Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
      Магазин
     Детски кът
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Ръката на майстора

Ако сте живели или поне сте ходили в голям град, може би сте виждали на улицата човек да свири на музикален инструмент - цигулка, флейта, или акордеон. Обикновено музикантът поставя някоя стара шапка пред себе си, в която минувачите, които се съжалят над него, да слагат стотинките-милостиня. В някои градове на Европа можете да видите цели дузини от тези улични музиканти, които свирят различни мелодии и на различни инструменти.

Обикновено хората се смиляват над тези бедни свирачи и им хвърлят дребни пари. Така им дават възможност честно да изкарат оскъдната си прехрана; особено ако свирят популярни мелодии. Някои от тях обаче са уморени и изхабени от живота и времената за тях са много трудни.

Преди около сто години един от тези бедни музиканти стоял на един уличен ъгъл в Лондон. Скрибуцал на евтината си цигулка с надеждата, че ще хвърлят някоя и друга стотинка в шапката му. Час след час движел той лъка по струните, но свиренето му било толкова лошо, че хората бързали да отминат, за да не го слушат. Станало време за вечеря, а шапката му била все още празна. А това означавало освен празен стомах, да не отнесе нищо вкъщи на болната си съпруга.

Изведнъж един чужденец спрял до него.

- Петаче за един стар музикант - казал бедният цигулар.

Странникът сякаш не го чул. Казал:

- Дай ми за момент цигулката.

Изненадан, старият човек подал инструмента.

Странникът опънал струните, след това грациозно прекарал лъка по струните. Нов живот бликнал в старата цигулка. Тя заговорила с нов глас. Красива музика се заизливала от нея. Хората спирали, за да слушат. Приближили се. Хвърляли пари в шапката. А някои давали и сребърни монети.

Надошли още хора. Не отминавали набързо както преди. Музиката ги задържала. Скоро се събрала цяла тълпа и полицаите дошли да видят какво става. Но и те спирали да послушат.

Шапката скоро се напълнила. Монетите падали около нея, а старият беден музикант стоял смаян. Най-сетне отново усетил в ръцете си старата разнебитена цигулка. Чудесната музика спряла и тълпата направила път на тайнствения непознат.

- Кой свиреше тази вълшебна музика? - питали се хората, но никой не знаел. Взирали се в стария музикант, да не би да е той.

- Не, не бях аз - казал той. - Това беше маестрото от операта.

Наистина било така. Майсторът цигулар минавал наблизо, взел евтиния инструмент и го накарал да пее като арфа небесна.

Точно това може да направи Исус и с човешкия живот - с живота и на момчета и на момичета. Без Него не можем да направим нищо достойно. Най-доброто, направено с наши сили, е само лошо и слабо "стържене", като онова, на старата цигулка, в ръцете на уличния музикант. Но в ръцете на Исус, о, колко различно е всичко! Животът става пълен с красота и мелодия. Сълзите се превръщат в усмивки. Мърморенето отстъпва на радостта. Алчността става несебелюбие и навсякъде се чувстват и виждат Божиите благословения.

Майките се чудят какво става. Бащите казват: "Какво ли се е случило с нашите деца?" Чуждите хора също забелязват. Спират да погледат и послушат и си казват: "Вижте това момче - какъв джентълмен е само! Вижте това мило момиче - каква благородна лейди е тя! Какво добро влияние оказват те в дома и в училището! Трябва да са били с Исус и са се научили от Него!"

Всеки обича да слуша такава музика. И забелязва ръката на Господ.

Можете да прочетете стихотворението "Ръката на великия майстор"

Created by ULimited®