Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери
Четете новините от официалния новинарски сайт на Църквата на Адвентистите от седмия ден в България

Архив на новините от страната

::архив 2011-2013::    ::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Архив на новините от чужбина

::архив 2010::    ::архив 2009::    ::архив 2008::    ::архив 2007::    ::архив 2006::    ::архив 2005::    ::архив 2004::

Църковни вести

30 декември 2004 г.

Конференцията в Денвър, щата Колорадо

Учени, теолози и ръководители от Църквата на адвентистите приключиха тригодишна поредица от дискусии с конференцията по въпросите на вярата и науката в Денвър, щата Колорадо, като потвърдиха историческата “вяра в буквалното шестдневно сътворение”, заявявайки, че “този възглед е неразривно свързан с авторитета на Свещеното писание”.

През 2004 г. църквата препотвърди становището си за традиционния брак, който според адвентистите трябва да бъде между един мъж и една жена. Традиционното определение на християнския брак се оспорва в някои страни чрез идеята за “еднополови съюзи”, което може да доведе до заплаха за свободата на съвестта и свободата на словото.

Църквата на адвентистите прие определени стандарти за музика, според които святата музика трябва да бъде за прослава на Бога, да е благородна и възвишена и да има в себе си баланс на духовни, интелектуални и емоционални елементи.

В Туркменистан Църквата на адвентистите, чийто богослужебен център бе съборен от властите преди няколко години, бе първата религиозна организация, която получи регистрация. Въпреки това църквата и някои други религиозни малцинства продължават да се изпитват натиск от властите.

В Индия адвентните водачи се радват на премахването на закона, забраняващ промяна на религията. Този закон не разрешаваше насилствената смяна на изповеданието или предлагане на “стимули”. Християни, мюсюлмани и някои малцинствени групи са съгласни, че насилствената смяна на религията е етически неприемливо, но според тях този закон можеше да доведе до обвинения в “подкупване”, което всъщност никога не е било извършено.

Нестабилност

Адвентните църкви в Дарфур, Судан бяха унищожени и членовете им бяха разпръснати, като останаха без храна, дрехи и подслон. Адвентен център в Судан също бе срутен от атаки на военизираните милиции.

Църковни вести

30 декември 2004 г.

Религиозната свобода

В САЩ Съюзът за граждански свободи атакува предложения закон за религиозна свобода на работното място, който, ако бъде гласуван от Конгреса, ще защити спазващите съботата и някои други религиозни малцинства от дискриминация на работното място и несправедливи уволнения. Всяка година повече от 1000 адвентисти загубват работата си или получават отказ за работа поради религиозните си убеждения, заяви Митчел Тайнър от юридическия отдел на църквата.

Нарастване на църквата

По време на годишната среща на църковни ръководители, проведена през октомври 2004 г., бе съобщено, че църквата има 13.6 милиона членове и средно по 2756 души се кръщават на ден. Повече от един милион души са се присъединили към адвентната църква в рамките на финансовата година. Перу е една от страните с най-бързо разрастване на църквата. Средно по 50 000 души се присъединяват към адвентната църква всяка година.

Хуманитарна помощ

Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA) продължава да оказва хуманитарна помощ в много страни по света, включително и с лекарства за Ирак, както и с набавяне на вода в Судан. ADRA помогна на жертвите от експлозията на влака в Северна Корея, на пострадалите от наводненията в Хаити и Доминиканската Република и изпращи помощ на хиляди хора във Филипините. В Албания бе построен нов център, който ще помага предимно на деца и младежи инвалиди. Започната бе тригодишна програма за подпомагане на жертвите на СПИН в Африка.

Нещастни случаи

Мисионерите пастор ДеПаива, съпругата му Маргарет и техният 11-годишен син бяха убити на Соломоновите острови. Остана жива единствено 10-месечната им дъщеря. Двама адвентисти бяха сред жертвите на терористичната атака в Мадрид. Няколко църковни членове загинаха, а други бяха ранени по време на ураганите в Карибския регион. Трима църковни администратори и техният пилот загина при самолетна катастрофа в щата Джорджия.

Доминиканската република

15 декември 2004 г.

Полицията намира отвлечено дете

Полицията върна невредимо на родителите му 7-годишно момче, което бе отвлечено 16 часа по-рано от територията на адвентния университет в град Бонао, намиращ се на 89 километра от столицата Санто Доминго.

“Истинско чудо е, че детето е живо – заяви бащата Исаяс Хавиер Домингес, администратор в университета. – Бог е този, чиято намеса го спаси.” Часове след отвличането похитителите се обадили на Домингес и поискали откуп от 30 000 долара. Той веднага уведомил полицията. При второто обаждане бащата разпознал гласа на бивш охранител, който работел в университета преди две години. Веднага съобщил този факт на полицията и не след дълго момчето било намерено на десетина километра от университета. Бившият охранител, който имал криминално досие, и още един от похитителите били убити при завързалата се престрелка.

Веднага след отвличането Домингес уведомил църковното ръководство в столицата. Новината се разпространила бързо и адвентистите от целия остров започнали да се молят за освобождаването на момчето. “Никога на църковен член не се бе случвало такова нещо и ние славим Бога за чудната му намеса – казва Силвестре Гонзалес, директор по комуникациите на адвентната църква в Доминиканската република.” “За първи път в града ни бе отвлечено дете”, допълва бащата. Той останал удивен от бързата развръзка. От полицията му казали, че преговорите с похитители траят най-малко три дена. Инцидентът станал повод мерките по сигурността в университета да бъдат подобрени. В момента там живеят около 1000 студенти и преподаватели.

щата Джорджия

8 декември 2004 г.

Катастрофа на малък самолет отне живота на трима администратори и директора на Конференцията на адвентната църква в щата Джорджия. Вторият пилот на самолета също загина. Загиналите са пастор Дейв Крес (47 г.), председателя на конференцията пастор Джеймс Фрост (53 г), заместник-председателя Джейми Арнол (29 г), директора по комуникациите Клей Фаруел (67 г.) и пилот Джон Ласуел (36 г.). Самолетът Чесна 421 се разбил на около миля и половина от летището малко след излитане. Извършва се разследване за причината за катастрофата. Групата е трябвало да пристигне на събрание в Южния адвентен университет в Ноксвил.

Фиджи

8 декември 2004 г.

Насилието над жени и деца във Фиджи кара адвентната църква да прояви загриженост. През последните три години църквата пропагандира превантивни мерки. На 5 декември членове на Южно-тихоокеанския регион се събраха в Женския кризисен център във Фиджи за еднодневен семинар, на който присъстваха хора от различни етнически групи. “В нашата култура физическото и психическото насилие е широко разпространено в много домове – заяви Марика Токалу, директор на местната служба за деца. – Боят и ругатните не се смятат за нещо сериозно и хората не подозират за въздействието им върху децата. Ние сме благодарни, че този семинар за обучение се проведе в момент, когато имаме голяма нужда от него.” Според Токалу програмата е помогнала на мнозина да осъзнаят и да прекратят насилието в домовете си.

Гана

8 декември 2004 г.

Оборудване, което ще позволи на лекарите да поставят точна диагноза на сърдечни заболявания, бе дарено от Адвентната агенция за помощ и развитие (ADRA) на кардиологичния център в Болницата Корле-бу в Гана. Машината, наречена бипланна ангиограма, която е на стойност 1.6 милиона долара, е първата по рода си в Западна Африка. ADRA присъства в 120 държави по света, като дава помощ на отделни личности и на различни общности без значение какви са техните политически и религиозни възгледи или етническа принадлежност.

Нижни, Русия

8 декември 2004 г.

Църковните ръководители в Русия призовават властите да разследват вандалското нападение от 22 ноември над адвентната църква в Нижни Новгород. Щетите се оценяват на 6000 долара. Градът, известен преди с името Горки, се намира на около 350 километра южно от Москва. Виктор Витко, директор на отдела за религиозна свобода в Евро-азиатския район е поискал от члена на президентската администрация Дмитрий Медведев, който е председател на Съвета за връзка с религиозните организации, да извърши разследване за нападението, което вероятно е организирано от членове на крайни националистически групи.

Тирана, Албания

23 ноември 2004 г.

Ръкополагане на първия адвентен пастор

Дванадесет години след като за първи път чу евангелието и се присъедини към Църквата на адвентистите от седмия ден, 29-годишният Албан Матохити от Тирана стана първият албанец, ръкоположен за пастор. След като бе поканен за пастор стажант, Матохити получи спонсорство за теологично образование в английския колеж “Нюболд” от 1996 до 1999 г. След завръщането си в Албания Матохити започна да служи като проповедник в град Елбасан, а след това и в Дурес. В същото време се подготвя за магистърска степен по лидерство и мениджмънт чрез дистанционното обучение на австралийския адвентен колеж "Авондейл".

Ръкополагането бе основното събитие по време на църковния фестивал на вярата – събиране, което се състои веднъж на две години. В момента една стара вила в Дурес се преустройва за евангелизационен център. Тринадесетата съботна колекта на световната адвентна църква през 2000 г. бе предназначена за ремонта и обзавеждането на новия евангелизационен център. Понастоящем в Албания – страната, в която до 1991 г. имаше само един адвентист – се събират около 260 души за съботни богослужения.

Словения

19 ноември 2004 г.

Трябва да се борим с нарушенията на религиозната свобода

Необходимо е да се противопоставим на все по-честото нарушаване на религиозната свобода, заявиха ръководители на Църквата на адвентистите от седмия ден миналата седмица. Представители на църквата от 21 държави се събраха в Рогаска, Словения, за да разискват сериозни проблеми, включително надигащата се вълна от религиозен екстремизъм, нетолерантност и дискриминация, както и нуждата от защита на свободата на съвестта и убежденията.

"В наше време религиозната свобода е от изключително значение - заяви Мирослав Пужич, директор на отдела за връзки с обществеността и религиозна свобода в Транс-Европейския регион и организатор на срещата. - Религиозните конфликти стават все повече и нетолерантността се задълбочава. Макар че през последните години Европа е с добра характеристика по отношение на свободата на съвестта, има обезпокоителни тенденции към религиозен екстремизъм и налагане на държавни ограничения. Ние призоваваме за защита на религиозната свобода на всички хора."

Бертил Уикландър, председател на Транс-Европейския регион, говори за ролята на държавата и църквата в променящия се свят и засегна предимно темата за библейските ценности, концепцията за човешките права и увеличаващата се роля на Европейския съюз. "Трябва да имаме по-сериозно представителство на европейско ниво - потвърди Уикландър, - за да работим за запазване на религиозната свобода."

Джан Грац, директор на отдела за религиозна свобода към световната адвентна църква, направи следния коментар: "Тази среща бе голяма стъпка в правилна посока. Ако не продължим да защитаваме религиозната свобода, ще я загубим много скоро."

Южна Корея

9 ноември 2004 г.

ЦАСД отбелязва 100-годишнина

В Южна Корея има повече от 171 000 адвентисти и църквата отпразнува своята 100-годишнина с голямо събиране на олимпийския стадион в Сеул. Голямото множество хора включваше законодатели, бивши министри и голям брой църковни членове, както и адвентисти от Северна Америка, Япония, Хонг Конг и Тайван.

"Сигурен съм, че няма да имаме още 100 години, за да приключим работата си – каза Майкъл Раян, вицепрезидент на световната църква и директор на програмата "Глобална мисия". – Делото може да бъде завършено чрез себепожертвувателност. Мисля, че корейската адвентна църква е силна и изпълнена с енергия. Не е достатъчно за корейските адвентисти да мислят за евангелизиране само в Корея. Те имат възможността да излязат и навън. Корейската църква трябва да бъде партньор за изпълнение на световната мисия на нашата църква."

"Църквата ни в Корея започна делото си преди 100 години. Нашите пионери направиха големи жертви. Искам да ви благодаря, защото вие можете да участвате в живота на църквата и извън Корея – заяви пастор Ян Паулсен, президент на световната адвентна църква, който се обърна към участниците чрез видео запис. – Искам да потвърдя, че вие сте важни за нашето световно семейство. Искам да ви призова да останете твърди и посветени, за да дадете най-доброто за завършване на делото и ускоряване на идването на нашия Господ. Ние сме едно семейство по целия свят, свързани чрез Святия Дух – добави Ян Паулсен."

Известни в страната личности също почетоха годишнината. Им Чанг-йеол, бивш губернатор, министър на финансите и вицеприемриер, както и депутатката Ким Хи Сун.

Църквата на адвентистите от седмия ден в Корея е основана през 1904 г. от двама пионери – Сон Хюнг Чо и Ли Юнг Хюн, които се кръстили в адвентната църква в Кобе, Япония. Чо се върнал в Корея, за да разпространява адвентната вест. Към него се присъединил Им Ки Бан, с когото Чо споделил вестта на кораба по време на завръщането си в Корея. По време на празненството бяха отбелязани героичните дела на семействата на осем пионери, станали мъченици за вярата си.

Днес в Южна Корея има 889 адвентни църкви. Всяка година около 6000 души се присъединяват към адвентната общност. Освен тях по света има още 140 адвентни църкви, състоящи се корейски имигранти.

Китуи, Кения

24 октомври 2004 г.

АДРА е основна агенция за разпределяне на храни

Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA) е избрана от правителството на Кения и от ООН за разпределител на храни в Китуи – област в Кения, чието население се бори с продължителна суша. До януари 2005 г. АДРА ще разпредели 11 000 тона помощи, включително царевица, боб, олио и соя, дарени от ООН и от кенийското правителството. Тези доставки ще помогнат на около 161 000 души, които са застрашени от недостиг на храни.

"АДРА-Кения отново има привилегията да работи с ООН, като разпределя тази толкова необходима помощ – заяви Джордж Байден, директор на агенцията в Кения. – При предишни случаи на сътрудничество с ООН и кенийското правителство ние успяхме да облекчим страданията на хората, предизвикани от голямата суша."

АДРА-Кения е в процес на изкопаване на 40 кладенци, които в скоро време ще бъдат снабдени с помпи. По този начин хората ще се снабдяват с чиста вода и ще се намали разстоянието, което е необходимо да изминават, за да имат достъп до вода. Правят се и допълнителни усилия за намаляване на пораженията от сушата, като се подготвя следващата сеитба. Фермери и доставчици бяха обучени на различни методи, които ще им помогнат да се подготвят за следващата реколта.

В допълнение на всички тези дейности АДРА-Кения продължава да снабдява с храни сираци, деца под пет годишна възраст, възрастни хора и болни от СПИН. До този момент са раздадени 57 тона храни на 18 000 души. Предвижда се разпределението на още 1500 тона.

АДРА работи в 120 държави и помага за развитието на отделни хора и на цели общности, а също така предоставя хуманитарна помощ, без да взема под внимание политическа и религиозна принадлежност, възраст или етнически произход. Повече информация за това можете да намерите на Интернет адрес: www.adra.org.

Силвър Спринг, Мериленд

19 октомври 2004 г.

Годишен съвет на Църквата на адвентистите от седмия ден

С думите, че 20-милионното адвентно общество е голям кораб, който завива бавно, президентът на световната адвентна църква Пастор Ян Паулсен започна изказването си пред репортерите. Според него църковните водачи трябва да вземат под внимание културното разнообразие, когато правят планове за развитието и ръководството на адвентното движение.

Той направи този коментар след края на петдневната среща на църковния изпълнителен комитет, известен като Годишен съвет. Този съвет бе последното годишно събрание преди сесията на Генералната конференция в Сейнт Луис, щата Мисури. Разгледани бяха предимно административни въпроси, както и по-общи теми. Според Ян Паулсен голям проблем е съвместното съществуване на по-консервативния вид християнство в някои народи и така нареченото Северно християнство в много западни страни.

"Дори повдигането на този въпрос е нещо важно", добави Паулсен след разискването на теми като адвентното разбиране за музиката и утвърждаването на буквалното сътворение за шест дни. Когато бе помолен да направи коментар за учените, които поддържат различни становища по тези теми, Паулсен заяви, че е важно да приемаме общата християнска вяра сред църковните членове. Тези учени и пастори, които не са съгласни по различни въпроси, имат начини да изследват теориите си в друга обстановка. Класните стаи и амвоните не са подходящо място за това. "Когато си църковен служител, трябва да се уеднаквяваш с църквата", обясни Паулсен.

Що се отнася до общото становище за музиката, Паулсен каза, че "не е разочарован" за това, че не е бил гласуван окончателен документ по този въпрос. "Разбрах, че има голямо разнообразие в музиката по света. Затова е по-добре да заявим приниципи, а не да даваме конкретни указания", заяви Ян Паулсен.

В отговор на въпроса за отношенията между християни и мюсюлмани Паулсен потвърди: "В отношенията ни не бива да има конфронтация или враждебност, а винаги да има елемент на уважение." Според него, "ако проявиш враждебност, ти изваждаш на бял свят най-лошото сред тях, включително и фанатиците."

Относно личните си очаквания от сесията на Генералната конференция през 2005 г. - световна конференция, която се провежда веднъж на пет години за избор на църковни служители, включително и президент - Паулсен заяви: "Аз служа на църквата и възнамерявам да открия какво Бог иска от мен. Разбирам важността на духовното ръководство. Искам да узная какво Бог желае от мен да извърша."

Филипините

29 септември 2004 г.

Правителството дава акредитация на адвентни пастори като пропагандатори на здравословния начин на живот

Правителството на Филипините е решено да използва всички налични църковни ресурси, за да подобри начина на живот на своите граждани, заяви Джонатан Католико, говорител на Църквата на адвентистите от седмия ден в този регион.

Тридневен семинар, спонсориран от правителството, доведе до акредитацията на 28 адвентни пастори и църковни служители като здравни пропагандатори във Филипините. Министерството на здравеопазването бе спонсор и организатор на семинара.

Д-р Джудит Тауатао, технически програмен координатор, бе ръководител на екипа от лектори по време на тридневния семинар за акредитация и обучение. Тя потвърди, че "Църквата на адвентистите от седмия ден е единствената активна религиозна група, която пропагандира здравословния начин на живот и с която Министерството на здравеопазването има честта да сътрудничи."

Берние Маниего, здравен директор на църквата в района на Централните Филипини, заяви: "Радостни сме да приемем акредитацията, защото по този начин получаваме разрешение от властите да провеждаме семинари за отказване от цигарите, наркотците и алкохола, както и по въпросите на храненето и укрепването на семейството."

Църковните служители и един от лекторите на семинара благодариха на филипинското правителство за възможността да направят адвентистите "акредитирани здравни посланици".

Беслан

14 септември 2004 г.

Адвентистите предлагат помощ на жертвите от терористичния акт

Макар че малката адвентна общност в Беслан не даде жертви при треростичното нападение, църковните членове в Северна Осетия и в цялата Евро-азиатска дивизия откликнаха с молитви и с материална помощ за жертвите. "На територията на Северна Осетия има само две адвентни църкви - във Владикавказ и Моздок, както и две групи - в Беслан и Алагир - обясни Валери Иванов, директор по комуникациите в евро-азиатския район на църквата. - В областта има 146 църковни членове, но нито един от тях не пострада по време на трагедията. Ние страдаме заедно с нашите братя и сестри от баптистката църква. В Беслан има 200 баптисти и църковният старейшина Таймураз Татиев и петте му деца бяха сред заложниците. Брат му Сергей има шест деца, от които три бяха заложници. Имаше и много деца от други християнски семейства."

Според думите на Иванов и двете баптистки семейства са загубили деца. Местната Църква на адвентистите от седмия ден изрази съболезнованията си на лидерите на баптистките църкви в Русия и Северноказвакзия район. Адвентистите дариха средства и продължават да събират пари чрез специална банкова сметка. На 11 и 12 септемврир местните роководители на адвентната църква участваха в погребалните служби, проведени от баптисткатат църква в Беслан. Иванов уведоми, че адвентистите посещават деца и техните близки, които са в болница. Те се молят заедно с тях и им помагат в подготовката на погребенията, тъй като много от жертвите са техни приятели и съседи. В послание до руския президент Владимир Путин председателят на Евро-Азиатската дивизия изрази съболезнованията си за жертвите. "Ние изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования към близките и приятелите на заложниците, убити в Беслан, както и на тези, които загинаха при двете самолетни катастрофи и бомбената експлозия в московското метро. Хиляди адвентни църкви са в дълбока скръб и се молят Бог да даде на всички руснаци силата да издържат на скръбта по загиналите деца, роднини и приятели", писа пастор Стийл.

Макар че Църквата на адвентистите от седмия ден не се занимава с политика, в световен мащаб отхвърля употребата на насилие като метод за разрешаване на конфликтите. "Макар че е неизбежно народите да се защитават, като отговарят с военни средства на насилието и терора - които понякога водят до краткотраен успех - трайното решение на дълбоките проблеми на разделеното общество може да бъде постигнато само чрез мирни средства", записаха църковните ръководители в декларация от 2002 г.

"Трайният мир не се получава чрез насилствени средства, а посредством преговори, диалог и неизбежен политически компромис. В дългосрочен план разумният диалог има много повече авторитет от военната сила", се казва в декларацията.

8 септември 2004 г.

Резултати от кампанията "Посей един милиард"

Дванадесет месеца след началото си амбициозната инициатива за "покриване на света с библейски курсове" вече дава удивителни резултати, заявява Бетина Крауз, координатор на програмата. Хилади хора са били кръстени в резултат на тази инициатива. В някои райони църквата е затруднена да задоволи нуждата от библейски уроци.

В Южнотихоокеанския регион адвентистите са разпространили 18 милиона от планираните 103 милиона брошури и се стараят да откликнат на заявените 388 412 искания за библейски уроци. В Южна Корея църковните членове са получили 40 000 искания за библейски уроци, дошли в резултат на разпространяването на 2 милиона брошури. В Кения 2572 души вече са се кръстили в резултат на кампанията "Посей един милиард" и други 400 000 са пожелали да изучават Библията.

Постигнати са резултати дори в тези части на света, където секуларизмът прави библейските уроци нещо не съвсем привлекателно за хората, казва Крауз. Макар че не са толкова високи, резултатите са значителен пробив за църквата. В Япония, където има само 15 000 църковни членове сред население от 130 милиона, църковните водачи се опитаха да подсилят ефекта, като не само разпространиха 5 милиона брошури, но публикуваха покани за изучаване на Библията в 14 национални всекидневници. Пожелалите библейски уроци са се увеличи с 800%.

Координаторите в Норвегия, Полша, Холандия, Румъния и други европейски страни също планират да осъществят програмата "Посей едини милиард" съобразно предизвикателствата на секуларизма. Полската брошура, например, показва актьор и музикант адвентисти - и двамата известни в цялата страна, които разказват с няколко думи как Библията е променила живота им. 2000 души вече са откликнали на поканата.

Адвентистите в Северна Америка започнаха да разпространяват безпрецедентното количество от 25.9 милиона покани за библейски уроци. Едно-единствено библейско сдружение - "Гласът на надеждата", е регистрирало около 17 500 искания за библейски уроци. От другата страна на глобуса - в Монголия, шестотинте църковни членове, които са сравнително нови адвенисти, започнаха да работят за изпълняване на целта си да дадат покана за библейски уроци във всяка юрта в страната.

Афганистан

1 септември 2004 г.

Служител на АДРА ранен

Експлозия, която разруши сграда в центъра на Кабул на 29 август и уби най-малко седем души, нанесе щети и на офиса на Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA) в Афганистан. Служител на агенцията бе ранен.

"Прозорците и вратите на две сгради на АДРА са повредени от експлозията - заяви Д-р Питър Яги, директор на АДРА в Афганистан. - Парчета от колата бомба са разпръснати в двора ни, а в офисите и апартаментите е пълно със счупени стъкла. За щастие само един член на екипа ни получи незначителни наранявания."

Взривът е бил поставен пред офисите на американски строителен предприемач, който работи съвместно с афганистанските служби за сигурност. Предполага се, че експлозията е имала за цел да попречи на провеждането на президентските избори, насрочени за 9 октомври.

Проектите на АДРА в Афганистан включват дейности за водоснабдяване, хигиена и основни медицински услуги. АДРА изпълнява и образователна програма за възстановяване на едно училище и снабдяването му с чинове, столове, спортни принадлежности, кладенци за вода и стъкла за прозорците на класните стаи. Понастоящем АДРА развива дейност в повече от 120 държави по света, като подпомага отделни личности и цели общности и изпраща помощи при природни бедствия, без да взема предвид политическите и религиозните възгледи, възрастта и етническата принадлежност.

Багдад, Ирак

17 август 2004 г.

Адвентистите се събират на съботни богослужения в Багдад

Адвентистите от седмия ден продължават да провеждат ежеседмичните си служби в Багдад въпреки скорошните атаки срещу други християнски църкви, докладват църковните ръководители.

"Макар че няколко християнски църкви в Багдад и в други райони на Ирак града пострадаха от експлозии, адвентистите се събират на съботни богослужения", пише Оуеда Уахбе, пастор на църквата в Багдад. С голяма радост вярващите се събират да славят Бога с песни, библейски уроци и молитви.

До църквата бяха издигнати бариери, за да попречат на превозните средства да се доближават до сградата. След края на работното време е поставена засилена охрана. В съботния ден иракската полиция изпрати кола с трима униформени полицаи, които да помагат за охраната.

Църковният съвет се събра и реши съботните богослужения да се провеждат както обикновено. Като допълнителна предпазна мярка църковните членове се събират на подземния етаж на сградата, който е много по-защитен от залата, имаща прозорци от три страни.

По рано през седмицата властите затвориха главния път към църквата. Църковните служители разбраха по-късно, че това е направено поради паркираната наблизо цистерна с 36 тона бензин и прикрепен към нея динамит. Ако бензинът бе избухнал, целият район около църквата би бил унищожен.

"Можем само да благодарим на Бога за Неговата закрила", заяви Басим Фарго, главен счетоводител на адвентната църква в Ирак.

Перу

28 юли 2004 г.

Молитвени домове за бързо разрастващото се население

С около 50 000 нови вярващи всяка година Църквата на адвентистите в Перу, една от най-бързо развиващите се в света, е изправена пред голямо предизвикателство: да предостави молитвени домове за своите членове.

От 1 до 11 юли 36 членове от адвентната църква "Маркам Уудс" във Флорида заминаха за Перу като доброволци на организацията "Мараната", за да работят по изграждането на нова църква за около 150 души, които имат голяма нужда от място за богослужение. Това е част от инициативата "1000 църкви за 1000 дни", която има за цел да построи 1000 нови църкви в географски райони, където Църквата на адвентистите се разраства изключително бързо. "Мараната" възнамерява да построи 100 нови църкви в Перу.

Строителните работи и съботното училище привличаха множества народ, но за двама от местните жители срещите им с "Мараната" доведоха до промяна на живота. Дванадесетгодишният Джонатан, който е бил изоставен от майка си, помага за изхранване на своето семейство, като продава сладолед. Той се сприятели с групата доброволци и дори идваше да им помага в свободния си ден. "Той е едно изключително дете. Всички го обикнаха и той ни стана нещо като талисман – каза Дон Уайлдман, член от църквата "Маркам Уудс". – Преди време баба му се е познавала с адвентисти. Един от членовете на групата се сприятели особено много с Джонатан и семейството му и го взе под крилото си. Попита бабата и дядото дали биха го изпратили на училище, ако могат да платят за образованието му. Чрез групата и чрез няколко други спонсори бяха покрити разходите за първите две години от учението му."

Когато разбраха за местен човек, страдащ от силни болки, доброволците го заведоха до болницата. Харнан Висър помогна изключително много за лечението му. След известно време човекът показа признаци на възстановяване.

"Хората оцениха толкова високо всичко, което правим за тях – казва Кит Кар, един от доброволците. – На раздяла плачеха и нямаха думи да изразят благодарността си. Повечето хора тук са бедни, работят усилено и много държат на семейните ценности." Въпреки скромните си възможности, вярващите в града изливат любовта си към Исус и я проявяват на практика, което служи като свидетелство за Божията доброта. "Те са много активни и имат голямо желание да вършат евангелизаторска работа в своя град, - свидетелства Уайлдман. – Вече имат планове за организират нова църква."

Силвър Спринг, Мериленд

16 юли 2004 г.

"Надежда за големите градове" (Hope 4 the Big Cities) – евангелизационна програма на Църквата на адвентистите от седмия ден, достига до много повече градове, отколкото бе планирано, заявяват църковни ръководители. През 1950 г. само 18% от населението в развиващите се страни е живяло в градове. В скоро време половината от всички хора ще живеят в градски центрове. През последните години адвентната църква е имала много по-значителни успехи сред селското население в тези страни и чрез предложената програма се прави опит за достигане до хората в големите градове.

Финансирането на проекта ще бъде осъществено следващата година чрез събиране на средства по време на редовната делова сесия в Сейнт Луис, щата Мисури, както и при други специални поводи. Три други съботни колекти са предназначени за тази инициатива – 9 октомври 2004, 9 април 2005 и 9 юли 2005.

"Ако продължим със "селския" метод на богослужение и стари евангелизационни методи или с наблягане на доктрините, които хората не смятат за приложими за себе си, ние ще останем незабележими в големите градове – заяви Бертил Уикландър, председател на Транс-Европейското подразделение на адвентната църква. – Програмата "Надежда за големите градове" е предизвикателство и за нас като Божия църква, тъй като трябва да се справяме с изискванията на съвременността и в същото време да останем верни на нашите принципи", добави той.

Според Улрих Фрикарт, председател на Евро-Африканското подразделение на адвентната църква, променящата се европейска култура също оказва влияние върху начина, по който църквата стига до обществото. "Една истинска културна мутация ни въвежда в това, което може да се нарече постмодерна или ултрамодерна епоха. Промяната изисква нови форми на изразяване на вярата и нови форми за организиране на църквата", каза той.

Разнасянето на евангелската вест в най-големите световни центрове с многобройно население е целта на Църквата на адвентистите от седмия ден, която понастоящем има 13.5 милиона кръстени членове и общо около 25 милиона души, които всяка седмица посещават нейните богослужения.

Женева

3 юли 2004 г.

Църквата на адвентистите работи със Световната здравна организация по въпросите на СПИН-а

На религиозните общности в Африка се казва да подражават на адвентистите от седмия ден, които са образец за "здраве и лечение" за болните от СПИН. Световната здравна организация, агенция към ООН, посочи адвентните църкви, които наблягат на здравословния начин на живот и здравето е основна част от тяхната вест.

"Като специално признание на дейността на адвентните църкви комитетът към СЗО възприе идеята всяка църква да бъде място на здравословен живот и лечение, както е при вас – заяви англиканският епископ Канон Тед Карпф, който работи към отдела по въпросите на СПИН към СЗО. – Вашият метод на работа и посвещение наистина ще направи по-добро място и ще ни даде възможност да научим Божия народ на по-здравословни и по-отговорни взаимоотношения."

Това признание на адвентната здравна вест идва в момент, когато църкви от цял свят и особено тези от Африка започват да работят съвместно със СЗО за провеждане на инициативата "3 до 5", която има за цел да предостави лечение на 3 милиона души до края на 2005 г. в развиващите се страни.

Според данни от СЗО само 400 000 души от около 6 милиона имат достъп до терапия за лечение на СПИН, която може да облекчи страданията и да удължи живота. Адвентните ръководители се надяват църквите им да откликнат на призива и да помогнат в разпределението на лекарствата.

Още от самото си основаване Църквата на адвентистите от седмия ден набляга на здравословния начин на живот и на поддържане на физическото здраве. Чрез своята здравна служба се стреми да помага на хората да живеят по-добре, по-дълго и по-здравословно.

Русия

25 юни 2004 г.

Вандали асемити нападат адвентна семинария

Федералната служба по сигурността и местната полиция разследват акта на антисемитизъм и вандализъм, насочен към адвентната теологична семинария в Заокси, Тулска област. В ранните часове на 17 юни 2004 г. са били изрисувани лозунги и свастики по сградата на семинарията и по наскоро направения тротоар. Лозунгите са гласели: "Смърт на евреите", "Тук няма място за вас", "Русия за руснаците" и "Евреи, махайте се от Русия". Ръководството на семинарията и студентите са обезпокоени от атаката. Вандалите все още не са открити и докато полицията продължава да разследва, хората в семинарията отправят молитви за закрила.

Град Заокски е на около 100 километра южно от Москва и през последните 17 години е получил големи придобивки в резултат на установяването на адвентна семинария. Построени са допълнителни пътища, водопроводи, улично осветление и малка телефонна централа. Цените на недвижимите имоти и фермите са се вдигнали десетократно поради подобренията, направени от адвентистите. През май 2004 г. на конференция посветена на ролята на протестантизма в Русия кметътна Заокски заяви, че присъствието на Църквата на адвентистите е важно за целия район. "По Божия воля адвентистите избраха това място за семинария. Ние сме удовлетворени, тъй като те създадоха по-добра атмосфера в района ни и учат хората как да живеят щастливо", заяви кметът.

"Антисемитските надписи по семинарията ни в Заокски показват съвсем ясно истинското естество на антисемитизма, който се основава на ирационална омраза – заяви Джон Грац, Директор на отдела за връзки с обществеността и за релиогиозна свобода към световната адвентна църква. – Мишени са не само етническите, но и религиозните малцинства. Надяваме се, че всички религиозни лидери в района ще се изправят пред този вид нетолерантност, който се разпространява на толкова много места."

Судан

15 юни 2004 г.

АДРА и други организации в Германия организират въздушен мост

Самолет, натоварен с 35 тона помощ, включително одеяла, палатки, храни и лекарства, излетя от Берлин на 14 юни на път за бежанския лагер в Дарфур, Судан. Помощта е събрана от Адвентната организация за помощ и развитие (ADRA) и от девет други неправителствени организации, членуващи в съюза “Германска помощ в действие”. Германското външно министерство даде допълнителна финансова подкрепа. Изчислява се, че помощта ще стигне до около 45 000 бежанци.

ООН смята, че боевете в Дарфур са засегнали повече от 2 милиона души. Половината от тях са напуснали домовете си и около 130 000 са избягали в съседен Чад. Бежанците са застрашени от епидемии поради липсата на вода, сухите кладенци и липсата на медицинска помощ. Тъй като дъждовният сезон наближава и тогава пътищата в района ще бъдат непроходими, хуманитарните организации обединиха своите усилия, за да координират изпращането на помощ.

ADRA присъства в повече от 120 държави, за да организира помощ за отделни хора или за цели общности без значение от тяхната политическа и религиозна принадлежност, възраст или раса. Допълнителна информация за дейността на ADRA може да се намери в интернет на адрес www.adra.org.

Израел

23 май 2004 г.

Църквата на адвентистите продължава да нараства

По време на последната годишна среща бе докладвано, че Църквата на адвентистите от седмия ден в Израел продължава да нараства. През последните три години църквата е прибавила 385 нови членове чрез кръщение и изповядване на вярата и 622 членове чрез прехвърляне на членството от други държави.

Макар че около 350 чуждестранни работници трябваше да напуснат страната през последната година, регистрираните членове са се увеличи с 84 % - от 617 през 2000 г. до 1134 през 2003 г., споделя Д-р Бертил Уикландър, президент на Транс-Европейската дивизия със седалище в Сейнт Олбънс, Англия.

Всяка събота повече от 1200 души се събират на богослужение в адвентни църкви и групи. За периода 2000 – 2003 г. броят на църквите е нараснал от 17 на 29. Това показва, че църквата наистина нараства, тъй като през 1985 г. е имало само 50 адвентисти. За първи път годишното събрание на адвентните ръководители в Израел бе проведено в кибуц (кооперативно земеделско стопанство) на около 20 километра от Ерусалим в местност от която се вижда пътя към Емаус.

Един от най-насърчителните аспекти на растежа е фактът, че адвентистите се превръщат в “местна” църква, говорещ на иврит. Значителен брой граждани на Израел присъстват на богослуженията. Еврейската литература и песни все повече навлизат в живота на църквата. Това се дължи отчасти на Глобалната мисия и проекта “Шалом”, според който регионални и местни църковни водачи обучават за пасторска работа църковни членове, говорещи на иврит. Енергичният ръководител на църквата в Израел – пастор Ричард Елофер, има планове да достигне и до палестинското население чрез програма подобна на плана “Шалом”.

В съботния ден почти всички адвентисти в страната се събраха в огромна палатка, разположена на хълм над пътя за Емаус, където прославиха Бога с песни, молитви и свидетелства. На събранието присъства и млада адвентистка със своя приятел – израелски арабин. Те се запознали в армията и се влюбили, но не можели да се оженят поради различията във вярата. От известно време той посещавал библейските уроци в една местна църква. По време на съботното богослужение младежът реши да предаде живота си на Христос и да се кръсти. В края на всяко събрание се произнасяха молитви за мир в света и особено в земята на израелци и палестинци, евреи, християни и мюсюлмани.

Джакарта, Индонезия

12 май 2004 г.

Често Индонезия бива показвана по новините главно заради политическата нестабилност и честите сблъсъци на религиозна основа. През последните години напрежението между християни и мюсюлмани на островите Малуку прерасна в насилие и кръвопролития. Църквата на адвентистите от седмия ден също страда от тези събития. В периода от 1999 до 2003 г. петнадесет църковни сгради са били унищожени, както и петдесет къщи на църковни членове. Най-малко 16 адвентисти са сред шестте хиляди жертви, които загубиха живота си в конфликтите между ислямските фундаменталисти и религиозните малцинства. Адвентистите в Индонезия обаче казват, че новините не показват цялата история. Най-удивителното е, че въпреки всички трудности Църквата на адвентистите продължава да свидетелства в градове и села. Тази малка общност от християни става все по-популярна в индонезийското общество. За мнозина е удивително, че адвентната църква не само съществува в Индонезия, най-голямата мюсюлманска държава, но продължава да нараства с 2-3 % на година. Днес има около четвърт милион кръстени адвентисти в тази размирна държава.

Кигали, Руанда

13 април 2004 г.

Десет години след геноцида църквата на адвентистите помага за помирението на нацията

Братоубийственият конфликт в Руанда през 1994 г. отне живота на 800 000 души, включително и на 10 000 членове на Църквата на адвентистите. Днес адвентната църква със своите 350 000 членове в Руанда – африканска държава със 7 милиона души население - е един от активните фактори в помирението на нацията. Сериозно внимание се обръща на дейността в затворите сред хората, за да се помогне на участниците в масовите убийства да преодолеят психологическите си проблеми. В резултат на тази дейност от страна на адвентната църква около 7000 души са били кръстени и това е довело до удивителни случаи на покаяние и помирение. По време на евангелизационна беседа в затвор една жена от църквата се срещнала очи в очи с човека, който убил нейния съпруг и син. Затворникът бил преобразен напълно и пожелал да се кръсти. След излежаване на присъдата жената го приела като свой син. Според Джефри Мбуана, президент на адвентната църква в региона на Източна и Централна Африка, “всичките ни църкви са нас ърчени от желанието на народа на Руанда да стигне до помирение. Разказите, които чуваме оттам, ни показват, че трябва винаги да прощаваме. Ние сме решени да подкрепяме различни църковни начинания, целящи създаването на надежда и помирение.”

Сърбия и Черна Гора

23 март 2004 г.

Пастор Йован Тиквички в болница след като бе нападнат в резултат на предразсъдъците и омразата, насаждани от местната преса.Адвентистите от седмия ден в Сърбия и Черна Гора имат нов съюзник, след като медиите обвиниха протестантските църкви, че са “секти” и “култове”. Министерството на малцинствените права заяви, че “ще защитава църквите против такива атаки”. В отговор на писмото на ръководителите на адвентната църква, в което се изразява загриженост от некоректните вестникарски статии, министър Расим Лияич заяви, че е насрочил среща с редакторите на различни печатни медии, за да привлече вниманието им към неточностите в представяните от тях новини. Лияич потвърди, че министерството “ще продължи да се бори за правата на всички религиозни общности, без значение колко е тяхната численост и от колкото време съществуват в страната.” В резултат на тази намеса вестниците престанаха да печатат негативни статии, в които обикновено се пише, че църквата е опасна за обществото и името й се споменава заедно със сатанинските култове. “По наше мнение подобни статии вдъхновиха нападението срещу пастор Йован Тик вички, както и няколко други атаки срещу наши църковни членове и сгради”, заяви пастор Владиславиевич.

Прага, Чехия

2 март 2004 г.

Използването на адвентния телевизионен канал “Хоуп” бе главната тема на разисква на директорите по комуникацията, които се срещнаха в Прага на 16 февруари 2004 г. До края на март регионалните ръководители ще проучат дали е възможно да се правят индивидуални продукции и как могат да бъдат вместени в националните телевизии на минимална цена. Участниците отхвърлиха идеята за телевизионна програма, произвеждана изцяло за адвентна публика. Не бе приета и идеята за превод на американски евангелизационни програми. Директорите изтъкнаха, че културните различия са прекалено големи, за да е възможно да се постигне успех с подобни продукции.

В Испания църквата ръководи 29 местни радиостанции и е основала медиен център в град Сагунто. В Чехо-Словашкия район църквата докладва за нарастващ брой слушатели на излъчваното по интернет радио предаване. По-късно през годината ще бъде излъчен филм за живота на Марта и Мария. В Австрия също нараства интересът към радио предавания по интернет. В Португалия адвентистите имат запазено място в държавната телевизия. Директорът по комуникациите Артур Махадо обясни, че адвентистите произвеждат телевизионни програми в студията на държавната телевизия.

Азербайджан

2 март 2004 г.

Адвентен пастор принуден да бяга от Азербайджан

За втори път през последните години 17-те членове на Църквата от адвентистите от седмия ден в Нахичеван, Азербайджан, са без пастор. Халид Бабаев и семейството му бяха принудени да избягат от малкия анклав, след като полицията отказа да ги защити въпреки многократните заплахи. Проблемите на църквата започват в момента, в който се подава молба за регистрация. Очевидно властите в района не желаят да регистрират малцинствени религиозни групи. Баптистите също се опитали да регистрират своята църква в Нахичеван, но срещнали твърд отказ от страна на Държавния комитет за работа с религиозните организации. Комитетът отказва да направи какъвто и да е коментар за случая на адвентния пастор. Наскоро имам Ибрахим Ибрагимоглу, мюсюлмански духовник, който бе председател на Организацията за религиозна свобода в Азербайджан, бе вкаран в затвора по обвинения за незаконна дейност. Неотдавна баптистите имаха проблеми с вкарване на библии в страната.

Порт-о-Пренс, Хаити

2 март 2004 г.

Насилия в Хаити

По време на трагичните събития в Хаити грабежите и плячкосването в столицата Порт-о-Пренс засегнаха много сгради, включително адвентната болница и адвентния университет. Засега няма сведения за загинали църковни членове. Църковните служби продължават всяка събота. Адвентната агенция за възстановяване и развитие (ADRA) започва да събира контейнери с лекарства и дрехи, които да бъдат изпратени в Хаити. Понастоящем в Хаити има 264 000 адвентисти.

Created by ULimited®