Към Мене погледнете   
и спасени бъдете...
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! 

 Адвентната българска мреж@

Християнски портал на Църквата на адвентистите от седмия ден


  Главна страница
     Седмичен урок
     Проповеди
     Молитвена група
     Опитности
      Преса
      Радио
      Телевизии
      Новини
      Новини - архив
      Обяви
      Връзки
     Библейски
     Адвентни църкви
     Залез слънце
      Книги, уроци
      Телевизия
      Видеотека
      Радио
      Аудио
      Видео
      Музика
      Презентации
      Събития
      Магазин
     Детски кът
     Разкази
     Поезия
     Статии
     Венци отговаря
Екипът на sdabg.net

Отзиви

Регистрация
на сайт


Банери

Рубрика "Детски кът"

Урок 10


Една специална вечеря

Стих за запомняне:
"Като беше възлюбил Своите,
които бяха на света,
докрай ги възлюби."

/Йоан 13:1/

Кой ти напомня да си измиеш ръцете преди хранене? Много отдавна Исус помогна на Своите приятели да се измият преди вечеря, но не за ръцете им ставаше въпрос!

- Петре, - каза тихичко Исус - вземи Йоан с теб и идете в града. Огледайте се за мъж, който носи стомна с вода и го попитайте къде ще ядем Пасхалната вечеря.

Петър и Йоан скоро открили човека, който Исус им описал. Той ги завел в голяма таванска стая, където всичко било приготвено. Имало дори голям съд с вода, леген и кърпа, за да си измият краката.

Но нещо липсвало! Обикновено имало слуга, който измивал краката на всички преди тази специална вечеря. Но този път нямало слуга. След пътуването по прашните пътища и в горещото време всички били уморени. И всеки от учениците искал някой да му измие краката.

Скоро Исус и учениците пристигнали и насядали около масата. Петър решил да не казва, че нямало слуга. Останалите ученици също си замълчали. Никой не искал да върши слугинска работа.

Тогава Исус се изправил. Без да каже и думичка, Той свалил наметката Си. Сложил си престилка и налял вода в легенчето. И после започнал да измива краката на учениците. Тихо той минавал при всеки.


Учениците се засрамили. Те не смеели да кажат нищо. Знаели, че Исус е Божият Син. Знаели, че те трябвало да измият Неговите крака! Но никой не бе пожелал да го направи.

Когато Исус измил краката на всички, седнал на масата и казал:

- Разбирате ли защо постъпих така? - попитал Той нежно.

Учениците слушали внимателно.

- Аз съм вашият Учител. - казал Исус - Аз съм вашият Господ. И ви давам пример как да се отнасяте с хората. Служете им. Помагайте им. Правете, както правя Аз.

Исус се усмихнал, а те навели глави. Учениците разбрали урока. И го запомнили завинаги.

Тогава Исус разчупил хляб и дал по едно парче на всеки от Своите приятели. Взел и гроздов сок им дал да отпият. Казал им, че хлябът щял да напомня за Неговото тяло, а сокът за Неговата кръв.

- Вземете и яжте, - им казал Той - за да си спомняте за Мен.

Когато видиш в църквата хората да си измиват краката един на друг, да ядат от специалния хляб и да пият от гроздовия сок, това е, за да си спомнят за живота на Исус и за смъртта Му на кръста. Исус искаше учениците да се отнасят към хората с обич, както правеше Той. Това иска и от нас днес.

Created by ULimited®