито една друга американска църква не се е обърнала в такава степен към съвременната комуникационна технология, включително и интернет, както адвентистите от седмия ден”, писа Пол Конкин, известен професор по история в университета Вандербилт.

20 септември 2005 г.

Най-добрите многопрофилни колежи от ниво бакалавър

Южният адвентен университет е включен в списъка на “Най-добрите многопрофилни колежи” от ниво бакалавър от Американския Юг, публикуван от вестник “Юнайтед Стейтс енд Уърлд Рипорт”

"Южният” се класира за пета година в редиците на най-добрите многопрофилни колежи от Американския Юг,” казва Винийта Соудър, вицепрезидент на университета.

Многопрофилният колеж предлага цял диапазон от програми за придобиване на научна степен в професионални области като бизнес, хранене, образование, както и в областта на хуманитарните науки, като се отчита, че се присъждат по-малко от половината от бакалавърските степени. Южният Адвентен Университет е разположен в Колидждейл, Тенеси.

20 септември 2005 г.

Най-добрите колежи на Америка през 2006 г.

За трета последователна година адвентният университет “Ла Сиера” (основан 1922) е класиран в редиците на най-престижните американски колежи всред широкото море от разнообразни университетски градчета от мастерс-ниво в Американския Запад, според изданието “Най-добрите колежи на Америка през 2006 г.” на вестник “Юнайтед Стейтс енд Уърлд Рипорт”.

Университетът е поставен на първо място с класификационен индекс 0,73. Последният класиран е с индекс 0,06.

Младежите, които се ориентират към колеж и които считат, че обучението заедно със студенти от различен расов или етнически произход е важно, трябва да се запознаят със студентското разнообразие, когато избират къде да учат”, се казва в доклад за методологията на различните университетски градчета. Адвентният университет “Ла Сиера” е една адвентна институция, която е разположена в Ривърсайд, Калифорния.

Солт Лейк Сити, САЩ

8 септември 2005 г.

Адвентистите са признати като най-бързо нарастващата Църква

В статия от един от последните броеве на “Солт Лейк Трибюн”, Солт Лейк Сити, САЩ, се обсъждат данните от изследване, което показва, че Адвентистите от седмия ден са сред най-бързо нарастващите, световно разпространени, религии. В това съобщение, което е било препечатано от няколко Американски новинарски агенции, “Солт Лейк Трибюн” отбелязва, че адвентистите нарастват с показател приблизително 3.5 по-голям от самата Църква на Мормон, както я наричат в Града на Соленото езеро. Църквата на адвентистите от седмия ден докладва, че през всяка година от 2000 г. насам към нея са се прибавяли повече от 900,000 възрастни новообърнати членове (среден годишен прираст около 5 процента), като общият брой на членовете е достигнал 14.3 милиона”. Тези цифри са били сравнени с други световни църкви като например “Църквата на Исус Христос на Светиите от последните дни” (СПД), която е намалила своето темпо на нарастване от около 5% през 90-те години на 3% днес. Съгласно публикуваните от СПД статистики, годишният брой на новообърнатите СПД е намалял от 321,385 през 1996 г. до 241,239 през 2004 г., което е 3.5 пъти по-малък брой новообърнати отколкото при адвентистите.

Относно темповете на прираста на църквата в региони като например Латинска Америка и Филипините, един мормон и лекар от Калифорния е цитиран да казва, че "Адвентистите и Свидетелите на Йехова последователно са достигнали отлични показатели на членството в онези култури и общества".

"Въпрос на сериозно безпокойство е, че областите с най-бързо нарастващото по брой членство - Латинска Америка и Филипините – са също така и области с най-ниско по абсолютен брой членство” - казва Дейвид Стюарт Младши, Калифорнийски лекар, активен Мормон, който е служил като мисионер в Русия в началото на 1990-те години. "Много други групи, включително Адвентистите и Свидетелите на Йехова, са достигнали последователно отлични показатели на своето членство в онези култури и общества и, докато СПД впоследствие изгубват от 70 до 80 процента от своите новообърнати, Адвентистите съхраняват от 70 до 80 процента от тях.

Москва, Русия

2 септември 2005 г.

На билбордовете в Москва се появиха десетте заповеди

На билбордовете в Москва се появиха десетте заповеди. Идеята за рекламна кампания, пропагандираща нравствените норми, се родила през октомври миналата година на форума "Духовно-нравствени основи на демографското развитие на Русия". Тогава рекламните агенции, влизащи в Съюза на Създателите на Социални Реклами (СССР), решили да дадат своя принос за подобряване на моралния климат в обществото с достъпните им средства - с помощта на социалната реклама. "Ние не започнахме да измисляме някакви нови творения, - заяви прес-секретаря на СССР Станислав Бочков, а се обърнахме към това, което съществува от хилядолетия". На свой ред заместник председателя на отдел “Външни църковни връзки” на Московския Патриархат протоиерей Всеволод Чаплин съобщи, че идеята, предложена от разпространителите на реклами, е получила одобрението на Църквата, "защото във всеки случай напомнянето на заповедите Божии ще бъде от полза за хората". Съгласно анкетата, проведена от журналистите на вестници, жителите на Москва искат най-големите билбордове със заповедите "Не убивай" и "Не кради" да бъдат монтирани на държавните учреждения, съобщава агенция “Благовест-инфо” като цитира агенция "Интерфакс-религия".

30 август 2005 г.

На 5 септември млади хора от Южния пасифик ще разговарят с пастор Ян Паулсен, президент на Църквата на адвентистите от седмия ден. Програмата “Да поговорим с Южния пасифик” е петата от поредица разговори без предварителен сценарий между адвентни младежи и Ян Паулсен. Програмата ще бъде излъчена от Сидни. За повече информация посетете интернет адрес www.letstalk.adventist.org.

След като обилните валежи предизвикаха наводнения в Махараштра, Индия, Адвентната агенция за разивитие и помощ (ADRA) помогна на 500 семейства в засегнатите райони, като изпрати хуманитарна помощ. Според правителствени служители в Индия наводненията са засегнали милиони хора и са причинили смъртта на 1000 души.

На 25 юли 2005 г. парламентът на Перу даде най-високата си награда на Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA). Медалът на доблестта бе даден на за дългогодишната й работа в помощ на паруанския народ. ADRA работи в Перу от 1965 г. и е една от най-големите неправителствени организации в страната.

Адвентният колеж Уола Уола отново е сред най-добрите колежи и университети в САЩ според годишния доклад на U.S. News & World Report. Списанието оценява всяко учебно заведение въз основа на няколко критерии.

Вентура, Калифорния

25 август 2005 г.

Елън Уайт сред най-влиятелните автори

Агенция “Барна” е провела едно неотдавнашно изследване на читателските навици на протестантските пастори от САЩ и е включила Елън Уайт като един от най-влиятелните автори според съвременните млади духовници.

“Пасторите под 40 годишна възраст изтъкват няколко автора, които не са били класирани много високо от по-старите църковни лидери”, се казва в изследването. “Между тези автори са бизнес-консултантът Джеймс Колинс, професорът по теология Том Ринер, деецът на адвентистите от седмия ден от деветнадесетото столетие Елън Уайт и пастор Джон Ортберг."

“Продажбите на книгите и тяхното влияние са два различни фактора. Докато списъкът на най-продаваните книги идентифицира приходите, които те носят на издателите, едно неотдавнашно изследване от агенцията, проведено всред един национален представителен списък от протестантски пастори, показва, че "най-влиятелните книги често пъти не достигат до списъка на най-търсените," пише един представител на групата. "Това е един от няколкото главни извода, направени въз основа на списъка от книги, които пасторите посочват, че са имали най-голямо влияние върху тях през последните три години."

Изследването е направено чрез разговор по телефона с 614 случайно избрани протестантски пастори през декември 2004 г. Главните църкви, към които те принадлежат са Американските баптистки църкви, Обединената църква на Христос, Епископалната църква, Обединената методистка църква, Евангелската Лутеранска църква и Презвитерианската църква на САЩ.

Агенция “Барна” е частна самоиздържаща се корпорация, със седалище във Вентура, Калифорния.

Адвентист Ревю, 25 август 2005 г.

Сейнт Луис, Мисури

7 юли 2005 г.

Адвентистите осъждат терористичния акт в Лондон. Те се молят за жертвите

Делегатите на 58-та сесия на Генералната Конференция на Адвентистите от седмия ден са “потресени и ужасени от безсмислените терористични действия, бруталността и екстремизма, които бяха проявени в Лондон днес” се казва в изявлението, прочетено пред делегатите от пастор Тед Уилсън, пръв вицепрезидент на Световната Църква на АСД.

"Нашите мисли и молитви са заедно с ранените и близките на починалите" каза пастор Уилсън при откриването на деловото заседание в четвъртък, 7 юли.

"Ние живеем в един все по-нестабилен и опасен свят", продължава изявлението на Църквата и добавя: “Ние признаваме, че съществуват хора, които погрешно виждат насилието като път за представяне на тяхната кауза и те заявяват, че тя е абсолютна и отнемането на човешки животи е напълно оправдано.

В противоположност на това, в изявлението се казва по-нататък, че “Адвентистите от седмия ден са народ на мир и състрадание”. Нашият Господ е Бог на мира. Като хора ние решително осъждаме насилието като метод за решаване на проблемите.

Изявлението на адвентистите също така споменава и за реакцията на църквата на АСД в Англия. Казва се, че "Църквите в Южна Англия понастоящем са отворени за специални молитви и Адвентният Център, близко до един от взривовете в централен Лондон, остава отворен, за да може да се погрижи за нуждите в областта. Църквата е в контакт с капелана на близката болница и обезпечава необходимата помощ.

"Печално е, че ние живеем в един свят, в който тези жестокости продължават да се случват. Те са белег на времето, в което ние живеем. Но дори потопени в печалта ние благодарим на Бога за надеждата, която е дал на всички, които вярват. Ние гледаме напред и очакваме времето, в което няма да има повече грях, смърт и страдания, когато Исус се завърне.”

Като се молеше за жертвите и техните семейства, пасторът на Адвентистите Сесил Пери, председател на Църквата във Великобритания, каза: "Ние се молим днес за хората, които страдат по целия свят от насилието и особено днес в Лондон. Ние се молим и си спомняме за тези семейства, които сега страдат за своите почти 200 ранени и над 40 починали до сега. Ние се молим да се укрепят сърцата на нашите членове, особено там, където те имат нужда от подновяване на своята увереност, че един ден мирът ще покрие земята така, както водите покриват морето."

Пастор Дон МакФарлън, председател на църковната област Южна Англия, който присъства на сесията, изказа своите мисли за трагедията.

"Въпреки че аз съм тук - в Сейнт Луис, сърцето ми е в Англия с тези които са засегнати от тази печална трагедия, особено тези, които са изгубили своите любими," каза МакФарлън.

Той добави: "Аз писах до нашите пастори и църковни старейшини, да призоват адвентното общество да се обедини в молитва за тези, които са поразени от бомбите и нашите членове да предложат всякаква помощ, каквато могат. Може би най-важната помощ, която може да се окаже на пострадалите е да им се вдъхне надежда в този момент на безпомощност."

Във Великобритания има почти 25,000 АСД, от които приблизително 13,000 живеят в Лондон, където има около 60 местни църкви.

На снимката Сесил Пери (вдясно) отправя своята молитва за засегнатите от атентатите в Лондон.

Сейнт Луис, Мисури

5 юли 2005 г.

Адвентистите избират чернокожа

В историческо гласуване Църквата на адвентистите от седмия ден избра жена за вицепрезидент на световната църква. Д-р Елла Луис Смит Симънс (на лявата снимка), чернокожа американка, е първата жена, която ще заеме този пост. До неотдавна тя служеше като заместник ректор на университета Ла Сиера в Калифорния. Преди това е била заместник декан по академичните въпроси на колежа Оукуд в Алабама. И двете учебни заведения се ръководят от адвентната църква. Симънс има докторат по образование от университета в Луисвил.

Изборът й бе направен непосредствено след представянето на новоизбрания църковен президент Ян Паулсен (на дясната снимка), който заяви по време на разговор с членове на делегацията, че една от основните цели на църквата е назначаването на жени на важни постове в църковното ръководство. Евангелизаторът Марк Финли бе избран за вицепрезидент по въпросите на глобалното евангелизиране.

Силвър спринг, щата Мериленд

14 юни 2005 г.

Запазване на растящата църква

Непрестанният растеж на Църквата на адвентистите от седмия ден в световен мащаб ще бъде на първо място в дневния ред на сесията в Сейнт Луис, щата Мисури. Делегатите ще разискват предизвикателствата за църковния живот и постоянното нарастване на световната църквата. 2000 делегати с право на глас ще окажат влияние върху посоката на развитие на църквата за следващите пет години, тъй като ще разгледат нови резолюции и ще гласуват за ново международно ръководство.

Адвентистите са избрали за мото на 58-та сесия думите “Преобразени в Христос”. Темата е подходяща, тъй като промяната, растежът и преобразяването са в основата на адвентизма”, заяви Рей Дабровски, директор на отдела по комуникации на световната църква. “С повече от 5 милиона членове, които са се присъединили през последните пет години след последната сесия от 2000 г., растежът на църквата поставя и някои въпроси - каза Матю Бедиако, секретар на световната църква. – Как да помагаме и да запазваме хилядите, които се присъединяват към църквата?”

Въпреки динамичният растеж на църквата в Африка през последните години, който бе толкова бърз, че бе прибавен нов административен район в източната част на Централна Африка, църквата продължава да губи членове. За пет години църквата е загубила приблизително един милион членове, което представлява около 7 % от църковното членство в световен мащаб.

Сесията ще помогне на ръководителите да вземат решения по основните църковни учения. Ново фундаментално учение – Израстване в Христос – бе прието по време на годишната среща от 2004 г., но официално ще бъде прибавено към досегашните 27 на сесията от 2005 г. В него се набляга на ежедневното общение с Христос. “Никога преди не сме имали точка, която да набляга на молитвата, размишленията и поклонението”, заяви Лари Еванс, заместник секретар на световната църква.

Това допълнение към основните учения ще насърчи членовете да осъзнаят, че църквата е подвижна и вечно променяща се. “Важно е също така да покажем на църковните членове, че църквата не е заключено в едно кредо – допълни Еванс. – Истината се появява постепенно с настъпването на нови времена.” На събрание на изпълнителен комитет, което ще се състои два дена преди деловите заседания, църковните ръководители ще гласуват резолюция за ролята на Библията в адвентната църква. “Ние препотвърждаваме Библията и централната й роля в живота на църквата и апелираме към църковните членове да търсят начини да споделят вестите й с други хора”, обясни Еванс.

Комитетът ще препотвърди и автентичността на писанията на Елън Уайт – един от основателите на движението. Това решение дойде след получената силна подкрепа по време на събранието в Силвър Спринг от 2005 г., на което бе решено да се разпространят сред всяко адвентно семейство основните книги на г-жа Уайт, които да дават духовна помощ и да насочват към Библията.

Макар че тази сесия няма да засегне някои от горещите въпроси, като например ръкополагането на жени, развода и повторния брак, Бедиако потвърди, че ще бъдат взети важни решения по време на десетдневното събрание. Въпреки че основната част от сесията ще има делова насоченост, според Бедиако това ще бъде и едно семейно събиране, на което се очаква да присъстват около 70 000 души. “Сега сме в 206 страни и някои за първи път ще видят свои братя и сестри от други държави”, каза Бедиако.

В обръщението си към делегатите и участниците Ян Паулсен, президент на световната църква, пише: “В сърцевината на всичко, което правим, и на всичките ни планове, има една-единствена цел: да подготвим по-добре църквата за дадената ни от Бога мисия. Ние сме в основата си общество от свидетелстващи хора, живеещи в очакване на завръщането на нашия Господ.”

Лима, Перу

7 юни 2005 г.

Според църковни ръководители Църквата на адвентистите от седмия ден в Перу преживя това, което може да бъде наречено феноменален растеж. Повече от 30 000 нови членове се присъединиха към църквата в резултат на добре планирана кампания, чиято кулминация бяха евангелизационните събрания “Каравана на надеждата”, проведени от 23 до 28 май. Телевизионната програма “Писано е” проведе събранията в сътрудничество с адвентната църква в Перу.

Близо 13 000 малки групи се събираха за изучаване на Библията преди започването на основната програма. Пастор Марк Финли, директор на църковния отдел за глобална евангелизация и почетен говорител на “Писано е”, проповядваше в продължение на шест вечери заедно с преводача Роберт Коста.

Подготовката започна в началото на декември 2004 г., когато църковни членове и пастори започнаха да работят с местните църкви. Финли бе насърчен от безпрецедентно голямото участие на църковни членове. “Това, което ме впечатли най-много в Перу, е фактът, че евангелизирането е начин на живот. То не е програма или отделно събитие, а цялостен начин на живот”, заяви той.

Коста започна пръв с поредица двуседмични събрания в няколко църкви в Северна и Южна Лима. След това Марк Финли произнесе проповеди пред големи множества народ в няколко града. Големият финал се проведе на стадион в Лима, където 55 000 души присъстваха на най-голямото събиране на хора в историята на църквата от този район. Общо 135 000 присъстваха на шестте събрания, а много повече ги наблюдаваха чрез сателит или по интернет.

Важно е да се отбележи, че голям брой от новите църковни членове са хора със сериозни професии. Няколко висши офицери взеха решение за Христос. Млади и стари се наредиха на страната на Божия народ в страната, където страшната инквизиция някога е убивала телата, но не е успявала да сломи духа. Църковен член от Перу обясни защо църквата в тази страна е най-голямата в света. Почти всеки църковен член, от църковния ръководител Мелхор Ферейра до младите хора, дава своето свидетелство чрез малки групи. Тези групи свидетелстват пред хора и водят нови членове в църквата.

Малки църковни групи се събират за следевангелизационни уроци с хората, които са изявили желание да научат нещо повече за Христос. Църквата в Перу си е поставила за цел да присъедини най-малко 50 000 души до 30 юни. Те вярват, че Бог, Който е благословил така изобилно свидетелството на народа Си, може да направи повече, много повече, докато задачата бъде приключена и семейството се събере у дома”, заяви Уилямс.

Църквата в Перу планира начинанието “Каравани на надеждата” и за 2006, 2007 и 2008 г.

Дармщад, Германия

25 май 2005 г.

Младежите в Църквата на адвентистите от седмия ден трябва “да се чувстват като собственици в църквата и да поемат отговорности в своята общност”, каза президентът на световната адвентна църква пастор Ян Паулсен пред многонационална аудитория от студенти адвентисти, предавана на живо на 26 април. Програмата бе осъществена в адвентната църква “Маринхйое”, намираща се на територията на адвентния колеж “Маринхйое” в Дармщад, Германия.

Нареченото “Да поговорим, Европа” предаване бе ръководено от адвентния журналист Габи Зиглер. Той представи адвентни младежи от 12 европейски държави, а програмата бе излъчена по църковния канал “Хоуп”. Тя ще бъде излъчена за целия свят през следващите 24 часа, като желаещите могат да я проследят и чрез уеб сайта Let's Talk, който има за цел да свързва младите хора с църковните ръководители.

Аз съм имам огромен интерес към църквата и под думата църква нямам предвид сградите или служителите на изборни длъжности като мене. Там има хора. Две трети от нашето световно семейство се състои от хора под 32 години – заяви пастор Паулсен в началото на предаването. – Ние не сме общували много с тях... Желая да чуя какво имат да ни кажат младите хора.

През следващия час пастор Паулсен засегна голям брой теми повдигнати от аудиторията в студиото и покани желаещите да му отправят въпроси и в бъдеще чрез уебсайта Let's Talk.

Един от първите въпроси се отнасяше за състава на делегатите на Генералната конференция през 2005 г., която ще се проведе в Сейнт Луис, щата Мисури. Колко ще бъдат младите хора? “Изборът на делегати се извършва в глобален мащаб. Ние помолихме да не се избират хора, които заемат църковни длъжности, а да се предпочитат млади хора и да има жени” – каза пастор Паулсен и добави, че “имаме кратък списък от 25-30 делегатски места за хора посочени от световното ръководство. Заявих, че искам поне осем от тях да бъдат за младежи под 30 години и това бе направено.

Основна част от програмата бе заета от думи на апел към младежите да участват в църковния живот. Попитан за напрежението между новите църкви и по-старите църковни общности, пастор Паулсен призна, че понякога това явление се среща навсякъде по света.

Той добави: “Толкова се радвам, че много млади хора поемат инициативата да основават адвентна общност, която да привлича външни хора. Може би съществува някакво напрежение, което предизвиква главоболие, но аз се радвам, че това се прави. Ако се молим един за друг по-настойчиво, няма да се съдим толкова често.

Няколко души от публиката повдигнаха въпроса за взаимоотношенията с други църкви. Пастор Паулсен подчерта необходимостта от взаимно разбиране: “Не бива да се води битка между мене и християни от други църкви. Аз съм такъв, какъвто трябва да бъде всеки от нас... говорител за Христос. Трябва да приемаме честността и искреността на другите, дори да не сме съгласни с тях.

Попитан за последните събития в римокатолическата църква, пастор Паулсен каза: “Няма съмнение, че новият папа ще има огромно влияние в обществото. Ще почакам да видя какво ще се случи в бъдеще.

Попитан за това как църквата може да се изказва за хомосексуалността, без да изглежда хомофобски настроена, пастор Паулсен подчерта библейското учение, осъждащо хомосексуализма, но отбеляза така също необходимостта от благодат. “Ако Господ има намерение да постави ново начало само с любящи и перфектни хора, то аз със сигурност ще съм в беда. Ако служим на всички, онези, които подобни наклонности, могат да видят по-добрия път, но докато го направят, ние гледаме на тях като на човешки същества, които имат голяма стойност за Бога.

Преди да приключи програмата с молитва Бог да даде сила на младите хора, пастор Паулсен посъветва присъстващите да станат активни в църковния живот. „Когато израствате и се развивате, църквата ще разчита все повече на вас. Най-лошото, което можете да направите, е да се отдръпнете и да бъдете просто наблюдатели – каза той. – Бъдете решителни, когато се приберете у дома, просто бъдете силни.

“Д-р Паулсен бе много откровен и честен с нас. Личеше си, че е един от нас. Той бе даде автентични отговори на въпросите ни, заяви Сара Гелер, 24-годишна студентка от Берлин.

Юлиан Мулер, 25-годишен студент по музика, се съгласи с това изказване: “Д-р Паулсен даде добри отговори на трудни въпроси, но ние имахме нужда от повече време.”

Да поговорим, Европа” е третото от поредицата нережисирани разговори между млади хора и техният църковен ръководител. Предишните два разговора се състояха в Съединените щати. За да гледате предаването, посетете следния сайт: http://www.letstalk.adventist.org

Минск, Белорус

3 май 2005 г.

Белорус: Успех в издателската дейност и образованието

Като резултат от значителен пробив, постигнат от протестантска деноминация, Църквата на адвентистите от седмия ден в Белорус даде за печат първия брой на църковно списание, предназначено за широката общественост. “Адвентистите от Белорус наскоро имаха няколко големи постижения”, заяви Валери Иванов, директор по комуникациите на църквата в Евро-азиатския регион. Белоруският министър на информацията подписа регистрацията на адвентното мисионерско списание “Християнско семейство”. Очаква се списанието да излиза четири пъти в годината и съдържанието му да включва статии за деца, за християнското семейство, църковни учения и християнството като цяло.

“Вярваме и се надяваме, че обществото ни списанието ще бъде фар за онези, които търсят светлината на света и доброто и търсят Бога”, каза Василий Ложечник, секретар на адвентната църква в Белорус. Той добави, че списанието ще бъде разпространявано чрез абонамент, в книжарници, както и от литературни евангелизатори. Сп. “Християнско семейство” ще се издава на два езика – руски и белоруски, и ще се предлага и в чужбина.

През февруари църквата в Белорус направи друг значителен пробив чрез получаване на сертификат за регистрация на адвентен теологичен институт в Минск. Регистрацията дава нови възможности за адвентистите в Белорус, най-вече за развитие на образованието на адвентисти чрез тяхната църква, заяви Мозес Островски, председател на адвентната църква в Белорус. Понастоящем в страната има 88 адвентни църкви с 5041 членове. Мартенският доклад показва, че през месец март са били кръстени 241 нови членове.

Силвър Спринг, щата Мериленд

19 април 2005 г.

"Изглежда в много страни по света има безпрецедентно раздвижване и отваряне за евангелизаторска работа – заяви пастор Марк Финли, директор на програмата за глобална евангелизация на Църквата на адвентистите от седмия ден. – В някои от най-трудните райони виждаме как Божията благодат действа, за да се отворят сърцата на хората."

Този доклад бе първият, който световните ръководители на адвентната църква чуха по време на пролетната среща, която започна на 13 април в Силвър Спринг, щата Мериленд. Двудневното заседание включваше финансови отчети и план за действие, който да послужи за създаване на дневен ред за Генералната конференция през 2005 г., която ще започне на 30 юни в Сейнт Луис, щата Мисури.

Марк Финли, който наскоро завърши едномесечна сателитна евангелизация в Киев, разказа на ръководителите, че общо 1 071 735 души са били кръстени в адвентната църква през 2004 г. – вторият по големина успех за последните 15 години. Почти 14 милиона души в 203 държави и територии за членове на Църквата на адвентистите и приблизително 25 милиона посещават нейните богослужения всяка седмица.

Освен информация за евангелизациите делегатите чуха и подробен финансов доклад от Робърт Лемън, ковчежник на световната църква. Църквата на адвентистите е получила 1 милиард и 315 милиона долара от десятък в световен мащаб, нарастване с около 112.5 милиона, или 9.4% в сравнение с предишната година. Увеличените е с 4.8% в Северна Америка и 16.3% в останалите страни. Даренията за мисионски цели са нараснали с 15.2% и са достигнали 49.7 милиона долара. Хуманитарният клон на адвентната църква – благотворителната организация АДРА е получило повече от 100 милиона долара за изминалата година.

Според Лемън най-голямото предизвикателство през следващите години ще бъде разпределянето на средства за неевангелизираните райно, включитело и за така наречения Прозорец 10/40 – област, образувана от правоъгълник, който се простира между десетия и четиридесетия паралел северно от екватора и обхваща района от Западна Африка до Източна Азия.

Дармщад, Германия

16 април, 2005 г.

Всички възможни теми ще бъдат открити за дискусия по време на срещата между президента на световната адвентна църква и студенти адвентисти от десет европейски страни, която ще се проведе на 26 април в Дармщад, Германия. Срещата под надслов "Да поговорим, Европа", която ще бъде предавана на живо по сателит в цяла Европа, ще бъде третият от поредицата разговори без предварителен сценарий между млади хора и техният църковен водач, и първото по рода си предаване извън Северна Америка.

За пастор Паулсен това едночасово предаване дава уникална възможност да чуе директно въпросите на младите хора. "Необходимо е да има по-целенасочен диалог с младежите и по-голямо призание за приноса им в църквата - каза той. - Очаквам да чуя много неща от младите - идеи, мнения, въпроси."

Програмата, която по-късно ще бъде излъчена за целия свят, е предназначена за определена възрастова категория - повечето участници ще бъдат студенти адвентисти, които учат в светски университети и колежи.

"Да поговорим, Европа" ще се излъчи по канала HOPE. Информация за излъчването в определени географски райони може да се намери на интернет адрес: www.letstalk.adventist.org

Кирибати

29 март 2005 г.

Посветени на мисията си да предоставят качествено образование, училищните директори често преминават границата на обичайните си задължения, за да помогнат на тези, които имат нужда от обучение. Случаят с Текемау Рибабаити може обаче наистина да се смята за уникален: за втори път директорът на адвентното училище в Каума бе спасен след като прекара седмици в открито море.

Рибабаити бе в неизвестност от 16 февруари, когато бе тръгнал от атол на атол да набира ученици за училището. Риболовен кораб откри препълнената му четириметрова алуминиева лодка и го прехвърли на плавателен съд на Кирибати, за да му помогне да се върне при семейството си.

"Бяхме сигурни, че г-н Рибабаити, макар и слаб, е останал със забележително силен дух и добро здраве", заяви Кевин Браун, председател на Църквата на адвентистите от седмия ден в Кирибати и Науру. Това е вторият случай, когато Рибабаити е бил спасяван след много дни в открито море. Неговото желание за предоставяне на християнско образование продължава да го мотивира да набира ученици от островите, като използва за това единствената си лодка.

"Този човек е истински герой - каза Браун. - Колцина са тези, които са проявили такива качества, усърдие, несломим дух и вяра в Бога, за да оцелеят в такива невероятни трудности? Слава на Господа за това че има хора като Текемау!"

Ашхабад, Туркменистан

22 март 2005 г.

Адвентната църква получава разрешение да възстанови богослуженията си

Пет години и четири месеца след разрушаването на сградата на Църквата на адвентистите от седмия ден, правителството на Туркменистан разреши на местната църква да провежда своето седмично съботно богослужение. Източници от църквата докладват, че са присъствали между 75 и 80 човека на това първо богослужение след петгодишно прекъсване, включително и официални лица от градската управа на Ашхабад.

“Позволиха ни да наемем едно помещение, което ще ни бъде на разположение до края на годината”, казва Павел Федотов, президент на Адвентната църква в Туркменистан, в съобщение до църковните лидери. “Ние също така имахме официални гости от градската администрация и те поздравиха нашата църква на нейното първо богослужение в тази зала”, каза още Федотов. “Реакцията на членовете е окуражителна”, добавя той: “Всички харесват това място, защото ние се намъчихме от носталгия по такива събрания и днес е един голям празник за всички нас.”

Възстановяването на седмичните публични богослужения на Адвентната църква в Туркменистан представлява още един километричен камък на религиозната свобода тук. Това, което е разрешено и допустимо в много части на света – правото на мирно публично събиране за богослужение и правото за притежаване на собствени сгради за тази цел – беше свързано с много големи трудности в бившата Съветска държава, сега република, разположена в Централна Азия, граничеща с Каспийско море между Иран и Казахстан.

През ноември 1999 г. един булдозер започна разрушаването на Църквата на адвентистите от седмия ден в Ашхабад. През миналата година обаче нещата започнаха да се променят. През юни адвентната църква получи регистрация под номер 0001. Това е първата протестанска регистрация в министерството на правосъдието, каза църковният лидер.

“Ние продължаваме да се молим, за да може всеки човек, който живее в една от 12-те страни на територията на нашата дивизия, да има възможността да знае за Божията любов и да вземе своето решение според съвестта си” каза пастор Били Бяги, касиер на Адвентната църква в Евроазиатската дивизия. “Ние изказваме благодарности и за усилията на отдела за обществени въпроси и религиозна свобода към Световната адвентна църква, както и на Международната асоциация за религиозна свобода, която ни помогна при решаването на този проблем на човешките права, който стои пред всички страни по света.”

Джон Грац, директор за обществени въпроси и религиозна свобода към Световната адвентна църква, добави: “Това е исторически напредък, който потвърждава регистрацията на Църквата през миналата година. Той идва след една дълга поредица от посредничества от страна на нашия офис и е резултат от едно добро сътрудничество с Църквата в Евроазиатската дивизия и с редица международни организации.”

ОНД

21 март 2005 г.

Социалните работници от Лутеранската църква в Русия ще бъдат подготвяни в Заокския адвентен университет

В понеделник, 21 март 2005 г. в Заокския адвентен университет (ЗАУ) към Евроазиатската дивизия, която обхваща държавите от ОНД, направи посещение един интересен човек, лутеранският пастор, внук-племенник на добре известния в Русия проф. д-р и свещенослужител, архиепископ Лука Войно-Ясенецкий, Климин Юрий Дмитриевич. Ю. Д. Климин е ръководител на Рехабилитационния център за бивши затворници, разположен в гр. Ржев, Тверска област. Това е първото посещение на Юрий Дмитриевич в ЗАУ, макар той да е виждал многократно зданието на ЗАУ, пътувайки за Москва с влак или електричка.

Ю. Д. Климин дошъл в ЗАУ поради две обстоятелства. След сериозно изследване на състоянието на различни протестантски висши учебни заведения на територията на Русия, страните от ОНД и Източна Европа, той дошъл до извода, че Заокският университет понастоящем е най-сериозното учебно заведение, както от гледна точка на учебните и социални програми, така и от гледна точка на Академическото градче. Това подбудило Ю. Д. Климин да подари на ЗАУ своята огромна фамилна библиотека, която била събирана от няколко поколения от неговите предци.

Втората причина за неговото посещение в ЗАУ е свързана с желанието да се подготвят тук социални работници за програмите за социално служение, които провежда Лутеранската църква. Като изследвал програмите на ЗАУ и съответните програми на други протестантски учебни заведения, Ю. Д. Климин дошъл до извода, че в ЗАУ студентите могат да придобият по-сериозни теоретически и практически навици.

Мадрид, Испания

15 март 2005 г.

Говорейки пред множество от 3000 членове на адвентната църква в Мадрид, президентът на световната Църква на адвентистите от седмия ден изказа съболезнованията си и изрази солидарността си с народа на Испания в деня, когато се отбелязва първата годишнина от терористичната атака в Мадрид. “Ние винаги ще помним. Тези дни са символ на една дълбока травма”, заяви той, напомняйки за последиците от взрива, който уби 191 и рани 1800 души в Мадрид, като сред тях имаше и четирима убити и 14 ранени адвентисти. “Тероризмът е станал модерният начин за разрешаване на конфликтите между хората... Събития като тези от 11 март 2004 г. в Мадрид и 11 септември 2001 в Ню Йорк нанесоха сериозни душевни рани. Според мен, те показват банкрута на една система, която не може да разреши противоречията между хората. Тези терористични актове са безумни и безсмислени дела на бруталност. Те са отражение на разочарованието в различни части на света”, каза Паулсен в интервю пред испанско църковно списание. Паулсен напомни и за по-раншни изявления, според които насилието и войната са “ужасни решения на напрежението и конфликтите между хората. Когато започне война, според мен това е резултат от даден провал.

Третият мадридски конгрес на адвентната църква, провеждащ се веднъж на две години, бе под мотото “Променени в Христос”. На него се събраха вярващи от 12-хилядната адвентна общност в Испания, която провежда богослужения в 114 църкви. Събитието бе предавано на живо по интернет. Гости на програмата бяха представители на Отдела по изповеданията, Министерството на правосъдието, християнски общности и Националното библейско сдружение.

Багдад, Ирак

9 март 2005 г.

Кола бомба повреди адвентната църква

Самоубийствената кола бомба, която разлюля центъра на Багдад на 9 март, изпотроши останалите здрави стъкла на адвентната църква в Багдад. Взривът бе близо до Министерството на земеделието, само на около 100 метра от църквата. По това време в църковното здание не е имало хора. Багдадската църква вече е била повреждана три пъти от бомбени атаки. Тя бе и една от църквите, обекти на нападения през септември 2004 г., поради което църковните ръководители отмениха съботните служби и посъветваха вярващите да се събират по домовете си.

Дармщад, Германия

1 март 2005 г.

Достигане до младите хора чрез постиженията на съвременната техника

Между октомври и декември 2004 г. около 5000 души в Германия и Швейцария имаха възможност да избират средствата, чрез които да научат нещо повече за Бога. Това ставаше чрез настройване към Младежката сателитна програма, ръководена от Църквата на адвентистите от седмия ден. Осемдневната програма, позната като Link2Life (Свържи се с живота), даде възможност на хиляди хора да гледат по сателита или по интернет или да присъстват на живо в адвентната църква в Дармщад.

За да бъде привлечено вниманието на аудиторията, повлияна от съвременните медии, някои от темите бяха озаглавени: "I'm @live!," "Бъди звезда!", "Зад кулисите", "Delete," и "Сексуалността като рекламен продукт."

“Използвахме съвременния език, за да могат младите да разберат духовни теми – заяви Стефан Сиг, младежки ръководител на църквата в Германия и Швейцария и говорител през всичките осем вечери. – Например, темата “Бъди звезда” напомняше за едно скорошно реалити шоу за откриване на таланти. Трябва да се представиш, за да бъдеш забелязан и да получиш повече гласове. Това важи и за всяка област на живота. За небето обаче няма прослушване, не е необходимо да се правиш на нещо... Исус те приема и те обича такъв, какъвто си. Друга тема, Delete, разглеждаше Божията антивирусна програма. Всички потребители на интернет имат нужда от защита, за да се предпазят от вируси. Исус е Божията антивирусна програма, която спасява и защитава от последиците от греха”, допълни Сиг.

Събитието беше нещо много по-различно от обикновена църковна програма. Музиката беше по-добра, а вестта – разбираема за младите”, заяви 14-годишният ученик Мартин. Обстановката в църквата напомняше за интернет кафене – канапета, маси, музикална група и млади хора върху сцената. Всяка вечер водещи бяха по трима младежи. Те свиреха и провеждаха интервюта с присъстващите. В определен час се показваха снимки, лични интернет страници и коментари, изпратени от други младежи. Следваха викторини и кратки епизоди от сапунени опери, онагледяващи темата на вечерта.

Един младежки пастор описа разнообразната група от присъстващи като “пронизани с обици, дългокоси, пораснали, модно облечени деца [с открити пъпове], които се чувстват приятно заедно, макар че не всички разбират какво точно означава Исус.”

Link2Life е евангелизационна програма, която се провежда веднъж на две години от адвентния медиен център в Германия. Центърът произвежда и сателитната програма "Stimme der Hoffnung," предназначена най-вече за хора, които не посещават никаква църква. Преди две години Link2Life доведе до 70 кръщения. Тази година около една трета от присъстващите не бяха членове на адвентната църква, каза Сиг.

“Основната цел на Link2Life е да насочи младите хора и техните приятели към Христос и да построи мостове към Божието царство, - заяви Мартин Кнол, който е младежки пастор от 15 години и също така ръководител на църквата в Северна Германия. - Получени бяха 1000 съобщения по електронната поща – доказателство, че програмата е намерила верния подход към тези, които все още не са взели решение за Христос”, допълни Кнол.

Църквата на адвентистите от седмия ден в Германия се опитва от няколко години да използва съвременната технология, за да стигне до младите. Църковните членове се надяват, че тази евангелизационна програма ще мотивира младите в собствените им църкви и ще ги включи в църковната дейност посредством този вид “евангелизъм чрез създаване на приятели”.

Силвър Спринг, щата Мериленд

15 февруари 2005 г.

Сателитна евангелизация

16 библейски работници, 24 студенти от колежа за евангелизация “Амейзинг фактс” и 11 студенти от колежа на Колумбийския съюз започнаха да посещават домове от врата на врата в района на столицата Вашингтон и да канят хората на библейски уроци и на събрания от НЕТ 2005 – сателитна програма, излъчваща за целия свят. Начинанието е наречено една от най-големите адвентни евангелизации.

“Обединяваме се, за да покрием земното кълбо”, заяви Джим Айер, координатор на програмата за Северна Америка, която ще бъде представена от Дъг Бечелър в САЩ и от Марк Финли в Киев. За първи път откакто през 1995 г. започнаха сателитни евангелизационни програми, програмата ще се излъчва от централата на адвентната църква в Силвър Спринг близо до столицата Вашингтон. Това ще даде възможност на библейски работници и студенти да обиколят и да покрият с реклами целия район на Вашингтон.

Програмите ще се излъчват чрез сателит и ще стигат до стотици места, откъдето ще бъдат препредавани. Броят на тези места е повече от 1500 и всеки ден се прибавят по още двайсетина. Раздадени са 3.5 милиона брошури, които канят както църковни членове, така и широката публика да гледат програмите.

Санта Хелена, Бразилия

26 януари 2005 г.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва описна третата младежка среща в Южна Америка като добра възможност за създаване на приятелство, обмяна на опит и опознаване на Бразилия. Тази среща бе организирана за членове на адвентния ”Клуб на откривателите”, който обхваща деца от 10 до 16 години. В писмо до участниците президентът подчерта, че идеалите на адвентните младежи са в хармония с тези на бразилската държава – “стремеж към намаляване на социалното неравенство, любов към родната страна, подобряване на образованието, защита на околната среда и опазване на природата.” Посланието му бе прочетено пред 20 000 души, събрани в южнобразилския град Санта Хелена. Повечето участници бяха на възраст от 10 до 15 години.

Събранието предизвика голямо медийно внимание. За него бе споменато 50 пъти по телевизионните станции и около сто пъти в пресата, както и стотици репортажи по местни радиостанции. Джовани Мафини, кмет на Санта Хелена, заяви, че “по един или друг начин целият град получи благословение от това събитие.”

Шри Ланка

11 януари 2005 г.

Президентът на АДРА посещава засегнатите райони в Шри Ланка

Чарлс Сандефур, президент на Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA), посети районите, засегнати от опустошителното цунами. Сандефур пристигна със самолет, предоставен от хуманитарната организация Heart to Heart International. В самолета бяха натоварени и 40 тона медицински материали, системи за пречистване на вода и питейна вода, които трябваше да бъдат разпределени от АДРА.

“Обхватът на бедствието е нещо невиждано досега – заяви Сандефур, който разгледа опустошените райони от хеликоптер. – Страната е плодородна и красива, но идва линия, от която красотата свършва и започват разрушенията.

Пътувайки със сенатор Сам Браунбек от Канзас, Сандефур посети поддържан от АДРА лагер за бежанци близо до Хам Бан Тота. По време на посещението АДРА раздаде ориз, мляко на прах, олио и плодове на 2000 души. Сандефур посети и управляваната от АДРА инсталация за пречистване на вода, която дава около 50 000 литра питейна вода на ден.

“Аз съм изключително доволен и горд от това, което нашите хора правят в Шри Ланка – заяви Сандефур. – Те работят със сърце и душа, за да подобрят живота на хората засегнати от тази трагедия.

Created by ULimited®